![Tort owocowy z bitą śmietaną Tort owocowy z bitą śmietaną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/9cb46eb6b05a-94b00ad0e3-tort.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej
Jajka wyjmij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie oddziel białka od żółtek. 20 g żelatyny namocz w 60 g wody.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, przekładamy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor). Formę z biszkoptem spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy.
Nakropka
Filetujemy 2 pomarańcze. Filety zostawiamy do dekoracji tortu, a z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok. Następnie dodajemy do niego wodę i cukier i zagotowujemy. Dodajemy sok z 1/2 limonki. Studzimy.
Krem śmietanowy
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Do śmietanki dodajemy przesiany cukier puder oraz skórkę z całej limonki. Delikatnie mieszamy. Niewielką ilość śmietanki łączymy z rozpuszczoną żelatyną i całość stopniowo dodajemy do pozostałej śmietanki. Na końcu dodajemy sok z 1/2 limonki.
Biszkopt kroimy na cztery blaty równej grubości. Nasączamy je ostudzonym syropem z pomarańczy, smarujemy kremem, posypujemy borówkami i pokrojonymi na cztery części winogronami, dokładany filety z pomarańczy i układamy jeden biszkopt na drugim. Dekorujemy owocami oraz plastrami limonki. Wstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny.
Zobacz podobne
przepisy
Dacquoise orzechowo-truskawkowy
Przepyszny torcik z orzechów laskowych z kremem o delikatnym smaku cytryny i wanilii i ze świeżymi truskawkami.
![Dacquoise orzechowo-truskawkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c44d60f23f40-fed2322357-sernik_truskawkowy_KW_21_2688_POZIOM_RGB.webp)
Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!
![Torcik brazylijski](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/07a6feb97eba-731aa6ed04-KW_24_Torcik_brazylijski_14700_w217027_RGB_960x540.webp)
Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
Chrupiący, pieczony naleśnik, świeże owoce i orzeźwiające lody – świetny pomysł na prosty, a zarazem ciekawy deser.
![Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4f486019f471-ff440851ac-rog.webp)
Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
Śniadanie, deser, a może obiad na słodko? Gofry to doskonały wybór! Chrupiące, pulchne wafle przygotujesz w mgnieniu oka.
![Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7d35577fd00b-1480c3d398-Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Torcik bezowy z owocami
- Krem z dyni
- Owocowa niespodzianka. Grillowane szaszłyki z owoców
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Torcik Saksoński
- Deser owocowy z płatkami owsianymi
- Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym
- Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto
- Ciasto gryczano-jogurtowe
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Kokosowy pudding chia z mango
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Tort Bellini
- Kalafiorowa zupa krem
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
- Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem
- Domowy blok czekoladowy
- Napoleonka waniliowa
- Ciasto kogel-mogel
- Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
- Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
- Babka na parze
- Wegańskie kiełbaski z sałatką
- Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
- Schab ze smażonymi bananami
- Sałatka z buraków z miętą i serem
Komentarze (18)
1883 dni temu
Witam, czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą spożywczą?
odpowiedz
1883 dni temu
W biszkoptach nie używamy sody oczyszczonej.
1530 dni temu
ńe
2463 dni temu
nie rozuemiem po co do biszkopta proszek do pieczenia ;| ??? do bitej smietany zelatyna? wystarczy dodac odrobinke maki ziemniaczanej a bedzie sztywna jak.. :) i ja zawsze robię bita bez cukru, polecam sprobowac, wystarczy ze biszkopt jest slodki, do tego owoce, razem wszystko fajnie współgra i najwazniejsze, jajka powinny byc w temp pokojowej, bron boze z lodowki :P
odpowiedz
2461 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście możesz modyfikować przepis według własnych upodobań :)
1920 dni temu
MAKA ZIEMNIACZANA DO BITEJ SMIETANY? SKROBI ZIEMNIACZANEJ NIE SPOZYWA SIE NA SUROWO
3124 dni temu
tak to samo
odpowiedz
3403 dni temu
Czy mąka ziemniaczana i skrobia ziemniaczana to to samo?
odpowiedz
3420 dni temu
Drogi Gościu, jak w przepisie - średnica 24 cm.
odpowiedz
3422 dni temu
Tortownica jakiej srednicy?
odpowiedz
3528 dni temu
Tocik bardzo mi smakował, mężowi również. Raz na jakiś czas można zrobić taką bombę kaloryczną :)
odpowiedz
3561 dni temu
Jak nie mam mikrofali jak mam rozpuścić żelatynę ? Pozdrawiam ;)
odpowiedz
3570 dni temu
Wykonanie tortu to prościzna , a jeśli chodzi o walory smakowe to ..... maksymalna dawka orzeźwienia w każdym kawałku :) Tort smakował rewelacyjnie :D czekam na kolejne przepisy Panie Pawle. Z cukierniczymi pozdrowieniami Natalia
odpowiedz
3580 dni temu
dzięki pięknej prezentacji skusiłam się,pychota tort,pozdrawiam
odpowiedz
3585 dni temu
Aniu śmiało możesz zastąpić borówkę malinami, truskawkami lub pokrojoną brzoskwinią :)
odpowiedz
3585 dni temu
chciałabym zrobić taki torcik na 2gie urodzinki mojej córeczki..mam pytanie.. czym mogę zastąpić jagodę amerykańską bo nigdzie jej nie mogę dostać ;( nie chciałabym aby ciasto straciło na smaku gdybym dodała owoc który się nie bedzie komponował z reszta..
odpowiedz
3598 dni temu
Właśnie skończyłam przygotowywać ten tort (na jutrzejszą impreze urodzinową), niestety musiałam upiec dwa ciasta, gdyz jednego nie bylabym w stanie przeciąć na 4 "placki", mimo że cały biszkop mial koło 6cm (był bardzo delikatny , nie "przeżyłby" tyle cieć nożem). Ponadto przydałoby sie w przypadku mojego tortu troche wiecej smietany, wiec następnym razem rozważe 800ml. Jeśli chodzi o smak dam znać jak już spróbuję. Przepis ogólnie dość prosty, czas przygotowania też nie jakiś długi, chociaz ciasto najlepiej tak jak w opisie przygotować wcześniej.
odpowiedz
3621 dni temu
Wygląda bardzo smakowicie i jest więcej niż pewne, że taki jest. :) Nie ma innej opcji. Biszkopt z bitą śmietaną i owocami to sprawdzony patent na małe co nieco na słodko. :)
odpowiedz
zobacz wszystkie