Gnocchi szpinakowe

Daria Ładocha


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • malakser
  • praskę do purée
  • blender
  • łyżkę cedzakową

Krok 1: Przygotowujemy gnocchi

Wyszorowane ziemniaki gotujemy do miękkości razem ze skórką. Pozostawiamy do ostygnięcia. Umyty, osuszony szpinak miksujemy w malakserze. Przekładamy do dużej miski. Ziemniaki obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do purée prosto do szpinaku. Dodajemy mąkę, sól i roztrzepane jajko. Szybko zagniatamy aż do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy więcej maki. Masę dzielimy na mniejsze porcje. Na blacie oprószonym mąką formujemy wałeczki o grubości 2 cm. Wałeczki kroimy na kawałki o grubości 1 cm. Od góry robimy delikatne wgniecenia za pomocą ząbków widelca.

Krok 2: Gotujemy gnocchi

Obrywamy listki bazylii i umieszczamy je wraz z czosnkiem i masłem w pojemniku blendera, miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki, aby masło stężało. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gnocchi wrzucamy małymi partiami i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.

Krok 3: Podajemy danie

Na patelnię wlewamy bulion lub wodę, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło bazyliowe i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania kremowej konsystencji, cały czas mieszając. Do sosu wkładamy ugotowane gnocchi i podgrzewamy. Gnocchi wykładamy na talerz. Posypujemy świeżo startym parmezanem i listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Gnocchi w sosie z gorgonzoli

Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.

Gnocchi w sosie z gorgonzoli

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 2 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Gnocchi z pesto z rukoli

Kluseczki gnocchi w stylu włoskim, podane z pysznym pesto z rukoli według pomysłu Okrasy – koniecznie spróbuj!

Gnocchi z pesto z rukoli
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich

Gnocchi z dodatkiem buraków doskonale komponują się z pesto na bazie orzechów i natki pietruszki.

Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:15 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Bagińska Bagińska
    219 dni temu
    Najsmaczniejsze, jaj nie mówię. Jestem mężatką. Jestem na SLA-stwardnienie boczne opuszkowe zanikowe.

    odpowiedz

  • A A
    524 dni temu
    Pierwszego dnia gnocchi wyszły idealnie. Ale drugiego dnia, zrobione z wczorajszego ciasta, bardzo się rozpaćkały po odcedzeniu. Dlaczego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    816 dni temu
    Ten przepis to śmiech na sali. Godzinę to się same ziemniaki robi, więc jakie przygotowanie całego dania trwa 1h? Pomijam już to, że ciasto wychodzi okropne. Nie da się w ogóle tego formować i przez to musiałem dodatkowo dodać 400g mąki, aby cokolwiek móc z tego formować. Mocno nie polecam ;)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!