
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękawiczki
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ugotowane buraki starte na tarce o drobnych oczkach łączymy w misce z ricottą i oboma rodzajami mąki. Dodajemy sól i parmezan. Dokładnie mieszamy składniki i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto.
Krok 2: FORMUJEMY I GOTUJEMY GNOCCHI
Na desce oprószonej mąką z części ciasta formujemy wałeczek i odkrawamy z niego kawałki o szerokości ok. 1 cm. Na wierzchu każdej kluseczki odciskamy wzór za pomocą widelca.
Gotowe gnocchi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. minuty od momentu wypłynięcia.
Krok 3: PODSMAŻAMY GNOCCHI
Drobno posiekany czosnek podsmażamy z orzeszkami pinii na maśle i oliwie na głębokiej patelni. Gdy orzeszki się zarumienią, dodajemy ugotowane i odcedzone gnocchi. Smażymy ok. 2 minut, by smaki się połączyły.
Gotowe gnocchi posypujemy drobno posiekaną rukolą.
Zobacz podobne
przepisy
Gnocchi z grzybami i brukselką
Pyszne kluseczki podane z zaskakującą kompozycją pieczarek, brukselki i przypraw oraz delikatnych kawałków mango.

Gnocchi z pesto z rukoli
Kluseczki gnocchi w stylu włoskim, podane z pysznym pesto z rukoli według pomysłu Okrasy – koniecznie spróbuj!

Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
Gnocchi z dodatkiem buraków doskonale komponują się z pesto na bazie orzechów i natki pietruszki.

Gnocchi szpinakowe
Gnocchi z dodatkiem szpinaku i masła bazyliowe, to doskonały pomysł na szybki i wyśmienity obiad!

Komentarze (1)
355 dni temu
Genialne :)
odpowiedz