
PRZYGOTUJ
- worek cukierniczy
KROK 1: Przygotowujemy makaroniki
Mączkę migdałową i cukier puder przesiewamy, mieszamy. 3 białka o temperaturze pokojowej dodajemy do masy. Całość mieszamy, wyrabiając gęstą masę. Dodajemy kilka kropel barwnika i rozprowadzamy go po masie.
Wodę i cukier zagotowujemy do temperatury 117-118°C (sprawdź trik! http://kuchnialidla.pl/product/proba-piora-co-to-takiego).
Na średnich obrotach ubijamy 3 białka o temperaturze pokojowej. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, ubijając na sztywną masę. Białka zalewamy stopniowo gorącym syropem. Ubijamy do momentu, aż temperatura spadnie do 40°C.
Do masy z mączki migdałowej dodajemy porcjami białka i mieszamy silikonową łopatką do momentu, aż masa będzie jednolicie gładka i perłowa. Ostatnią porcję białek mieszamy bardzo delikatnie.
KROK 2: Szprycujemy masę na blachę
Śmietankę zagotowujemy z miodem. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż do zredukowania śmietanki. Wsypujemy obie pokruszone czekolady, mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, dajemy masło. Łączymy całość. Odstawiamy do wystudzenia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przekładamy do worka cukierniczego z gładką końcówką. Niewielkie porcje masy szprycujemy na blachę, zachowując odstęp. Gotową blachę podnosimy i kilkakrotnie uderzamy od dołu. Makaroniki odstawiamy na bok do wysuszenia na około 20-30 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez około 11 minut.
KROK 3: Robimy ganasz
Śmietankę zagotowujemy z miodem. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż do zredukowania śmietanki. Wsypujemy obie pokruszone czekolady, mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, dajemy masło. Łączymy całość. Odstawiamy do wystudzenia.
Na patelnię przekładamy konfiturę. Smażymy przez kilka minut do momentu odparowania. W razie potrzeby konfiturę blendujemy. Przelewamy do miski i studzimy.
KROK 4: Składamy makaroniki
Upieczone makaroniki łączymy w pary tak, aby pasowały do siebie rozmiarem. Na środek jednej połówki szprycujemy konfiturę truskawkową, dookoła szprycujemy ganasz. Delikatnie nakładamy górną połówkę makaronika. Gotowe makaroniki wstawiamy do lodówki, aby ganasz stężał.
Zobacz podobne
przepisy
Malinowe serduszka
Walentynkowy przepis prostu z Cukierni Lidla! Malinowe serduszka z odrobiną czekolady. Idealne, by wyznać miłość!

Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!

Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!

Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.

