Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
SOS SEROWY
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL
Do garnka wsypujemy mąkę i rumienimy ją delikatnie na małym ogniu. Następnie dodajemy mleko i masło. Całość gotujemy, często mieszając, aż zgęstnieje.
KROK 2: DODAJEMY SER
Ser kroimy na kawałki. Kiedy beszamel jest gotowy, stopniowo dodajemy ser, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos po dodaniu sera stanie się zbyt gęsty, można dodać odrobinę mleka i zamieszać – powtarzamy czynność aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
GNOCCHI
KROK 1: PODSMAŻAMY WARZYWA
Pieczarki kroimy w talarki, a szalotkę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej pokrojone grzyby, aż nabiorą złotego koloru. Następnie dodajemy cebulę i czekamy, co jakiś czas mieszając, aż się zeszkli. Po tym czasie na patelnię wykładamy szpinak i podgrzewamy całość, aż szpinak straci na objętości.
Tak przygotowane warzywa dodajemy do gotowego sosu serowego, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
KROK 2: ZAPIEKAMY GNOCCHI
Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do naczynia żaroodpornego dodajemy gotowe gnocchi, zalewamy je sosem serowym, dodajemy kawałki szynki parmeńskiej i delikatnie mieszamy całość. Następnie gotowe danie posypujemy parmezanem i zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut, aż parmezan nabierze złotego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Gnocchi z pesto z rukoli
Kluseczki gnocchi w stylu włoskim, podane z pysznym pesto z rukoli według pomysłu Okrasy – koniecznie spróbuj!
Gnocchi z burakiem
Kluseczki w włoskim stylu – kuzynki polskich kopytek – dzięki przepisowi Kingi rumienią się od buraka! Spróbuj, jak smakuje buraczane gnocchi z dodatkiem rukoli i orzeszków pinii!
Gnocchi z letnimi warzywami
Szukasz przepisu na szybki i prosty obiad? Sięgnij po pomysł Kingi na gnocchi z patelni z letnimi warzywami. Wystarczy 10 minut i gotowe!
Zupa pieczarkowa z gnocchi
Szukasz przepisu na szybką i prostą zupę? Spróbuj pieczarkowej ze świeżym szpinakiem i kluseczkami gnocchi! Ten pomysł Kingi na pewno zostanie z Tobą na dłużej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny makowiec
- Wegańska ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik krakowski
- Domek z piernika
- Piernik staropolski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
518 dni temu
Oboje z żoną jesteśmy pozytywnie zaskoczenia. Co prawda przez braki w Lidlu nie było ani pieczarek brązowych ani gorgonzoli ale w zastępstwie z białymi i ze standardowym beszamelem, wyszło naprawdę pyszne. Wszystkie składniki świetnie się dopasowały smakowo. Polecam bo wychodzi za pierwszym razem bardzo smaczne. Tylko jak ktoś nie robił "beszamela", trzeba po prostu cierpliwie mieszać nawet 10 minut, pięknie zgęstnieje. i "samo się" ;)
odpowiedz
683 dni temu
Pomysł bardzo fajny, ale sam przepis jest bardzo niedopracowany i z wieloma błędami. Po pierwsze jeżeli chodzi o sos beszamelowy to proporcje składników zapewnią nam zagotowane mleko, a nie sos. W składnikach mowa jest o maśle, ale w przygotowaniu nie ma o tym ani słowa. Iść jeżeli ktoś chce rzeczywiście wykonać przepis to proponuje proporcje 50g masła, 50g maki i 0,5l mleka.
odpowiedz