Tort bezowy ze śliwkami i malinami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • robot kuchenny
  • sito
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 80-90°C (bez termoobiegu)

Krok 1: UBIJAMY BIAŁKA

Białka jajek o temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy będą ubite, sztywne i lśniące, dodajemy przesiany przez sito cukier puder i dokładnie mieszamy.

Masę dzielimy na 3 równe części. Do każdej dodajemy puder z liofilizowanych malin, rozdzielając go w taki sposób, by otrzymać porcje masy w 3 różnych kolorach, od jasnego do ciemnego.

Krok 2: PIECZEMY BLATY BEZOWE

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i z porcji masy tworzymy 3 okrągłe placki o  średnicy 18-20 cm. Dwa starannie wygładzamy, a na trzecim, najjaśniejszym, tworzymy ozdobne wybrzuszenia.

Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 80-90°C przez 2,5-3 godziny. Następnie studzimy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mascarpone mieszamy, aby był jednolity i gładki. Dodajemy cukier puder i ubitą śmietankę. Mieszamy dokładnie. Dodajemy sok z cytryny i krótko mieszamy, aby krem się nie zwarzył.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY OWOCE

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na cząstki. Mieszamy z cukrem i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Prażymy do momentu, aż śliwki będą miękkie.

Dodajemy umyte, osuszone maliny i zdejmujemy z ognia. Studzimy.

Krok 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT

Na najciemniejszy blat bezy nakładamy warstwę kremu, na krem — śliwki z malinami. Na wierzch kładziemy jaśniejszy blat i ponownie — krem i śliwki. Nakładamy najjaśniejszy blat razem z kremem i śliwkami.

Całość odstawiamy do lodówki na 40 minut. Tort można udekorować świeżymi malinami i jadalnymi kwiatami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    1502 dni temu
    W przepisie na krem brakuje żelatyny. Zrobiłam tort dokładnie wg powyższego przepisu i niestety krem i owoce się rozlały...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1650 dni temu
    Czy kazdy blat bezowy musze piec w piekarniku osobno?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1650 dni temu
    jeśli zmieścisz na jednej blaszce więcej niż 1 - nie :) Nie rekomendujemy jednak pieczenia blatów na dwóch różnych poziomach.
  • Gość Gość
    1838 dni temu
    Czy liofilizowane maliny są dostępne w Lidlu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1838 dni temu
    Liofilizowane owoce pojawiają się w Lidlu akcyjnie, polecamy więc śledzić ofertę.
  • Gość Gość
    1846 dni temu
    Czy mogę zrobić tort z podwójnej porcji, większy? jak długo muszę wtedy suszyć bezy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1846 dni temu
    Jeśli podwoisz składniki nie upieczesz blatów za jednym razem w piekarniku. Ubite białka nie mogą czekać na pieczenie - beza wówczas nie wyjdzie. Sugerujemy rozłożyć masę z 1 porcji na dwa blaty. Po ich upieczeniu przygotować raz jeszcze składniki i upiec kolejne dwa blaty.
  • Gość Gość
    1884 dni temu
    Czy wspomniany puder to nie po prostu zmielone np. w malakserze na proszek liofilizowane maliny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1884 dni temu
    Tak :) Polecamy je również przesiać przez sitko po rozdrobnieniu.
  • kiti kiti
    1886 dni temu
    Gdzie na pewno kupię ten puder z malin? Czy śliwki można zastąpić truskawkami lub innymi owocami? Jadalne kwiaty to np.?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1884 dni temu
    kiti, puder z malin uzyskasz po zblendowaniu i przesianiu przez sito liofilizowanych malin. Możesz spróbować zamienić śliwki na truskawki. Wśród popularnych jadalnych kwiatów znajdziemy na przykład: fiołki, bratki, stokrotki, nagietki, kwiaty bzu... Zazwyczaj dostępne są w specjalnie przygotowanych mieszankach, ale mogą pochodzić również z Twojego ogródka :)

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!