Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej
Jajka wyjmij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie oddziel białka od żółtek. 20 g żelatyny namocz w 60 g wody.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, przekładamy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor). Formę z biszkoptem spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy.
Nakropka
Filetujemy 2 pomarańcze. Filety zostawiamy do dekoracji tortu, a z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok. Następnie dodajemy do niego wodę i cukier i zagotowujemy. Dodajemy sok z 1/2 limonki. Studzimy.
Krem śmietanowy
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Do śmietanki dodajemy przesiany cukier puder oraz skórkę z całej limonki. Delikatnie mieszamy. Niewielką ilość śmietanki łączymy z rozpuszczoną żelatyną i całość stopniowo dodajemy do pozostałej śmietanki. Na końcu dodajemy sok z 1/2 limonki.
Biszkopt kroimy na cztery blaty równej grubości. Nasączamy je ostudzonym syropem z pomarańczy, smarujemy kremem, posypujemy borówkami i pokrojonymi na cztery części winogronami, dokładany filety z pomarańczy i układamy jeden biszkopt na drugim. Dekorujemy owocami oraz plastrami limonki. Wstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny.
Zobacz podobne
przepisy
Dacquoise orzechowo-truskawkowy
Przepyszny torcik z orzechów laskowych z kremem o delikatnym smaku cytryny i wanilii i ze świeżymi truskawkami.
Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!
Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
Chrupiący, pieczony naleśnik, świeże owoce i orzeźwiające lody – świetny pomysł na prosty, a zarazem ciekawy deser.
Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
Śniadanie, deser, a może obiad na słodko? Gofry to doskonały wybór! Chrupiące, pulchne wafle przygotujesz w mgnieniu oka.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
- Sernik krakowski
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa grzybowa z makaronem
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
2013 dni temu
Witam, czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą spożywczą?
odpowiedz
2013 dni temu
W biszkoptach nie używamy sody oczyszczonej.
1660 dni temu
ńe
2592 dni temu
nie rozuemiem po co do biszkopta proszek do pieczenia ;| ??? do bitej smietany zelatyna? wystarczy dodac odrobinke maki ziemniaczanej a bedzie sztywna jak.. :) i ja zawsze robię bita bez cukru, polecam sprobowac, wystarczy ze biszkopt jest slodki, do tego owoce, razem wszystko fajnie współgra i najwazniejsze, jajka powinny byc w temp pokojowej, bron boze z lodowki :P
odpowiedz
2591 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście możesz modyfikować przepis według własnych upodobań :)
2050 dni temu
MAKA ZIEMNIACZANA DO BITEJ SMIETANY? SKROBI ZIEMNIACZANEJ NIE SPOZYWA SIE NA SUROWO
3254 dni temu
tak to samo
odpowiedz
3533 dni temu
Czy mąka ziemniaczana i skrobia ziemniaczana to to samo?
odpowiedz
3550 dni temu
Drogi Gościu, jak w przepisie - średnica 24 cm.
odpowiedz
3552 dni temu
Tortownica jakiej srednicy?
odpowiedz
3657 dni temu
Tocik bardzo mi smakował, mężowi również. Raz na jakiś czas można zrobić taką bombę kaloryczną :)
odpowiedz
3691 dni temu
Jak nie mam mikrofali jak mam rozpuścić żelatynę ? Pozdrawiam ;)
odpowiedz
3700 dni temu
Wykonanie tortu to prościzna , a jeśli chodzi o walory smakowe to ..... maksymalna dawka orzeźwienia w każdym kawałku :) Tort smakował rewelacyjnie :D czekam na kolejne przepisy Panie Pawle. Z cukierniczymi pozdrowieniami Natalia
odpowiedz
3710 dni temu
dzięki pięknej prezentacji skusiłam się,pychota tort,pozdrawiam
odpowiedz
3715 dni temu
Aniu śmiało możesz zastąpić borówkę malinami, truskawkami lub pokrojoną brzoskwinią :)
odpowiedz
3715 dni temu
chciałabym zrobić taki torcik na 2gie urodzinki mojej córeczki..mam pytanie.. czym mogę zastąpić jagodę amerykańską bo nigdzie jej nie mogę dostać ;( nie chciałabym aby ciasto straciło na smaku gdybym dodała owoc który się nie bedzie komponował z reszta..
odpowiedz
3727 dni temu
Właśnie skończyłam przygotowywać ten tort (na jutrzejszą impreze urodzinową), niestety musiałam upiec dwa ciasta, gdyz jednego nie bylabym w stanie przeciąć na 4 "placki", mimo że cały biszkop mial koło 6cm (był bardzo delikatny , nie "przeżyłby" tyle cieć nożem). Ponadto przydałoby sie w przypadku mojego tortu troche wiecej smietany, wiec następnym razem rozważe 800ml. Jeśli chodzi o smak dam znać jak już spróbuję. Przepis ogólnie dość prosty, czas przygotowania też nie jakiś długi, chociaz ciasto najlepiej tak jak w opisie przygotować wcześniej.
odpowiedz
3751 dni temu
Wygląda bardzo smakowicie i jest więcej niż pewne, że taki jest. :) Nie ma innej opcji. Biszkopt z bitą śmietaną i owocami to sprawdzony patent na małe co nieco na słodko. :)
odpowiedz
zobacz wszystkie