
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- worek cukierniczy
KROK 1: Przygotowujemy makaroniki
Mączkę migdałową i cukier puder przesiewamy, mieszamy. 3 białka o temperaturze pokojowej dodajemy do masy. Całość mieszamy, wyrabiając gęstą masę. Dodajemy kilka kropel barwnika i rozprowadzamy go po masie.
Wodę i cukier zagotowujemy do temperatury 117-118°C (sprawdź trik! http://kuchnialidla.pl/product/proba-piora-co-to-takiego).
Na średnich obrotach ubijamy 3 białka o temperaturze pokojowej. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, ubijając na sztywną masę. Białka zalewamy stopniowo gorącym syropem. Ubijamy do momentu, aż temperatura spadnie do 40°C.
Do masy z mączki migdałowej dodajemy porcjami białka i mieszamy silikonową łopatką do momentu, aż masa będzie jednolicie gładka i perłowa. Ostatnią porcję białek mieszamy bardzo delikatnie.
KROK 2: Szprycujemy masę na blachę
Śmietankę zagotowujemy z miodem. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż do zredukowania śmietanki. Wsypujemy obie pokruszone czekolady, mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, dajemy masło. Łączymy całość. Odstawiamy do wystudzenia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przekładamy do worka cukierniczego z gładką końcówką. Niewielkie porcje masy szprycujemy na blachę, zachowując odstęp. Gotową blachę podnosimy i kilkakrotnie uderzamy od dołu. Makaroniki odstawiamy na bok do wysuszenia na około 20-30 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez około 11 minut.
KROK 3: Robimy ganasz
Śmietankę zagotowujemy z miodem. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż do zredukowania śmietanki. Wsypujemy obie pokruszone czekolady, mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, dajemy masło. Łączymy całość. Odstawiamy do wystudzenia.
Na patelnię przekładamy konfiturę. Smażymy przez kilka minut do momentu odparowania. W razie potrzeby konfiturę blendujemy. Przelewamy do miski i studzimy.
KROK 4: Składamy makaroniki
Upieczone makaroniki łączymy w pary tak, aby pasowały do siebie rozmiarem. Na środek jednej połówki szprycujemy konfiturę truskawkową, dookoła szprycujemy ganasz. Delikatnie nakładamy górną połówkę makaronika. Gotowe makaroniki wstawiamy do lodówki, aby ganasz stężał.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.

Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!

Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!

Malinowe serduszka
Walentynkowy przepis prostu z Cukierni Lidla! Malinowe serduszka z odrobiną czekolady. Idealne, by wyznać miłość!

Komentarze (64)
43 dni temu
Czy do ganaszu można dodać barwnik
odpowiedz
41 dni temu
Można dodać odrobinę barwnika, uważając, aby konsystencja się zbytnio nie zmieniła.
44 dni temu
A ile mniej więcej trzeba dodać białej czekolady aby była dobra konsystencja
odpowiedz
41 dni temu
Nadal odradzamy ten pomysł, makaroniki będą zdecydowanie zbyt słodkie i stracą swój pierwotny charakter. Jednak jeśli chcesz spróbować, dobrze dodać ok. 80-100 g więcej białej czekolady, obserwując konsystencję ganaszu.
53 dni temu
Dzień dobry czy jest możliwość zastąpienia czekolady ciemnej na białą a do ganashu dodać barwnik spożywczy
odpowiedz
53 dni temu
Aby ganasz miał taką samą konsystencję, trzeba wykorzystać więcej białej czekolady niż ciemnej, także raczej odradzamy taką zamianę.
104 dni temu
Proszę o szybką odpowiedź
odpowiedz
104 dni temu
Proszę o szybką odpowiedź ponieważ za 3 dni zamierzam zrobić
odpowiedz
104 dni temu
Czy mączkę migdałową zrobić z z całych migdałów
odpowiedz
104 dni temu
Jak najbardziej. Do zrobienia makaroników mąka musi być jednak bardzo drobna, także warto zwrócić na to uwagę podczas mielenia lub rozdrabniania migdałów.
104 dni temu
Czy czekoladę w ganashu można zamienić na białą czekoladę
odpowiedz
104 dni temu
Raczej nie polecamy zamieniać czekolady w ganaszu na białą.
346 dni temu
Wczoraj zrobiłam wyszły pysznie 🥰
odpowiedz
683 dni temu
Przecież jest 6. 3 do syropu i 3 do mąki
odpowiedz
346 dni temu
Jeżeli chodzi o jajka to dobrze pisze pod składnikami do makaroników są 3 jajka i pod syropem też 3 jajka
344 dni temu
Bardzo dziękujemy za czujność, faktycznie na liście składników wkradł się błąd. Przepis został już poprawiony :)
685 dni temu
W przepisie są 3 białka, z opisu i filmu wynika 6, czemu nie są wymienione w przepisie?.
odpowiedz
685 dni temu
Ala, na liście składników w sekcji MAKARONIKI wymieniamy 3 jajka, z których białka wykorzystywane są do przygotowania masy na bazie mączki migdałowej oraz w sekcji SYROP dodatkowe 3 jajka, z których białka ubijamy, by połączyć je z syropem cukrowym na bazie wody. Łącznie wykorzystujemy więc 6 białek. Sekcję składników podzieliliśmy tak, by odpowiadała sposobowi przygotowania.
993 dni temu
Fajnie właśnie wstawiłam makaroniki do pieca mam nadzieję że mi zasmakują
odpowiedz
1506 dni temu
Xddddddddd
odpowiedz
1542 dni temu
czy przy pieczeniu piekarnik ustawić 150 i termoobieg,czy włączyć też grzałki góra dół?
odpowiedz
1541 dni temu
Pieczmy z funkcją grzania góra-dół :)
1765 dni temu
Przecież to
odpowiedz
1770 dni temu
Czy miód jest kluczowym składnikiem?
odpowiedz
1770 dni temu
Miód w ganaszu możesz pominąć :)
1845 dni temu
Wyszły znakomicie, wyglądają i smakują pięknie;) za pierwszym razem bez doświadczenia, dziękuję #PawelMalecki za przepis :)
odpowiedz
1845 dni temu
Gratulujemy sukcesu, gdyż makaroniki to niełatwa rzecz! :)
2072 dni temu
Zamiast 200g mąki migdałowej i cukru pudru dałem 300g bo masa wyszła mi za rzadka.
odpowiedz
2111 dni temu
Nic mi nie wyszło... ciasto za płynne, czekolada też. Za to konfitura wyszła prawie jak galaretka... :)
odpowiedz
2125 dni temu
Wszystko wyszło za... płynne. A robiłam co do joty według przepisu :/
odpowiedz
2125 dni temu
Marlenko, makaroniki to trudny deser, wystarczy minimalna różnica w temperaturze syropu czy zbyt długie mieszanie, a pozostaną płynne. Pamiętaj, by mieszać masę tylko do połączenia składników i nie zrażaj się! :)
2125 dni temu
No i klapa. Nie pieklam z termoobiegiem tylko góra dół i w środku są surowe a z wierzchu przypieczone. I straaaasznie Dużo w nich cukru....
odpowiedz
2125 dni temu
Podczas pieczenia makaroników, warto kontrolować temperaturę. Każdy piekarnik jest inny, czasem lepiej zmniejszyć temperaturę, by makaroniki upiekły się również w środku. :)
2245 dni temu
czy do masy z mąki i cukru dodajemy białka, czy żółtka? bo później w przepisie z białek mamy upić pianę, więc wychdziłoby 6 białek i zero zółtek. czy jednak moja intuicja dobrze mi podpowiada, że te pierwsze białka, to jednak zółtka? ;)
odpowiedz
2244 dni temu
Żółtek w tym przepisie nie wykorzystujemy :)
2217 dni temu
Nie
2150 dni temu
Do makaroników nie wykorzystuje sie żółtek
2431 dni temu
Proszę o jak najszybszą odpowiedź bo chce zrobić rodzicom niespodzianke na ich rocznicę ślubu chce zrobić makaroniki
odpowiedz
2431 dni temu
Gdzie kupić mączke migdałową
odpowiedz
2430 dni temu
Mączkę migdałową można zrobić samodzielnie. Wystarczy zmielić migdały :)
2447 dni temu
A ile mniej wiecej powstaje tych calych ciastek z tej jednej porcji (juz die polowki polaczone i nadzienie)?
odpowiedz
2447 dni temu
Około 40 sztuk :)
2446 dni temu
Kuchnia Lidla wielkie dzięki tylko gdzie kupić tą mączke migdałową?
