zobacz film Knedle z białym serem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Twaróg mielemy. Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Dodajemy twaróg i jajko. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt klejące, dodajemy więcej mąki.

Krok 2: Przygotowujemy nadzienie

Twaróg mielemy i przekładamy do miski. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i dokładnie rozcieramy. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier puder i dokładnie mieszamy.

Krok 3: Formujemy knedle

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Wycinamy koła o średnicy około 6 cm. Na środek każdego koła nakładamy łyżeczkę nadzienia. Zwijamy, formując kulkę. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty.

Krok 4: Przygotowujemy orzechową okrasę

Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cukier, a po chwili zmielone orzechy. Podsmażamy, aż orzechy uzyskają złoty kolor, uważając, by ich nie spalić. Knedle podajemy polane orzechową okrasą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    987 dni temu
    Czy można gdzieś znaleźć kaloryczność do przepisów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    987 dni temu
    Tabele z wartościami odżywczymi i kalorycznością potraw to funkcja, którą wprowadziliśmy na Kuchni Lidla stosunkowo niedawno i niestety nie wszystkie przepisy zawierają na ten moment takie informacje. Postaramy się rozszerzać ich pulę w miarę rozwoju portalu.
  • Gość Gość
    1043 dni temu
    Czy mogę użyć sera gotowego z wiaderka czy będzie za rzadki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1043 dni temu
    Ser z wiaderka może okazać się zbyt rzadki. Rekomendujemy, by pójść za wskazówkami Pawła i pozostać przy mielonym twarogu.
  • Gość Gość
    2086 dni temu
    Czy zamiast laski wanilii może być np. cukier waniliowy a zamiast orzechów laskowych - orzechy włoskie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2086 dni temu
    Tak, możesz użyć takich zamienników :)
  • Gość Gość
    2622 dni temu
    Ile sztuk knedli wychodzi z tego przepisu? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2621 dni temu
    Około 20 sztuk :)
  • Gość Gość
    2622 dni temu
    Znowu mąka pszenna! Czas zacząć stosować zdrowszą mąkę (i nie chodzi o gluten!!!)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    971 dni temu
    a jaka to zdrowa mąka ? :P ryżowa, orkiszową masz na myśli? no na przykład robiłam naleśniki z mąki ryżowej zamiast pszennej, niestety takie naleśniki mi nie smakują na mące ryżowej, wolę je na mące pszennej ale mam dwa nawet przepisy w którym mam placki na mące orkiszowej i w tej wersji mi smakuja uważam że niektóre dania nie samkują z innym zamiennikami, a niektóre można zrobić inaczej knedli nie próbowałam robić w żadnej innej mące więc jaką proponujesz na przykład ? to spróbuje zobaczyc jak to wyjdzie i czy knedle na takiej smakuja

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!