Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • maszynkę do mielenia

Krok 1: Przygotowujemy pierogi

Twaróg mielemy. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka, cukier puder oraz szczyptę soli. Mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wszystkie składniki ponownie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy na stolnicę, którą posypujemy mąką. Formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm, delikatnie spłaszczamy. Za pomocą noża robimy na powierzchni małe nacięcia i dzielimy na 12-14 części. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Krok 2: Smażymy orzechową okrasę

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zmielone orzechy oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym (zobacz trick Pawła, na przygotowanie domowego cukru waniliowego) i cynamonem. Całość smażymy na patelni ok. 2-3 minut na wolnym ogniu. Pierogi podajemy gorące, oblane orzechową okrasą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    182 dni temu
    Bardzo dobre.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram