Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w rondelku nad gotującą się ciepłą wodą, dodać 250 ml śmietany, zagotować, mieszając – odstawić do ostudzenia.

Przygotować ciasto biszkoptowe osobno ciemne i jasne: ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodać żółtka, a następnie delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia (w przypadku ciemnego biszkoptu również z kakao); każdy biszkopt piec ok. 25-30 minut w 180°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu ciemny biszkopt przeciąć na pół.

Przygotować masę rafaello: do wystudzonej śmietany z rozpuszczoną czekoladą wsypać torebkę bitej śmietany, całość ubić na gładką masę.

Przygotować masę mascarpone: ubić śmietanę z cukrem, dodać serek – całość ubić na gładką masę.

Polewa czekoladowa: rozpuścić masło, dodać mleko, cukier, kakao i mąkę. Intensywnie mieszać, aż rozpuszczą się wszystkie grudki i polewa będzie się szklić.

Przekładamy ciasto, za każdym razem dokładnie ponczując biszkopt herbatą z likierem. Na ciemnym spodzie rozsmarować dżem pomarańczowy, wyłożyć masę rafaello. Następnie położyć jasny biszkopt, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć masę mascarpone, pozostawiając trochę na wykończenie. Na końcu kładziemy ciemny biszkopt, tort wykańczamy masą mascarpone i polewamy przestudzoną polewą czekoladową.

Tort przystrajamy koralikami, migdałami, a w lecie malinami i listkami melisy.

 

Warto przygotować własny dżem pomarańczowy z imbirem.

Imbir obrać, pokroić w plasterki, zalać 120 ml wody z rozpuszczoną solą oraz sokiem z ćwiartki cytryny, zagotować i odcedzić.

Owoce sparzyć i obrać. Skórki pogotować, odlać wodę i ostudzić. Odciąć białą gorzką część. W garnku zmiksować owoce, skórki i imbir. Do dużego garnka wsypać cukier, wlać szklankę wody, zagotować. Dodać zmiksowane owoce. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do ostygnięcia. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Przełożyć do słoiczków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Monia M. Monia M.
    1285 dni temu
    Tort wygląda obłędnie, ale mam parę pytań. Przepis podany jest dla jakiej wielkości tortownicy? Torebka śmietanki ilu gramowa ma być? Opakowanie serka mascarpone ilu gramowe? Czy przepis na dżem można od razu spożywać czy trzeba odczekać parę dni? Liczę na szybką odpowiedź :) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1285 dni temu
    Moniko, tortownica o średnicy 27 cm będzie wystarczająca ;) Klasyczna torebka śmietany 60 g wystarczy. Serek mascarpone 250 g. Jeśli chcesz, aby masy mascarpone było więcej możesz te proporcie oczywiście zwiększyć. Dżem można jeść od razu, jak najbardziej. Smacznego!
  • Dorota Dorota
    1472 dni temu
    Tort jest przepyszny, piekłam już dwa razy. Wszystkim bardzo smakowało 😁 Szczerze polecam 😁 A dżem z pomarańczy robi furorę wśród moich znajomych. Robię go często. Ktoś pisał że jest gorzki, nie prawda, czuć lekką goryczkę i pikantną nutę imbiru ale to tylko podkreśla smak pomarańczy i nadaje charakteru i wielowymiarowości smaku . Polecam 😁

    odpowiedz

  • Monia M. Monia M.
    1285 dni temu
    A ten dżem to od razu można spożywać, czy trzeba odczekać parę dni?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1285 dni temu
    Moniko, dżem można jeść od razu i będzie równie smaczny, ale oczywiście będzie nabierał na wyrazistości, kiedy postoi dzień lub dwa ;)
  • Zuza Ślusarczyk Zuza Ślusarczyk
    2582 dni temu
    Czy można prosić o podanie proporcji herbaty i likieru w ponczu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2585 dni temu
    a co to jest torebka bitej śmietany?- w Lidlu sprzedaje się bitą śmietanę w woreczkach?...ciężko coś zrobić jak się ma w ten sposób podane składniki; mógłby ktoś sprostować

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2584 dni temu
    W tym przepisie została użyta bita śmietana Śnieżka - stąd 1 torebka :)
  • Gość Gość
    3245 dni temu
    ile to "opakowanie serka mascarpone"?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3245 dni temu
    Drogi Gościu, 250 g.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3641 dni temu
    Drogi Gościu polewa przed polaniem ciasta powinna być tylko delikatnie przestudzona, nie ostudzona. Zbyt twardą polewę możesz ostrożnie podgrzać (np. w kąpieli wodnej), aż ponownie się rozpuści i wówczas polać nią ciasto.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3641 dni temu
    Polewa po ostudzeniu wyszła mi bardzo gęsta i nie dało jej się rozprowadzić po torcie (przygotowywałam dokładnie wg. przepisu), w czym może tkwić problem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3704 dni temu
    Drogi Gościu, chodzi o opakowanie bitej śmietany w proszku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3704 dni temu
    Co to znaczy "torebka bitej śmietany' w składnikach do rafaello?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3769 dni temu
    Drogi gościu, zależy co masz na myśli pisząc o "dużej blasze". Jeśli na oko blacha jest dwa razy większa od tortownicy, polecamy pomnożyć składniki x2.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3770 dni temu
    Czy mozna prosic o podanie w jakich proporcajch przygotowac torcik jako ciasto na 'duza' blache?

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3861 dni temu
    Na ładnie rozprowadzoną i gładką polewę jest oczywiście "trik". Mianowicie już posmarowane ciasto wkłada się na momencik do gorącego piekarnika. Czas trzeba OSTROŻNIE potrenować... :-D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3862 dni temu
    zrobiłam :), nawet wyszło, minusem był drzem pomarańczowy, który był gorzki i to głównie popsuło smak, ale wygląd super, może moja czekolada nie była tak ładnie rozlana ale to pewnie jakiś trik

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3872 dni temu
    O co chodzi z masa rafaello - mam zagotować śmietankę ,rozpuścić czekoladę a jak będzie zimne wsypać śmietanę w proszku i ubić mikserem??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3883 dni temu
    monikalipinska93 do tego przepisu najlepiej będzie użyć średniej wielkości tortownicę, ok 22-24 cm.

    odpowiedz

  • monikalipinska93 monikalipinska93
    3884 dni temu
    Na jaki rozmiar blachy/tortownicy jest ten przepis?

    odpowiedz

  • ingusiad ingusiad
    3898 dni temu
    Ciekawe czy smakuje równie dobrze jak wygląda :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!