 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Masa serowa
Wszystkie składniki razem mieszamy.
Ciasto
Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, łączymy z twarogiem. Jajko, białko, cukier oraz cukier wanilinowy ubijamy na puszystą masę i mieszamy ją z twarogiem. Dodajemy ostudzone masło i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 6-8 mm, tniemy na kwadraty o boku około 9 cm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Poduszeczki
Połówki brzoskwiń odsączamy z nadmiaru syropu. Jeżeli zagłębienia po pestce są zbyt małe, pogłębiamy je trochę łyżeczką. W zagłębienia wkładamy masę serową i układamy połówki brzoskwiń na cieście. Poduszeczki pieczemy 20-25 minut w temp. 165°C (termoobieg) na złoty kolor.
Konfiturę podgrzewamy na patelni do momentu upłynnienia, miksujemy. Nakładamy pędzlem na całą powierzchnię jeszcze ciepłych ciastek.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Boczek pieczony
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makówki śląskie
- Makowiec japoński
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Spaghetti carbonara
- Ryba z piekarnika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Kutia
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Klasyczna sałatka grecka
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (15)
319 dni temu
Fajny, szybki i dobry przepis, tylko radzę kupić dwie puszki brzoskwiń, do ciasta dać 80g więcej mąki i jeśli ktoś podpieka wcześniej ciasto to trzeba je jeszcze nakłuć.
Odpowiedz
326 dni temu
O co chodzi z tym zdaniem "Dodajemy ostudzone masło i wyrabiamy ciasto." czyżbym wcześniej miała roztopić masło czy co? Bo masło wcześniej się nie pojawia w przepisie.
Odpowiedz
325 dni temu
Roztapianie masła umknęło z przepisu, faktycznie trzeba to zrobić. Dziękujemy za uważne czytanie przepisu, już go poprawiliśmy :)
3041 dni temu
Kocham Pawla Maleckiego i jego przepisy sa pyszne ,latwe i wspaniale tak jak i on. Zycze wszystkiego najlepszego i sredecznie pozdrawiam xoxox
Odpowiedz
3582 dni temu
Z tych proporcji ciasto wyszlo rzadkie!!! Co z tym zrobic dodac maki?
Odpowiedz
3581 dni temu
Jeśli ciasto jest za rzadkie, możemy dodać mąki :)
3776 dni temu
joana, zachęcamy! :)
Odpowiedz
3776 dni temu
A ja chciałabym zrobić, ale się boję, czy mi wyjdą smaczne
Odpowiedz
3795 dni temu
A ja robiłam i wyszły zajefajne!
Odpowiedz
3833 dni temu
Maria, Tuncia, brzoskwinia z serkiem są wilgotne, dlatego ciasto pod owocem nie wyrasta jak po jego bokach. Jeśli chcecie zminimalizować efekt zbitej warstwy ciasta możecie zapiec ciasteczka bez owoców około 10 minut i dopiero wtedy je ułożyć na wierzchu i piec dalej. Innym sposobem jest delikatne oprószenie ciasta przed pieczeniem i ułożeniem brzoskwiń bułką tartą, która pochłonie nadmiar wilgoci.
Odpowiedz
3835 dni temu
U mnie niestety też zakalec pod brzoskwiniami:(szkoda, bo zapowiadały się bardzo smacznie
Odpowiedz
3836 dni temu
A mnie wyszedł zakalec...Na zewnatrz ciasto upiekło się, ale środek zakalcoeaty, mokry...
Odpowiedz
3836 dni temu
Bardzo smaczne poduszeczki, tylko dla 4 osób zdecydowanie polecam podwójną porcje :-)
Odpowiedz
3848 dni temu
Дякую за рецепт! Дуже смачні подушечки! :)
Odpowiedz
3849 dni temu
Można zastąpić twaróg sernikowy - serem w kubeczku? czy będzie za rzadki?
Odpowiedz
zobacz wszystkie