
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- malakser
- praskę do purée
- blender
- łyżkę cedzakową
Krok 1: Przygotowujemy gnocchi
Wyszorowane ziemniaki gotujemy do miękkości razem ze skórką. Pozostawiamy do ostygnięcia. Umyty, osuszony szpinak miksujemy w malakserze. Przekładamy do dużej miski. Ziemniaki obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do purée prosto do szpinaku. Dodajemy mąkę, sól i roztrzepane jajko. Szybko zagniatamy aż do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy więcej maki. Masę dzielimy na mniejsze porcje. Na blacie oprószonym mąką formujemy wałeczki o grubości 2 cm. Wałeczki kroimy na kawałki o grubości 1 cm. Od góry robimy delikatne wgniecenia za pomocą ząbków widelca.
Krok 2: Gotujemy gnocchi
Obrywamy listki bazylii i umieszczamy je wraz z czosnkiem i masłem w pojemniku blendera, miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki, aby masło stężało. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gnocchi wrzucamy małymi partiami i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Krok 3: Podajemy danie
Na patelnię wlewamy bulion lub wodę, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło bazyliowe i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania kremowej konsystencji, cały czas mieszając. Do sosu wkładamy ugotowane gnocchi i podgrzewamy. Gnocchi wykładamy na talerz. Posypujemy świeżo startym parmezanem i listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.

Sałatka z malinami, gnocchi i cytrynowym winegretem
Idealna propozycja na przekąskę w gorące dni: słodki smak malin w pysznej sałatce z podsmażonymi gnocchi i dressingiem.

Gnocchi z pesto z rukoli
Kluseczki gnocchi w stylu włoskim, podane z pysznym pesto z rukoli według pomysłu Okrasy – koniecznie spróbuj!

Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
Gnocchi z dodatkiem buraków doskonale komponują się z pesto na bazie orzechów i natki pietruszki.

Komentarze (0)