Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- stolnicę
- garnek
- patelnie
- deskę do krojenia
- wałek
- folię spożywczą
- łyżkę
- nóż
- widelec
- miskę
- sitko
- kubek
SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA:
CIASTO NA RAVIOLI:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SUCHE
Mąkę przesiej przez sito do dużej miski, a następnie dodaj do niej sól i wymieszaj.
KROK 2: DODAJEMY SKŁADNIKI MOKRE
Do mąki wbij jajko, a potem dodaj resztę mokrych składników. Wymieszaj wszystko dokładnie.
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO
Jeśli wszystkie składniki się połączyły, możesz zabrać się do wyrabiania ciasta. Zagniataj je tak długo, aż stanie się elastyczne i możliwe do uformowania.
KROK 4: WYKAŃCZAMY CIASTO
Wyłóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką, a następnie jeszcze przez chwilę je zagniataj. Potem uformuj z ciasta kulkę i zawiń ją folią spożywczą. Taką kulkę odłóż na 30-40 minut, aby ciasto odpoczęło.
KROK 5: WYCINAMY RAVIOLI
Po upływie wyznaczonego czasu, odpakuj ciasto z folii i rozwałkuj je. Ciasto podziel na równe prostokąty, a potem na środku każdego z nich zaznacz delikatnie środek. Podział na kwadraty ułatwi Ci późniejsze nakładanie farszu i zaklejanie ravioli.
NADZIENIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
W misce wymieszaj ricottę wraz z parmezanem i przyprawami.
KROK 2: NADZIEWAMY PIEROŻKI
Na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę masy. Gdy wszystkie ravioli będą już przygotowane, zrób w na każdym z nich dołeczek. W ten dołeczek wbij ostrożnie żółtko (po 1 na każde), a następnie zakryj drugim kawałkiem ciasta i zaklej. Dociśnij mocno brzegi widelcem, aby żółtko się nie wylało.
KROK 3: GOTUJEMY RAVIOLI
W garnku ugotuj wodę, posól ją a następnie wrzuć ravioli. Powinno się gotować maksymalnie 2-3 minuty, aby żółtko się nie ścięło. Następnie wyciągnij je i odcedź.
SOS:
KROK 1: WYKŁADAMY PIEROŻKI
Na talerze wyłóż ravioli. Rób to delikatnie, aby nie uszkodzić żółtka.
KROK 2: SMAŻYMY SZAŁWIĘ
Rozgrzej masło na patelni i dodaj do niego szałwię. Smaż przez 2-3 minuty
KROK 3: POLEWAMY SOSEM PIEROŻKI
Gotowym sosem polewamy ravioli, a następnie posypujemy startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!
Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!
Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
Włoską kuchnię cechuje prostota i miłość do dobrych, naturalnych składników. Nie dziwi zatem, że korzystają z wszystkiego, co dała matka natura (np. z grzybów) i wykorzystują je do przyrządzania wyśmienitych past oraz pierożków. Przygotowaliśmy dla Was przepis na ravioli z grzybami, który przeniesie Cię swoim smakiem do beztroskich lasów Italii. Zapraszamy do lektury!
Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
Zobacz, jak krok po kroku przygotować ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem, oblane sosem maślanym z szałwią!
Pierożki ravioli con uovo z farszem z ricotty i płynnym żółtkiem
Chociaż sama historia tego włoskiego przysmaku sięga aż do czasów antycznych, to wersja ravioli con uovo (słowo „uovo” oznacza jajko) to wynalazek bardziej współczesny i mocno związany z kulturą gotowania w gwiazdkowych restauracjach i hotelach. To tam właśnie topowi szefowie kuchni podjęli się zamknięcia żółtka w raviolo.
W jaki sposób przygotować wzorowe raviolo con uovo z mocno płynnym żółtkiem i odrobiną delikatnej ricotty? Zebraliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, które pomogą Ci zrobić je po mistrzowsku.
Przepis na ravioli z płynnym żółtkiem i ricottą
Ravioli z jajkiem, a w zasadzie z płynnym żółtkiem to wyjątkowe danie, które wymaga olbrzymiej precyzji, cierpliwości oraz wysokiej jakości składników. Do ich przygotowania potrzebne Ci będą dobrej jakości jajka. Świeże jajko o intensywnie pomarańczowym żółtku to gwarancja doskonałego ravioli z żółtkiem.
Kolejnym ważnym elementem jest sama mąka, wykorzystywana do raviolo. Mowa o mące makaronowej zrobionej z pszenicy durum (semoliny). To właśnie ona sprawia, że ciasto na ravioli jest sprężyste i gładkie. Dobrze przygotowane ciasto z łatwością nadziejesz gotowym farszem, a żółtko pozostanie na swoim miejscu.
Gdy pierożki już powstaną, trzeba się z nimi obchodzić jak z jajkiem (dosłownie). Cierpliwość i precyzja w przekładaniu ich do gotującej się wody oraz późniejszego wyławiania jest tu wskazana.
Raviolo con uovo: z czym podawać?
Delikatne, kremowe ravioli z płynnym żółtkiem powinno być serwowane z dodatkiem sosów, które wydobędą z nich jeszcze więcej smaku i aromatu. Dobrym pomysłem jest serwowanie ich z dodatkiem sosu maślanego lub samej oliwy z dodatkiem ziół i długo dojrzewającego sera, ale to nie wszystko! Do masła można dodać odrobinę śmietany oraz szafran — te składniki podkreślą bogaty smak żółtka.
Jak jeszcze można podawać ravioli z płynnym żółtkiem? Klasyczny sos pomidorowy z dodatkiem świeżej bazylii to równie dobry pomysł. Kwasowość i świeżość pomidorów stworzą kontrast z bogatym i kremowym farszem pierożków. Ravioli możesz zaserwować także z samą oliwą i podsmażonymi delikatnymi warzywami np. cukinią, szparagami lub groszkiem, a całość zwieńczyć startą skórką cytryny. Baw się, próbuj, kombinuj — gwarantujemy, że będzie pysznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
- Kimchi
- Indyjska sól z przyprawami
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- KARTOFLANKA Z KURKAMI
- Ravioli z cukinią i ricottą
- Bułki do hamburgerów
- Jajka w chmurkach
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Ravioli z mięsem
- Sos do ravioli
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z dynią
- Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
- Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
- Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Grzanki z wędzonym na zimno halibutem
- Pizza z patelni
- Wegańska pieczona owsianka z orzechami
- Cukinia w koperkowej marynacie
- Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto
- Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- Sałatka warzywne ciastko
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)