Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Mleko podgrzewamy z wodą i rozpuszczamy w nim masło. Mąkę pszenną łączymy z podgrzanymi składnikami, dodajemy sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Kiedy jest już dobrze wyrobione, lepimy kulę i odstawiamy na kilkanaście minut, aby ciasto odpoczęło.

Krok 2: Łączymy składniki farszu

W misce łączymy ser twarogowy z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną, posiekanymi listkami mięty i słodką śmietanką. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3: Lepimy pierogi

Ciasto wałkujemy na cienki placek i szklanką wycinamy z niego kółka, nakładamy na nie farsz i lepimy pierogi. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wrzucamy pierogi, czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Ugotowane pierogi wykładamy na talerze. Pierogi polewamy roztopionym masłem i kwaśną śmietaną, dekorujemy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    225 dni temu
    Czy miętę można zastąpić szczypiorkiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    225 dni temu
    Można dokonać takiej zamiany :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram