zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Purée wykładamy na blat. Wysypujemy oba rodzaje mąki, wbijamy jaja. Dodajemy sól i pieprz. Zagniatamy krótko i szybko na jednolitą masę.

Krok 2: Kroimy gnocchi

Ciasto dzielimy na części, a następnie formujemy z ciasta wałeczki. Wałeczki oprószamy mąką, a następnie kroimy je na ukos, oprószając co jakiś czas nóż mąką.

Gnocchi gotujemy partiami w osolonej wrzącej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy przez ok. 0,5-1 minutę.

Krok 3: Przygotowujemy pesto z rukoli

Upieczoną w 230°C paprykę zawijamy w folię aluminiową na 10 minut, aby się uparowała. W międzyczasie prażymy w piekarniku orzeszki sosnowe.

Rukolę przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy upalone orzeszki sosnowe, filety anchois, czosnek oraz starty ser grana padano. Krótko miksujemy.

Paprykę obieramy ze skóry, a następnie kroimy ją w kostkę. Na zimną patelnię wylewamy oliwę z oliwek, wykładamy 2 łyżki pesto. Ugotowane gnocchi wkładamy do sosu na patelni. Całość podgrzewamy i ewentualnie doprawiamy do smaku białym pieprzem, solą. Dodajemy upieczoną paprykę.

Wykładamy danie na talerz, posypujemy odrobiną pieczonej papryki, listkami rukoli oraz plastrami grana padano.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Klinka Klinka
    461 dni temu
    Obiad prosty i aromatyczny. Rukola świetnie komponuje się z gnocchi. Ja do mojego dania dodałam jeszcze suszone pomidory, jako że je uwielbiam. Polecam!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram