Poduszeczki brzoskwiniowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Masa serowa

Wszystkie składniki razem mieszamy.

Ciasto

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, łączymy z twarogiem. Jajko, białko, cukier oraz cukier wanilinowy ubijamy na puszystą masę i mieszamy ją z twarogiem. Dodajemy ostudzone masło i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 6-8 mm, tniemy na kwadraty o boku około 9 cm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Poduszeczki

Połówki brzoskwiń odsączamy z nadmiaru syropu. Jeżeli zagłębienia po pestce są zbyt małe, pogłębiamy je trochę łyżeczką. W zagłębienia wkładamy masę serową i układamy połówki brzoskwiń na cieście. Poduszeczki pieczemy 20-25 minut w temp. 165°C (termoobieg) na złoty kolor.

Konfiturę podgrzewamy na patelni do momentu upłynnienia, miksujemy. Nakładamy pędzlem na całą powierzchnię jeszcze ciepłych ciastek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Ula Ula
    2652 dni temu
    Kocham Pawla Maleckiego i jego przepisy sa pyszne ,latwe i wspaniale tak jak i on. Zycze wszystkiego najlepszego i sredecznie pozdrawiam xoxox

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3194 dni temu
    Z tych proporcji ciasto wyszlo rzadkie!!! Co z tym zrobic dodac maki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3192 dni temu
    Jeśli ciasto jest za rzadkie, możemy dodać mąki :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3387 dni temu
    joana, zachęcamy! :)

    odpowiedz

  • joana joana
    3387 dni temu
    A ja chciałabym zrobić, ale się boję, czy mi wyjdą smaczne

    odpowiedz

  • Natka Natka
    3407 dni temu
    A ja robiłam i wyszły zajefajne!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3444 dni temu
    Maria, Tuncia, brzoskwinia z serkiem są wilgotne, dlatego ciasto pod owocem nie wyrasta jak po jego bokach. Jeśli chcecie zminimalizować efekt zbitej warstwy ciasta możecie zapiec ciasteczka bez owoców około 10 minut i dopiero wtedy je ułożyć na wierzchu i piec dalej. Innym sposobem jest delikatne oprószenie ciasta przed pieczeniem i ułożeniem brzoskwiń bułką tartą, która pochłonie nadmiar wilgoci.

    odpowiedz

  • Tuncia Tuncia
    3447 dni temu
    U mnie niestety też zakalec pod brzoskwiniami:(szkoda, bo zapowiadały się bardzo smacznie

    odpowiedz

  • Maria Maria
    3447 dni temu
    A mnie wyszedł zakalec...Na zewnatrz ciasto upiekło się, ale środek zakalcoeaty, mokry...

    odpowiedz

  • daga daga
    3447 dni temu
    Bardzo smaczne poduszeczki, tylko dla 4 osób zdecydowanie polecam podwójną porcje :-)

    odpowiedz

  • Julia Sawwa Julia Sawwa
    3459 dni temu
    Дякую за рецепт! Дуже смачні подушечки! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3460 dni temu
    Można zastąpić twaróg sernikowy - serem w kubeczku? czy będzie za rzadki?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!