Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Twaróg mielemy. Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Dodajemy twaróg i jajko. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt klejące, dodajemy więcej mąki.
Krok 2: Przygotowujemy nadzienie
Twaróg mielemy i przekładamy do miski. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i dokładnie rozcieramy. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier puder i dokładnie mieszamy.
Krok 3: Formujemy knedle
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Wycinamy koła o średnicy około 6 cm. Na środek każdego koła nakładamy łyżeczkę nadzienia. Zwijamy, formując kulkę. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty.
Krok 4: Przygotowujemy orzechową okrasę
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cukier, a po chwili zmielone orzechy. Podsmażamy, aż orzechy uzyskają złoty kolor, uważając, by ich nie spalić. Knedle podajemy polane orzechową okrasą.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowy makaron z owocami
Przepis na obiad od Pawła Małeckiego musi być słodki! Przygotuj czekoladowy makaron z jogurtem i górą świeżych owoców.
Naleśniki à la Raffaello
Mleczko i wiórki kokosowe, biała czekolada i migdały! Jeśli to Twoje ulubione smaki, koniecznie przygotuj najnowszy przepis Pawła Małeckiego!
Pierogi leniwe z orzechową okrasą
Słodkie leniwe pierogi, oblane orzechową okrasą na bazie orzechów laskowych! To przepis Pawła na idealny podwieczorek!
Knedle ze śliwkami
Masz ochotę na knedle ze śliwkami, ale nie wiesz, jak je zrobić? Paweł Małecki chętnie podzieli się z Tobą swoim przepisem!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1011 dni temu
Czy można gdzieś znaleźć kaloryczność do przepisów?
odpowiedz
1011 dni temu
Tabele z wartościami odżywczymi i kalorycznością potraw to funkcja, którą wprowadziliśmy na Kuchni Lidla stosunkowo niedawno i niestety nie wszystkie przepisy zawierają na ten moment takie informacje. Postaramy się rozszerzać ich pulę w miarę rozwoju portalu.
1067 dni temu
Czy mogę użyć sera gotowego z wiaderka czy będzie za rzadki
odpowiedz
1067 dni temu
Ser z wiaderka może okazać się zbyt rzadki. Rekomendujemy, by pójść za wskazówkami Pawła i pozostać przy mielonym twarogu.
2110 dni temu
Czy zamiast laski wanilii może być np. cukier waniliowy a zamiast orzechów laskowych - orzechy włoskie?
odpowiedz
2110 dni temu
Tak, możesz użyć takich zamienników :)
2646 dni temu
Ile sztuk knedli wychodzi z tego przepisu? Pozdrawiam
odpowiedz
2644 dni temu
Około 20 sztuk :)
2646 dni temu
Znowu mąka pszenna! Czas zacząć stosować zdrowszą mąkę (i nie chodzi o gluten!!!)
odpowiedz
995 dni temu
a jaka to zdrowa mąka ? :P ryżowa, orkiszową masz na myśli? no na przykład robiłam naleśniki z mąki ryżowej zamiast pszennej, niestety takie naleśniki mi nie smakują na mące ryżowej, wolę je na mące pszennej ale mam dwa nawet przepisy w którym mam placki na mące orkiszowej i w tej wersji mi smakuja uważam że niektóre dania nie samkują z innym zamiennikami, a niektóre można zrobić inaczej knedli nie próbowałam robić w żadnej innej mące więc jaką proponujesz na przykład ? to spróbuje zobaczyc jak to wyjdzie i czy knedle na takiej smakuja