Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tortownicę o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki odpowiednio wcześnie, aby w momencie przygotowania tortu były w temperaturze pokojowej.
Krok 1: Pieczemy biszkopt
Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dosypując stopniowo 40 g cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem ze szczyptą soli na krem. Przesiewamy do kremu mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, a następnie mieszamy z połową ubitych białek. Dodajemy pozostałe białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto rozsmarowujemy w formie do pieczenia tarty lub tortownicy z natłuszczonym dnem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 15 minut na złoty kolor. Biszkopt wyjmujemy z pieca, studzimy i wyjmujemy z formy.
Krok 2: Robimy sos z czerwonych owoców
Owoce myjemy i osuszamy. Porzeczki obieramy z szypułek. Wiśnie kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Truskawki, w zależności od wielkości, kroimy na pół lub w ćwiartki. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Brzoskwinię kroimy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę. Jabłko, brzoskwinię, wiśnie i cukier gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy porzeczki, gotujemy przez ok. 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z niewielką ilością wody. Dodajemy taką ilość, aby sos podczas mieszania dobrze zgęstniał. Zdejmujemy z ognia, dodajemy maliny i truskawki i studzimy.
Krok 3: Składamy tort
Odlewamy 3 łyżki mleka, resztę zagotowujemy. Odlane mleko rozrabiamy z cukrem i budyniem waniliowym, dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy serek mascarpone. Krótko studzimy, następnie rozsmarowujemy na biszkopcie. Pozostawiamy do ostudzenia na ok. 5 minut. Na kremie rozprowadzamy sos owocowy. Dekorujemy świeżymi owocami według uznania. Śmietanę ubijamy na sztywno i podajemy do tortu.
Zobacz podobne
przepisy
Pani Walewska na puszystym cieście
Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.
Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!
Ciasto gryczano-jogurtowe
Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!
Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na pyszne ciasto z kremem budyniowym, bitą śmietaną i świeżymi malinami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
899 dni temu
Szczypta proszku do pieczenia- określenie nieprecyzyjne. Biszkopt studzimy i wyjmujemy z formy- gdzie studzimy? w piekarniku? na blacie? niestety opadł Sos z czerwonych owoców- nie mam zastrzeżeń Składanie "tortu"- mascarpone prosto z lodówki do gorącego budyniu? pomijając, że w ogóle masa wyszła tak gęsta, jak jedna wielka klucha- podejrzewam źle dobraną ilość mleka w przepisie. Robiłam wszystko według przepisu, niestety nie wyszedł jak na zdjęciu. Może gdyby podano bardziej szczegółowe informacje dotyczące proporcji oraz lepiej dobrano proporcje niektórych składników, byłoby w porządku. Ciasto jest jadalne, natomiast zrobione wegług przepisu dalekie od tego co przedstawiono na zdjęciu. A szkoda, bo sos owocowy rewelacyjny. Może go wykorzystam do innych dań :) Pozdtawiam
odpowiedz
899 dni temu
Bardzo nam przykro, że tym razem nasz wypiek Ci nie wyszedł. Faktycznie w przepisie znajduje się kilka niedoprecyzowanych fragmentów. Bardzo dziękujemy za Twój wyczerpujący komentarz, dzięki temu już je uściśliliśmy. Przede wszystkim wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Niestety biszkopt to dość kapryśny wypiek. Nawet jeśli składniki są w temperaturze pokojowej i odmierzymy odpowiednio proporcje, wystarczy lekko przebić białka (ubijać je zbyt długo) lub zbyt energicznie wmieszać białka do pozostałej masy i ciasto może nam opaść. Szczypta proszku do pieczenia faktycznie jest odrobinę nieprecyzyjna, odpowiada ilości mieszczącej się na czubku łyżeczki. Miejsca studzenia raczej nie ma większego znaczenia, chociaż po upieczeniu biszkopt najlepiej wyjąć z piekarnika. Jak chodzi o krem — mascarpone również powinno być w temperaturze pokojowej, jednak budyń przed zmieszaniem nie może ostygnąć. Te składniki należy połączyć, kiedy budyń jest nadal bardzo ciepły. Bardzo się cieszymy, że zasmakował Ci sos owocowy :) Mamy nadzieję, że połączysz go z biszkoptem, który uda się przy kolejnej próbie!