Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w rondelku nad gotującą się ciepłą wodą, dodać 250 ml śmietany, zagotować, mieszając – odstawić do ostudzenia.
Przygotować ciasto biszkoptowe osobno ciemne i jasne: ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodać żółtka, a następnie delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia (w przypadku ciemnego biszkoptu również z kakao); każdy biszkopt piec ok. 25-30 minut w 180°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu ciemny biszkopt przeciąć na pół.
Przygotować masę rafaello: do wystudzonej śmietany z rozpuszczoną czekoladą wsypać torebkę bitej śmietany, całość ubić na gładką masę.
Przygotować masę mascarpone: ubić śmietanę z cukrem, dodać serek – całość ubić na gładką masę.
Polewa czekoladowa: rozpuścić masło, dodać mleko, cukier, kakao i mąkę. Intensywnie mieszać, aż rozpuszczą się wszystkie grudki i polewa będzie się szklić.
Przekładamy ciasto, za każdym razem dokładnie ponczując biszkopt herbatą z likierem. Na ciemnym spodzie rozsmarować dżem pomarańczowy, wyłożyć masę rafaello. Następnie położyć jasny biszkopt, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć masę mascarpone, pozostawiając trochę na wykończenie. Na końcu kładziemy ciemny biszkopt, tort wykańczamy masą mascarpone i polewamy przestudzoną polewą czekoladową.
Tort przystrajamy koralikami, migdałami, a w lecie malinami i listkami melisy.
Warto przygotować własny dżem pomarańczowy z imbirem.
Imbir obrać, pokroić w plasterki, zalać 120 ml wody z rozpuszczoną solą oraz sokiem z ćwiartki cytryny, zagotować i odcedzić.
Owoce sparzyć i obrać. Skórki pogotować, odlać wodę i ostudzić. Odciąć białą gorzką część. W garnku zmiksować owoce, skórki i imbir. Do dużego garnka wsypać cukier, wlać szklankę wody, zagotować. Dodać zmiksowane owoce. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do ostygnięcia. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Przełożyć do słoiczków.
Zobacz podobne
przepisy
Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami
Miłośnicy tortów odkryją tu coś naprawdę wyjątkowego. Tort, którego nie trzyma się grawitacja i… silna wola w opieraniu się jego wyjątkowemu smakowi!
Tort marcinek z konfiturą żurawinową
Ten marcinek pochodzi z Podlasia i jest tak pyszny, że zapragniesz przygotowywać go na każdą okazję! Warstwy kruchego ciasta, śmietanowe nadzienie i konfitura z żurawin tworzą tort, któremu nie sposób się oprzeć.
Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
Klasyczny tort czekoladowy, przekładany maślanym kremem czekoladowym i pyszną konfiturą. Prawdziwie dekadencki deser, który świetnie sprawdzi się podczas świętowania mniejszych i większych okazji.
Roślinny tort marchewkowy
Puszysty i pyszny tort marchewkowy z dodatkiem orzechów włoskich, przełożony kremem kokosowym to idealny deser dla każdego, zwłaszcza wegan!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczny karp w ziołowej panierce
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Tort czekoladowo-orzechowy
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem
- Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
- Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
- Francuskie makaroniki
- Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
- Tort z kremem maślanym i malinami
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Białe bolognese
- Pasta kokosowa na słodko
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Baba ghanoush
- Czekoladowy torcik z malinami
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Tort „Pavlova”
- Saksońska zupa ziemniaczana
- Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
- Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
- Babka czekoladowo-kokosowa
- Rolada bezowa z musem truskawkowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
1285 dni temu
Tort wygląda obłędnie, ale mam parę pytań. Przepis podany jest dla jakiej wielkości tortownicy? Torebka śmietanki ilu gramowa ma być? Opakowanie serka mascarpone ilu gramowe? Czy przepis na dżem można od razu spożywać czy trzeba odczekać parę dni? Liczę na szybką odpowiedź :) Pozdrawiam
odpowiedz
1285 dni temu
Moniko, tortownica o średnicy 27 cm będzie wystarczająca ;) Klasyczna torebka śmietany 60 g wystarczy. Serek mascarpone 250 g. Jeśli chcesz, aby masy mascarpone było więcej możesz te proporcie oczywiście zwiększyć. Dżem można jeść od razu, jak najbardziej. Smacznego!
