zobacz film Serowo-jabłkowa tarta saksońska

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie ciasta na spód

Formę na tartę o średnicy 28 cm smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem (2 łyżki cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu). Łączymy masło z cukrem, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, wykładamy ciastem formę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażarki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°c. Formę z ciastem umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 12-15 min. Studzimy.

Przygotowanie masy serowej

Pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.

Jajko, żółtko i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy ser oraz rodzynki, mieszamy.

Przygotowanie migdałów w syropie

Wodę zagotowujemy z cukrem, gotujemy około minuty, dodajemy migdały i dokładnie mieszamy jeszcze chwilę gotując. Na upieczony spód wykładamy warstwami: masę serową, jabłka (lekko je dociskając) i delikatnie wystudzone migdały.

Pieczemy 40-45 minut w temp. 160°c (termoobieg). Studzimy. Dekorujemy świeżymi malinami, borówkami, jabłkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Dorka Dorka
    998 dni temu
    Pierwsza uwaga, bo właśnie robię. Nie da się rozwałkować masy na spód, jest za miękka i strasznie się kruszy. Jedyna opcja jaką widzę na przyszłość to włożenie ciasta do lodówki na min. 30 min, a nie potem. Musiałam rozwalone ciasto wciskać po kawałku do formy. Koszmar.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    996 dni temu
    Dorka, taka specyfika tego ciasta. W filmie Paweł zwraca uwagę na to, że ciasto może się kruszyć. Mamy nadzieję jednak, że smak zrekompensował trud :)
  • Joanna Joanna
    1133 dni temu
    Dziś zrobiłam tartę i wyszła przepyszna! Ten przepis jest idealny - polecam jedynie zastosowanie papieru do pieczenia zamiast podsypywania. I cierpliwości przy blanszowaniu migdałów, bo efekt końcowy wynagradza wysiłek!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1213 dni temu
    Drogi Gościu, tak jak w przepisie - blacha o średnicy 28 cm :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1216 dni temu
    jaka jest srednica blachy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1269 dni temu
    Michalino, wyłóż formę papierem do pieczenia - to ułatwi "wydobycie" ciasta z formy i jego późniejsze krojenie.

    odpowiedz

  • Michalina Michalina
    1271 dni temu
    A co należy uczynić by cały spód odszedł od blachy bez połamania? Bo niestety do tej pory podawałam ciasto w formie, co też utrudniało krojenie ciasta.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1273 dni temu
    Michalino, po upieczeniu spodu, wysyp tartę mąką bądź bułką tartą. Dzięki temu tarta nie nasiąknie, a bariera z mąki bądź bułki wchłonie wilgoć.

    odpowiedz

  • Michalina Michalina
    1273 dni temu
    Co zrobić by kruche ciasto nie zrobiło się zakalcem? Bo mam taki problem, że piekę ładnie spód z kruchego ciasta, ale kiedy położę na niego resztę warstw to po drugim upieczeniu wychodzi zakalec, bo kruche ciasto przyjmuje chyba wilgoć z twarogu i owoców:( co robię nie tak? Albo co powinnam zrobić by spód nie robił się zakalcem przy takich tartach?

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1322 dni temu
    Tarta zrobiona. użyłam twarogu półtłustego, dwa razy zmielonego ale następnym razem spróbuję z wiaderka ponieważ masa serowa wyszła 'ciężka'. Ilość cynamonu w przepisie dla osób go bardzo lubiących. Ja nie do końca za nim przepadam i mimo zmniejszenia ilości i tak mnie nieco drażni

    odpowiedz

  • Pati Pati
    1334 dni temu
    prosze powiedziec,jaki bedzie najlepszy ser twarogowy do tego ? np.poltlusty ? i czy nalezy go wczesniej zmielic ? dziekuje za odpowiedz ;) !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1338 dni temu
    Joanno, podana ilość jest prawidłowa :)

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    1338 dni temu
    Tarta wygląda wspaniale! Mam tylko jedną wątpliwość -- czy ilość sera w przepisie na pewno jest taka, jaką widzimy na filmie? 600 g chyba dałoby grubszą warstwę i nie wiem, czy zmieściłoby się w foremce na tatrę...

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram