
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- malakser
- praskę do purée
- blender
- łyżkę cedzakową
Krok 1: Przygotowujemy gnocchi
Wyszorowane ziemniaki gotujemy do miękkości razem ze skórką. Pozostawiamy do ostygnięcia. Umyty, osuszony szpinak miksujemy w malakserze. Przekładamy do dużej miski. Ziemniaki obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do purée prosto do szpinaku. Dodajemy mąkę, sól i roztrzepane jajko. Szybko zagniatamy aż do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy więcej maki. Masę dzielimy na mniejsze porcje. Na blacie oprószonym mąką formujemy wałeczki o grubości 2 cm. Wałeczki kroimy na kawałki o grubości 1 cm. Od góry robimy delikatne wgniecenia za pomocą ząbków widelca.
Krok 2: Gotujemy gnocchi
Obrywamy listki bazylii i umieszczamy je wraz z czosnkiem i masłem w pojemniku blendera, miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki, aby masło stężało. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gnocchi wrzucamy małymi partiami i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Krok 3: Podajemy danie
Na patelnię wlewamy bulion lub wodę, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło bazyliowe i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania kremowej konsystencji, cały czas mieszając. Do sosu wkładamy ugotowane gnocchi i podgrzewamy. Gnocchi wykładamy na talerz. Posypujemy świeżo startym parmezanem i listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie
- Butter chicken
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Sushi
- Baklawa grecka
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Leczo
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Kurczak po tajsku
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Musaka grecka
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ryż z jabłkami i cynamonem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
231 dni temu
Najsmaczniejsze, jaj nie mówię. Jestem mężatką. Jestem na SLA-stwardnienie boczne opuszkowe zanikowe.
odpowiedz
536 dni temu
Pierwszego dnia gnocchi wyszły idealnie. Ale drugiego dnia, zrobione z wczorajszego ciasta, bardzo się rozpaćkały po odcedzeniu. Dlaczego?
odpowiedz
828 dni temu
Ten przepis to śmiech na sali. Godzinę to się same ziemniaki robi, więc jakie przygotowanie całego dania trwa 1h? Pomijam już to, że ciasto wychodzi okropne. Nie da się w ogóle tego formować i przez to musiałem dodatkowo dodać 400g mąki, aby cokolwiek móc z tego formować. Mocno nie polecam ;)
odpowiedz