Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • stolnicę
  • garnek
  • patelnie
  • deskę do krojenia
  • wałek
  • folię spożywczą
  • łyżkę
  • nóż
  • widelec
  • miskę
  • sitko
  • kubek

SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA:

CIASTO NA RAVIOLI:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SUCHE

Mąkę przesiej przez sito do dużej miski, a następnie dodaj do niej sól i wymieszaj.

KROK 2: DODAJEMY SKŁADNIKI MOKRE

Do mąki wbij jajko, a potem dodaj resztę mokrych składników. Wymieszaj wszystko dokładnie.

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO

Jeśli wszystkie składniki się połączyły, możesz zabrać się do wyrabiania ciasta. Zagniataj je tak długo, aż stanie się elastyczne i możliwe do uformowania.

KROK 4: WYKAŃCZAMY CIASTO

Wyłóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką, a następnie jeszcze przez chwilę je zagniataj. Potem uformuj z ciasta kulkę i zawiń ją folią spożywczą. Taką kulkę odłóż na 30-40 minut, aby ciasto odpoczęło.

KROK 5: WYCINAMY RAVIOLI

Po upływie wyznaczonego czasu, odpakuj ciasto z folii i rozwałkuj je. Ciasto podziel na równe prostokąty, a potem na środku każdego z nich zaznacz delikatnie środek. Podział na kwadraty ułatwi Ci późniejsze nakładanie farszu i zaklejanie ravioli.

NADZIENIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

W misce wymieszaj ricottę wraz z parmezanem i przyprawami.

KROK 2: NADZIEWAMY PIEROŻKI

Na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę masy. Gdy wszystkie ravioli będą już przygotowane, zrób w na każdym z nich dołeczek. W ten dołeczek wbij ostrożnie żółtko (po 1 na każde), a następnie zakryj drugim kawałkiem ciasta i zaklej. Dociśnij mocno brzegi widelcem, aby żółtko się nie wylało.

KROK 3: GOTUJEMY RAVIOLI

W garnku ugotuj wodę, posól ją a następnie wrzuć ravioli. Powinno się gotować maksymalnie 2-3 minuty, aby żółtko się nie ścięło. Następnie wyciągnij je i odcedź.

SOS:

KROK 1: WYKŁADAMY PIEROŻKI

Na talerze wyłóż ravioli. Rób to delikatnie, aby nie uszkodzić żółtka.

KROK 2: SMAŻYMY SZAŁWIĘ

Rozgrzej masło na patelni i dodaj do niego szałwię. Smaż przez 2-3 minuty

KROK 3: POLEWAMY SOSEM PIEROŻKI

Gotowym sosem polewamy ravioli, a następnie posypujemy startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Pierożki ravioli con uovo z farszem z ricotty i płynnym żółtkiem

Chociaż sama historia tego włoskiego przysmaku sięga aż do czasów antycznych, to wersja ravioli con uovo (słowo „uovo” oznacza jajko) to wynalazek bardziej współczesny i mocno związany z kulturą gotowania w gwiazdkowych restauracjach i hotelach. To tam właśnie topowi szefowie kuchni podjęli się zamknięcia żółtka w raviolo.

W jaki sposób przygotować wzorowe raviolo con uovo z mocno płynnym żółtkiem i odrobiną delikatnej ricotty? Zebraliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, które pomogą Ci zrobić je po mistrzowsku.

Przepis na ravioli z płynnym żółtkiem i ricottą

Ravioli z jajkiem, a w zasadzie z płynnym żółtkiem to wyjątkowe danie, które wymaga olbrzymiej precyzji, cierpliwości oraz wysokiej jakości składników. Do ich przygotowania potrzebne Ci będą dobrej jakości jajka. Świeże jajko o intensywnie pomarańczowym żółtku to gwarancja doskonałego ravioli z żółtkiem.

Kolejnym ważnym elementem jest sama mąka, wykorzystywana do raviolo. Mowa o mące makaronowej zrobionej z pszenicy durum (semoliny). To właśnie ona sprawia, że ciasto na ravioli jest sprężyste i gładkie. Dobrze przygotowane ciasto z łatwością nadziejesz gotowym farszem, a żółtko pozostanie na swoim miejscu.

Gdy pierożki już powstaną, trzeba się z nimi obchodzić jak z jajkiem (dosłownie). Cierpliwość i precyzja w przekładaniu ich do gotującej się wody oraz późniejszego wyławiania jest tu wskazana.

Raviolo con uovo: z czym podawać?

Delikatne, kremowe ravioli z płynnym żółtkiem powinno być serwowane z dodatkiem sosów, które wydobędą z nich jeszcze więcej smaku i aromatu. Dobrym pomysłem jest serwowanie ich z dodatkiem sosu maślanego lub samej oliwy z dodatkiem ziół i długo dojrzewającego sera, ale to nie wszystko! Do masła można dodać odrobinę śmietany oraz szafran — te składniki podkreślą bogaty smak żółtka.

Jak jeszcze można podawać ravioli z płynnym żółtkiem? Klasyczny sos pomidorowy z dodatkiem świeżej bazylii to równie dobry pomysł. Kwasowość i świeżość pomidorów stworzą kontrast z bogatym i kremowym farszem pierożków. Ravioli możesz zaserwować także z samą oliwą i podsmażonymi delikatnymi warzywami np. cukinią, szparagami lub groszkiem, a całość zwieńczyć startą skórką cytryny. Baw się, próbuj, kombinuj — gwarantujemy, że będzie pysznie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!