zobacz film Francuskie makaroniki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • worek cukierniczy

KROK 1: Przygotowujemy makaroniki

Francuskie makaroniki - Szprycujemy masę na blachę

Mączkę migdałową i cukier puder przesiewamy, mieszamy. 3 białka o temperaturze pokojowej dodajemy do masy. Całość mieszamy, wyrabiając gęstą masę. Dodajemy kilka kropel barwnika i rozprowadzamy go po masie.

Wodę i cukier zagotowujemy do temperatury 117-118°C (sprawdź trik! http://kuchnialidla.pl/product/proba-piora-co-to-takiego).

Na średnich obrotach ubijamy 3 białka o temperaturze pokojowej. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, ubijając na sztywną masę. Białka zalewamy stopniowo gorącym syropem. Ubijamy do momentu, aż temperatura spadnie do 40°C.

Do masy z mączki migdałowej dodajemy porcjami białka i mieszamy silikonową łopatką do momentu, aż masa będzie jednolicie gładka i perłowa. Ostatnią porcję białek mieszamy bardzo delikatnie.

KROK 2: Szprycujemy masę na blachę

Francuskie makaroniki - Szprycujemy masę na blachę

Śmietankę zagotowujemy z miodem. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż do zredukowania śmietanki. Wsypujemy obie pokruszone czekolady, mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, dajemy masło. Łączymy całość. Odstawiamy do wystudzenia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przekładamy do worka cukierniczego z gładką końcówką. Niewielkie porcje masy szprycujemy na blachę, zachowując odstęp. Gotową blachę podnosimy i kilkakrotnie uderzamy od dołu. Makaroniki odstawiamy na bok do wysuszenia na około 20-30 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez około 11 minut.

KROK 3: Robimy ganasz

Francuskie makaroniki - Robimy ganasz

Śmietankę zagotowujemy z miodem. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż do zredukowania śmietanki. Wsypujemy obie pokruszone czekolady, mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, dajemy masło. Łączymy całość. Odstawiamy do wystudzenia.

Na patelnię przekładamy konfiturę. Smażymy przez kilka minut do momentu odparowania. W razie potrzeby konfiturę blendujemy. Przelewamy do miski i studzimy.

KROK 4: Składamy makaroniki

Upieczone makaroniki łączymy w pary tak, aby pasowały do siebie rozmiarem. Na środek jednej połówki szprycujemy konfiturę truskawkową, dookoła szprycujemy ganasz. Delikatnie nakładamy górną połówkę makaronika. Gotowe makaroniki wstawiamy do lodówki, aby ganasz stężał.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (36)

Avatar
  • Hanna Hanna
    4 dni temu
    Nic mi nie wyszło... ciasto za płynne, czekolada też. Za to konfitura wyszła prawie jak galaretka... :)

    odpowiedz

  • Marlenka Marlenka
    17 dni temu
    Wszystko wyszło za... płynne. A robiłam co do joty według przepisu :/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    17 dni temu
    Marlenko, makaroniki to trudny deser, wystarczy minimalna różnica w temperaturze syropu czy zbyt długie mieszanie, a pozostaną płynne. Pamiętaj, by mieszać masę tylko do połączenia składników i nie zrażaj się! :)
  • Gość Gość
    18 dni temu
    No i klapa. Nie pieklam z termoobiegiem tylko góra dół i w środku są surowe a z wierzchu przypieczone. I straaaasznie Dużo w nich cukru....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    17 dni temu
    Podczas pieczenia makaroników, warto kontrolować temperaturę. Każdy piekarnik jest inny, czasem lepiej zmniejszyć temperaturę, by makaroniki upiekły się również w środku. :)
  • Gość Gość
    137 dni temu
    czy do masy z mąki i cukru dodajemy białka, czy żółtka? bo później w przepisie z białek mamy upić pianę, więc wychdziłoby 6 białek i zero zółtek. czy jednak moja intuicja dobrze mi podpowiada, że te pierwsze białka, to jednak zółtka? ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    137 dni temu
    Żółtek w tym przepisie nie wykorzystujemy :)
  • Gość Gość
    110 dni temu
    Nie
  • Gość Gość
    42 dni temu
    Do makaroników nie wykorzystuje sie żółtek
  • Gość Gość
    323 dni temu
    Proszę o jak najszybszą odpowiedź bo chce zrobić rodzicom niespodzianke na ich rocznicę ślubu chce zrobić makaroniki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    323 dni temu
    Gdzie kupić mączke migdałową

