
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Twaróg mielemy. Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Dodajemy twaróg i jajko. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt klejące, dodajemy więcej mąki.
Krok 2: Przygotowujemy nadzienie
Twaróg mielemy i przekładamy do miski. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i dokładnie rozcieramy. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier puder i dokładnie mieszamy.
Krok 3: Formujemy knedle
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Wycinamy koła o średnicy około 6 cm. Na środek każdego koła nakładamy łyżeczkę nadzienia. Zwijamy, formując kulkę. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty.
Krok 4: Przygotowujemy orzechową okrasę
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cukier, a po chwili zmielone orzechy. Podsmażamy, aż orzechy uzyskają złoty kolor, uważając, by ich nie spalić. Knedle podajemy polane orzechową okrasą.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Musaka grecka
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Zapiekanka ziemniaczana
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chlebek bananowy
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Ramen
- Spaghetti bolognese
- Kartacze z mięsem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (10)
1227 dni temu
Czy można gdzieś znaleźć kaloryczność do przepisów?
odpowiedz
1227 dni temu
Tabele z wartościami odżywczymi i kalorycznością potraw to funkcja, którą wprowadziliśmy na Kuchni Lidla stosunkowo niedawno i niestety nie wszystkie przepisy zawierają na ten moment takie informacje. Postaramy się rozszerzać ich pulę w miarę rozwoju portalu.
1283 dni temu
Czy mogę użyć sera gotowego z wiaderka czy będzie za rzadki
odpowiedz
1283 dni temu
Ser z wiaderka może okazać się zbyt rzadki. Rekomendujemy, by pójść za wskazówkami Pawła i pozostać przy mielonym twarogu.
2326 dni temu
Czy zamiast laski wanilii może być np. cukier waniliowy a zamiast orzechów laskowych - orzechy włoskie?
odpowiedz
2326 dni temu
Tak, możesz użyć takich zamienników :)
2862 dni temu
Ile sztuk knedli wychodzi z tego przepisu? Pozdrawiam
odpowiedz
2860 dni temu
Około 20 sztuk :)
2862 dni temu
Znowu mąka pszenna! Czas zacząć stosować zdrowszą mąkę (i nie chodzi o gluten!!!)
odpowiedz
1211 dni temu
a jaka to zdrowa mąka ? :P ryżowa, orkiszową masz na myśli? no na przykład robiłam naleśniki z mąki ryżowej zamiast pszennej, niestety takie naleśniki mi nie smakują na mące ryżowej, wolę je na mące pszennej ale mam dwa nawet przepisy w którym mam placki na mące orkiszowej i w tej wersji mi smakuja uważam że niektóre dania nie samkują z innym zamiennikami, a niektóre można zrobić inaczej knedli nie próbowałam robić w żadnej innej mące więc jaką proponujesz na przykład ? to spróbuje zobaczyc jak to wyjdzie i czy knedle na takiej smakuja