2446 dni temu
Jeśli nie masz mączki gotowej - możesz drobno zmielić migdały :)
2565 dni temu
Bardzo fajny przepis moje makaroniki były pyszne i takie jak powinny być :)
odpowiedz
2600 dni temu
zrobilam wszystko zgodnie z przepisem... mimo to moje makaroniki pieką sie juz 0,5h i dalej sa miękkie... Gdzie mogłam popełnić błąd?
odpowiedz
2600 dni temu
Makaroniki po wystudzeniu powinny osiągnąć odpowiednią konsystencję :) Aby nie były miękkie i się nie rozlewały przed pieczeniem nie można ich mieszać za długo, tylko do połączenia składników. Nie zrażaj się! Makaroniki to trudny deser. Wymaga ogromnej precyzji.Po uformowaniu makaroników warto kilkakrotnie stuknąć blachą o blat (blacha powinna być prosta, żeby makaroniki nie zmieniły kształtu), pozbędziesz się nadmiaru powietrza i ich powierzchnia będzie gładka. Życzymy powodzenia, na pewno się uda!
2566 dni temu
Bo to kiepskie przepisy sa tak jak i w książce z przed dwóch lat o deserach z lidla Na przykład czekoladowe ciastka sa na zdjęciu uformowane grube w niezmienionym kształcie jak przed pieczeniem a autor pisze ze kłaść na blachę i robić duże odstępy ( czyli zakłada ze sie rozleja) i tak tez sie dzieje :-) nie przejmuj sie i poszukaj przepisów z netu sprawdzonych (czyli ktos upiekł , wyszły i oznajmił to w komentarzach)
2616 dni temu
Czy ktoś z zgromadzonych Tutaj wie jak zrobic krem Jack Daniels ?
odpowiedz
2652 dni temu
czy one wychodzą
odpowiedz
2624 dni temu
Niestety nie Moje wyszły bardzo płynnie
2703 dni temu
Aby się nie rozlewały nie mieszać długo, jedynie do połączenia składników.
odpowiedz
2704 dni temu
Nie wiem co zrobiłam nie tak jak trzeba ale makaroniki nie wyszły. Masa się rozlewala i zamiast ładnych okrągłych ciasteczek wyszła jakaś plama która w dodatku była lekko twarda :/ mimo wszystko próbuje dalej i się nie poddaje :D
odpowiedz
2703 dni temu
Nie zrażaj się! Makaroniki to trudny deser. Wymaga ogromnej precyzji. Musisz przygotować wagę kuchenną, wszystko musi być dokładnie odmierzone, szczególnie białka - kilka gramów mniej lub więcej może zrobić ogromną różnice. Tak samo ważna jest temperatura każdego ze składników. Najlepiej wykorzystać termometr cukierniczy, jeśli go jednak nie masz, możesz spróbować jednego z naszych tricków - http://kuchnialidla.pl/product/proba-piora-co-to-takiego Po uformowaniu makaroników warto kilkakrotnie stuknąć blachą o blat(blacha powinna być prosta, żeby makaroniki nie zmieniły kształtu), pozbędziesz się nadmiaru powietrza i ich powierzchnia będzie gładka. Życzymy powodzenia, następnym razem na pewno się uda!
2712 dni temu
Zrobiłam je, wyszły pyszne. Polecam przepis. Dodawałam już komentarz, ale zniknął.
odpowiedz
2724 dni temu
a ile mniej więcej makaroników wyjdzie z tego przepisu?
odpowiedz
2724 dni temu
Powinno wyjść około 40 szt. :)
2724 dni temu
a ile mniej więcej makaroników wyjdzie z tego przepisu?
odpowiedz
2725 dni temu
A czy mączka migdałowa jest w Lidlu
odpowiedz
2724 dni temu
Jolka, występuje akcyjnie. Jeśli jej nie znajdziesz - zawsze możesz taką mączkę zrobić samodzielnie, miksując dokładnie migdały.
2732 dni temu
Śliczne są! Czy białko musi być odstane? np.dzień wcześniej
odpowiedz
2731 dni temu
Może być odstane. Jednak najważniejsze, by nie było zimne!
2733 dni temu
Czym jest mączka migdałowa? Czy to zmielone migdały?
odpowiedz
2731 dni temu
Tak, mączka migdałowa to nic innego jak drobno zmielone migdały. Można ją kupić lub przygotować samemu :)
zobacz wszystkie