Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- robot kuchenny
- sito
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 80-90°C (bez termoobiegu)
Krok 1: UBIJAMY BIAŁKA
Białka jajek o temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy będą ubite, sztywne i lśniące, dodajemy przesiany przez sito cukier puder i dokładnie mieszamy.
Masę dzielimy na 3 równe części. Do każdej dodajemy puder z liofilizowanych malin, rozdzielając go w taki sposób, by otrzymać porcje masy w 3 różnych kolorach, od jasnego do ciemnego.
Krok 2: PIECZEMY BLATY BEZOWE
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i z porcji masy tworzymy 3 okrągłe placki o średnicy 18-20 cm. Dwa starannie wygładzamy, a na trzecim, najjaśniejszym, tworzymy ozdobne wybrzuszenia.
Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 80-90°C przez 2,5-3 godziny. Następnie studzimy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mascarpone mieszamy, aby był jednolity i gładki. Dodajemy cukier puder i ubitą śmietankę. Mieszamy dokładnie. Dodajemy sok z cytryny i krótko mieszamy, aby krem się nie zwarzył.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY OWOCE
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na cząstki. Mieszamy z cukrem i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Prażymy do momentu, aż śliwki będą miękkie.
Dodajemy umyte, osuszone maliny i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
Krok 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT
Na najciemniejszy blat bezy nakładamy warstwę kremu, na krem — śliwki z malinami. Na wierzch kładziemy jaśniejszy blat i ponownie — krem i śliwki. Nakładamy najjaśniejszy blat razem z kremem i śliwkami.
Całość odstawiamy do lodówki na 40 minut. Tort można udekorować świeżymi malinami i jadalnymi kwiatami.
Zobacz podobne
przepisy
Tort z babeczek
Słodkie babeczki z nutą pomarańczy udekorowane kremami w dwóch smakach – zobacz, jak przygotować z nich tort na każdą okazję!
Migdałowy tort weselny z truskawkami
Szukasz pomysłu na tort weselny? Spróbuj migdałowego z kremem maślanym i mnóstwem świeżych truskawek!
Wegański tort bezowy
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Mus waniliowy z truskawkami
- Lodowe torciki na maślance z truskawkami
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Miętowe torciki z jagodami
- Ciasto czekoladowe – prosty przepis
- Kruche zajączki maślane
- Zielone curry z groszkiem cukrowym
- Kawowy dacquoise z kremem
- Karmelowy sernik z rosą
- Ciasteczka z ciecierzycy
- Tort lodowy
- Tort z arbuza
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
- Fitciasto mandarynkowe bez mąki
- Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
- Wegańskie tofumisu
- Szpecle ze szpinakiem z serem
- Syrop czekoladowo-kawowy
- Pikantne smoothie z kaki
- Lody wegańskie
- Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
- Szparagi na 3 sposoby
- Kalafiorowa zupa krem
- Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
- Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
- Czekoladowy pudding z croissantów
- 3 słodkie pasty kanapkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
1707 dni temu
W przepisie na krem brakuje żelatyny. Zrobiłam tort dokładnie wg powyższego przepisu i niestety krem i owoce się rozlały...
odpowiedz
1855 dni temu
Czy kazdy blat bezowy musze piec w piekarniku osobno?
odpowiedz
1855 dni temu
jeśli zmieścisz na jednej blaszce więcej niż 1 - nie :) Nie rekomendujemy jednak pieczenia blatów na dwóch różnych poziomach.
2043 dni temu
Czy liofilizowane maliny są dostępne w Lidlu?
odpowiedz
2043 dni temu
Liofilizowane owoce pojawiają się w Lidlu akcyjnie, polecamy więc śledzić ofertę.
2051 dni temu
Czy mogę zrobić tort z podwójnej porcji, większy? jak długo muszę wtedy suszyć bezy?
odpowiedz
2051 dni temu
Jeśli podwoisz składniki nie upieczesz blatów za jednym razem w piekarniku. Ubite białka nie mogą czekać na pieczenie - beza wówczas nie wyjdzie. Sugerujemy rozłożyć masę z 1 porcji na dwa blaty. Po ich upieczeniu przygotować raz jeszcze składniki i upiec kolejne dwa blaty.
2089 dni temu
Czy wspomniany puder to nie po prostu zmielone np. w malakserze na proszek liofilizowane maliny?
odpowiedz
2089 dni temu
Tak :) Polecamy je również przesiać przez sitko po rozdrobnieniu.
2091 dni temu
Gdzie na pewno kupię ten puder z malin? Czy śliwki można zastąpić truskawkami lub innymi owocami? Jadalne kwiaty to np.?
odpowiedz
2089 dni temu
kiti, puder z malin uzyskasz po zblendowaniu i przesianiu przez sito liofilizowanych malin. Możesz spróbować zamienić śliwki na truskawki. Wśród popularnych jadalnych kwiatów znajdziemy na przykład: fiołki, bratki, stokrotki, nagietki, kwiaty bzu... Zazwyczaj dostępne są w specjalnie przygotowanych mieszankach, ale mogą pochodzić również z Twojego ogródka :)
zobacz wszystkie