• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • mikser/blender
  • praskę do ziemniaków
  • wałek do ciasta

Krok 1: Gotujemy ziemniaki

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie buraczki miksujemy.

Krok 2: Miksujemy składniki pesto

Orzechy lekko podprażamy na suchej patelni, studzimy. Następnie miksujemy z natką pietruszki. Dodajemy olej i obrany czosnek, ponownie miksujemy. Pesto doprawiamy solą i pieprzem. Ser gruyère obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.

Krok 3: Przygotowujemy gnocchi

Ziemniaki odcedzamy, odparowujemy, obieramy ze skórki i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Mieszamy z buraczkami i zagniatamy z mąką, semoliną oraz żółtkiem. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodajemy jeszcze więcej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4: Gotujemy gnocchi

Ciasto dzielimy na 3 porcje i z każdej formujemy na odrobinie mąki wałek o grubości ok. 2 cm. Następnie kroimy na kawałki o grubości 2 cm i lekko spłaszczamy za pomocą widelca zanurzonego w mące. Gnocchi gotujemy partiami w szerokim garnku z wrzącą, osoloną wodą przez 4-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody (woda nie powinna przy tym wrzeć).

2-3 łyżki wody z gotowania gnocchi mieszamy z pesto. Gnocchi osączamy i podajemy z pesto, posypujemy serem gruyère.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    120 dni temu
    Czym można zastąpić semoline?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    118 dni temu
    Możesz pominąć semolinę i dodać do ciasta odpowiednio większą ilość mąki pszennej.
  • Gość Gość
    117 dni temu
    Kasza manna to semolina

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram