
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynkę do mielenia
Krok 1: Przygotowujemy pierogi
Twaróg mielemy. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka, cukier puder oraz szczyptę soli. Mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wszystkie składniki ponownie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy na stolnicę, którą posypujemy mąką. Formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm, delikatnie spłaszczamy. Za pomocą noża robimy na powierzchni małe nacięcia i dzielimy na 12-14 części. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Krok 2: Smażymy orzechową okrasę
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zmielone orzechy oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym (zobacz trick Pawła, na przygotowanie domowego cukru waniliowego) i cynamonem. Całość smażymy na patelni ok. 2-3 minut na wolnym ogniu. Pierogi podajemy gorące, oblane orzechową okrasą.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą
Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.

Orkiszowe pierogi ruskie
Tradycyjne pierogi w nowej odsłonie! Wypróbuj przepis na orkiszowe pierogi ruskie!

Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!

Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.


Komentarze (4)
1677 dni temu
mi wyszły smaczne dzieciaki zajadały aż się uszy trzęsły. Niestety przez to że Lidl usuwa filmiki nie chce mi się odwiedzać tej strony
odpowiedz
1677 dni temu
Renato, nie do wszystkich przepisów mamy filmy i tak jest od początku istnienia Kuchni Lidla. Akurat pierogi leniwe Paweł Małecki przygotowywał w filmie tutaj: https://kuchnialidla.pl/leniwe-pierogi
1875 dni temu
Wyszły obrzydliwe, dzieci nie chciały jeść. Ciasto nie chciało wyjść i miało bardzo dziwną konsystencje. (znam się na kluskach) Ta mąka daje leniwym okropny posmak i nawet orzechowa okarasa nie jest w stanie go zniwelować. Orzechowa okarasa bardzo dobra, ale leniwe... Porażka. Zmarnowany czas i składniki. :-(
odpowiedz
2106 dni temu
Bardzo dobre.
odpowiedz
zobacz wszystkie