Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Śmietankę mocno schłódź w lodówce. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia.
Daquase
150 g orzechów mielemy na mączkę. 50 g mielemy nieco grubiej lub kroimy w kostkę. Białka jaj w tempoeraturze pokojowej ubijamy, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier kryształ. Białka ubijamy z cukrem do momentu uzyskania sztywnej konsystencji. Zmielone na mączkę orzechy mieszamy z cukrem pudrem, następnie delikatnie łaczymy je z ubitymi białkami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę dzielimy na dwie części. W dwóch formach o średnicy 26 cm, posmarowanych masłem i oprószonych mąką wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego 2 krążki masy białkowej. Jeden z krążków posypujemy pokrojonymi w kostkę orzechami. Obydwie formy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na 30-35 minut. Krążki po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia.
Krem
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, ubijamy je na parze. Kiedy cukier rozpuści się, do żółtek dodajemy sok z cytryny. Całość ubijamy na parze do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Gdy masa z żółtek zacznie gęstniec, dodajemy do niej namoczoną żelatyną. Mieszamy. Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (do ok. 35-40°C).
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Odrobinę ubitej śmietany energicznie łączymy z przestudzonym kremem z żółtek. Następnie do kremu dodajemy resztę ubitej śmietany, delikatnie mieszając. Gotowy krem wylewamy do tortownicy z krążkiem bez orzechów. Na kremie układamy pokrojone w grubszą kostkę truskawki. Za pomocą łopatki zanurzamy truskawki w kremie. Krem przykrywamy krążkiem z orzechami. Tort wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Po wyjęciu tortu z lodówki posypujemy go z góry cukrem pudrem i dekorujemy ćwiartkami truskawek oraz liśćmi mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.
Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.
Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!
Puszysty omlet z owocami
Paweł Małecki ma doskonały przepis na puszysty omlet z owocami. Z chęcią się z Tobą podzieli! Dzięki niemu przygotujesz najlepszy omlet w swojej kuchni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grochem
- Domek z piernika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik piernikowy
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Wegańska ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
1626 dni temu
Jeśli piekę blaty jeden po drugim, to połowę masy która czeka powinnam schować do lodówki czy trzymać w temperaturze pokojowej?
odpowiedz
1626 dni temu
Anno, w takim wypadku najlepiej będzie, jeśli przygotujesz dwie oddzielne porcje masy z białek. Tę drugą, którą zamierzasz wykorzystać do blatu pieczonego w drugiej kolejności, rekomendujemy przygotować tuż przed jego pieczeniem. Masa na bazie ubitych białek nie powinna czekać tak długo, ponieważ istnieje ryzyko, że straci swoją puszystość i podejdzie wodą.
2698 dni temu
Robię drugi raz - podobnie jak za pierwszym zamieniam truskawki na borówki i maliny. Ostatnio zrobił furrorę, wszyscy pytali o przepis :) Pewnie za rok znowu zrobię, bo mąż się domaga na urodziny ;) Próbowałam już ok. 10 przepisów pana Małeckiego i ten deser jest najlepszy :)
odpowiedz
3779 dni temu
Drogi Maćku, radzimy 150 g orzechów zmielić. Wówczas pyłek orzechowy zagęści nieco przygotowywaną masę. Pozostałe orzechy możesz pokroić w kostkę. Dziękujemy również za sugestię przepisów dla dzieci :) Pozdrawiamy!
odpowiedz
3780 dni temu
Szanowny Panie Pawle czy zrobiłeś to w taki sposób mniej więcej?: orzechy mielimy - JA bym je posiekał tylko że nie 200 g orzechów laskowych a Polskich z mojego taty sadu (150 g zmielonych na mączkę ja bym ich nie mielił tylko jakoś cienko pokroił + 50 g zmielonych grubiej lub pokrojonych w kostkę) bym tylko pokroił w kostkę.Czy mogłoby tak też być ? proszę o odpisanie natychmiast .A i jeszcze jedno niech Pan robi dużo słodkości dla małych dzieci i przede wszystkim , które będą mogły zrobić to same w domu bez pomocy do zobaczenia. 2014-08-07.
odpowiedz
3812 dni temu
Latwe w wykonaniu (nawet dla mnie), lekkie, idealne na ta pore roku. Bomba smakowa, ktora robi furrore! Ja zrobilam go dzien wczesniej i nie bylo problemu z krojeniem. Byl to tort urodzinowy meza:).
odpowiedz
3822 dni temu
a może na [email protected] bo co mam powiedzieć bratu jak mnie pyta co ma mi kupić na urodziny? jak już chce mi dac rózgę to chociaż niech będzie dobrej jakości ha ha
odpowiedz
3822 dni temu
Asiula970, niestety nie możemy udzielać takich informacji.
odpowiedz
3822 dni temu
Panie Pawle "beata" cześciowo odpowiedziała na moje pytanie ale dalej nie wiem gdzie można kupić taką "porządną" i widać mocną rózgę.
odpowiedz
3823 dni temu
Asiula, moim zdaniem to nie ta sama firma ;-) mam rózgę firmy, którą masz na myśli ;-) i wygląda ona całkiem inaczej. pzdr
odpowiedz
3823 dni temu
Witam! nie wiem czy można używać nazw firm ale chciałabym wiedzieć jakiej firmy jest rózga której używa Pan Paweł wiec zapytam czy to ta sama firma która wyprodukowała młynek do mielenia orzechów i mikser, którym Pan Paweł miesza składniki:)
odpowiedz
3839 dni temu
Drogi gościu, rękaw cukierniczy znajdziesz w dobrze zaopatrzonych sklepach ze sprzętem i akcesoriami do kuchni :)
odpowiedz
3839 dni temu
Pyszne połączenie, śmietanka, truskawki i orzechy, muszę wypróbować, śmietankę Pilos zawsze kupuję do deserów, teraz w sezonie na truskawki jest niezastąpiona :)
odpowiedz
3848 dni temu
Gdzie można kupić taki rękaw cukierniczy?
odpowiedz
3851 dni temu
PRZEPYSZNE! Zamieniłam orzechy na mielone migdały. Krem- niebo w gębie! Przepis konieczny wśród podstawowych. POLECAM
odpowiedz
3856 dni temu
Witam, ja zastąpiłem orzechy laskowe, orzechami włoskimi...wyszło oki:-) generalnie super przepis....hitem jest sok z cytryny do kremu...super smak:):) pozdrawiam
odpowiedz
3856 dni temu
Iwono możesz zastąpić orzechy na migdały, a truskawki na borówki :) Daquase jest nieco problematycznym w krojeniu ciastem, ale jego smak to rekompensuje :) Możesz przygotować go dzień wcześniej.
odpowiedz
3857 dni temu
Ja też mam dwa, a nawet trzy pytania: 1. Czy zamiast orzechów laskowych można dać do tych bezowych blatów zmielone migdały? Kupiłam właśnie ostatnio Lidlu takie migdały i chciałabym je wykorzystać, a truskawki zastąpić borówkami. A jeśli nie migdały, to na co można zamienić orzechy laskowe. Czy np. orzechy włoskie by się sprawdziły? 2. Czy ten torcik dobrze się będzie kroił? 3. Czy można zrobić dzień wcześniej, czy blaty za bardzo nie zmiękną?
odpowiedz
3859 dni temu
Sylwio na oba Twoje pytania odpowiedź to: tak :)
odpowiedz
3859 dni temu
Czy jeśli nie mam rękawa do daqusa mogę poprostu przełożyć go to formy? I czy mogę najpierw upiec jeden daqusa a drugi moze poczekać nic mu nie bedzie? Niestety mam bardzo mały piekarnik i wejdzie tylko jedna forma
odpowiedz
3860 dni temu
wygląda przepysznie, uwielbiam połączenie słodkiej śmietanki i truskawek, a 30% Pilos z lidla jest taka pysznie mleczna, do deserów tylko ją kupuję.
odpowiedz
zobacz wszystkie