Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.
Przygotuj
- foremki w kształcie serduszek o średnicy 10 cm
Ciasto pomarańczowe
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy jajka. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę otartą z pomarańczy, całość razem mieszamy. 2 łyżki masła rozpuszczamy w rondelku, lekko studzimy. Silikonowe foremki delikatnie smarujemy rozpuszczonym masłem, wypełniamy ciastem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Od razu po upieczeniu wyjmujemy serca z foremek i układamy na papierze do pieczenia (spodem do góry). Studzimy.
Żelka
Żelatynę namaczamy w 30 ml wody, odstawiamy. 200 ml wody z cukrem i cukrem wanilionowym zagotowujemy w rondelku. Dodajemy namocznoną żelatynę. Mieszamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Studzimy.
Wykończenie
Serduszka zwilżamy delikatnie sokiem pomarańczowym. Borówki skrapiamy wystudzoną żelką i układamy na sercach. Chłodzimy przez godzinę w lodówce, ponownie smarujemy owoce żelką i chłodzimy.
Dekoracja
Serduszka możemy ozdobić posiekanymi pistacjami, kawałkami truskawek i listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sernik pistacjowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledź w oleju
- Domek z piernika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba z piekarnika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Burek ze szpinakiem
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (3)
3149 dni temu
Czy potrafisz zrobić dobre pieczone desery bez maki pszennej?
Odpowiedz
3149 dni temu
Danka, zapraszamy do skorzystania z przepisów Pawła bez mąki: https://kuchnialidla.pl/tort-migdalowy-mandorla; https://kuchnialidla.pl/francuskie-makaroniki; https://kuchnialidla.pl/alpejskie-ciasto-z-owocami-lasu-i-beza; https://kuchnialidla.pl/tort-bezowy-z-likierem-jajecznym :)
3705 dni temu
piękne asz chce się schrupać
Odpowiedz