Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aby zrobiły się bardzo miękkie. Po ugotowaniu rozgnieć na gładkie purée.
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Purée wykładamy na blat. Wysypujemy oba rodzaje mąki, wbijamy jaja. Dodajemy sól i pieprz. Zagniatamy krótko i szybko na jednolitą masę.
Krok 2: Kroimy gnocchi
Ciasto dzielimy na części, a następnie formujemy z ciasta wałeczki. Wałeczki oprószamy mąką, a następnie kroimy je na ukos, oprószając co jakiś czas nóż mąką.
Gnocchi gotujemy partiami w osolonej wrzącej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy przez ok. 0,5-1 minutę.
Krok 3: Przygotowujemy pesto z rukoli
Upieczoną w 230°C paprykę zawijamy w folię aluminiową na 10 minut, aby się uparowała. W międzyczasie prażymy w piekarniku orzeszki sosnowe.
Rukolę przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy upalone orzeszki sosnowe, filety anchois, czosnek oraz starty ser grana padano. Krótko miksujemy.
Paprykę obieramy ze skóry, a następnie kroimy ją w kostkę. Na zimną patelnię wylewamy oliwę z oliwek, wykładamy 2 łyżki pesto. Ugotowane gnocchi wkładamy do sosu na patelni. Całość podgrzewamy i ewentualnie doprawiamy do smaku białym pieprzem, solą. Dodajemy upieczoną paprykę.
Wykładamy danie na talerz, posypujemy odrobiną pieczonej papryki, listkami rukoli oraz plastrami grana padano.
Zobacz podobne
przepisy
Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.
Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
Smak i aromat pieczonej gęsi, południowych cytrusów i świeżych ziół z pewnością zachwyci Twoich gości!
Gnocchi z grzybami i brukselką
Pyszne kluseczki podane z zaskakującą kompozycją pieczarek, brukselki i przypraw oraz delikatnych kawałków mango.
Sałatka z malinami, gnocchi i cytrynowym winegretem
Idealna propozycja na przekąskę w gorące dni: słodki smak malin w pysznej sałatce z podsmażonymi gnocchi i dressingiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gnocchi w sosie z gorgonzoli
- Gnocchi z grzybami i brukselką
- Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
- Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
- Krewetki w czerwonym curry
- Gulasz z jelenia
- Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
- Kotlet schabowy w migdałowej panierce
- Gnocchi z burakiem
- Minestrone – zupa z makaronem
- Sałatka z bobu z prażoną cebulką
- Burrata z pesto z rukoli
- KANAPKA SELEROWA Z PESTO Z RUKOLI
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Gnocchi z kurczakiem
- Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym
- Babeczki leśny mech
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Puszysty sernik na cieście marchewkowym
- Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Rollsy z kapusty pekińskiej z warzywami i humusem
- Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem
- Pierogi z mięsem
- Brownie z chałwą
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Orientalna sałatka z bakłażana
- Wegańskie gofry
- Tort jogurtowo-owocowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1343 dni temu
Czy zamiast anchois można dodać coś innego lub pominąć i będzie równie dobre ?
odpowiedz
1343 dni temu
Ewo, możesz pominąć anchois i dodać np. nieco więcej grana padano. Anchois są dość słone i wpływają na wyrazistość pesto, więc jeśli zależy Ci na podobnym efekcie, podbij smak większą ilością słonego sera :)
2904 dni temu
Obiad prosty i aromatyczny. Rukola świetnie komponuje się z gnocchi. Ja do mojego dania dodałam jeszcze suszone pomidory, jako że je uwielbiam. Polecam!
odpowiedz