
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w rondelku nad gotującą się ciepłą wodą, dodać 250 ml śmietany, zagotować, mieszając – odstawić do ostudzenia.
Przygotować ciasto biszkoptowe osobno ciemne i jasne: ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodać żółtka, a następnie delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia (w przypadku ciemnego biszkoptu również z kakao); każdy biszkopt piec ok. 25-30 minut w 180°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu ciemny biszkopt przeciąć na pół.
Przygotować masę rafaello: do wystudzonej śmietany z rozpuszczoną czekoladą wsypać torebkę bitej śmietany, całość ubić na gładką masę.
Przygotować masę mascarpone: ubić śmietanę z cukrem, dodać serek – całość ubić na gładką masę.
Polewa czekoladowa: rozpuścić masło, dodać mleko, cukier, kakao i mąkę. Intensywnie mieszać, aż rozpuszczą się wszystkie grudki i polewa będzie się szklić.
Przekładamy ciasto, za każdym razem dokładnie ponczując biszkopt herbatą z likierem. Na ciemnym spodzie rozsmarować dżem pomarańczowy, wyłożyć masę rafaello. Następnie położyć jasny biszkopt, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć masę mascarpone, pozostawiając trochę na wykończenie. Na końcu kładziemy ciemny biszkopt, tort wykańczamy masą mascarpone i polewamy przestudzoną polewą czekoladową.
Tort przystrajamy koralikami, migdałami, a w lecie malinami i listkami melisy.
Warto przygotować własny dżem pomarańczowy z imbirem.
Imbir obrać, pokroić w plasterki, zalać 120 ml wody z rozpuszczoną solą oraz sokiem z ćwiartki cytryny, zagotować i odcedzić.
Owoce sparzyć i obrać. Skórki pogotować, odlać wodę i ostudzić. Odciąć białą gorzką część. W garnku zmiksować owoce, skórki i imbir. Do dużego garnka wsypać cukier, wlać szklankę wody, zagotować. Dodać zmiksowane owoce. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do ostygnięcia. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Przełożyć do słoiczków.
Komentarze (22)
750 dni temu
Tort wygląda obłędnie, ale mam parę pytań. Przepis podany jest dla jakiej wielkości tortownicy? Torebka śmietanki ilu gramowa ma być? Opakowanie serka mascarpone ilu gramowe? Czy przepis na dżem można od razu spożywać czy trzeba odczekać parę dni? Liczę na szybką odpowiedź :) Pozdrawiam
odpowiedz
750 dni temu
Moniko, tortownica o średnicy 27 cm będzie wystarczająca ;) Klasyczna torebka śmietany 60 g wystarczy. Serek mascarpone 250 g. Jeśli chcesz, aby masy mascarpone było więcej możesz te proporcie oczywiście zwiększyć. Dżem można jeść od razu, jak najbardziej. Smacznego!
937 dni temu
Tort jest przepyszny, piekłam już dwa razy. Wszystkim bardzo smakowało 😁 Szczerze polecam 😁 A dżem z pomarańczy robi furorę wśród moich znajomych. Robię go często. Ktoś pisał że jest gorzki, nie prawda, czuć lekką goryczkę i pikantną nutę imbiru ale to tylko podkreśla smak pomarańczy i nadaje charakteru i wielowymiarowości smaku . Polecam 😁
odpowiedz
750 dni temu
A ten dżem to od razu można spożywać, czy trzeba odczekać parę dni?
750 dni temu
Moniko, dżem można jeść od razu i będzie równie smaczny, ale oczywiście będzie nabierał na wyrazistości, kiedy postoi dzień lub dwa ;)
2048 dni temu
Czy można prosić o podanie proporcji herbaty i likieru w ponczu?
odpowiedz
2050 dni temu
a co to jest torebka bitej śmietany?- w Lidlu sprzedaje się bitą śmietanę w woreczkach?...ciężko coś zrobić jak się ma w ten sposób podane składniki; mógłby ktoś sprostować
odpowiedz
2050 dni temu
W tym przepisie została użyta bita śmietana Śnieżka - stąd 1 torebka :)
2710 dni temu
ile to "opakowanie serka mascarpone"?
odpowiedz
2710 dni temu
Drogi Gościu, 250 g.
3106 dni temu
Drogi Gościu polewa przed polaniem ciasta powinna być tylko delikatnie przestudzona, nie ostudzona. Zbyt twardą polewę możesz ostrożnie podgrzać (np. w kąpieli wodnej), aż ponownie się rozpuści i wówczas polać nią ciasto.
odpowiedz
3106 dni temu
Polewa po ostudzeniu wyszła mi bardzo gęsta i nie dało jej się rozprowadzić po torcie (przygotowywałam dokładnie wg. przepisu), w czym może tkwić problem?
odpowiedz
3169 dni temu
Drogi Gościu, chodzi o opakowanie bitej śmietany w proszku.
odpowiedz
3169 dni temu
Co to znaczy "torebka bitej śmietany' w składnikach do rafaello?
odpowiedz
3235 dni temu
Drogi gościu, zależy co masz na myśli pisząc o "dużej blasze". Jeśli na oko blacha jest dwa razy większa od tortownicy, polecamy pomnożyć składniki x2.
odpowiedz
3235 dni temu
Czy mozna prosic o podanie w jakich proporcajch przygotowac torcik jako ciasto na 'duza' blache?
odpowiedz
3326 dni temu
Na ładnie rozprowadzoną i gładką polewę jest oczywiście "trik". Mianowicie już posmarowane ciasto wkłada się na momencik do gorącego piekarnika. Czas trzeba OSTROŻNIE potrenować... :-D
odpowiedz
3327 dni temu
zrobiłam :), nawet wyszło, minusem był drzem pomarańczowy, który był gorzki i to głównie popsuło smak, ale wygląd super, może moja czekolada nie była tak ładnie rozlana ale to pewnie jakiś trik
odpowiedz
3338 dni temu
O co chodzi z masa rafaello - mam zagotować śmietankę ,rozpuścić czekoladę a jak będzie zimne wsypać śmietanę w proszku i ubić mikserem??
odpowiedz
3348 dni temu
monikalipinska93 do tego przepisu najlepiej będzie użyć średniej wielkości tortownicę, ok 22-24 cm.
odpowiedz
3350 dni temu
Na jaki rozmiar blachy/tortownicy jest ten przepis?
odpowiedz
3363 dni temu
Ciekawe czy smakuje równie dobrze jak wygląda :)
odpowiedz
zobacz wszystkie