Komentarze (42)
25 dni temu
Przecież to
odpowiedz
30 dni temu
Czy miód jest kluczowym składnikiem?
odpowiedz
30 dni temu
Miód w ganaszu możesz pominąć :)
105 dni temu
Wyszły znakomicie, wyglądają i smakują pięknie;) za pierwszym razem bez doświadczenia, dziękuję #PawelMalecki za przepis :)
odpowiedz
105 dni temu
Gratulujemy sukcesu, gdyż makaroniki to niełatwa rzecz! :)
332 dni temu
Zamiast 200g mąki migdałowej i cukru pudru dałem 300g bo masa wyszła mi za rzadka.
odpowiedz
372 dni temu
Nic mi nie wyszło... ciasto za płynne, czekolada też. Za to konfitura wyszła prawie jak galaretka... :)
odpowiedz
385 dni temu
Wszystko wyszło za... płynne. A robiłam co do joty według przepisu :/
odpowiedz
385 dni temu
Marlenko, makaroniki to trudny deser, wystarczy minimalna różnica w temperaturze syropu czy zbyt długie mieszanie, a pozostaną płynne. Pamiętaj, by mieszać masę tylko do połączenia składników i nie zrażaj się! :)
386 dni temu
No i klapa. Nie pieklam z termoobiegiem tylko góra dół i w środku są surowe a z wierzchu przypieczone. I straaaasznie Dużo w nich cukru....
odpowiedz
385 dni temu
Podczas pieczenia makaroników, warto kontrolować temperaturę. Każdy piekarnik jest inny, czasem lepiej zmniejszyć temperaturę, by makaroniki upiekły się również w środku. :)
505 dni temu
czy do masy z mąki i cukru dodajemy białka, czy żółtka? bo później w przepisie z białek mamy upić pianę, więc wychdziłoby 6 białek i zero zółtek. czy jednak moja intuicja dobrze mi podpowiada, że te pierwsze białka, to jednak zółtka? ;)
odpowiedz
505 dni temu
Żółtek w tym przepisie nie wykorzystujemy :)
478 dni temu
Nie
410 dni temu
Do makaroników nie wykorzystuje sie żółtek
691 dni temu
Proszę o jak najszybszą odpowiedź bo chce zrobić rodzicom niespodzianke na ich rocznicę ślubu chce zrobić makaroniki
odpowiedz
691 dni temu
Gdzie kupić mączke migdałową
odpowiedz
690 dni temu
Mączkę migdałową można zrobić samodzielnie. Wystarczy zmielić migdały :)
707 dni temu
A ile mniej wiecej powstaje tych calych ciastek z tej jednej porcji (juz die polowki polaczone i nadzienie)?
odpowiedz
707 dni temu
Około 40 sztuk :)
707 dni temu
Kuchnia Lidla wielkie dzięki tylko gdzie kupić tą mączke migdałową?
707 dni temu
Jeśli nie masz mączki gotowej - możesz drobno zmielić migdały :)
826 dni temu
Bardzo fajny przepis moje makaroniki były pyszne i takie jak powinny być :)
odpowiedz
861 dni temu
zrobilam wszystko zgodnie z przepisem... mimo to moje makaroniki pieką sie juz 0,5h i dalej sa miękkie... Gdzie mogłam popełnić błąd?
odpowiedz
861 dni temu
Makaroniki po wystudzeniu powinny osiągnąć odpowiednią konsystencję :) Aby nie były miękkie i się nie rozlewały przed pieczeniem nie można ich mieszać za długo, tylko do połączenia składników. Nie zrażaj się! Makaroniki to trudny deser. Wymaga ogromnej precyzji.Po uformowaniu makaroników warto kilkakrotnie stuknąć blachą o blat (blacha powinna być prosta, żeby makaroniki nie zmieniły kształtu), pozbędziesz się nadmiaru powietrza i ich powierzchnia będzie gładka. Życzymy powodzenia, na pewno się uda!
827 dni temu
Bo to kiepskie przepisy sa tak jak i w książce z przed dwóch lat o deserach z lidla Na przykład czekoladowe ciastka sa na zdjęciu uformowane grube w niezmienionym kształcie jak przed pieczeniem a autor pisze ze kłaść na blachę i robić duże odstępy ( czyli zakłada ze sie rozleja) i tak tez sie dzieje :-) nie przejmuj sie i poszukaj przepisów z netu sprawdzonych (czyli ktos upiekł , wyszły i oznajmił to w komentarzach)
877 dni temu
Czy ktoś z zgromadzonych Tutaj wie jak zrobic krem Jack Daniels ?
odpowiedz
912 dni temu
czy one wychodzą
odpowiedz
884 dni temu
Niestety nie Moje wyszły bardzo płynnie
964 dni temu
Aby się nie rozlewały nie mieszać długo, jedynie do połączenia składników.
odpowiedz
965 dni temu
Nie wiem co zrobiłam nie tak jak trzeba ale makaroniki nie wyszły. Masa się rozlewala i zamiast ładnych okrągłych ciasteczek wyszła jakaś plama która w dodatku była lekko twarda :/ mimo wszystko próbuje dalej i się nie poddaje :D
odpowiedz
963 dni temu
Nie zrażaj się! Makaroniki to trudny deser. Wymaga ogromnej precyzji. Musisz przygotować wagę kuchenną, wszystko musi być dokładnie odmierzone, szczególnie białka - kilka gramów mniej lub więcej może zrobić ogromną różnice. Tak samo ważna jest temperatura każdego ze składników. Najlepiej wykorzystać termometr cukierniczy, jeśli go jednak nie masz, możesz spróbować jednego z naszych tricków - http://kuchnialidla.pl/product/proba-piora-co-to-takiego Po uformowaniu makaroników warto kilkakrotnie stuknąć blachą o blat(blacha powinna być prosta, żeby makaroniki nie zmieniły kształtu), pozbędziesz się nadmiaru powietrza i ich powierzchnia będzie gładka. Życzymy powodzenia, następnym razem na pewno się uda!
972 dni temu
Zrobiłam je, wyszły pyszne. Polecam przepis. Dodawałam już komentarz, ale zniknął.
odpowiedz
984 dni temu
a ile mniej więcej makaroników wyjdzie z tego przepisu?
odpowiedz
984 dni temu
Powinno wyjść około 40 szt. :)
984 dni temu
a ile mniej więcej makaroników wyjdzie z tego przepisu?
odpowiedz
986 dni temu
A czy mączka migdałowa jest w Lidlu
odpowiedz
984 dni temu
Jolka, występuje akcyjnie. Jeśli jej nie znajdziesz - zawsze możesz taką mączkę zrobić samodzielnie, miksując dokładnie migdały.
992 dni temu
Śliczne są! Czy białko musi być odstane? np.dzień wcześniej
odpowiedz
991 dni temu
Może być odstane. Jednak najważniejsze, by nie było zimne!
993 dni temu
Czym jest mączka migdałowa? Czy to zmielone migdały?
odpowiedz
991 dni temu
Tak, mączka migdałowa to nic innego jak drobno zmielone migdały. Można ją kupić lub przygotować samemu :)
zobacz wszystkie