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    322 dni temu
    Mączkę migdałową można zrobić samodzielnie. Wystarczy zmielić migdały :)
  • Gość Gość
    339 dni temu
    A ile mniej wiecej powstaje tych calych ciastek z tej jednej porcji (juz die polowki polaczone i nadzienie)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    339 dni temu
    Około 40 sztuk :)
  • Gość Gość
    339 dni temu
    Kuchnia Lidla wielkie dzięki tylko gdzie kupić tą mączke migdałową?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    339 dni temu
    Jeśli nie masz mączki gotowej - możesz drobno zmielić migdały :)
  • JJKuchcik JJKuchcik
    457 dni temu
    Bardzo fajny przepis moje makaroniki były pyszne i takie jak powinny być :)

    odpowiedz

  • eemg89 eemg89
    493 dni temu
    zrobilam wszystko zgodnie z przepisem... mimo to moje makaroniki pieką sie juz 0,5h i dalej sa miękkie... Gdzie mogłam popełnić błąd?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    493 dni temu
    Makaroniki po wystudzeniu powinny osiągnąć odpowiednią konsystencję :) Aby nie były miękkie i się nie rozlewały przed pieczeniem nie można ich mieszać za długo, tylko do połączenia składników. Nie zrażaj się! Makaroniki to trudny deser. Wymaga ogromnej precyzji.Po uformowaniu makaroników warto kilkakrotnie stuknąć blachą o blat (blacha powinna być prosta, żeby makaroniki nie zmieniły kształtu), pozbędziesz się nadmiaru powietrza i ich powierzchnia będzie gładka. Życzymy powodzenia, na pewno się uda!
  • Gość Gość
    458 dni temu
    Bo to kiepskie przepisy sa tak jak i w książce z przed dwóch lat o deserach z lidla Na przykład czekoladowe ciastka sa na zdjęciu uformowane grube w niezmienionym kształcie jak przed pieczeniem a autor pisze ze kłaść na blachę i robić duże odstępy ( czyli zakłada ze sie rozleja) i tak tez sie dzieje :-) nie przejmuj sie i poszukaj przepisów z netu sprawdzonych (czyli ktos upiekł , wyszły i oznajmił to w komentarzach)
  • Macaroons Macaroons
    509 dni temu
    Czy ktoś z zgromadzonych Tutaj wie jak zrobic krem Jack Daniels ?

    odpowiedz

  • ja jestem autorem ja jestem autorem
    544 dni temu
    czy one wychodzą

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    516 dni temu
    Niestety nie Moje wyszły bardzo płynnie
  • Koziarka Koziarka
    596 dni temu
    Aby się nie rozlewały nie mieszać długo, jedynie do połączenia składników.

    odpowiedz

  • Aggie Aggie
    597 dni temu
    Nie wiem co zrobiłam nie tak jak trzeba ale makaroniki nie wyszły. Masa się rozlewala i zamiast ładnych okrągłych ciasteczek wyszła jakaś plama która w dodatku była lekko twarda :/ mimo wszystko próbuje dalej i się nie poddaje :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    595 dni temu
    Nie zrażaj się! Makaroniki to trudny deser. Wymaga ogromnej precyzji. Musisz przygotować wagę kuchenną, wszystko musi być dokładnie odmierzone, szczególnie białka - kilka gramów mniej lub więcej może zrobić ogromną różnice. Tak samo ważna jest temperatura każdego ze składników. Najlepiej wykorzystać termometr cukierniczy, jeśli go jednak nie masz, możesz spróbować jednego z naszych tricków - http://kuchnialidla.pl/product/proba-piora-co-to-takiego Po uformowaniu makaroników warto kilkakrotnie stuknąć blachą o blat(blacha powinna być prosta, żeby makaroniki nie zmieniły kształtu), pozbędziesz się nadmiaru powietrza i ich powierzchnia będzie gładka. Życzymy powodzenia, następnym razem na pewno się uda!
  • Koziarka Koziarka
    604 dni temu
    Zrobiłam je, wyszły pyszne. Polecam przepis. Dodawałam już komentarz, ale zniknął.

    odpowiedz

  • calinka34 calinka34
    616 dni temu
    a ile mniej więcej makaroników wyjdzie z tego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    616 dni temu
    Powinno wyjść około 40 szt. :)
  • calinka34 calinka34
    616 dni temu
    a ile mniej więcej makaroników wyjdzie z tego przepisu?

    odpowiedz

  • Jolka Jolka
    618 dni temu
    A czy mączka migdałowa jest w Lidlu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    616 dni temu
    Jolka, występuje akcyjnie. Jeśli jej nie znajdziesz - zawsze możesz taką mączkę zrobić samodzielnie, miksując dokładnie migdały.
  • Madelaine Madelaine
    624 dni temu
    Śliczne są! Czy białko musi być odstane? np.dzień wcześniej

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    623 dni temu
    Może być odstane. Jednak najważniejsze, by nie było zimne!
  • Makowiec Makowiec
    625 dni temu
    Czym jest mączka migdałowa? Czy to zmielone migdały?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    623 dni temu
    Tak, mączka migdałowa to nic innego jak drobno zmielone migdały. Można ją kupić lub przygotować samemu :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram