Ciasto gryczano-jogurtowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • formę o średnicy 22-24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Przygotowujemy składniki na biszkopt

KROK 1. Przygotowujemy składniki na biszkopt

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

 

KROK 2. Pieczemy biszkopt gryczano-jabłkowy

Miód podgrzewamy i wlewamy cienkim strumieniem do białek, cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz roztopione masło (nie przerywamy ubijania). Gdy składniki się połączą, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jabłka. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką gryczaną formy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra – dół). Studzimy.

KROK 3. Smażymy konfiturę żurawinową

Smażymy konfiturę żurawinową

Na suchą patelnię wrzucamy suszone żurawiny i zalewamy je sokiem. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 30-40 minut. Ponownie stawiamy patelnię na niewielkim ogniu i gotujemy do momentu uzyskania konsystencji konfitury. Pod koniec dodajemy miód, studzimy.

 

KROK 4. Przekładamy ciasto jogurtem i konfiturą

Przekładamy ciasto jogurtem i konfiturą

Biszkopt przekrawamy na 2 blaty tej samej grubości. Spód smarujemy równomiernie połową jogurtu i rozkładamy 2/3 konfitury. Przykrywamy drugim biszkoptem, ponownie smarujemy jogurtem i wykładamy pozostałą ilość konfitury żurawinowej. Zdobimy świeżymi malinami i listkami świeżej mięty lub melisy.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • pycha pycha
    2590 dni temu
    pycha

    odpowiedz

  • Seanaith Seanaith
    2832 dni temu
    Wyglada CUDNIE :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3160 dni temu
    ZROBIŁAM Z TRUSKAWKAMI I TEŻ TAKIE JAK NA OBRAZKU

    odpowiedz

  • Życzy Natalia Życzy Natalia
    3161 dni temu
    Wesołych Świąt ,spędzonych w gronie rodzinnym oraz mokrego Dyngusa LIDL 🐰🐰🐰

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3159 dni temu
    Dziękujemy i wzajemnie! :)
  • Gość Gość
    3161 dni temu
    Po co skracacie filmiki z Pawłem Małeckim.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3162 dni temu
    Ile gram tego jogurtu greckiego trzeba kupić. Jest to duży czy mały jagurt?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3159 dni temu
    Kup duży, najwyżej nie wykorzystasz całego :)
  • Gość Gość
    3163 dni temu
    Ale bieda przynajmniej na św ięta poeinniście pokazać same filmiki ja Paweł Małecki piecze. Zawiodłem się.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!