1472 dni temu
Tort jest przepyszny, piekłam już dwa razy. Wszystkim bardzo smakowało 😁 Szczerze polecam 😁 A dżem z pomarańczy robi furorę wśród moich znajomych. Robię go często. Ktoś pisał że jest gorzki, nie prawda, czuć lekką goryczkę i pikantną nutę imbiru ale to tylko podkreśla smak pomarańczy i nadaje charakteru i wielowymiarowości smaku . Polecam 😁
odpowiedz
1285 dni temu
A ten dżem to od razu można spożywać, czy trzeba odczekać parę dni?
1285 dni temu
Moniko, dżem można jeść od razu i będzie równie smaczny, ale oczywiście będzie nabierał na wyrazistości, kiedy postoi dzień lub dwa ;)
2582 dni temu
Czy można prosić o podanie proporcji herbaty i likieru w ponczu?
odpowiedz
2585 dni temu
a co to jest torebka bitej śmietany?- w Lidlu sprzedaje się bitą śmietanę w woreczkach?...ciężko coś zrobić jak się ma w ten sposób podane składniki; mógłby ktoś sprostować
odpowiedz
2584 dni temu
W tym przepisie została użyta bita śmietana Śnieżka - stąd 1 torebka :)
3245 dni temu
ile to "opakowanie serka mascarpone"?
odpowiedz
3245 dni temu
Drogi Gościu, 250 g.
3641 dni temu
Drogi Gościu polewa przed polaniem ciasta powinna być tylko delikatnie przestudzona, nie ostudzona. Zbyt twardą polewę możesz ostrożnie podgrzać (np. w kąpieli wodnej), aż ponownie się rozpuści i wówczas polać nią ciasto.
odpowiedz
3641 dni temu
Polewa po ostudzeniu wyszła mi bardzo gęsta i nie dało jej się rozprowadzić po torcie (przygotowywałam dokładnie wg. przepisu), w czym może tkwić problem?
odpowiedz
3704 dni temu
Drogi Gościu, chodzi o opakowanie bitej śmietany w proszku.
odpowiedz
3704 dni temu
Co to znaczy "torebka bitej śmietany' w składnikach do rafaello?
odpowiedz
3769 dni temu
Drogi gościu, zależy co masz na myśli pisząc o "dużej blasze". Jeśli na oko blacha jest dwa razy większa od tortownicy, polecamy pomnożyć składniki x2.
odpowiedz
3770 dni temu
Czy mozna prosic o podanie w jakich proporcajch przygotowac torcik jako ciasto na 'duza' blache?
odpowiedz
3861 dni temu
Na ładnie rozprowadzoną i gładką polewę jest oczywiście "trik". Mianowicie już posmarowane ciasto wkłada się na momencik do gorącego piekarnika. Czas trzeba OSTROŻNIE potrenować... :-D
odpowiedz
3862 dni temu
zrobiłam :), nawet wyszło, minusem był drzem pomarańczowy, który był gorzki i to głównie popsuło smak, ale wygląd super, może moja czekolada nie była tak ładnie rozlana ale to pewnie jakiś trik
odpowiedz
3872 dni temu
O co chodzi z masa rafaello - mam zagotować śmietankę ,rozpuścić czekoladę a jak będzie zimne wsypać śmietanę w proszku i ubić mikserem??
odpowiedz
3883 dni temu
monikalipinska93 do tego przepisu najlepiej będzie użyć średniej wielkości tortownicę, ok 22-24 cm.
odpowiedz
3884 dni temu
Na jaki rozmiar blachy/tortownicy jest ten przepis?
odpowiedz
3898 dni temu
Ciekawe czy smakuje równie dobrze jak wygląda :)
odpowiedz
zobacz wszystkie