Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę o średnicy 22-24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
KROK 1. Przygotowujemy składniki na biszkopt
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
KROK 2. Pieczemy biszkopt gryczano-jabłkowy
Miód podgrzewamy i wlewamy cienkim strumieniem do białek, cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz roztopione masło (nie przerywamy ubijania). Gdy składniki się połączą, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jabłka. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką gryczaną formy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra – dół). Studzimy.
KROK 3. Smażymy konfiturę żurawinową
Na suchą patelnię wrzucamy suszone żurawiny i zalewamy je sokiem. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 30-40 minut. Ponownie stawiamy patelnię na niewielkim ogniu i gotujemy do momentu uzyskania konsystencji konfitury. Pod koniec dodajemy miód, studzimy.
KROK 4. Przekładamy ciasto jogurtem i konfiturą
Biszkopt przekrawamy na 2 blaty tej samej grubości. Spód smarujemy równomiernie połową jogurtu i rozkładamy 2/3 konfitury. Przykrywamy drugim biszkoptem, ponownie smarujemy jogurtem i wykładamy pozostałą ilość konfitury żurawinowej. Zdobimy świeżymi malinami i listkami świeżej mięty lub melisy.
Zobacz podobne
przepisy
Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.
Pyszne ciasto gryczane
Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!
Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.
Śmietankowe ciasto z owocami
Biszkoptowa warstwa przełożona konfiturą truskawkową, masa śmietankowa i borówki - dobrze brzmi i smakuje!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Sernik piernikowy
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
2613 dni temu
pycha
odpowiedz
2855 dni temu
Wyglada CUDNIE :)
odpowiedz
3183 dni temu
ZROBIŁAM Z TRUSKAWKAMI I TEŻ TAKIE JAK NA OBRAZKU
odpowiedz
3184 dni temu
Wesołych Świąt ,spędzonych w gronie rodzinnym oraz mokrego Dyngusa LIDL 🐰🐰🐰
odpowiedz
3182 dni temu
Dziękujemy i wzajemnie! :)
3184 dni temu
Po co skracacie filmiki z Pawłem Małeckim.
odpowiedz
3185 dni temu
Ile gram tego jogurtu greckiego trzeba kupić. Jest to duży czy mały jagurt?
odpowiedz
3182 dni temu
Kup duży, najwyżej nie wykorzystasz całego :)
3186 dni temu
Ale bieda przynajmniej na św ięta poeinniście pokazać same filmiki ja Paweł Małecki piecze. Zawiodłem się.
odpowiedz