zobacz film Dacquoise orzechowo-truskawkowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Śmietankę mocno schłódź w lodówce. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia.

Daquase

150 g orzechów mielemy na mączkę. 50 g mielemy nieco grubiej lub kroimy w kostkę. Białka jaj w tempoeraturze pokojowej ubijamy, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier kryształ. Białka ubijamy z cukrem do momentu uzyskania sztywnej konsystencji. Zmielone na mączkę orzechy mieszamy z cukrem pudrem, następnie delikatnie łaczymy je z ubitymi białkami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę dzielimy na dwie części. W dwóch formach o średnicy 26 cm, posmarowanych masłem i oprószonych mąką wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego 2 krążki masy białkowej. Jeden z krążków posypujemy pokrojonymi w kostkę orzechami. Obydwie formy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na 30-35 minut. Krążki po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia.

Krem

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, ubijamy je na parze. Kiedy cukier rozpuści się, do żółtek dodajemy sok z cytryny. Całość ubijamy na parze do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Gdy masa z żółtek zacznie gęstniec, dodajemy do niej namoczoną żelatyną. Mieszamy. Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (do ok. 35-40°C).

Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Odrobinę ubitej śmietany energicznie łączymy z przestudzonym kremem z żółtek. Następnie do kremu dodajemy resztę ubitej śmietany, delikatnie mieszając. Gotowy krem wylewamy do tortownicy z krążkiem bez orzechów. Na kremie układamy pokrojone w grubszą kostkę truskawki. Za pomocą łopatki zanurzamy truskawki w kremie. Krem przykrywamy krążkiem z orzechami. Tort wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Po wyjęciu tortu z lodówki posypujemy go z góry cukrem pudrem i dekorujemy ćwiartkami truskawek oraz liśćmi mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • Anna Anna
    1626 dni temu
    Jeśli piekę blaty jeden po drugim, to połowę masy która czeka powinnam schować do lodówki czy trzymać w temperaturze pokojowej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1626 dni temu
    Anno, w takim wypadku najlepiej będzie, jeśli przygotujesz dwie oddzielne porcje masy z białek. Tę drugą, którą zamierzasz wykorzystać do blatu pieczonego w drugiej kolejności, rekomendujemy przygotować tuż przed jego pieczeniem. Masa na bazie ubitych białek nie powinna czekać tak długo, ponieważ istnieje ryzyko, że straci swoją puszystość i podejdzie wodą.
  • Gość Gość
    2698 dni temu
    Robię drugi raz - podobnie jak za pierwszym zamieniam truskawki na borówki i maliny. Ostatnio zrobił furrorę, wszyscy pytali o przepis :) Pewnie za rok znowu zrobię, bo mąż się domaga na urodziny ;) Próbowałam już ok. 10 przepisów pana Małeckiego i ten deser jest najlepszy :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3779 dni temu
    Drogi Maćku, radzimy 150 g orzechów zmielić. Wówczas pyłek orzechowy zagęści nieco przygotowywaną masę. Pozostałe orzechy możesz pokroić w kostkę. Dziękujemy również za sugestię przepisów dla dzieci :) Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Maciek : Maciek :
    3780 dni temu
    Szanowny Panie Pawle czy zrobiłeś to w taki sposób mniej więcej?: orzechy mielimy - JA bym je posiekał tylko że nie 200 g orzechów laskowych a Polskich z mojego taty sadu (150 g zmielonych na mączkę ja bym ich nie mielił tylko jakoś cienko pokroił + 50 g zmielonych grubiej lub pokrojonych w kostkę) bym tylko pokroił w kostkę.Czy mogłoby tak też być ? proszę o odpisanie natychmiast .A i jeszcze jedno niech Pan robi dużo słodkości dla małych dzieci i przede wszystkim , które będą mogły zrobić to same w domu bez pomocy do zobaczenia. 2014-08-07.

