zobacz film Gnocchi z pesto z rukoli

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aby zrobiły się bardzo miękkie. Po ugotowaniu rozgnieć na gładkie purée.

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Purée wykładamy na blat. Wysypujemy oba rodzaje mąki, wbijamy jaja. Dodajemy sól i pieprz. Zagniatamy krótko i szybko na jednolitą masę.

Krok 2: Kroimy gnocchi

Ciasto dzielimy na części, a następnie formujemy z ciasta wałeczki. Wałeczki oprószamy mąką, a następnie kroimy je na ukos, oprószając co jakiś czas nóż mąką.

Gnocchi gotujemy partiami w osolonej wrzącej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy przez ok. 0,5-1 minutę.

Krok 3: Przygotowujemy pesto z rukoli

Upieczoną w 230°C paprykę zawijamy w folię aluminiową na 10 minut, aby się uparowała. W międzyczasie prażymy w piekarniku orzeszki sosnowe.

Rukolę przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy upalone orzeszki sosnowe, filety anchois, czosnek oraz starty ser grana padano. Krótko miksujemy.

Paprykę obieramy ze skóry, a następnie kroimy ją w kostkę. Na zimną patelnię wylewamy oliwę z oliwek, wykładamy 2 łyżki pesto. Ugotowane gnocchi wkładamy do sosu na patelni. Całość podgrzewamy i ewentualnie doprawiamy do smaku białym pieprzem, solą. Dodajemy upieczoną paprykę.

Wykładamy danie na talerz, posypujemy odrobiną pieczonej papryki, listkami rukoli oraz plastrami grana padano.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Ewa Ewa
    1352 dni temu
    Czy zamiast anchois można dodać coś innego lub pominąć i będzie równie dobre ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1352 dni temu
    Ewo, możesz pominąć anchois i dodać np. nieco więcej grana padano. Anchois są dość słone i wpływają na wyrazistość pesto, więc jeśli zależy Ci na podobnym efekcie, podbij smak większą ilością słonego sera :)
  • Klinka Klinka
    2913 dni temu
    Obiad prosty i aromatyczny. Rukola świetnie komponuje się z gnocchi. Ja do mojego dania dodałam jeszcze suszone pomidory, jako że je uwielbiam. Polecam!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!