Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- garnek
- stolnicę
- deskę do krojenia
- patelnie
- rondelek
- folię spożywczą
- wałek
- łyżkę
- nóż
- widelec
- miskę
- sitko
- kubek
SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA:
PIEROŻKI:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Przesiej mąkę do dużej miski, a następnie dodaj sól i wymieszaj.
KROK 2: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Wbij do miski jajko, a następnie dodaj oliwę i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby się połączyły w miarę jednolitą masę.
KROK 3: PRZYRZĄDZANIE CIASTA
Zacznij wyrabiać ciasto. Zagniataj je do siebie. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj odrobinę wody, a w przypadku zbyt klejącego – odrobinę mąki.
KROK 4: FORMUJEMY CIASTO
Na stolnice podsypaną mąką wyłóż ciasto i zacznij wyrabiać. Gdy będzie odpowiednio jędrne, zwiń je w kulkę i owiń folią spożywczą. Kulkę odłóż na co najmniej pół godziny, aby ciasto odpoczęło.
KROK 5: WYCINAMY I FORMUJEMY RAVIOLI
Wyciągnij ciasto z folii i rozwałkuj je cienko. Wykrój z ciasta prostokąty, a następnie delikatnie zaznacz na nich linię pośrodku, tak aby utworzyły się dwa kwadraty. W taki sposób ułatwisz sobie późniejsze nakładanie nadzienia.
FARSZ:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Grzyby starannie oczyść z brudu, możesz je delikatnie wymoczyć, a potem osuszyć. Suche grzyby pokrój w kostkę.
KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się rumiane. Następnie dodaj grzyby i smaż tak długo, aż odparuje z nich woda.
KROK 3: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Gdy woda z grzybów się zredukuje, dodaj wino i przyprawy. Wymieszaj całość i poczekaj, aż znów odparuje woda. Natkę posiekaj, a potem na sam koniec dodaj ją wraz z parmezanem do reszty składników i wymieszaj. Całość powinna smażyć się jeszcze przez kilka minut, a potem należy odstawić farsz do wystygnięcia.
KROK 4: NADZIEWAMY RAVIOLI
Gotowym farszem nadziewamy każdy pierożek, nakładając po łyżce farszu na środek jednego z wyznaczonych wcześniej kwadratów. Złóż prostokąt na pół i zaklej boki ravioli. Możesz ozdobić je widelcem, delikatnie wgniatając go w brzegi pierożka.
KROK 5: GOTUJEMY RAVIOLI
Do osolonej, wrzącej wody w garnku wrzuć ravioli i gotuj je przez 2-3 minuty, a następnie odlej odrobinę wody. Resztę wody wylej i odcedzone ravioli odłóż na bok.
SOS:
KROK 1: OBRABIAMY GRZYBY
Grzyby umyj i oczyść, a następni pokrój w plastry.
KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI
W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj skórkę z cytryny. Po chwili dodaj także grzyby i poczekaj aż puszczą wodę. Gdy całość się zredukuje, dodaj wodę z gotowania ravioli.
KROK 3: DOPRAWIAMY SOS
Do zredukowanego lekko sosu dodaj parmezan, pieprz oraz sól i wymieszaj. Gotuj przez 1-2 minuty.
KROK 4: WRZUCAMY RAVIOLI
Do rondelka wrzuć ravioli i wymieszaj. Pozwól im się poddusić przez 2 minuty.
KROK 5: SERWUJEMY PIEROŻKI
Gotowe danie przełóż na talerze i podawaj z dodatkiem parmezanu lub natki pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
Ravioli ze szpinakiem to połączenie, które skradło serca tłumów na całym świecie. Aromatyczne pierożki z pszenicy durum nadziane świeżymi liśćmi z dodatkiem czosnku i innych pyszności doskonale odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Jak przygotować ravioli, które skradnie i Twoje serce? Poznaj nasz przepis na ravioli ze szpinakiem robione od podstaw!
Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!
Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!
Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!
Ravioli z grzybami – przepis na włoskie pierożki z grzybami
Ravioli z grzybami to danie o charakterystycznym smaku, które przywodzi na myśl letnie leśne przechadzki. Intensywne, grzybowe aromaty pochodzące z kuchni mogą wprowadzić domowników w lepszy nastrój. Jak zrobić pyszne ravioli z borowikami lub podgrzybkami? Żeby Twoje ravioli smakowało tak wybornie, jak to z restauracji, musisz zadbać o kilka rzeczy.
Przygotowywanie domowego ravioli powinieneś zacząć od ciasta i doboru odpowiedniej mąki. Najlepsza do pierożków jest mąką z pszenicy durum, używana do makaronów. Jest ona uboższa w gluten, dzięki czemu ciasto jest bardziej gładkie i sprężyste. Bardzo ważne są też proporcje jajek — ciasto nie może być zbyt suche, bo zacznie pękać. Uformowane pierożki należy gotować przez krótki czas, aby po wyciągnięciu były al dente.
Ważnym elementem całego dania są także grzyby — nie można nadmiernie ich przemoczyć podczas oczyszczania. Kąpiel myjąca nie powinna trwać dłużej niż 10 minut. Grzyby po takiej kąpieli należy osuszyć, by pozbyć się nadmiaru wody, a dopiero potem można je kroić i smażyć.
Jak podawać ravioli z grzybami?
Z czym i jak podawać ravioli z grzybami? To wyjątkowe danie zasługuje na równie wyjątkowy sos. Do intensywnie leśnych ravioli można dobrać różne sosy, chociaż najlepiej smakują z dodatkiem sosów śmietanowych, maślanych i maślano-winnych oraz serowych.
Przygotowując sos, skup się na tym, aby podkreślić nim smak nadzienia. Jak podawać ravioli? Najlepszą formą podania będzie zaserwowanie ich z sosem w głębokim talerzu, ale możesz także użyć ich jako dodatku do grillowanego mięsa i warzyw.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Imbirowy dżem z winogron
- Torcik brazylijski
- Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
- Chlebek bananowy
- Tort z arbuza
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
- Chlebek w stylu włoskim
- Uniwersalna marynata do mięs i warzyw
- Risotto z cukinią
- Bruschetta z pomidorami
- Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
- TRADYCYJNY MAJONEZ
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
- Bulion rybny
- Nowojorskie bajgle z łososiem z równoległego uniwersum
- Ryba po japońsku
- Kopytka z dyni
- Sos teriyaki
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Jelly art – artystyczny sernik z kwiatami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)