    odpowiedz

  • Gosc Gosc
    3812 dni temu
    Latwe w wykonaniu (nawet dla mnie), lekkie, idealne na ta pore roku. Bomba smakowa, ktora robi furrore! Ja zrobilam go dzien wczesniej i nie bylo problemu z krojeniem. Byl to tort urodzinowy meza:).

    odpowiedz

  • Asiula970 Asiula970
    3822 dni temu
    a może na [email protected] bo co mam powiedzieć bratu jak mnie pyta co ma mi kupić na urodziny? jak już chce mi dac rózgę to chociaż niech będzie dobrej jakości ha ha

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3822 dni temu
    Asiula970, niestety nie możemy udzielać takich informacji.

    odpowiedz

  • Asiula970 Asiula970
    3822 dni temu
    Panie Pawle "beata" cześciowo odpowiedziała na moje pytanie ale dalej nie wiem gdzie można kupić taką "porządną" i widać mocną rózgę.

    odpowiedz

  • beata beata
    3823 dni temu
    Asiula, moim zdaniem to nie ta sama firma ;-) mam rózgę firmy, którą masz na myśli ;-) i wygląda ona całkiem inaczej. pzdr

    odpowiedz

  • Asiula970 Asiula970
    3823 dni temu
    Witam! nie wiem czy można używać nazw firm ale chciałabym wiedzieć jakiej firmy jest rózga której używa Pan Paweł wiec zapytam czy to ta sama firma która wyprodukowała młynek do mielenia orzechów i mikser, którym Pan Paweł miesza składniki:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3839 dni temu
    Drogi gościu, rękaw cukierniczy znajdziesz w dobrze zaopatrzonych sklepach ze sprzętem i akcesoriami do kuchni :)

    odpowiedz

  • Goga Goga
    3839 dni temu
    Pyszne połączenie, śmietanka, truskawki i orzechy, muszę wypróbować, śmietankę Pilos zawsze kupuję do deserów, teraz w sezonie na truskawki jest niezastąpiona :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3848 dni temu
    Gdzie można kupić taki rękaw cukierniczy?

    odpowiedz

  • Elżbieta Elżbieta
    3851 dni temu
    PRZEPYSZNE! Zamieniłam orzechy na mielone migdały. Krem- niebo w gębie! Przepis konieczny wśród podstawowych. POLECAM

    odpowiedz

  • RobertGość RobertGość
    3856 dni temu
    Witam, ja zastąpiłem orzechy laskowe, orzechami włoskimi...wyszło oki:-) generalnie super przepis....hitem jest sok z cytryny do kremu...super smak:):) pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3856 dni temu
    Iwono możesz zastąpić orzechy na migdały, a truskawki na borówki :) Daquase jest nieco problematycznym w krojeniu ciastem, ale jego smak to rekompensuje :) Możesz przygotować go dzień wcześniej.

    odpowiedz

  • Iwona Iwona
    3857 dni temu
    Ja też mam dwa, a nawet trzy pytania: 1. Czy zamiast orzechów laskowych można dać do tych bezowych blatów zmielone migdały? Kupiłam właśnie ostatnio Lidlu takie migdały i chciałabym je wykorzystać, a truskawki zastąpić borówkami. A jeśli nie migdały, to na co można zamienić orzechy laskowe. Czy np. orzechy włoskie by się sprawdziły? 2. Czy ten torcik dobrze się będzie kroił? 3. Czy można zrobić dzień wcześniej, czy blaty za bardzo nie zmiękną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3859 dni temu
    Sylwio na oba Twoje pytania odpowiedź to: tak :)

    odpowiedz

  • sylwia sylwia
    3859 dni temu
    Czy jeśli nie mam rękawa do daqusa mogę poprostu przełożyć go to formy? I czy mogę najpierw upiec jeden daqusa a drugi moze poczekać nic mu nie bedzie? Niestety mam bardzo mały piekarnik i wejdzie tylko jedna forma

    odpowiedz

  • ania ania
    3860 dni temu
    wygląda przepysznie, uwielbiam połączenie słodkiej śmietanki i truskawek, a 30% Pilos z lidla jest taka pysznie mleczna, do deserów tylko ją kupuję.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!