Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser/blender
  • praskę do ziemniaków
  • wałek do ciasta

Krok 1: Gotujemy ziemniaki

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie buraczki miksujemy.

Krok 2: Miksujemy składniki pesto

Orzechy lekko podprażamy na suchej patelni, studzimy. Następnie miksujemy z natką pietruszki. Dodajemy olej i obrany czosnek, ponownie miksujemy. Pesto doprawiamy solą i pieprzem. Ser gruyère obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.

Krok 3: Przygotowujemy gnocchi

Ziemniaki odcedzamy, odparowujemy, obieramy ze skórki i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków, studzimy. Mieszamy z buraczkami i zagniatamy z mąką i jajkiem. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodajemy jeszcze więcej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4: Gotujemy gnocchi

Ciasto dzielimy na 3 porcje i z każdej formujemy na odrobinie mąki wałek o grubości ok. 2 cm. Następnie kroimy na kawałki o grubości 2 cm i lekko spłaszczamy za pomocą widelca zanurzonego w mące. Gnocchi gotujemy partiami w szerokim garnku z wrzącą, osoloną wodą przez 4-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody (woda nie powinna przy tym wrzeć).

2-3 łyżki wody z gotowania gnocchi mieszamy z pesto. Gnocchi osączamy i podajemy z pesto, posypujemy serem gruyère.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Gnocchi z pesto z rukoli

Kluseczki gnocchi w stylu włoskim, podane z pysznym pesto z rukoli według pomysłu Okrasy – koniecznie spróbuj!

Gnocchi z pesto z rukoli
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Gnocchi z grzybami i brukselką

Pyszne kluseczki podane z zaskakującą kompozycją pieczarek, brukselki i przypraw oraz delikatnych kawałków mango.

Gnocchi z grzybami i brukselką

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Gnocchi w sosie z gorgonzoli

Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.

Gnocchi w sosie z gorgonzoli

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 2 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Anka Anka
    1169 dni temu
    Superr!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2537 dni temu
    Czym można zastąpić semoline?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2535 dni temu
    Możesz pominąć semolinę i dodać do ciasta odpowiednio większą ilość mąki pszennej.
  • Gość Gość
    2534 dni temu
    Kasza manna to semolina

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!