Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno w naczyniu robota lub za pomocą miksera. Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie, odstaw do napęcznienia, a następnie rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Sposób przygotowania
Wodę z cukrem gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Żółtka miksujemy na puszystą masę i cały czas ubijając dodajemy wąską strużką syrop z cukru oraz wody (sparzamy żółtka).
Czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałlki rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Do masy dodajemy stopniowo czekoladę i ubitą śmietanę. Jeżeli konsystencja musu będzie zbyt luźna, pozostawiamy do momentu, aż zacznie tężeć.
Masło łączymy z 6 pokruszonymi biszkoptami. W formie o średnicy 15 cm układamy dookoła na krawędzi biszkopty, jeden przy drugim. Dno posypujemy biszkoptami z masłem, za pomocą tłuczka dociskamy spód. Wlewamy mus czekoladowy i chłodzimy w lodówce 3-4 godziny.
Śliwki pozbawiamy pestek i gotujemy z cukrem, aż całkowicie się rozpadną. Miksujemy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do śliwek. Studzimy. Gdy całość zacznie gęstnieć, mus ze śliwek wylewamy na wierzch tortu i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Dekorujemy kawałkami jabłek i winogron.
Zobacz podobne
przepisy
Torcik daktylowy
Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.
Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
Biszkoptowe blaty przełożone gęstym kremem z białej czekolady i masą mascarpone. Wyjątkowy tort na każdą uroczystość!
Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!
Sernik z białą czekoladą i mango
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przysmak czekoladowy
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Grzybki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Mus jagodowy z sosem jeżynowym
- Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Tort Bellini
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Śmietanowiec z galaretką
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Batony bez pieczenia idealne po treningu
- Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem
- Wegańska pieczeń z dyni
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Paprykarz szczeciński
- Tosty z kremem piankowym i orzechowym
- Terrina serowa
- Shake z gruszką i marcepanem
- Tort z arbuza
- Granita herbaciana z marakują
- Pasta z awokado
- Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
- Ciasto z orzechami pekan
- Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
- Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
2373 dni temu
Czy do masy czekoladowej trzeba dodać żelatynę? Od kilku godzin torcik jest w lodówce, ale wciąż jest "rozlewający"...
odpowiedz
2373 dni temu
Do masy nie dodajemy żelatyny. mus powinien być delikatny, ale jednak nie rozlewający. Masa może się rozlewać z dwóch powodów - zbyt słabo ubitej śmietanki lub zbyt ciepłej czekolady.
3508 dni temu
Dziękuję bardzo i jutro idę do Lidla na zakupy i będę piec :)
odpowiedz
3508 dni temu
Kasia, oczywiście, możesz zastąpić je jagodami, malinami, truskawkami... ;)
odpowiedz
3509 dni temu
Czy zamiast śliwek można użyć jakiś innych owoców? Jakich na przykład?
odpowiedz
3667 dni temu
Super przepis!
odpowiedz
3711 dni temu
Icurku doprecyzowaliśmy tę kwestię w przepisie. Jeśli w dalszym ciągu coś nie jest dla Ciebie jasne, pytaj śmiało! :)
odpowiedz
3712 dni temu
Baaardzo intrygujący przepis... tylko chciałam dopytać co znaczy "sparzamy żółtka"? opłukujemy je jakoś syropem czy po prostu zalewamy i całość miksujemy?
odpowiedz