Gnocchi własnej roboty
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot Monsieur Cuisine

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW

Do pojemnika miksującego wlać 500 ml wody, dodać szczyptę soli. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na połówki lub ćwiartki, włożyć do wkładu do gotowania, a ten umieścić w pojemniku miksującym. Gotować ziemniaki (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program gotowanie na parze/15 minut.

KROK 2: STUDZENIE ZIEMNIAKÓW

Wyjąć wkład z ziemniakami, odlać wodę, ziemniaki całkowicie ostudzić (najlepiej zostawić je na noc).

KROK 3:  MIKSOWANIE ZIEMNIAKÓW

Ziemniaki włożyć do pojemnika miksującego, dodać do nich żółtka, mąkę, resztę soli, 3 szczypty pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4. Zgarnąć ciasto łopatką ze ścianek na dno pojemnika i mieszać (z zatkniętą miarką) jeszcze 5 sekund/prędkość 6.

KROK 4: FORMOWANIE I KROJENIE CIASTA

Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta ziemniaczanego wałek grubości 1,5 cm. Pokroić go na kawałki dł. 1 cm. Każdy kawałek lekko spłaszczyć grzbietem widelca – w ten sposób na cieście powstaną rowki.

KROK 5: GOTOWANIE GNOCCHI

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć do niej gnocchi i gotować na średnim ogniu 4 minuty. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyjąć je łyżką cedzakową i dokładnie osączyć.

RADY

Gnocchi są smaczne na przykład z sosem pomidorowym, pesto albo masłem szałwiowym. Na masło szałwiowe: 10 listków szałwii umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Do pojemnika miksującego włożyć 3 łyżki masła, podgrzewać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 2/90°C. Do masła dodać szałwię, mieszać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 1, potem odstawić na 5 minut, żeby masło naciągnęło aromatem szałwii. Masłem szałwiowym polać osączone gnocchi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!