Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobot MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW
Do pojemnika miksującego wlać 500 ml wody, dodać szczyptę soli. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na połówki lub ćwiartki, włożyć do wkładu do gotowania, a ten umieścić w pojemniku miksującym. Gotować ziemniaki (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program gotowanie na parze/15 minut.
KROK 2: STUDZENIE ZIEMNIAKÓW
Wyjąć wkład z ziemniakami, odlać wodę, ziemniaki całkowicie ostudzić (najlepiej zostawić je na noc).
KROK 3: MIKSOWANIE ZIEMNIAKÓW
Ziemniaki włożyć do pojemnika miksującego, dodać do nich żółtka, mąkę, resztę soli, 3 szczypty pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4. Zgarnąć ciasto łopatką ze ścianek na dno pojemnika i mieszać (z zatkniętą miarką) jeszcze 5 sekund/prędkość 6.
KROK 4: FORMOWANIE I KROJENIE CIASTA
Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta ziemniaczanego wałek grubości 1,5 cm. Pokroić go na kawałki dł. 1 cm. Każdy kawałek lekko spłaszczyć grzbietem widelca – w ten sposób na cieście powstaną rowki.
KROK 5: GOTOWANIE GNOCCHI
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć do niej gnocchi i gotować na średnim ogniu 4 minuty. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyjąć je łyżką cedzakową i dokładnie osączyć.
RADY
Gnocchi są smaczne na przykład z sosem pomidorowym, pesto albo masłem szałwiowym. Na masło szałwiowe: 10 listków szałwii umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Do pojemnika miksującego włożyć 3 łyżki masła, podgrzewać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 2/90°C. Do masła dodać szałwię, mieszać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 1, potem odstawić na 5 minut, żeby masło naciągnęło aromatem szałwii. Masłem szałwiowym polać osączone gnocchi.
Zobacz podobne
przepisy
Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.
Ciasto na makaron
Prosty przepis na domowe ciasto na makaron do wykonania w MC Smart. Bazując na tych składnikach można zrobić każdy rodzaj makaronu od tagliatelle przez lasagne aż po farfalle.
Gnocchi z letnimi warzywami
Szukasz przepisu na szybki i prosty obiad? Sięgnij po pomysł Kingi na gnocchi z patelni z letnimi warzywami. Wystarczy 10 minut i gotowe!
Gnocchi zapiekane w sosie serowym
Naprawdę szybki i przepyszny obiad z wykorzystaniem gotowych gnocchi. To wyjątkowe danie zapiekane z pysznym serowym sosem, szynką parmeńską i warzywami podbije niejedno podniebienie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
- Dacquoise orzechowe
- Ciasto cynamonowe z gruszkami
- Bagietka z serem camembert i truskawkami
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika
- Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
- Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
- Grillowana makrela w ostrej marynacie
- Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
- 2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
- Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
- Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
- Hummus czekoladowy
- Ciasto z porzeczkami i bezą
- Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
- Gnocchi szpinakowe
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Wegańskie ciasteczka imbirowe
- Tort piernikowo-kajmakowy
- Kalafiorowa zupa krem
- Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem
- Gnocchi z letnimi warzywami
- Muffiny omletowe
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Zupa pieczarkowa z gnocchi
- Tarta z owocami kaki
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)