![Tort bezowy ze śliwkami i malinami Tort bezowy ze śliwkami i malinami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/92db5d215959-2ff840d400ef-tort_bezowy_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- robot kuchenny
- sito
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 80-90°C (bez termoobiegu)
Krok 1: UBIJAMY BIAŁKA
Białka jajek o temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy będą ubite, sztywne i lśniące, dodajemy przesiany przez sito cukier puder i dokładnie mieszamy.
Masę dzielimy na 3 równe części. Do każdej dodajemy puder z liofilizowanych malin, rozdzielając go w taki sposób, by otrzymać porcje masy w 3 różnych kolorach, od jasnego do ciemnego.
Krok 2: PIECZEMY BLATY BEZOWE
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i z porcji masy tworzymy 3 okrągłe placki o średnicy 18-20 cm. Dwa starannie wygładzamy, a na trzecim, najjaśniejszym, tworzymy ozdobne wybrzuszenia.
Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 80-90°C przez 2,5-3 godziny. Następnie studzimy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mascarpone mieszamy, aby był jednolity i gładki. Dodajemy cukier puder i ubitą śmietankę. Mieszamy dokładnie. Dodajemy sok z cytryny i krótko mieszamy, aby krem się nie zwarzył.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY OWOCE
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na cząstki. Mieszamy z cukrem i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Prażymy do momentu, aż śliwki będą miękkie.
Dodajemy umyte, osuszone maliny i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
Krok 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT
Na najciemniejszy blat bezy nakładamy warstwę kremu, na krem — śliwki z malinami. Na wierzch kładziemy jaśniejszy blat i ponownie — krem i śliwki. Nakładamy najjaśniejszy blat razem z kremem i śliwkami.
Całość odstawiamy do lodówki na 40 minut. Tort można udekorować świeżymi malinami i jadalnymi kwiatami.
Zobacz podobne
przepisy
Tort z babeczek
Słodkie babeczki z nutą pomarańczy udekorowane kremami w dwóch smakach – zobacz, jak przygotować z nich tort na każdą okazję!
![Tort z babeczek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b71a9f59b2ba-eb9404c1a895-Cupcakes-Hochzeitstorte.webp)
Migdałowy tort weselny z truskawkami
Szukasz pomysłu na tort weselny? Spróbuj migdałowego z kremem maślanym i mnóstwem świeżych truskawek!
![Migdałowy tort weselny z truskawkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a084e3b89e90-64649e189b89-Mandel-Erdbeer-Hochzeitstorte.webp)
Wegański tort bezowy
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!
![Wegański tort bezowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/84d49fdb5792-92b62744d1b7-BS_ONLINE_KINGA_PARUZEL_WEGANSKI_TORT_BEZOWY_KW_26_23381_170613_MA_3257_RGB_OK.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Mus waniliowy z truskawkami
- Lodowe torciki na maślance z truskawkami
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Miętowe torciki z jagodami
- Ciasto czekoladowe – prosty przepis
- Kruche zajączki maślane
- Zielone curry z groszkiem cukrowym
- Kawowy dacquoise z kremem
- Karmelowy sernik z rosą
- Ciasteczka z ciecierzycy
- Tort lodowy
- Tort z arbuza
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
- Fitciasto mandarynkowe bez mąki
- Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
- Wegańskie tofumisu
- Szpecle ze szpinakiem z serem
- Syrop czekoladowo-kawowy
- Pikantne smoothie z kaki
- Lody wegańskie
- Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
- Szparagi na 3 sposoby
- Kalafiorowa zupa krem
- Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
- Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
- Czekoladowy pudding z croissantów
- 3 słodkie pasty kanapkowe
Komentarze (11)
1590 dni temu
W przepisie na krem brakuje żelatyny. Zrobiłam tort dokładnie wg powyższego przepisu i niestety krem i owoce się rozlały...
odpowiedz
1738 dni temu
Czy kazdy blat bezowy musze piec w piekarniku osobno?
odpowiedz
1737 dni temu
jeśli zmieścisz na jednej blaszce więcej niż 1 - nie :) Nie rekomendujemy jednak pieczenia blatów na dwóch różnych poziomach.
1926 dni temu
Czy liofilizowane maliny są dostępne w Lidlu?
odpowiedz
1926 dni temu
Liofilizowane owoce pojawiają się w Lidlu akcyjnie, polecamy więc śledzić ofertę.
1933 dni temu
Czy mogę zrobić tort z podwójnej porcji, większy? jak długo muszę wtedy suszyć bezy?
odpowiedz
1933 dni temu
Jeśli podwoisz składniki nie upieczesz blatów za jednym razem w piekarniku. Ubite białka nie mogą czekać na pieczenie - beza wówczas nie wyjdzie. Sugerujemy rozłożyć masę z 1 porcji na dwa blaty. Po ich upieczeniu przygotować raz jeszcze składniki i upiec kolejne dwa blaty.
1972 dni temu
Czy wspomniany puder to nie po prostu zmielone np. w malakserze na proszek liofilizowane maliny?
odpowiedz
1971 dni temu
Tak :) Polecamy je również przesiać przez sitko po rozdrobnieniu.
1974 dni temu
Gdzie na pewno kupię ten puder z malin? Czy śliwki można zastąpić truskawkami lub innymi owocami? Jadalne kwiaty to np.?
odpowiedz
1971 dni temu
kiti, puder z malin uzyskasz po zblendowaniu i przesianiu przez sito liofilizowanych malin. Możesz spróbować zamienić śliwki na truskawki. Wśród popularnych jadalnych kwiatów znajdziemy na przykład: fiołki, bratki, stokrotki, nagietki, kwiaty bzu... Zazwyczaj dostępne są w specjalnie przygotowanych mieszankach, ale mogą pochodzić również z Twojego ogródka :)
zobacz wszystkie