Tort z sosem z czerwonych owoców
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Przygotuj wcześniej

Wszystkie składniki wyjmij z lodówki odpowiednio wcześnie, aby w momencie przygotowania tortu były w temperaturze pokojowej.

Krok 1: Pieczemy biszkopt

Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dosypując stopniowo 40 g cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem ze szczyptą soli na krem. Przesiewamy do kremu mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, a następnie mieszamy z połową ubitych białek. Dodajemy pozostałe białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto rozsmarowujemy w formie do pieczenia tarty lub tortownicy z natłuszczonym dnem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 15 minut na złoty kolor. Biszkopt wyjmujemy z pieca, studzimy i wyjmujemy z formy.

Krok 2: Robimy sos z czerwonych owoców

Owoce myjemy i osuszamy. Porzeczki obieramy z szypułek. Wiśnie kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Truskawki, w zależności od wielkości, kroimy na pół lub w ćwiartki. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Brzoskwinię kroimy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę. Jabłko, brzoskwinię, wiśnie i cukier gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy porzeczki, gotujemy przez ok. 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z niewielką ilością wody. Dodajemy taką ilość, aby sos podczas mieszania dobrze zgęstniał. Zdejmujemy z ognia, dodajemy maliny i truskawki i studzimy.

Krok 3: Składamy tort

Odlewamy 3 łyżki mleka, resztę zagotowujemy. Odlane mleko rozrabiamy z cukrem i budyniem waniliowym, dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy serek mascarpone. Krótko studzimy, następnie rozsmarowujemy na biszkopcie. Pozostawiamy do ostudzenia na ok. 5 minut. Na kremie rozprowadzamy sos owocowy. Dekorujemy świeżymi owocami według uznania. Śmietanę ubijamy na sztywno i podajemy do tortu.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    629 dni temu
    Szczypta proszku do pieczenia- określenie nieprecyzyjne. Biszkopt studzimy i wyjmujemy z formy- gdzie studzimy? w piekarniku? na blacie? niestety opadł Sos z czerwonych owoców- nie mam zastrzeżeń Składanie "tortu"- mascarpone prosto z lodówki do gorącego budyniu? pomijając, że w ogóle masa wyszła tak gęsta, jak jedna wielka klucha- podejrzewam źle dobraną ilość mleka w przepisie. Robiłam wszystko według przepisu, niestety nie wyszedł jak na zdjęciu. Może gdyby podano bardziej szczegółowe informacje dotyczące proporcji oraz lepiej dobrano proporcje niektórych składników, byłoby w porządku. Ciasto jest jadalne, natomiast zrobione wegług przepisu dalekie od tego co przedstawiono na zdjęciu. A szkoda, bo sos owocowy rewelacyjny. Może go wykorzystam do innych dań :) Pozdtawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    629 dni temu
    Bardzo nam przykro, że tym razem nasz wypiek Ci nie wyszedł. Faktycznie w przepisie znajduje się kilka niedoprecyzowanych fragmentów. Bardzo dziękujemy za Twój wyczerpujący komentarz, dzięki temu już je uściśliliśmy. Przede wszystkim wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Niestety biszkopt to dość kapryśny wypiek. Nawet jeśli składniki są w temperaturze pokojowej i odmierzymy odpowiednio proporcje, wystarczy lekko przebić białka (ubijać je zbyt długo) lub zbyt energicznie wmieszać białka do pozostałej masy i ciasto może nam opaść. Szczypta proszku do pieczenia faktycznie jest odrobinę nieprecyzyjna, odpowiada ilości mieszczącej się na czubku łyżeczki. Miejsca studzenia raczej nie ma większego znaczenia, chociaż po upieczeniu biszkopt najlepiej wyjąć z piekarnika. Jak chodzi o krem — mascarpone również powinno być w temperaturze pokojowej, jednak budyń przed zmieszaniem nie może ostygnąć. Te składniki należy połączyć, kiedy budyń jest nadal bardzo ciepły. Bardzo się cieszymy, że zasmakował Ci sos owocowy :) Mamy nadzieję, że połączysz go z biszkoptem, który uda się przy kolejnej próbie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!