Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Masa serowa
Wszystkie składniki razem mieszamy.
Ciasto
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, łączymy z twarogiem. Jajko, białko, cukier oraz cukier wanilinowy ubijamy na puszystą masę i mieszamy ją z twarogiem. Dodajemy ostudzone masło i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 6-8 mm, tniemy na kwadraty o boku około 9 cm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Poduszeczki
Połówki brzoskwiń odsączamy z nadmiaru syropu. Jeżeli zagłębienia po pestce są zbyt małe, pogłębiamy je trochę łyżeczką. W zagłębienia wkładamy masę serową i układamy połówki brzoskwiń na cieście. Poduszeczki pieczemy 20-25 minut w temp. 165°C (termoobieg) na złoty kolor.
Konfiturę podgrzewamy na patelni do momentu upłynnienia, miksujemy. Nakładamy pędzlem na całą powierzchnię jeszcze ciepłych ciastek.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.
Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!
Słoneczna tarta brzoskwiniowa
Kruche ciasto, kremowe, waniliowe wnętrze i soczyste brzoskwinie! Słoneczna tarta to deser, który serwujemy prosto z lodówki.
Serowo-jabłkowa tarta saksońska
Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grochem
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
2709 dni temu
Kocham Pawla Maleckiego i jego przepisy sa pyszne ,latwe i wspaniale tak jak i on. Zycze wszystkiego najlepszego i sredecznie pozdrawiam xoxox
odpowiedz
3250 dni temu
Z tych proporcji ciasto wyszlo rzadkie!!! Co z tym zrobic dodac maki?
odpowiedz
3249 dni temu
Jeśli ciasto jest za rzadkie, możemy dodać mąki :)
3444 dni temu
joana, zachęcamy! :)
odpowiedz
3444 dni temu
A ja chciałabym zrobić, ale się boję, czy mi wyjdą smaczne
odpowiedz
3463 dni temu
A ja robiłam i wyszły zajefajne!
odpowiedz
3501 dni temu
Maria, Tuncia, brzoskwinia z serkiem są wilgotne, dlatego ciasto pod owocem nie wyrasta jak po jego bokach. Jeśli chcecie zminimalizować efekt zbitej warstwy ciasta możecie zapiec ciasteczka bez owoców około 10 minut i dopiero wtedy je ułożyć na wierzchu i piec dalej. Innym sposobem jest delikatne oprószenie ciasta przed pieczeniem i ułożeniem brzoskwiń bułką tartą, która pochłonie nadmiar wilgoci.
odpowiedz
3503 dni temu
U mnie niestety też zakalec pod brzoskwiniami:(szkoda, bo zapowiadały się bardzo smacznie
odpowiedz
3504 dni temu
A mnie wyszedł zakalec...Na zewnatrz ciasto upiekło się, ale środek zakalcoeaty, mokry...
odpowiedz
3504 dni temu
Bardzo smaczne poduszeczki, tylko dla 4 osób zdecydowanie polecam podwójną porcje :-)
odpowiedz
3516 dni temu
Дякую за рецепт! Дуже смачні подушечки! :)
odpowiedz
3517 dni temu
Można zastąpić twaróg sernikowy - serem w kubeczku? czy będzie za rzadki?
odpowiedz
zobacz wszystkie