zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Twaróg mielemy. Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Dodajemy twaróg i jajko. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt klejące, dodajemy więcej mąki.

Krok 2: Przygotowujemy nadzienie

Twaróg mielemy i przekładamy do miski. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i dokładnie rozcieramy. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier puder i dokładnie mieszamy.

Krok 3: Formujemy knedle

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Wycinamy koła o średnicy około 6 cm. Na środek każdego koła nakładamy łyżeczkę nadzienia. Zwijamy, formując kulkę. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty.

Krok 4: Przygotowujemy orzechową okrasę

Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cukier, a po chwili zmielone orzechy. Podsmażamy, aż orzechy uzyskają złoty kolor, uważając, by ich nie spalić. Knedle podajemy polane orzechową okrasą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    276 dni temu
    Ile sztuk knedli wychodzi z tego przepisu? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    274 dni temu
    Około 20 sztuk :)
  • Gość Gość
    276 dni temu
    Znowu mąka pszenna! Czas zacząć stosować zdrowszą mąkę (i nie chodzi o gluten!!!)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram