Gnocchi zapiekane w sosie serowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • naczynie żaroodporne
  • tarkę o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

SOS SEROWY

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL

Do garnka wsypujemy mąkę i rumienimy ją delikatnie na małym ogniu. Następnie dodajemy mleko i masło. Całość gotujemy, często mieszając, aż zgęstnieje.

KROK 2: DODAJEMY SER

Ser kroimy na kawałki. Kiedy beszamel jest gotowy, stopniowo dodajemy ser, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.

WSKAZÓWKA! Jeśli sos po dodaniu sera stanie się zbyt gęsty, można dodać odrobinę mleka i zamieszać – powtarzamy czynność aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

GNOCCHI

KROK 1: PODSMAŻAMY WARZYWA

Pieczarki kroimy w talarki, a szalotkę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej pokrojone grzyby, aż nabiorą złotego koloru. Następnie dodajemy cebulę i czekamy, co jakiś czas mieszając, aż się zeszkli. Po tym czasie na patelnię wykładamy szpinak i podgrzewamy całość, aż szpinak straci na objętości.

Tak przygotowane warzywa dodajemy do gotowego sosu serowego, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

KROK 2: ZAPIEKAMY GNOCCHI

Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Do naczynia żaroodpornego dodajemy gotowe gnocchi, zalewamy je sosem serowym, dodajemy kawałki szynki parmeńskiej i delikatnie mieszamy całość. Następnie gotowe danie posypujemy parmezanem i zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut, aż parmezan nabierze złotego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Misiek i Tysiek Misiek i Tysiek
    273 dni temu
    Oboje z żoną jesteśmy pozytywnie zaskoczenia. Co prawda przez braki w Lidlu nie było ani pieczarek brązowych ani gorgonzoli ale w zastępstwie z białymi i ze standardowym beszamelem, wyszło naprawdę pyszne. Wszystkie składniki świetnie się dopasowały smakowo. Polecam bo wychodzi za pierwszym razem bardzo smaczne. Tylko jak ktoś nie robił "beszamela", trzeba po prostu cierpliwie mieszać nawet 10 minut, pięknie zgęstnieje. i "samo się" ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    437 dni temu
    Pomysł bardzo fajny, ale sam przepis jest bardzo niedopracowany i z wieloma błędami. Po pierwsze jeżeli chodzi o sos beszamelowy to proporcje składników zapewnią nam zagotowane mleko, a nie sos. W składnikach mowa jest o maśle, ale w przygotowaniu nie ma o tym ani słowa. Iść jeżeli ktoś chce rzeczywiście wykonać przepis to proponuje proporcje 50g masła, 50g maki i 0,5l mleka.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!