Dania główne - Bez mięsa - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Knedle z faszerowanymi śliwkami
Pyszne knedle nadziewane faszerowanymi kremem o smaku białej czekolady śliwkami. To połączenie smaków, które z dodatkiem cynamonowej zasmażanej bułki tartej zapewni idealny słodki posiłek.
Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.
Pierogi ze szpinakiem i serem
Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i najpyszniejszych dań kuchni polskiej i wschodniej. Elastyczne, delikatne ciasto nadziewane jest różnymi rodzajami nadzienia — od słodkich aż po wytrawne. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych są pierogi ze szpinakiem i serem. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na pyszne, aromatyczne pierogi szpinakowe z twarogiem i odrobiną sera feta.
Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano
Prosty w przygotowaniu i dzięki wyjątkowym dodatkom niezwykle aromatyczny, ziemniaczany farsz do domowych pierogów lub krokietów. Sprawdź ten przepis i zaskocz bliskich nowym smakiem!
Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
Ravioli ze szpinakiem to połączenie, które skradło serca tłumów na całym świecie. Aromatyczne pierożki z pszenicy durum nadziane świeżymi liśćmi z dodatkiem czosnku i innych pyszności doskonale odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Jak przygotować ravioli, które skradnie i Twoje serce? Poznaj nasz przepis na ravioli ze szpinakiem robione od podstaw!
Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!
Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
Włoską kuchnię cechuje prostota i miłość do dobrych, naturalnych składników. Nie dziwi zatem, że korzystają z wszystkiego, co dała matka natura (np. z grzybów) i wykorzystują je do przyrządzania wyśmienitych past oraz pierożków. Przygotowaliśmy dla Was przepis na ravioli z grzybami, który przeniesie Cię swoim smakiem do beztroskich lasów Italii. Zapraszamy do lektury!
Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!
Wigilijne pierogi buraczane na słodko
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko!
Wigilijne pierogi buraczane na słono
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słono!
Tatarskie manty z twarogiem i malinami
Tajemnice kuchni tatarskiej? Odkryj jedną z nich i przygotuj doskonałe manty tatarskie z twarogiem i sosem malinowym! Jeśli raz spróbujesz, na pewno będziesz do nich wracać!
Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
Chińskie pierożki przygotowane na parze kryją w sobie bogactwo azjatyckich smaków! Ich wegańską wersję z jackfruitem (owocem chlebowca) przygotujecie dzięki przepisowi Kingi.
Pierogi bez mięsa – najpopularniejsze przepisy
Wśród najpopularniejszych wersji farszu do pierogów bez mięsa znajduje się farsz, jakim nadziewa się pierogi ruskie, czyli pierogi z ziemniakami. Ich wnętrze wypełnione jest mieszanką ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków oraz twarogu. Tradycyjny przepis na takie pierogi zawiera mąkę pszenną, jednak Kuchnia Lidla zachęca do wypróbowania orkiszowych pierogów ruskich. Koniecznie przekonajcie się, jak smakują!
A jeśli poszukujecie nieco bardziej urozmaiconych farszów do pierogów, to idealną propozycją będą pierogi z kapustą i grzybami, które w polskiej tradycji są jedną z potraw wigilijnych. Kuchnia Lidla podaje kilka wersji standardowego przepisu:
- wigilijne pierogi
- pieczone pierogi z kapustą i grzybami
- pierogi z grzybami i kapustą
- pierogi z kapustą i grzybami
Oczywiście grzyby leśne możecie zastąpić w tym przepisie również hodowlanymi, przygotowując np. pierogi z pieczarkami albo pierogi z kapustą i pieczarkami. Równie dobrze smakują pierogi nadziane farszem z soczewicy albo z kaszy. Kuchnia Lidla poleca w szczególności przepis na pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą.
Smakoszom dań wytrawnych trzeba też koniecznie przypomnieć o zielonych warzywach, które razem z ciastem pierogowym stanowią doskonałe połączenie. Szpinak razem z serem potrafi oczarować niejedno podniebienie. W Kuchni Lidla znajdziecie przydatne wskazówki, jak zrobić pierogi ze szpinakiem:
- pierogi ze szpinakiem i serem: ravioli z ricottą i parmezanem
- pierogi ze szpinakiem i fetą: pierogi z krewetkami i szpinakiem
Z kolei zwolennicy pierogów na słodko obowiązkowo powinni skosztować pierogów z jabłkami, z serem albo szybszej wersji tego dania, czyli pierogów leniwych z serem. Dla znudzonych tradycyjnymi pierogami z serem Kuchnia Lidla przygotowała kilka propozycji na słodko: