
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.
Przygotuj
- foremki w kształcie serduszek o średnicy 10 cm
Ciasto pomarańczowe
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy jajka. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę otartą z pomarańczy, całość razem mieszamy. 2 łyżki masła rozpuszczamy w rondelku, lekko studzimy. Silikonowe foremki delikatnie smarujemy rozpuszczonym masłem, wypełniamy ciastem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Od razu po upieczeniu wyjmujemy serca z foremek i układamy na papierze do pieczenia (spodem do góry). Studzimy.
Żelka
Żelatynę namaczamy w 30 ml wody, odstawiamy. 200 ml wody z cukrem i cukrem wanilionowym zagotowujemy w rondelku. Dodajemy namocznoną żelatynę. Mieszamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Studzimy.
Wykończenie
Serduszka zwilżamy delikatnie sokiem pomarańczowym. Borówki skrapiamy wystudzoną żelką i układamy na sercach. Chłodzimy przez godzinę w lodówce, ponownie smarujemy owoce żelką i chłodzimy.
Dekoracja
Serduszka możemy ozdobić posiekanymi pistacjami, kawałkami truskawek i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Wybierz się w kulinarną podróż i przygotuj z nami pyszne pączki w stylu hiszpańskim z pomarańczowym lukrem.

Poduszeczki brzoskwiniowe
Połówki brzoskwiń wypełnione masą serową, ułożone na delikatnym cieście – oto pomysł na prosty i smaczny deser.

Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!

Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!

Zobacz przepisy
na lato
- Ramen
- Gulasz wołowy
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Butter chicken
- Lody tajskie
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Krewetki w tempurze
- Tiramisu
- Jak zrobić idealny bekon?
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Jak myć warzywa i owoce?
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3033 dni temu
Czy potrafisz zrobić dobre pieczone desery bez maki pszennej?
odpowiedz
3032 dni temu
Danka, zapraszamy do skorzystania z przepisów Pawła bez mąki: https://kuchnialidla.pl/tort-migdalowy-mandorla; https://kuchnialidla.pl/francuskie-makaroniki; https://kuchnialidla.pl/alpejskie-ciasto-z-owocami-lasu-i-beza; https://kuchnialidla.pl/tort-bezowy-z-likierem-jajecznym :)
3588 dni temu
piękne asz chce się schrupać
odpowiedz