Torcik Saksoński

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno w naczyniu robota lub za pomocą miksera. Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie, odstaw do napęcznienia, a następnie rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.

Sposób przygotowania

Wodę z cukrem gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Żółtka miksujemy na puszystą masę i cały czas ubijając dodajemy wąską strużką syrop z cukru oraz wody (sparzamy żółtka).

Czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałlki rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Do masy dodajemy stopniowo czekoladę i ubitą śmietanę. Jeżeli konsystencja musu będzie zbyt luźna, pozostawiamy do momentu, aż zacznie tężeć.

Masło łączymy z 6 pokruszonymi biszkoptami. W formie o średnicy 15 cm układamy dookoła na krawędzi biszkopty, jeden przy drugim. Dno posypujemy biszkoptami z masłem, za pomocą tłuczka dociskamy spód. Wlewamy mus czekoladowy i chłodzimy w lodówce 3-4 godziny.

Śliwki pozbawiamy pestek i gotujemy z cukrem, aż całkowicie się rozpadną. Miksujemy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do śliwek. Studzimy. Gdy całość zacznie gęstnieć, mus ze śliwek wylewamy na wierzch tortu i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Dekorujemy kawałkami jabłek i winogron.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • SssSss SssSss
    2373 dni temu
    Czy do masy czekoladowej trzeba dodać żelatynę? Od kilku godzin torcik jest w lodówce, ale wciąż jest "rozlewający"...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2373 dni temu
    Do masy nie dodajemy żelatyny. mus powinien być delikatny, ale jednak nie rozlewający. Masa może się rozlewać z dwóch powodów - zbyt słabo ubitej śmietanki lub zbyt ciepłej czekolady.
  • Kasia Kasia
    3508 dni temu
    Dziękuję bardzo i jutro idę do Lidla na zakupy i będę piec :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3508 dni temu
    Kasia, oczywiście, możesz zastąpić je jagodami, malinami, truskawkami... ;)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3509 dni temu
    Czy zamiast śliwek można użyć jakiś innych owoców? Jakich na przykład?

    odpowiedz

  • Zuza Zuza
    3667 dni temu
    Super przepis!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3711 dni temu
    Icurku doprecyzowaliśmy tę kwestię w przepisie. Jeśli w dalszym ciągu coś nie jest dla Ciebie jasne, pytaj śmiało! :)

    odpowiedz

  • Icurek Icurek
    3712 dni temu
    Baaardzo intrygujący przepis... tylko chciałam dopytać co znaczy "sparzamy żółtka"? opłukujemy je jakoś syropem czy po prostu zalewamy i całość miksujemy?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!