
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foremki w kształcie serduszek o średnicy 10 cm
Ciasto pomarańczowe
Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy jajka. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy, całość razem mieszamy. Silikonowe foremki delikatnie smarujemy rozpuszczonym masłem, wypełniamy ciastem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Od razu po upieczeniu wyjmujemy serca z foremek i układamy na papierze do pieczenia (spodem do góry). Studzimy.
Żelka
Łączymy wszystkie składniki żelki, dokładnie mieszamy i studzimy.
Wykończenie
Serduszka zwilżamy delikatnie sokiem pomarańczowym. Borówki skrapiamy wystudzoną żelką i układamy na sercach. Chłodzimy przez godzinę w lodówce, ponownie smarujemy owoce żelką i chłodzimy.
Dekoracja
Serduszka możemy ozdobić posiekanymi pistacjami, kawałkami truskawek i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Wybierz się w kulinarną podróż po Hiszpanii i przygotuj z nami pyszne hiszpańskie pączki z pomarańczowym lukrem.

Poduszeczki brzoskwiniowe
Połówki brzoskwiń wypełnione masą serową, ułożone na delikatnym cieście – oto pomysł na prosty i smaczny deser.

Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny portugalski deser, który przygotujesz w swojej kuchni!

Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!

Komentarze (3)
1414 dni temu
Czy potrafisz zrobić dobre pieczone desery bez maki pszennej?
odpowiedz
1414 dni temu
Danka, zapraszamy do skorzystania z przepisów Pawła bez mąki: https://kuchnialidla.pl/product/tort-migdalowy-mandorla; https://kuchnialidla.pl/product/francuskie-makaroniki; https://kuchnialidla.pl/product/alpejskie-ciasto-z-owocami-lasu-i-beza; https://kuchnialidla.pl/product/tort-bezowy-z-likierem-jajecznym :)
1970 dni temu
piękne asz chce się schrupać
odpowiedz
zobacz wszystkie