
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
25 g żelatyny namocz w 80 g wody
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Całość delikatnie łączymy z żółtkami. Do masy przesiewamy mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia, dodajemy sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki (36 x 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej pokruszonymi biszkoptami. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 190°C (ciasto powinno nabrać złotego koloru). Studzimy w formie, wyjmujemy z blaszki i przecinamy wzdłuż na dwa blaty.
Poncz
Wodę z cukrem zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny. Studzimy.
Konfitura truskawkowa
Truskawki z cukrem smażymy do momentu uzyskania gęstej konsystencji, na koniec dodajemy sok z cytryny. Studzimy.
Masa śmietanowa
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Namoczoną w wodzie żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy. Niewielką ilość śmietanki łączymy z rozpuszczoną żelatyną, następnie całość stopniowo dodajemy do pozostałej ilości ubitej śmietanki. Dokładnie mieszamy. Dodajemy około 100 g borówek i delikatnie mieszamy. Dolny blat nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą truskawkową i nakładamy drugi biszkopt. Nakłuwamy go na całej powierzchni widelcem, nasączamy ponczem i wykładamy masę śmietanową. Wierzch posypujemy resztą borówek. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około 1-2 godzin. Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!

Tort owocowy z bitą śmietaną
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!

Greckie ciasto „elida”
Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!

Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!

Komentarze (6)
2534 dni temu
Witam, czy można użyć innych owocow zamiast borówek?
odpowiedz
2533 dni temu
Możesz użyć np. malin :)
2856 dni temu
Dzięki!!! Trik okazał się bardzo pomocny. Wyszło idealnie. Dżem z czarnej porzeczki, własnoręcznie robiony!
odpowiedz
2862 dni temu
Robiłam to ciasto i wyszło znakomite tylko zamieniłam marmoladę z truskawek na marmoladę z borówek a do bitej śmietany dodałam truskawki z borówkami :). Żelatynę idealnie połączyłam ze śmietaną tak jak nasz Mistrz Cukiernictwa i nie było żadnych "glutów" ani grudek :).
odpowiedz
2862 dni temu
Drogi Gościu, żelatyna powinna być dokładnie połączona z cukrem. Jeśli zrobił się gluty, trzeba było jeszcze raz ją podgrzać i intensywnie wymieszać. Sprawdzony sposób Pawła na łączenie żelatyny ze śmietaną znajdziesz w triku na naszej stronie: http://kuchnialidla.pl/product/laczenie-zelatyny-ze-smietana :)
odpowiedz
2863 dni temu
Po dodaniu cukru do żelatyny zrobiły się "gluty" i trudno było połączyć ze śmietaną
odpowiedz
zobacz wszystkie