zobacz film Tort owocowy z bitą śmietaną

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj 

  • mikser
  • tarkę o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej

Jajka wyjmij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie oddziel białka od żółtek. 20 g żelatyny namocz w 60 g wody.

Biszkopt

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, przekładamy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor). Formę z biszkoptem spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy.

Nakropka

Filetujemy 2 pomarańcze. Filety zostawiamy do dekoracji tortu, a z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok. Następnie dodajemy do niego wodę i cukier i zagotowujemy. Dodajemy sok z 1/2 limonki. Studzimy.

Krem śmietanowy

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Do śmietanki dodajemy przesiany cukier puder oraz skórkę z całej limonki. Delikatnie mieszamy. Niewielką ilość śmietanki łączymy z rozpuszczoną żelatyną i całość stopniowo dodajemy do pozostałej śmietanki. Na końcu dodajemy sok z 1/2 limonki.

Biszkopt kroimy na cztery blaty równej grubości. Nasączamy je ostudzonym syropem z pomarańczy, smarujemy kremem, posypujemy borówkami i pokrojonymi na cztery części winogronami, dokładany filety z pomarańczy i układamy jeden biszkopt na drugim. Dekorujemy owocami oraz plastrami limonki. Wstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    1953 dni temu
    Witam, czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą spożywczą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1953 dni temu
    W biszkoptach nie używamy sody oczyszczonej.
  • Gość Gość
    1599 dni temu
    ńe
  • Gość Gość
    2532 dni temu
    nie rozuemiem po co do biszkopta proszek do pieczenia ;| ??? do bitej smietany zelatyna? wystarczy dodac odrobinke maki ziemniaczanej a bedzie sztywna jak.. :) i ja zawsze robię bita bez cukru, polecam sprobowac, wystarczy ze biszkopt jest slodki, do tego owoce, razem wszystko fajnie współgra i najwazniejsze, jajka powinny byc w temp pokojowej, bron boze z lodowki :P

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2531 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście możesz modyfikować przepis według własnych upodobań :)
  • Gość Gość
    1990 dni temu
    MAKA ZIEMNIACZANA DO BITEJ SMIETANY? SKROBI ZIEMNIACZANEJ NIE SPOZYWA SIE NA SUROWO
  • Gość Gość
    3194 dni temu
    tak to samo

    odpowiedz

  • Gość K. Gość K.
    3473 dni temu
    Czy mąka ziemniaczana i skrobia ziemniaczana to to samo?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3490 dni temu
    Drogi Gościu, jak w przepisie - średnica 24 cm.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3492 dni temu
    Tortownica jakiej srednicy?

    odpowiedz

  • Patka Patka
    3597 dni temu
    Tocik bardzo mi smakował, mężowi również. Raz na jakiś czas można zrobić taką bombę kaloryczną :)

    odpowiedz

  • Gość Gabrysia Gość Gabrysia
    3631 dni temu
    Jak nie mam mikrofali jak mam rozpuścić żelatynę ? Pozdrawiam ;)

    odpowiedz

  • Natalia Zielona Góra Natalia Zielona Góra
    3639 dni temu
    Wykonanie tortu to prościzna , a jeśli chodzi o walory smakowe to ..... maksymalna dawka orzeźwienia w każdym kawałku :) Tort smakował rewelacyjnie :D czekam na kolejne przepisy Panie Pawle. Z cukierniczymi pozdrowieniami Natalia

    odpowiedz

  • janina Gość janina Gość
    3650 dni temu
    dzięki pięknej prezentacji skusiłam się,pychota tort,pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3655 dni temu
    Aniu śmiało możesz zastąpić borówkę malinami, truskawkami lub pokrojoną brzoskwinią :)

    odpowiedz

  • ania ania
    3655 dni temu
    chciałabym zrobić taki torcik na 2gie urodzinki mojej córeczki..mam pytanie.. czym mogę zastąpić jagodę amerykańską bo nigdzie jej nie mogę dostać ;( nie chciałabym aby ciasto straciło na smaku gdybym dodała owoc który się nie bedzie komponował z reszta..

    odpowiedz

  • ika ika
    3667 dni temu
    Właśnie skończyłam przygotowywać ten tort (na jutrzejszą impreze urodzinową), niestety musiałam upiec dwa ciasta, gdyz jednego nie bylabym w stanie przeciąć na 4 "placki", mimo że cały biszkop mial koło 6cm (był bardzo delikatny , nie "przeżyłby" tyle cieć nożem). Ponadto przydałoby sie w przypadku mojego tortu troche wiecej smietany, wiec następnym razem rozważe 800ml. Jeśli chodzi o smak dam znać jak już spróbuję. Przepis ogólnie dość prosty, czas przygotowania też nie jakiś długi, chociaz ciasto najlepiej tak jak w opisie przygotować wcześniej.

    odpowiedz

  • hanisia hanisia
    3690 dni temu
    Wygląda bardzo smakowicie i jest więcej niż pewne, że taki jest. :) Nie ma innej opcji. Biszkopt z bitą śmietaną i owocami to sprawdzony patent na małe co nieco na słodko. :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!