Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynkę do mielenia
Krok 1: Przygotowujemy pierogi
Twaróg mielemy. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka, cukier puder oraz szczyptę soli. Mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wszystkie składniki ponownie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy na stolnicę, którą posypujemy mąką. Formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm, delikatnie spłaszczamy. Za pomocą noża robimy na powierzchni małe nacięcia i dzielimy na 12-14 części. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Krok 2: Smażymy orzechową okrasę
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zmielone orzechy oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym (zobacz trick Pawła, na przygotowanie domowego cukru waniliowego) i cynamonem. Całość smażymy na patelni ok. 2-3 minut na wolnym ogniu. Pierogi podajemy gorące, oblane orzechową okrasą.
Zobacz podobne
przepisy
Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.
Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!
Orkiszowe pierogi ruskie
Tradycyjne pierogi w nowej odsłonie! Wypróbuj przepis na orkiszowe pierogi ruskie!
Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.
Pierogi leniwe z orzechową okrasą według Kuchni Lidla – klasyka polskiej kuchni w nowoczesnej odsłonie
Leniwe kluski (znane również jako pierogi leniwe) to klasyka polskiej kuchni. Ze względu na łatwość wykonania nazwa doskonale do nich pasuje! To znakomite danie dla leniwych miłośników słodkich potraw. Spodobają się wszystkim osobom poszukującym szybkich, bezproblemowych przepisów, które zawsze się udają. Poza tym leniwe nie kosztują wiele, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Skąd jednak nieco myląca nazwa – leniwe pierogi? W końcu mają one postać kluseczek w formie grubych rombów, które przypominają raczej kopytka. Otóż nieoczywista nazwa wynika z faktu, że kluski leniwe powstają z tych samych składników co popularne pierogi z serem. Wymagają jednak mniej pracy.
W odsłonie proponowanej przez Pawła Małeckiego pojawiają się oczywiście w słodkim wydaniu! Znakomite pierożki leniwe możesz serwować na śniadanie, obiad lub deser. Z pewnością przypadną do gustu dzieciom, choć nawet dorośli za nimi przepadają. Kluski leniwe z serem to również świetny lunch czy obiad do pracy. Sprawdź, o czym warto pamiętać, korzystając z przepisu na pierogi leniwe!
Pierogi leniwe – przepis na pyszne danie!
Zanim wprowadzisz w życie przepis na pierogi leniwe, zatroszcz się o zgromadzenie niezbędnych składników. Postaraj się o wybór wysokiej jakości produktów, ponieważ właśnie od nich zależy ostateczny smak dania.
Nasz przepis na pierogi leniwe zakłada wykorzystanie mąki pszennej pełnoziarnistej, dzięki której kluski zyskują ładny kolor. Jest ona też bardziej zrównoważonym odżywczo wyborem od wersji białej. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą spożywać ją diabetycy oraz osoby zmagające się z insulinoopornością. Jeśli dbasz o linię, a mimo to masz ochotę na tradycyjne kluski z twarogiem, postępuj zgodnie z naszym przepisem na leniwe pierogi.
Nie przepadasz za mąką pełnoziarnistą? Nie ma problemu. Zastąp ją klasyczną białą mąką, która występuje w oryginalnym, tradycyjnym przepisie na leniwe. Wybór białej mąki wpływa nie tylko na smak, ale też strukturę klusek – nadaje im zaskakującą puszystość. Z kolei dodatek mąki pełnoziarnistej czyni je cięższymi i zwartymi. Do ciasta na leniwe z serem dodaje się również odrobinę mąki ziemniaczanej, która zapewnia im jednolitą konsystencję. Z kolei dodatek skrobi kukurydzianej nada ciastu ładnego, żółtego koloru.
Niezależnie od tego, na jaki przepis na leniwe pierogi się zdecydujesz, mąkę zawsze dodawaj stopniowo, aby dokładnie kontrolować formę ciasta. Nie powinno kleić się do rąk ani być zbyt twarde. Nigdy nie dodawaj całej mąki od razu, aby uniknąć problemów podczas wyrabiania ciasta. Nadmiar mąki może zakłócić strukturę klusek! Mają być miękkie i puszyste, a nie mocno zbite. Bezpiecznie jest podsypywać mąkę łyżką, najlepiej jedynie na powierzchnię stolnicy.
Ciasto na leniwe kluski należy wyrabiać delikatnie i krótko, tylko do momentu, gdy składniki się połączą. Nadmierne wyrabianie ciasta sprawi, że kluski staną się gumowate.
Ponadto zwróć uwagę na jakość twarogu. Nie powinien być wodnisty, ponieważ ciasto stanie się zbyt wilgotne. My sugerujemy wybór opcji półtłustej, ale tłusta również się nada! Za to chudy twaróg często bywa sypki, co grozi rozpadaniem się klusek podczas gotowania, a nawet wcześniej – już na etapie wyrabiania ciasta. Zadbaj o dokładne rozdrobnienie sera oraz połączenie go z resztą składników. Mamy nadzieję, że przepis na kluski leniwe nie ma już przed Tobą tajemnic.
Jak zrobić leniwe pierogi? Praktyczne wskazówki
Wszystkie niezbędne instrukcje zawarliśmy w powyższym przepisie. Sprawdź jednak, o czym szczególnie warto pamiętać, robiąc kluski z sera białego.
- Zawsze gotuj kluski leniwe w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, wypłyną na powierzchnię. Nigdy nie gotuj ich zbyt długo, aby nie dopuścić do nadmiernego zmięknięcia.
- Kluski leniwe możesz formować na różne sposoby. Chyba najprostszy z nich to wyrobienie wałka ciasta i pokrojenie go na kawałki, które potem spłaszczysz w dłoniach. Upewnij się, że kluski są podobnej wielkości, aby równomiernie się gotowały.
- Przepis na leniwe kluski autorstwa Pawła Małeckiego sugeruje przyrządzenie okrasy z orzechów laskowych. Możesz jednak wymienić je na inne orzechy czy nawet płatki migdałowe. Taka chrupiąca posypka cudownie urozmaica konsystencję dania.
- Nasz przepis na kluski z serem zakłada jedynie ich ugotowanie. Wiemy jednak, że wiele osób preferuje wariant dodatkowo podsmażony na patelni. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, aby podobnie postąpić w tym przypadku. Roztop więc na patelni nieco masła, po czym zaczekaj, aż wszystkie leniwe pierogi nieco się przyrumienią. Od czasu do czasu mieszaj. I gotowe!
- Leniwe pierogi są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego można je przechowywać i podgrzewać w miarę potrzeb.
Czy wiesz już, jak zrobić leniwe, aby zyskały perfekcyjny smak i aromat? Wierzymy, że tak!
Wskazówki Kuchni Lidla – kilka porad specjalnie dla Ciebie!
Wyjaśniliśmy, jak zrobić kluski leniwe, aby zachwycały smakiem, wyglądem oraz konsystencją. To jednak nie wszystko, co warto o nich wiedzieć! Poniżej znajdziesz odpowiedzi na częste pytania dotyczące tego, jak się robi kluski leniwe fit oraz wskazówki dotyczące naszego przepisu.
Czy pierogi leniwe są fit?
Z pewnością są one bardziej przyjazne sylwetce od klasycznego wariantu z białą mąką. Mimo to trudno powiedzieć, że to fit leniwe. Dodatek masła oraz cukru może nie spodobać się osobom na ścisłej diecie. Najlepiej jednak samodzielnie określić, czy to danie, które sprosta Twoim wymaganiom pod kątem kalorii oraz wartości odżywczych. W końcu wiele zależy od tego, jak wygląda Twój codzienny jadłospis oraz potrzeby kaloryczne.
Aby nieco przybliżyć Ci tę kwestię, przypomnijmy, ile mają kcal pierogi leniwe z naszego przepisu. Wartość energetyczna na całe danie to 1653,9 kcal, przy czym są one stworzone z myślą o 3 osobach. Wówczas jeśli chodzi o porcję leniwych, kcal to 551,3. Warto też ponownie przywołać pozostałe wartości odżywcze – tłuszcz 35,4 g, węglowodany 41,6 g oraz białko 20,2 g. Oczywiście możesz też nieco zmodyfikować nasz przepis i uzyskać fit kluski leniwe. Ten, jak i każdy inny przepis z Kuchni Lidla robi wrażenie w oryginalnej wersji, ale drobne zmiany również mogą okazać się korzystne!
Z czym podawać kluski leniwe?
Paweł Małecki proponuje Ci słodką, orzechową okrasę z orzechów laskowych. To dość oryginalny sposób podania, odpowiedni dla osób ceniących nowe odsłony klasycznych przepisów. Z tradycyjnego przepisu zaczerpnięto jednak cynamon, czyli cudownie aromatyczną przyprawę, a także cukier wanilinowy, który pojawia się w wielu propozycjach podania klusek. Leniwe z cynamonem w podstawowym wydaniu to naprawdę prosty posiłek, niezmiennie zachwycający smakiem.
Jednak kluski leniwe z cynamonem to tylko jedna z opcji podania tego przysmaku. Tak naprawdę możesz eksperymentować z wszelkimi słodkimi dodatkami, które lubisz. Bardzo sycąca, wysokobiałkowa propozycja to kluski z serem twarogowym, które możesz dodatkowo podać z cukrem w formie posypki/sosu. W takiej odsłonie są idealne na śniadanie lub obiad. Co więcej, kluski leniwe można podać z bitą śmietaną, która dodaje im kremowego smaku.
Na tym jednak nie koniec. Kluski z twarogu wspaniale smakują w połączeniu z rozmaitymi sosami czy musami owocowymi. Smak zależy od Twoich upodobań, ale my najbardziej polecamy wariant malinowy, truskawkowy, jabłkowy lub śliwkowy. Polej kluski równomiernie sosem lub umieść go oddzielnie na talerzu.
Alternatywa dla sosu to dżem lub konfitura. Dżem wiśniowy, truskawkowy lub malinowy na pewno okażą się strzałem w dziesiątkę. Co ważne, właściwie nie wymagają przygotowania przed podaniem. To połączenie stworzone dla zabieganych osób.
Poza tym pierogi leniwe z serem fantastycznie czują się w towarzystwie sosu waniliowego. Możesz przygotować go z cukru, mleka, masła i ekstraktu waniliowego. Polewaj nimi kluski leniwe przed podaniem. Kluski leniwe na słodko warto również serwować ze świeżymi owocami, które dodadzą im soczystości oraz świeżego charakteru.
Koniecznie zapoznaj się również z pozostałymi przepisami Kuchni Lidla! Na pewno znajdziesz tam mnóstwo ciekawych inspiracji oraz pomysłów na rozmaite dania.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
- Dacquoise orzechowo-truskawkowy
- Chleb z orzechów laskowych
- Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Pierogi z jagodami
- Knedle z białym serem
- Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
- Wegańskie pralinki orzechowe z czekoladą
- Kluski leniwe z tofu
- Pierogi z kaczką
- Leniwe pierogi
- Daktylowe praliny
- Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem
- Szakszuka z kaszą pęczak
- Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
- Wytrawne cake popsy w kształcie choinek
- Kanapka z grilla z serem i pomidorem
- Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi
- Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
- Risotto – klasyczny przepis
- Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
- Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- Chrupiące czekoladki
- Sałatka z makaronem i klopsikami
- Czeskie ciasteczka "zlepianki"
- Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
- Keks świąteczny
- Pstrąg tęczowy w bekonie
- Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2100 dni temu
mi wyszły smaczne dzieciaki zajadały aż się uszy trzęsły. Niestety przez to że Lidl usuwa filmiki nie chce mi się odwiedzać tej strony
odpowiedz
2100 dni temu
Renato, nie do wszystkich przepisów mamy filmy i tak jest od początku istnienia Kuchni Lidla. Akurat pierogi leniwe Paweł Małecki przygotowywał w filmie tutaj: https://kuchnialidla.pl/leniwe-pierogi
2298 dni temu
Wyszły obrzydliwe, dzieci nie chciały jeść. Ciasto nie chciało wyjść i miało bardzo dziwną konsystencje. (znam się na kluskach) Ta mąka daje leniwym okropny posmak i nawet orzechowa okarasa nie jest w stanie go zniwelować. Orzechowa okarasa bardzo dobra, ale leniwe... Porażka. Zmarnowany czas i składniki. :-(
odpowiedz
2529 dni temu
Bardzo dobre.
odpowiedz