Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w rondelku nad gotującą się ciepłą wodą, dodać 250 ml śmietany, zagotować, mieszając – odstawić do ostudzenia.

Przygotować ciasto biszkoptowe osobno ciemne i jasne: ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodać żółtka, a następnie delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia (w przypadku ciemnego biszkoptu również z kakao); każdy biszkopt piec ok. 25-30 minut w 180°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu ciemny biszkopt przeciąć na pół.

Przygotować masę rafaello: do wystudzonej śmietany z rozpuszczoną czekoladą wsypać torebkę bitej śmietany, całość ubić na gładką masę.

Przygotować masę mascarpone: ubić śmietanę z cukrem, dodać serek – całość ubić na gładką masę.

Polewa czekoladowa: rozpuścić masło, dodać mleko, cukier, kakao i mąkę. Intensywnie mieszać, aż rozpuszczą się wszystkie grudki i polewa będzie się szklić.

Przekładamy ciasto, za każdym razem dokładnie ponczując biszkopt herbatą z likierem. Na ciemnym spodzie rozsmarować dżem pomarańczowy, wyłożyć masę rafaello. Następnie położyć jasny biszkopt, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć masę mascarpone, pozostawiając trochę na wykończenie. Na końcu kładziemy ciemny biszkopt, tort wykańczamy masą mascarpone i polewamy przestudzoną polewą czekoladową.

Tort przystrajamy koralikami, migdałami, a w lecie malinami i listkami melisy.

 

Warto przygotować własny dżem pomarańczowy z imbirem.

Imbir obrać, pokroić w plasterki, zalać 120 ml wody z rozpuszczoną solą oraz sokiem z ćwiartki cytryny, zagotować i odcedzić.

Owoce sparzyć i obrać. Skórki pogotować, odlać wodę i ostudzić. Odciąć białą gorzką część. W garnku zmiksować owoce, skórki i imbir. Do dużego garnka wsypać cukier, wlać szklankę wody, zagotować. Dodać zmiksowane owoce. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do ostygnięcia. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Przełożyć do słoiczków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (17)

Avatar
  • Zuza Ślusarczyk Zuza Ślusarczyk
    180 dni temu
    Czy można prosić o podanie proporcji herbaty i likieru w ponczu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    182 dni temu
    a co to jest torebka bitej śmietany?- w Lidlu sprzedaje się bitą śmietanę w woreczkach?...ciężko coś zrobić jak się ma w ten sposób podane składniki; mógłby ktoś sprostować

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    182 dni temu
    W tym przepisie została użyta bita śmietana Śnieżka - stąd 1 torebka :)
  • Gość Gość
    843 dni temu
    ile to "opakowanie serka mascarpone"?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    842 dni temu
    Drogi Gościu, 250 g.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1238 dni temu
    Drogi Gościu polewa przed polaniem ciasta powinna być tylko delikatnie przestudzona, nie ostudzona. Zbyt twardą polewę możesz ostrożnie podgrzać (np. w kąpieli wodnej), aż ponownie się rozpuści i wówczas polać nią ciasto.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1239 dni temu
    Polewa po ostudzeniu wyszła mi bardzo gęsta i nie dało jej się rozprowadzić po torcie (przygotowywałam dokładnie wg. przepisu), w czym może tkwić problem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1301 dni temu
    Drogi Gościu, chodzi o opakowanie bitej śmietany w proszku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1302 dni temu
    Co to znaczy "torebka bitej śmietany' w składnikach do rafaello?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1367 dni temu
    Drogi gościu, zależy co masz na myśli pisząc o "dużej blasze". Jeśli na oko blacha jest dwa razy większa od tortownicy, polecamy pomnożyć składniki x2.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1367 dni temu
    Czy mozna prosic o podanie w jakich proporcajch przygotowac torcik jako ciasto na 'duza' blache?

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1459 dni temu
    Na ładnie rozprowadzoną i gładką polewę jest oczywiście "trik". Mianowicie już posmarowane ciasto wkłada się na momencik do gorącego piekarnika. Czas trzeba OSTROŻNIE potrenować... :-D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1460 dni temu
    zrobiłam :), nawet wyszło, minusem był drzem pomarańczowy, który był gorzki i to głównie popsuło smak, ale wygląd super, może moja czekolada nie była tak ładnie rozlana ale to pewnie jakiś trik

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1470 dni temu
    O co chodzi z masa rafaello - mam zagotować śmietankę ,rozpuścić czekoladę a jak będzie zimne wsypać śmietanę w proszku i ubić mikserem??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1480 dni temu
    monikalipinska93 do tego przepisu najlepiej będzie użyć średniej wielkości tortownicę, ok 22-24 cm.

    odpowiedz

  • monikalipinska93 monikalipinska93
    1482 dni temu
    Na jaki rozmiar blachy/tortownicy jest ten przepis?

    odpowiedz

  • ingusiad ingusiad
    1496 dni temu
    Ciekawe czy smakuje równie dobrze jak wygląda :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram