Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
25 g żelatyny namocz w 80 g wody
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Całość delikatnie łączymy z żółtkami. Do masy przesiewamy mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia, dodajemy sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki (36 x 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej pokruszonymi biszkoptami. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 190°C (ciasto powinno nabrać złotego koloru). Studzimy w formie, wyjmujemy z blaszki i przecinamy wzdłuż na dwa blaty.
Poncz
Wodę z cukrem zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny. Studzimy.
Konfitura truskawkowa
Truskawki z cukrem smażymy do momentu uzyskania gęstej konsystencji, na koniec dodajemy sok z cytryny. Studzimy.
Masa śmietanowa
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Namoczoną w wodzie żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy. Niewielką ilość śmietanki łączymy z rozpuszczoną żelatyną, następnie całość stopniowo dodajemy do pozostałej ilości ubitej śmietanki. Dokładnie mieszamy. Dodajemy około 100 g borówek i delikatnie mieszamy. Dolny blat nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą truskawkową i nakładamy drugi biszkopt. Nakłuwamy go na całej powierzchni widelcem, nasączamy ponczem i wykładamy masę śmietanową. Wierzch posypujemy resztą borówek. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około 1-2 godzin. Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!
Tort owocowy z bitą śmietaną
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!
Ciasto chałwowe Elida
Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!
Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
- Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
- Czeskie ciasteczka "zlepianki"
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Placek kokosowo-malinowy
- Ciasto chałwowe Elida
- Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
- Placek ze śliwkami
- Zupa pomidorowa z domowym makaronem
- Krem borówkowy z karmelem
- Tarta z warzywami na patelnię
- Burger rybny i ogórkowy relish
- Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
- Gofry z jogurtem i truskawkami
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Borówkowe semifreddo
- Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Śledź w jabłkach
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
- Tort malinowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
3003 dni temu
Witam, czy można użyć innych owocow zamiast borówek?
odpowiedz
3002 dni temu
Możesz użyć np. malin :)
3325 dni temu
Dzięki!!! Trik okazał się bardzo pomocny. Wyszło idealnie. Dżem z czarnej porzeczki, własnoręcznie robiony!
odpowiedz
3331 dni temu
Robiłam to ciasto i wyszło znakomite tylko zamieniłam marmoladę z truskawek na marmoladę z borówek a do bitej śmietany dodałam truskawki z borówkami :). Żelatynę idealnie połączyłam ze śmietaną tak jak nasz Mistrz Cukiernictwa i nie było żadnych "glutów" ani grudek :).
odpowiedz
3331 dni temu
Drogi Gościu, żelatyna powinna być dokładnie połączona z cukrem. Jeśli zrobił się gluty, trzeba było jeszcze raz ją podgrzać i intensywnie wymieszać. Sprawdzony sposób Pawła na łączenie żelatyny ze śmietaną znajdziesz w triku na naszej stronie: https://kuchnialidla.pl/laczenie-zelatyny-ze-smietana :)
odpowiedz
3332 dni temu
Po dodaniu cukru do żelatyny zrobiły się "gluty" i trudno było połączyć ze śmietaną
odpowiedz