Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Mleko podgrzewamy z wodą i rozpuszczamy w nim masło. Mąkę pszenną łączymy z podgrzanymi składnikami, dodajemy sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Kiedy jest już dobrze wyrobione, lepimy kulę i odstawiamy na kilkanaście minut, aby ciasto odpoczęło.

Krok 2: Łączymy składniki farszu

W misce łączymy ser twarogowy z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną, posiekanymi listkami mięty i słodką śmietanką. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3: Lepimy pierogi

Ciasto wałkujemy na cienki placek i szklanką wycinamy z niego kółka, nakładamy na nie farsz i lepimy pierogi. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wrzucamy pierogi, czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Ugotowane pierogi wykładamy na talerze. Pierogi polewamy roztopionym masłem i kwaśną śmietaną, dekorujemy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    24 dni temu
    jaka kasza gryczana, palona czy niepalona ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    24 dni temu
    Do tego przepisu lepiej będzie pasować kasza palona.
  • Gość Gość
    1309 dni temu
    Czy ilość kaszy podana w składnikach jest po ugotowaniu? Czy też przed?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1309 dni temu
    Chodzi o kaszę po ugotowaniu :)
  • Gość Gość
    2296 dni temu
    Czy miętę można zastąpić szczypiorkiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2296 dni temu
    Można dokonać takiej zamiany :)

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą

Pierogi z kaszą i serem to jedna z najbardziej znanych odsłon tego klasycznego dania. Jak zapewne wiesz, pierogi występują w niemal niezliczonych wersjach, zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Pojawiają się na świątecznych stołach w okresie bożonarodzeniowym, ale nierzadko stanowią też podstawę codziennych obiadów. Tym razem Karol Okrasa przedstawia nową, wyjątkową odsłonę tradycyjnych pierogów z kaszą gryczaną i serem. Wyjątkową, bo wzbogaconą o miętę! Sprawia ona, że potrawa zyskuje cudowną świeżość i orzeźwiający charakter. Dziwi Cię takie zestawienie smaków? Bez obaw! Mięta tworzy z pierogami bardzo udane, choć rzeczywiście dość niecodzienne połączenie. Jeśli lubisz tradycyjne potrawy w nowej odsłonie, to pierogi z kaszą gryczaną stworzono właśnie dla Ciebie!

Pierogi cieszą się opinią dość pracochłonnej, wymagającej potrawy. Na szczęście przygotowanie naszych pierogów z kaszą gryczaną i twarogiem zajmie Ci tylko około godziny! Trudność ich wykonania określamy jako średnią, ale jeśli masz już na koncie lepienie pierogów, na pewno podołasz wyzwaniu. Sprawdź więc, jak zrobić idealny farsz z kaszy gryczanej do pierogów oraz perfekcyjne ciasto!

Jak zrobić pierogi z kaszą?

Nasz sprawdzony przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem dokładnie omówiono w instrukcjach oraz na filmie. Żeby jednak rozwiać wszelkie wątpliwości, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka użytecznych wskazówek, które znacznie ułatwią Ci pracę.

  1. Aby pierogi z serem i miętą okazały się strzałem w dziesiątkę, szczególnie zadbaj o ciasto. Wybierz składniki wysokiej jakości, zwłaszcza jeśli chodzi o dobór mąki. Dodatkowo przesiej ją przed użyciem. To pomoże usunąć grudki, tym samym wpływając na ujednolicenie konsystencji ciasta.
  2. Nigdy nie używaj całkowicie zimnych składników, ponieważ zepsują one strukturę ciasta.
  3. Nie omijaj soli w przepisie na ciasto – jej niewielka ilość nadaje mu smak oraz może również wzmocnić jego elastyczność.
  4. Pozwól ciastu odpocząć przez około 15-30 minut, zanim przejdziesz do formowania pierogów. Dzięki temu praca z nim stanie się łatwiejsza.
  5. Podziel ciasto na niewielkie części i wałkuj je na cienkie placki. Staraj się uzyskać ich równomierny rozmiar i grubość.
  6. Podczas formowania pierogów z kaszą gryczaną i serem użyj odpowiedniej ilości farszu, ale nie przesadzaj, aby uniknąć przepełnienia. Dobra szczelność pierogów jest kluczowa, aby zapobiec wyciekaniu farszu podczas gotowania.

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną od Kuchni Lidla

Farsz do pierogów z kaszą gryczaną jest równie ważny co ciasto. Jeden z jego kluczowych składników to oczywiście kasza – biała lub ciemna, palona. Wybierz tę, którą lubisz najbardziej! Nie zapomnij o jej kilkukrotnym dokładnym przepłukanie w zimnej wodzie jeszcze przed gotowaniem. Co więcej, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem wymagają dokładnego zaklejenia – tylko wtedy zachowają odpowiednią formę. Możesz to zrobić na kilka różnych sposobów. Najpopularniejszy to klejenie w półksiężyc. Wystarczy, że złożysz koło ciasta na pół, tworząc z nich właśnie półksiężyc. Następnie wystarczy delikatnie docisnąć brzegi ciasta, aby się ze sobą skleiły. Użyj w tym celu palców lub krawędzi szklanki. Inna opcja to sklejanie w trójkąt. Złóż placek ciasta na pół, aby utworzyć trójkąt. Dociskaj brzegi, aby skleić pierogi, tworząc trójkątną formę.

Kolejny sposób lepienia pierogów zakłada wykończenie ich brzegów z użyciem widelca. Odciśnięte na cieście ząbki prezentują się bardzo estetycznie. Dekoracyjne formy zdobienia brzegów pierogów to również falbanka lub warkoczyk, które wykonasz po prostu własnymi palcami. Sklejone pierogi odkładaj na blaszkę, tacę czy blat kuchenny posypany mąką, aby uniknąć przyklejenia się ciasta do podłoża. Niezależnie od wybranego sposobu lepienia, przed włożeniem ich do gotującej się wody upewnij się, że pierogi są dokładnie sklejone. Tylko wtedy unikniesz kłopotliwego wyciekania farszu twarogowego do pierogów podczas gotowania.

Jak widać, znane jako pierogi chłopskie z kaszą potrafią zaskoczyć. Zadbaliśmy, aby ten dobrze znany przepis zaspokoił gusta osób, które poszukują w kuchni innowacji! Oczywiście pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą to tylko jeden z pomysłów prosto z Kuchni Lidla! Zajrzyj również do pozostałych przepisów z naszej kolekcji. Znajdziesz tam potrawy na słodko słono, klasyczne, jak i zupełnie zaskakujące!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!