zobacz film Śmietankowe ciasto z owocami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Biszkopt

Białka ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Całość delikatnie łączymy z żółtkami. Do masy przesiewamy mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia, dodajemy sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki (36 x 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej pokruszonymi biszkoptami. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 190°C (ciasto powinno nabrać złotego koloru). Studzimy w formie, wyjmujemy z blaszki i przecinamy wzdłuż na dwa blaty.

Poncz

Wodę z cukrem zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny. Studzimy.

Konfitura truskawkowa

Truskawki z cukrem smażymy do momentu uzyskania gęstej konsystencji, na koniec dodajemy sok z cytryny. Studzimy.

Masa śmietanowa

Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Namoczoną w wodzie żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy. Niewielką ilość śmietanki łączymy z rozpuszczoną żelatyną, następnie całość stopniowo dodajemy do pozostałej ilości ubitej śmietanki. Dokładnie mieszamy. Dodajemy około 100 g borówek i delikatnie mieszamy. Dolny blat nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą truskawkową i nakładamy drugi biszkopt. Nakłuwamy go na całej powierzchni widelcem, nasączamy ponczem i wykładamy masę śmietanową. Wierzch posypujemy resztą borówek. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około 1-2 godzin. Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    899 dni temu
    Witam, czy można użyć innych owocow zamiast borówek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    899 dni temu
    Możesz użyć np. malin :)
  • Gość Gość
    1221 dni temu
    Dzięki!!! Trik okazał się bardzo pomocny. Wyszło idealnie. Dżem z czarnej porzeczki, własnoręcznie robiony!

    odpowiedz

  • Paulina Szczęsnowicz-Sierleja Paulina Szczęsnowicz-Sierleja
    1228 dni temu
    Robiłam to ciasto i wyszło znakomite tylko zamieniłam marmoladę z truskawek na marmoladę z borówek a do bitej śmietany dodałam truskawki z borówkami :). Żelatynę idealnie połączyłam ze śmietaną tak jak nasz Mistrz Cukiernictwa i nie było żadnych "glutów" ani grudek :).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1228 dni temu
    Drogi Gościu, żelatyna powinna być dokładnie połączona z cukrem. Jeśli zrobił się gluty, trzeba było jeszcze raz ją podgrzać i intensywnie wymieszać. Sprawdzony sposób Pawła na łączenie żelatyny ze śmietaną znajdziesz w triku na naszej stronie: http://kuchnialidla.pl/product/laczenie-zelatyny-ze-smietana :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1228 dni temu
    Po dodaniu cukru do żelatyny zrobiły się "gluty" i trudno było połączyć ze śmietaną

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram