Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • garnek
  • stolnicę
  • deskę do krojenia
  • patelnie
  • rondelek
  • folię spożywczą
  • wałek
  • łyżkę
  • nóż
  • widelec
  • miskę
  • sitko
  • kubek

SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA:

PIEROŻKI:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Przesiej mąkę do dużej miski, a następnie dodaj sól i wymieszaj.

KROK 2: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Wbij do miski jajko, a następnie dodaj oliwę i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby się połączyły w miarę jednolitą masę.

KROK 3: PRZYRZĄDZANIE CIASTA

Zacznij wyrabiać ciasto. Zagniataj je do siebie. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj odrobinę wody, a w przypadku zbyt klejącego – odrobinę mąki.

KROK 4: FORMUJEMY CIASTO

Na stolnice podsypaną mąką wyłóż ciasto i zacznij wyrabiać. Gdy będzie odpowiednio jędrne, zwiń je w kulkę i owiń folią spożywczą. Kulkę odłóż na co najmniej pół godziny, aby ciasto odpoczęło.

KROK 5: WYCINAMY I FORMUJEMY RAVIOLI

Wyciągnij ciasto z folii i rozwałkuj je cienko. Wykrój z ciasta prostokąty, a następnie delikatnie zaznacz na nich linię pośrodku, tak aby utworzyły się dwa kwadraty. W taki sposób ułatwisz sobie późniejsze nakładanie nadzienia.

FARSZ:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Grzyby starannie oczyść z brudu, możesz je delikatnie wymoczyć, a potem osuszyć. Suche grzyby pokrój w kostkę.

KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się rumiane. Następnie dodaj grzyby i smaż tak długo, aż odparuje z nich woda.

KROK 3: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Gdy woda z grzybów się zredukuje, dodaj wino i przyprawy. Wymieszaj całość i poczekaj, aż znów odparuje woda. Natkę posiekaj, a potem na sam koniec dodaj ją wraz z parmezanem do reszty składników i wymieszaj. Całość powinna smażyć się jeszcze przez kilka minut, a potem należy odstawić farsz do wystygnięcia.

KROK 4: NADZIEWAMY RAVIOLI

Gotowym farszem nadziewamy każdy pierożek, nakładając po łyżce farszu na środek jednego z wyznaczonych wcześniej kwadratów. Złóż prostokąt na pół i zaklej boki ravioli. Możesz ozdobić je widelcem, delikatnie wgniatając go w brzegi pierożka.

KROK 5: GOTUJEMY RAVIOLI

Do osolonej, wrzącej wody w garnku wrzuć ravioli i gotuj je przez 2-3 minuty, a następnie odlej odrobinę wody. Resztę wody wylej i odcedzone ravioli odłóż na bok.

SOS:

KROK 1: OBRABIAMY GRZYBY

Grzyby umyj i oczyść, a następni pokrój w plastry.

KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI

W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj skórkę z cytryny. Po chwili dodaj także grzyby i poczekaj aż puszczą wodę. Gdy całość się zredukuje, dodaj wodę z gotowania ravioli.

KROK 3: DOPRAWIAMY SOS

Do zredukowanego lekko sosu dodaj parmezan, pieprz oraz sól i wymieszaj. Gotuj przez 1-2 minuty.

KROK 4: WRZUCAMY RAVIOLI

Do rondelka wrzuć ravioli i wymieszaj. Pozwól im się poddusić przez 2 minuty.

KROK 5: SERWUJEMY PIEROŻKI

Gotowe danie przełóż na talerze i podawaj z dodatkiem parmezanu lub natki pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Ravioli z grzybami – przepis na włoskie pierożki z grzybami

Ravioli z grzybami to danie o charakterystycznym smaku, które przywodzi na myśl letnie leśne przechadzki. Intensywne, grzybowe aromaty pochodzące z kuchni mogą wprowadzić domowników w lepszy nastrój. Jak zrobić pyszne ravioli z borowikami lub podgrzybkami? Żeby Twoje ravioli smakowało tak wybornie, jak to z restauracji, musisz zadbać o kilka rzeczy.

Przygotowywanie domowego ravioli powinieneś zacząć od ciasta i doboru odpowiedniej mąki. Najlepsza do pierożków jest mąką z pszenicy durum, używana do makaronów. Jest ona uboższa w gluten, dzięki czemu ciasto jest bardziej gładkie i sprężyste. Bardzo ważne są też proporcje jajek — ciasto nie może być zbyt suche, bo zacznie pękać. Uformowane pierożki należy gotować przez krótki czas, aby po wyciągnięciu były al dente.

Ważnym elementem całego dania są także grzyby — nie można nadmiernie ich przemoczyć podczas oczyszczania. Kąpiel myjąca nie powinna trwać dłużej niż 10 minut. Grzyby po takiej kąpieli należy osuszyć, by pozbyć się nadmiaru wody, a dopiero potem można je kroić i smażyć.

Jak podawać ravioli z grzybami?

Z czym i jak podawać ravioli z grzybami? To wyjątkowe danie zasługuje na równie wyjątkowy sos. Do intensywnie leśnych ravioli można dobrać różne sosy, chociaż najlepiej smakują z dodatkiem sosów śmietanowych, maślanych i maślano-winnych oraz serowych.

Przygotowując sos, skup się na tym, aby podkreślić nim smak nadzienia. Jak podawać ravioli? Najlepszą formą podania będzie zaserwowanie ich z sosem w głębokim talerzu, ale możesz także użyć ich jako dodatku do grillowanego mięsa i warzyw.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!