
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę o średnicy 22-24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
KROK 1. Przygotowujemy składniki na biszkopt
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
KROK 2. Pieczemy biszkopt gryczano-jabłkowy
Miód podgrzewamy i wlewamy cienkim strumieniem do białek, cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz roztopione masło (nie przerywamy ubijania). Gdy składniki się połączą, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jabłka. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką gryczaną formy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra – dół). Studzimy.
KROK 3. Smażymy konfiturę żurawinową
Na suchą patelnię wrzucamy suszone żurawiny i zalewamy je sokiem. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 30-40 minut. Ponownie stawiamy patelnię na niewielkim ogniu i gotujemy do momentu uzyskania konsystencji konfitury. Pod koniec dodajemy miód, studzimy.
KROK 4. Przekładamy ciasto jogurtem i konfiturą
Biszkopt przekrawamy na 2 blaty tej samej grubości. Spód smarujemy równomiernie połową jogurtu i rozkładamy 2/3 konfitury. Przykrywamy drugim biszkoptem, ponownie smarujemy jogurtem i wykładamy pozostałą ilość konfitury żurawinowej. Zdobimy świeżymi malinami i listkami świeżej mięty lub melisy.
Zobacz podobne
przepisy
Śmietankowe ciasto z owocami
Biszkoptowa warstwa przełożona konfiturą truskawkową, masa śmietankowa i borówki - dobrze brzmi i smakuje!

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.

Pyszne ciasto gryczane
Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!

Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.

Komentarze (9)
2176 dni temu
pycha
odpowiedz
2419 dni temu
Wyglada CUDNIE :)
odpowiedz
2746 dni temu
ZROBIŁAM Z TRUSKAWKAMI I TEŻ TAKIE JAK NA OBRAZKU
odpowiedz
2747 dni temu
Wesołych Świąt ,spędzonych w gronie rodzinnym oraz mokrego Dyngusa LIDL 🐰🐰🐰
odpowiedz
2745 dni temu
Dziękujemy i wzajemnie! :)
2747 dni temu
Po co skracacie filmiki z Pawłem Małeckim.
odpowiedz
2748 dni temu
Ile gram tego jogurtu greckiego trzeba kupić. Jest to duży czy mały jagurt?
odpowiedz
2745 dni temu
Kup duży, najwyżej nie wykorzystasz całego :)
2749 dni temu
Ale bieda przynajmniej na św ięta poeinniście pokazać same filmiki ja Paweł Małecki piecze. Zawiodłem się.
odpowiedz
zobacz wszystkie