zobacz film Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • trzepaczkę do jajek
  • robot wielofunkcyjny
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • sitko
  • głęboką formę do biszkoptu o wymiarach 18 x 9 cm
  • blender
  • łopatkę silikonową
  • wałek do ciasta
  • pędzelek silikonowy
  • papier do ciasta
  • stelaż do tortu*

* Poniższa propozycja podania tortu została wykonana przy użyciu specjalnego stelaża cukierniczego. Jest to wersja idealna na okazje takie jak urodziny, imieniny, imprezy okolicznościowe. Tort można jednak przygotować również z pominięciem kroków dotyczących użycia stelaża.

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Żelatynę namocz w wodzie i odstaw przed przystąpieniem do pozostałych czynności.

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt czekoladowy

KROK 1: UCIERAMY JAJKA Z CUKREM

Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do misy robota i ucieramy z dodatkiem cukru do momentu uzyskania piany. Dodajemy żółtka i ucieramy jeszcze przez chwilę.

KROK 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao łączymy w osobnej misce i dokładnie mieszamy.

Mieszankę suchych składników przesiewamy przez sitko do miski z masą jajeczną. Całość mieszamy. Dodajemy olej i wodę, a następnie ponownie krótko ucieramy.

KROK 3: PIECZEMY BISZKOPT

Masę przelewamy do formy. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Krem pistacjowy

KROK 1: BLENDUJEMY PISTACJE

Pistacje przesypujemy do misy blendera. Blendujemy do momentu uzyskania konsystencji pasty.

KROK 2: ROBIMY BAZĘ KREMU PISTACJOWEGO

Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy na mały gaz. Kiedy woda zacznie się gotować, do garnka wkładamy miskę, w której następnie energicznie ucieramy żółtka z dodatkiem cukru (ucieranie na parze). Gdy całość się połączy, masa z żółtek powiększy swoją objętość i delikatnie zbieleje, dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę i pastę pistacjową. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy w misce włożonej do garnka, tak aby krem cały czas był ciepły. Wyłączamy gaz.

KROK 3: SMARUJEMY BISZKOPT

Ścinamy górę biszkoptu, a następnie rozcinamy go wzdłuż na 3 biszkoptowe blaty.

Mocno schłodzoną śmietankę przelewamy do miski robota kuchennego i ubijamy na sztywną masę, którą następnie dodajemy porcjami do kremu pistacjowego, dokładnie mieszając.

Na dnie formy układamy pierwszy blat biszkoptowy i smarujemy go 1 łyżką konfitury malinowej. Na konfiturę wykładamy część kremu pistacjowego i rozsmarowujemy go. Na krem kładziemy kolejny blat biszkoptowy i ponownie smarujemy go łyżką konfitury malinowej i kremem pistacjowym. Na koniec kładziemy ostatni blat biszkoptowy i na wierzch dajemy cienką warstwę kremu, dokładnie go rozprowadzając po biszkopcie. Pozostawiamy część kremu do wysmarowania boków na dalszym etapie przygotowywania tortu.

Tort wkładamy do lodówki na 20 minut.

Dekorowanie tortu

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KREM MAŚLANY

Bardzo miękkie masło łączymy w naczyniu robota z przesianym przez sito cukrem pudrem i ucieramy do momentu, w którym krem stanie się jasny i dobrze napowietrzony. Pod koniec wyrabiania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny lub alkohol.

KROK 2: SMARUJEMY BOKI TORTU KREMEM MAŚLANYM

Schłodzony tort wyjmujemy z formy, a jego wierzch i boki smarujemy kremem maślanym. Tort ponownie wstawiamy do lodówki na czas wyrabiania mas cukrowych.

KROK 3: OZDABIAMY TORT MASĄ CUKROWĄ

Masy cukrowe łączymy i wyrabiamy w rękach. Wałkujemy, oprószając od czasu do czasu blat odrobiną mąki.

Wyjmujemy tort z lodówki. Masę cukrową nawijamy na wałek do ciasta i za jego pomocą przenosimy na tort. Dociskamy i wmasowujemy lekko rękoma. Wyrównujemy silikonową łopatką, a nadmiar masy odcinamy delikatnie nożem i pozostawiamy do momentu wykonania cukrowego paska.

