Puszysty omlet z owocami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do naczynia, dodajemy cukier i ubijamy pianę. Do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Na patelni roztapiamy masło i czekamy chwilę, aż odparuje z niego woda. Następnie na patelnię wlewamy masę na omlet, która smażymy na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Omlet przewracamy na drugą stronę (dobrze jest mieć jeszcze jedną taką samą patelnię z roztopioną, niewielką ilością masła) i smażymy przez chwilę.

Jeżeli używamy owoców mrożonych: Na patelni zagotowujemy owoce. Do zagotowanych owoców dodajemy 1-2 łyżki cukru w celu odparowania z nich wody (aby uzyskać konsystencje konfitury).

Omlet przekładamy na talerz. Na jednej połowie układamy świeże owoce lub przygotowane konfitury z owoców mrożonych. Omlet posypujemy cukrem pudrem i polewamy jogurtem naturalnym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • Anna Anna
    818 dni temu
    naleśniki świetne polecam naprawdę warto to będzie mój ulubiony przepis na szybką kolację dziękuję

    odpowiedz

  • Gość Gość
    902 dni temu
    Nie mogę go skosztować :( !!!

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1016 dni temu
    Omlet przepyszny.. bardzo polecam ten przepis!

    odpowiedz

  • mua mua
    1025 dni temu
    Doskonały omlet biszkoptowy. Dotychczas przygotowywałam go z nieco innej proporcji, ale ta receptura jest bez zarzutu. Nie trzeba wcale brudzić drugiej patelni, bez problemu przewróciłam omlet na drugą stronę przy szerokiej pomocy łopatki. Oczywiście cukier do piany wsypuję po koniec ubijania. Dobrze też jest smażyć pod przykryciem - lepiej wyrasta.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1025 dni temu
    Brawo! Brawo! Cukier przed ubiciem piny. BRAWO dla tego, który będzie sie z tą pianą męczył. Odrobina soli, ale cukier?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1024 dni temu
    Drogi Gościu, owszem po dodaniu soli piana szybciej się ubija, jest jednak mniej trwała i szybciej opada. Cukier ma za zadanie utrwalić i uelastycznić pianę. Możesz dodać cukier, gdy białka są już odrobinę ubite, wtedy na pewno zajmie Ci to mniej czasu.
  • Gość Gość
    1056 dni temu
    zrobily mi sie na tym takie górki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1124 dni temu
    Pyszne!

    odpowiedz

  • Mirela Mirela
    1357 dni temu
    Jakiej wielkości jogurt naturalny użyłeś ? Mały czy duży ? ;) pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1356 dni temu
    Nałóż na omlet tyle jogurtu, ile lubisz :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1579 dni temu
    Drogi Gościu, polecamy masę przygotowywać na świeżo! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1579 dni temu
    Czy mogę zrobić masę i wstawić ja do lodówki I dopiero później włożyć na patelnię?

    odpowiedz

  • Karolina Sz Karolina Sz
    1609 dni temu
    Zrobiony dziś na śniadanie zniknął w mgnieniu oka! Podany został z jogurtem i słodkimi wiśniami w syropie. Mniam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1783 dni temu
    Drogi Gościu, rzeczywiście taki omlet to świetna opcja na słodkie śniadanie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1784 dni temu
    Pyszne! Smakowały nawet mojemu mężowi 😄 Znakomity przepis na "inne" omlety aby urozmaicić śniadanie.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1797 dni temu
    Jest pyszny :) :) rewelacja... po prostu szczerze polecam ;)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1949 dni temu
    Pycha, muszę wypróbować, polecam owoce leśne mrożone z Lidla, są pyszne :)

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    1950 dni temu
    Najpyszniejszy omlet, jakiego w życiu jadłam! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1951 dni temu
    Omlet przepyszny lekki, puszysty i delikatny :) Gorąco polecam przygotowanie go samodzielnie w domu :) :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1951 dni temu
    Gosiu, masz rację - na śniadanie smakuje wyśmienicie!

    odpowiedz

  • gosia gosia
    1951 dni temu
    Pyszny omlet na śniadanie, oczywiście z jogurtem naturalnym bio z lidla, jest bardzo dobry :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram