Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aby zrobiły się bardzo miękkie. Po ugotowaniu rozgnieć na gładkie purée.
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Purée wykładamy na blat. Wysypujemy oba rodzaje mąki, wbijamy jaja. Dodajemy sól i pieprz. Zagniatamy krótko i szybko na jednolitą masę.
Krok 2: Kroimy gnocchi
Ciasto dzielimy na części, a następnie formujemy z ciasta wałeczki. Wałeczki oprószamy mąką, a następnie kroimy je na ukos, oprószając co jakiś czas nóż mąką.
Gnocchi gotujemy partiami w osolonej wrzącej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy przez ok. 0,5-1 minutę.
Krok 3: Przygotowujemy pesto z rukoli
Upieczoną w 230°C paprykę zawijamy w folię aluminiową na 10 minut, aby się uparowała. W międzyczasie prażymy w piekarniku orzeszki sosnowe.
Rukolę przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy upalone orzeszki sosnowe, filety anchois, czosnek oraz starty ser grana padano. Krótko miksujemy.
Paprykę obieramy ze skóry, a następnie kroimy ją w kostkę. Na zimną patelnię wylewamy oliwę z oliwek, wykładamy 2 łyżki pesto. Ugotowane gnocchi wkładamy do sosu na patelni. Całość podgrzewamy i ewentualnie doprawiamy do smaku białym pieprzem, solą. Dodajemy upieczoną paprykę.
Wykładamy danie na talerz, posypujemy odrobiną pieczonej papryki, listkami rukoli oraz plastrami grana padano.
Zobacz podobne
przepisy
Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.
Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
Smak i aromat pieczonej gęsi, południowych cytrusów i świeżych ziół z pewnością zachwyci Twoich gości!
Gnocchi z grzybami i brukselką
Pyszne kluseczki podane z zaskakującą kompozycją pieczarek, brukselki i przypraw oraz delikatnych kawałków mango.
Sałatka z malinami, gnocchi i cytrynowym winegretem
Idealna propozycja na przekąskę w gorące dni: słodki smak malin w pysznej sałatce z podsmażonymi gnocchi i dressingiem.
Zobacz przepisy
na święta
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Wegański sos tatarski
- Deser pascha w 10 minut
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Jajka z majonezem i awokado
- Babka z herbatą matcha
- Żurek babci
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1434 dni temu
Czy zamiast anchois można dodać coś innego lub pominąć i będzie równie dobre ?
odpowiedz
1433 dni temu
Ewo, możesz pominąć anchois i dodać np. nieco więcej grana padano. Anchois są dość słone i wpływają na wyrazistość pesto, więc jeśli zależy Ci na podobnym efekcie, podbij smak większą ilością słonego sera :)
2995 dni temu
Obiad prosty i aromatyczny. Rukola świetnie komponuje się z gnocchi. Ja do mojego dania dodałam jeszcze suszone pomidory, jako że je uwielbiam. Polecam!
odpowiedz