Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- malakser
- praskę do purée
- blender
- łyżkę cedzakową
Krok 1: Przygotowujemy gnocchi
Wyszorowane ziemniaki gotujemy do miękkości razem ze skórką. Pozostawiamy do ostygnięcia. Umyty, osuszony szpinak miksujemy w malakserze. Przekładamy do dużej miski. Ziemniaki obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do purée prosto do szpinaku. Dodajemy mąkę, sól i roztrzepane jajko. Szybko zagniatamy aż do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy więcej maki. Masę dzielimy na mniejsze porcje. Na blacie oprószonym mąką formujemy wałeczki o grubości 2 cm. Wałeczki kroimy na kawałki o grubości 1 cm. Od góry robimy delikatne wgniecenia za pomocą ząbków widelca.
Krok 2: Gotujemy gnocchi
Obrywamy listki bazylii i umieszczamy je wraz z czosnkiem i masłem w pojemniku blendera, miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki, aby masło stężało. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gnocchi wrzucamy małymi partiami i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Krok 3: Podajemy danie
Na patelnię wlewamy bulion lub wodę, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło bazyliowe i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania kremowej konsystencji, cały czas mieszając. Do sosu wkładamy ugotowane gnocchi i podgrzewamy. Gnocchi wykładamy na talerz. Posypujemy świeżo startym parmezanem i listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.
Sałatka z malinami, gnocchi i cytrynowym winegretem
Idealna propozycja na przekąskę w gorące dni: słodki smak malin w pysznej sałatce z podsmażonymi gnocchi i dressingiem.
Gnocchi z pesto z rukoli
Kluseczki gnocchi w stylu włoskim, podane z pysznym pesto z rukoli według pomysłu Okrasy – koniecznie spróbuj!
Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
Gnocchi z dodatkiem buraków doskonale komponują się z pesto na bazie orzechów i natki pietruszki.
Zobacz przepisy
na święta
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Wielkanocna babka ponczowa
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Rolada makowa
- Domowy zakwas na żurek
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Babka adwokatowa
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Pascha wielkanocna
- Mazurek pomarańczowy
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
59 dni temu
Najsmaczniejsze, jaj nie mówię. Jestem mężatką. Jestem na SLA-stwardnienie boczne opuszkowe zanikowe.
odpowiedz
364 dni temu
Pierwszego dnia gnocchi wyszły idealnie. Ale drugiego dnia, zrobione z wczorajszego ciasta, bardzo się rozpaćkały po odcedzeniu. Dlaczego?
odpowiedz
656 dni temu
Ten przepis to śmiech na sali. Godzinę to się same ziemniaki robi, więc jakie przygotowanie całego dania trwa 1h? Pomijam już to, że ciasto wychodzi okropne. Nie da się w ogóle tego formować i przez to musiałem dodatkowo dodać 400g mąki, aby cokolwiek móc z tego formować. Mocno nie polecam ;)
odpowiedz