Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękaw cukierniczy
- paterę
- mikser
- formę do pieczenia o wymiarach 30 x 30 cm
- formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Pieczemy dolne ciasto
Migdały drobno mielimy. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białko ubijamy z solą na sztywno. Żółtka, cukier, cukier wanilinowy i olej mieszamy, aż cukier się rozpuści. Łączymy mąkę, migdały i proszek, dodajemy mleko i krótko mieszamy. Dodajemy ubite białka i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy 30 x 30 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez ok. 50 minut, aż do zarumienienia. Wyjmujemy, studzimy i wyciągamy z formy.
Krok 2: Pieczemy górne ciasto
Górne ciasto przygotowujemy w ten sam sposób co dolne. Przelewamy do natłuszczonej, mniejszej formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 45-50 minut. Studzimy i wyjmujemy z formy.
Krok 3: Przygotowujemy masę budyniową
Łączymy 200 ml mleka z 50 g cukru i 3 opakowaniami budyniu. Kruszymy 200 g masy marcepanowej i miksujemy z 800 ml mleka, a następnie zagotowujemy. Dodajemy rozrobiony budyń i zagotowujemy całość, mieszając, aż zgęstnieje. Przelewamy do miski, natychmiast przykrywamy wierzch folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Procedurę powtarzamy jeszcze dwa razy z pozostałą ilością składników.
Krok 4: Przygotowujemy krem maślany
375 g masła w temperaturze pokojowej i 175 g cukru pudru ubijamy z połową ekstraktu migdałowego na gęsty, jasny krem. Dodajemy łyżkami połowę całkowicie schłodzonej masy budyniowej i ubijamy. Resztę masła, cukier puder i ekstrakt migdałowy również ubijamy i dodajemy pozostałą część masy budyniowej. Jedną czwartą kremu odkładamy.
Krok 5: Smarujemy tort kremem
Truskawki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, kawałki z krawędzi odkładamy na bok. Każde ciasto kroimy na dwie części. Duży, dolny spód przekładamy na dużą paterę lub deskę. Smarujemy 6 łyżkami kremu na maśle. Przykrywamy drugą połową i smarujemy dookoła kremem na maśle. Proces powtarzamy z mniejszym ciastem, a następnie układamy je na środku dużego ciasta (najlepiej robić to we dwoje).
Krok 6: Dekorujemy tort
Plasterki truskawek układamy jeden obok drugiego dookoła krawędzi obu ciast. Odłożony krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskamy duże kleksy wokół górnej krawędzi dolnego ciasta. Wierzch górnego ciasta obkładamy plasterkami truskawek, tak aby na siebie nachodziły. Następnie ponownie wyciskamy kleksy kremu wokół krawędzi. Z reszty kremu wyciskamy na truskawkach serce lub inicjały pary młodej i dekorujemy małymi płatkami kwiatów. Do tortu podajemy pozostałe truskawki, również odłożone kawałki odkrojone z brzegów.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!
Torcik serowy à la tiramisu
Przygotuj deser Pawła Małeckiego, inspirowany włoskim tiramisu!
Tort z sosem z czerwonych owoców
Świeżo upieczony biszkopt, moc czerwonych owoców, pyszny krem – oto składniki tortu, który świetnie się sprawdzi w letnie upalne dni!
Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta Cytrynowa
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Tort czekoladowo-kawowy
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Kruche zajączki maślane
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Sałatka z pomidorami i truskawkami
- Krewetki zapiekane w pomidorach
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- Indyk ze szparagami
- Owsiane babeczki śniadaniowe
- Tort z arbuza
- Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
- Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Królik w sosie śliwkowym
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Praliny piernikowe z marcepanem
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Pasztet z dzika
- Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Ciasto z profiterolkami
- Torcik wiśniowy
- Tort bezowy ze śliwkami i malinami
- Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)