Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser/blender
- praskę do ziemniaków
- wałek do ciasta
Krok 1: Gotujemy ziemniaki
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie buraczki miksujemy.
Krok 2: Miksujemy składniki pesto
Orzechy lekko podprażamy na suchej patelni, studzimy. Następnie miksujemy z natką pietruszki. Dodajemy olej i obrany czosnek, ponownie miksujemy. Pesto doprawiamy solą i pieprzem. Ser gruyère obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
Krok 3: Przygotowujemy gnocchi
Ziemniaki odcedzamy, odparowujemy, obieramy ze skórki i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków, studzimy. Mieszamy z buraczkami i zagniatamy z mąką i jajkiem. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodajemy jeszcze więcej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4: Gotujemy gnocchi
Ciasto dzielimy na 3 porcje i z każdej formujemy na odrobinie mąki wałek o grubości ok. 2 cm. Następnie kroimy na kawałki o grubości 2 cm i lekko spłaszczamy za pomocą widelca zanurzonego w mące. Gnocchi gotujemy partiami w szerokim garnku z wrzącą, osoloną wodą przez 4-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody (woda nie powinna przy tym wrzeć).
2-3 łyżki wody z gotowania gnocchi mieszamy z pesto. Gnocchi osączamy i podajemy z pesto, posypujemy serem gruyère.
Zobacz podobne
przepisy
Gnocchi z pesto z rukoli
Kluseczki gnocchi w stylu włoskim, podane z pysznym pesto z rukoli według pomysłu Okrasy – koniecznie spróbuj!
Sałatka z malinami, gnocchi i cytrynowym winegretem
Idealna propozycja na przekąskę w gorące dni: słodki smak malin w pysznej sałatce z podsmażonymi gnocchi i dressingiem.
Gnocchi z grzybami i brukselką
Pyszne kluseczki podane z zaskakującą kompozycją pieczarek, brukselki i przypraw oraz delikatnych kawałków mango.
Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarator, bułgarski chłodnik
- Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem
- Pieczona nadziewana papryka
- Marynowane pieczarki
- Ciasto czekoladowo-owsiane
- Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Gnocchi z pesto z rukoli
- Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
- Krupnik na wołowinie
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
- Wigilijny makowiec
- Gnocchi szpinakowe
- Fasolka szparagowa z gremolatą
- Gnocchi z kurczakiem
- Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Ciasto banoffee
- Spaghetti z klopsikami
- Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
- Zupa z marchwi i batatów z kozim serem
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Pizza capriciosa
- Świąteczny talerz obfitości
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Szaszłyki z warzywami i owocami
- Spaghetti z wołowym ragu
- Ocet morelowy
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
946 dni temu
Superr!!!!
odpowiedz
2315 dni temu
Czym można zastąpić semoline?
odpowiedz
2313 dni temu
Możesz pominąć semolinę i dodać do ciasta odpowiednio większą ilość mąki pszennej.
2312 dni temu
Kasza manna to semolina