Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrało temperatury pokojowej.
Przygotowanie ciasta na spód
Formę na tartę o średnicy 28 cm smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem (2 łyżki cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu). Łączymy masło z cukrem, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, wykładamy ciastem formę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażarki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°c. Formę z ciastem umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 12-15 min. Studzimy.
Przygotowanie masy serowej
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
Jajko, żółtko i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy ser oraz rodzynki, mieszamy.
Przygotowanie migdałów w syropie
Wodę zagotowujemy z cukrem, gotujemy około minuty, dodajemy migdały i dokładnie mieszamy jeszcze chwilę gotując. Na upieczony spód wykładamy warstwami: masę serową, jabłka (lekko je dociskając) i delikatnie wystudzone migdały.
Pieczemy 40-45 minut w temp. 160°c (termoobieg). Studzimy. Dekorujemy świeżymi malinami, borówkami, jabłkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.
Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!
Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!
Poduszeczki brzoskwiniowe
Połówki brzoskwiń wypełnione masą serową, ułożone na delikatnym cieście – oto pomysł na prosty i smaczny deser.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik piernikowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
330 dni temu
Ciasto dobre ale trzeba dać połowę mniej jabłek i 100 g mniej twarogu bo się na spodzie nie mieści.
odpowiedz
3181 dni temu
Pierwsza uwaga, bo właśnie robię. Nie da się rozwałkować masy na spód, jest za miękka i strasznie się kruszy. Jedyna opcja jaką widzę na przyszłość to włożenie ciasta do lodówki na min. 30 min, a nie potem. Musiałam rozwalone ciasto wciskać po kawałku do formy. Koszmar.
odpowiedz
3179 dni temu
Dorka, taka specyfika tego ciasta. W filmie Paweł zwraca uwagę na to, że ciasto może się kruszyć. Mamy nadzieję jednak, że smak zrekompensował trud :)
3316 dni temu
Dziś zrobiłam tartę i wyszła przepyszna! Ten przepis jest idealny - polecam jedynie zastosowanie papieru do pieczenia zamiast podsypywania. I cierpliwości przy blanszowaniu migdałów, bo efekt końcowy wynagradza wysiłek!
odpowiedz
3396 dni temu
Drogi Gościu, tak jak w przepisie - blacha o średnicy 28 cm :)
odpowiedz
3399 dni temu
jaka jest srednica blachy
odpowiedz
3452 dni temu
Michalino, wyłóż formę papierem do pieczenia - to ułatwi "wydobycie" ciasta z formy i jego późniejsze krojenie.
odpowiedz
3454 dni temu
A co należy uczynić by cały spód odszedł od blachy bez połamania? Bo niestety do tej pory podawałam ciasto w formie, co też utrudniało krojenie ciasta.
odpowiedz
3456 dni temu
Michalino, po upieczeniu spodu, wysyp tartę mąką bądź bułką tartą. Dzięki temu tarta nie nasiąknie, a bariera z mąki bądź bułki wchłonie wilgoć.
odpowiedz
3456 dni temu
Co zrobić by kruche ciasto nie zrobiło się zakalcem? Bo mam taki problem, że piekę ładnie spód z kruchego ciasta, ale kiedy położę na niego resztę warstw to po drugim upieczeniu wychodzi zakalec, bo kruche ciasto przyjmuje chyba wilgoć z twarogu i owoców:( co robię nie tak? Albo co powinnam zrobić by spód nie robił się zakalcem przy takich tartach?
odpowiedz
3505 dni temu
Tarta zrobiona. użyłam twarogu półtłustego, dwa razy zmielonego ale następnym razem spróbuję z wiaderka ponieważ masa serowa wyszła 'ciężka'. Ilość cynamonu w przepisie dla osób go bardzo lubiących. Ja nie do końca za nim przepadam i mimo zmniejszenia ilości i tak mnie nieco drażni
odpowiedz
3517 dni temu
prosze powiedziec,jaki bedzie najlepszy ser twarogowy do tego ? np.poltlusty ? i czy nalezy go wczesniej zmielic ? dziekuje za odpowiedz ;) !
odpowiedz
3521 dni temu
Joanno, podana ilość jest prawidłowa :)
odpowiedz
3521 dni temu
Tarta wygląda wspaniale! Mam tylko jedną wątpliwość -- czy ilość sera w przepisie na pewno jest taka, jaką widzimy na filmie? 600 g chyba dałoby grubszą warstwę i nie wiem, czy zmieściłoby się w foremce na tatrę...
odpowiedz
zobacz wszystkie