
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
SOS SEROWY
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL
Do garnka wsypujemy mąkę i rumienimy ją delikatnie na małym ogniu. Następnie dodajemy mleko i masło. Całość gotujemy, często mieszając, aż zgęstnieje.
KROK 2: DODAJEMY SER
Ser kroimy na kawałki. Kiedy beszamel jest gotowy, stopniowo dodajemy ser, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos po dodaniu sera stanie się zbyt gęsty, można dodać odrobinę mleka i zamieszać – powtarzamy czynność aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
GNOCCHI
KROK 1: PODSMAŻAMY WARZYWA
Pieczarki kroimy w talarki, a szalotkę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej pokrojone grzyby, aż nabiorą złotego koloru. Następnie dodajemy cebulę i czekamy, co jakiś czas mieszając, aż się zeszkli. Po tym czasie na patelnię wykładamy szpinak i podgrzewamy całość, aż szpinak straci na objętości.
Tak przygotowane warzywa dodajemy do gotowego sosu serowego, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
KROK 2: ZAPIEKAMY GNOCCHI
Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do naczynia żaroodpornego dodajemy gotowe gnocchi, zalewamy je sosem serowym, dodajemy kawałki szynki parmeńskiej i delikatnie mieszamy całość. Następnie gotowe danie posypujemy parmezanem i zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut, aż parmezan nabierze złotego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Spaghetti napoli – przepis
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Gnocchi własnej roboty
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
730 dni temu
Oboje z żoną jesteśmy pozytywnie zaskoczenia. Co prawda przez braki w Lidlu nie było ani pieczarek brązowych ani gorgonzoli ale w zastępstwie z białymi i ze standardowym beszamelem, wyszło naprawdę pyszne. Wszystkie składniki świetnie się dopasowały smakowo. Polecam bo wychodzi za pierwszym razem bardzo smaczne. Tylko jak ktoś nie robił "beszamela", trzeba po prostu cierpliwie mieszać nawet 10 minut, pięknie zgęstnieje. i "samo się" ;)
odpowiedz
895 dni temu
Pomysł bardzo fajny, ale sam przepis jest bardzo niedopracowany i z wieloma błędami. Po pierwsze jeżeli chodzi o sos beszamelowy to proporcje składników zapewnią nam zagotowane mleko, a nie sos. W składnikach mowa jest o maśle, ale w przygotowaniu nie ma o tym ani słowa. Iść jeżeli ktoś chce rzeczywiście wykonać przepis to proponuje proporcje 50g masła, 50g maki i 0,5l mleka.
odpowiedz