Tort umieszczamy na stelażu i ponownie chowamy do lodówki na czas dalszych przygotowywań.

KROK 4: FORMUJEMY PASEK Z MASY CUKROWEJ

Z masy cukrowej, która została, wałkujemy długi rulon. Następnie rozpłaszczamy go przy użyciu wałka do ciasta. Brzegi odcinamy nożem tak, aby pasek był równy.

Wyjmujemy tort z lodówki i smarujemy go wokół na dole odrobiną wody za pomocą pędzelka silikonowego. Pasek z masy cukrowej również smarujemy z jednej strony odrobiną wody i przyklejamy go do dołu tortu. Dociskamy delikatnie dłońmi.

KROK 5: SMARUJEMY CZEKOLADĄ PRĘT STELAŻA

Białą czekoladę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając.

Odrobiną czekolady smarujemy pręt stelaża. Wkładamy do lodówki na ok. 10 minut.

Z papieru do pieczenia robimy kornet (rożek), który napełniamy czekoladą. Zawijamy górę, odcinamy niewielki róg, wyjmujemy tort i smarujemy pręt stelaża za pomocą kornetu. Pozwalamy czekoladzie skapywać i zastygać na pręcie tak, aby uzyskać efekt wosku spływającego po świeczce. Pozostawiamy część czekolady do dalszego ozdabiania tortu.

KROK 6: OZDABIAMY BRZEGI TORTU

Pozostałą czekoladę lejemy na brzegi tortu tak, aby zaczęła spływać w dół. Na górę tortu wylewamy większość pozostałej w misce czekolady i rozsmarowujemy nieregularnymi ruchami po całej powierzchni.

KROK 7: DEKORUJEMY TORT

Tort dekorujemy malinami, które przymocowujemy za pomocą odrobiny rozpuszczonej czekolady. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Układamy na środku tortu. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i układamy na torcie.

Tort posypujemy cukrowymi serduszkami, perełkami i dekorujemy pyłkiem w sprayu. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    7 dni temu
    Dzień dobry,,łyżkę konfitury malinowej rozsmarowujemy na dnie formy. Na konfiturę wykładamy część kremu i rozsmarowujemy go. Na krem kładziemy pierwszy biszkoptowy blat i smarujemy go łyżką konfitury malinowej. Następnie rozsmarowujemy większą warstwę kremu .Nie rozumiem w sensie że tą łyżkę konfitury na pierwszym biszkopcie czy jak??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    7 dni temu
    Dziękujemy za czujność :) Rzeczywiście do opisu wkradł się mały błąd. Zaczynamy oczywiście od włożenia do formy pierwszego blatu biszkoptowego i smarujemy go konfiturą i kremem. Następnie układamy kolejny blat i również smarujemy go konfiturą i kremem. Ostatni blat smarujemy tylko kremem. Przepis został już poprawiony. Pozdrawiamy i życzymy udanych wypieków :)
  • Gość Gość
    2 dni temu
    Dziękuję.
  • Gość Gość
    510 dni temu
    W przepisie jest napisane że boki smarujemy kremem pistacjowy ( na bitej śmietanie ) a od kiedy masę cukrowa można kłaść na krem na bazie śmietany???? Na filmie jest to wykonane poprawnie, niestety w przepisie nie. Brak przepisu na tynk na maśle ( masę maślaną ) pod masę cukrową. Gratuluje temu, jak ktoś bez wiedzy zrobi to według przepisu, będzie miał piękną różową maź wypływającą z tortu....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    510 dni temu
    Bardzo dziękujemy za uwagę i czujność. Masz rację, w przepisie pojawił się błąd: właśnie aktualizujemy go o składniki i recepturę na krem maślany, by przygotowanie tortu nikomu nie sprawiło trudności. Przepraszamy za te "usterki" w recepturze. Damy znać, gdy przepis zostanie uzupełniony o nowe składniki i tabelę wartości odżywczych.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    510 dni temu
    Przepis już przeszedł wewnętrzne porządki i śmiało można z niego korzystać. Jeszcze raz dziękujemy za ważną uwagę dotyczącą masy maślanej, która wróciła na listę składników. Sposób jej przygotowania i wykorzystania również uwzględniliśmy w sekcji "dekorowanie tortu".

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!