Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do naczynia, dodajemy cukier i ubijamy pianę. Do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Na patelni roztapiamy masło i czekamy chwilę, aż odparuje z niego woda. Następnie na patelnię wlewamy masę na omlet, która smażymy na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Omlet przewracamy na drugą stronę (dobrze jest mieć jeszcze jedną taką samą patelnię z roztopioną, niewielką ilością masła) i smażymy przez chwilę.
Jeżeli używamy owoców mrożonych: Na patelni zagotowujemy owoce. Do zagotowanych owoców dodajemy 1-2 łyżki cukru w celu odparowania z nich wody (aby uzyskać konsystencje konfitury).
Omlet przekładamy na talerz. Na jednej połowie układamy świeże owoce lub przygotowane konfitury z owoców mrożonych. Omlet posypujemy cukrem pudrem i polewamy jogurtem naturalnym.
Zobacz podobne
przepisy
Dacquoise orzechowo-truskawkowy
Przepyszny torcik z orzechów laskowych z kremem o delikatnym smaku cytryny i wanilii i ze świeżymi truskawkami.
Chrust
Słynne ciasteczka na bazie staropolskiego przepisu. Złociste, delikatne, kruche, pyszne i nie tylko na tłusty czwartek!
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
Sprawdzony i szybki przepis na naleśniki z waniliowym nadzieniem zapiekane pod śmietanowym sosem. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hiszpańska tortilla ziemniaczana
- Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
- Knedle ze śliwkami
- Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
- Jajka po rosyjsku
- Omlet z makaronem
- Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
- Omlet z amarantusem i owocami
- Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
- Omlet sojowy z warzywami
- Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
- Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami
- Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Omlet marchewkowy
- Jabłkowy chutney z piwem
- Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
- Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym
- Crostini z szynką i melonem
- Gotowana kukurydza z sosem z humusu
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Trifle makaronikowe
- Pesto z liści rzodkiewki
- Pesto z kolendry
- Pesto z rukoli
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Ubijany ganasz
- ZIELONY MAJONEZ
- Frittata z makaronem i szparagami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
2664 dni temu
naleśniki świetne polecam naprawdę warto to będzie mój ulubiony przepis na szybką kolację dziękuję
odpowiedz
2748 dni temu
Nie mogę go skosztować :( !!!
odpowiedz
2862 dni temu
Omlet przepyszny.. bardzo polecam ten przepis!
odpowiedz
2871 dni temu
Doskonały omlet biszkoptowy. Dotychczas przygotowywałam go z nieco innej proporcji, ale ta receptura jest bez zarzutu. Nie trzeba wcale brudzić drugiej patelni, bez problemu przewróciłam omlet na drugą stronę przy szerokiej pomocy łopatki. Oczywiście cukier do piany wsypuję po koniec ubijania. Dobrze też jest smażyć pod przykryciem - lepiej wyrasta.
odpowiedz
2871 dni temu
Brawo! Brawo! Cukier przed ubiciem piny. BRAWO dla tego, który będzie sie z tą pianą męczył. Odrobina soli, ale cukier?
odpowiedz
2870 dni temu
Drogi Gościu, owszem po dodaniu soli piana szybciej się ubija, jest jednak mniej trwała i szybciej opada. Cukier ma za zadanie utrwalić i uelastycznić pianę. Możesz dodać cukier, gdy białka są już odrobinę ubite, wtedy na pewno zajmie Ci to mniej czasu.
2902 dni temu
zrobily mi sie na tym takie górki
odpowiedz
2970 dni temu
Pyszne!
odpowiedz
3203 dni temu
Jakiej wielkości jogurt naturalny użyłeś ? Mały czy duży ? ;) pozdrawiam
odpowiedz
3202 dni temu
Nałóż na omlet tyle jogurtu, ile lubisz :)
3425 dni temu
Drogi Gościu, polecamy masę przygotowywać na świeżo! :)
odpowiedz
3425 dni temu
Czy mogę zrobić masę i wstawić ja do lodówki I dopiero później włożyć na patelnię?
odpowiedz
3455 dni temu
Zrobiony dziś na śniadanie zniknął w mgnieniu oka! Podany został z jogurtem i słodkimi wiśniami w syropie. Mniam!
odpowiedz
3630 dni temu
Drogi Gościu, rzeczywiście taki omlet to świetna opcja na słodkie śniadanie :)
odpowiedz
3631 dni temu
Pyszne! Smakowały nawet mojemu mężowi 😄 Znakomity przepis na "inne" omlety aby urozmaicić śniadanie.
odpowiedz
3643 dni temu
Jest pyszny :) :) rewelacja... po prostu szczerze polecam ;)
odpowiedz
3795 dni temu
Pycha, muszę wypróbować, polecam owoce leśne mrożone z Lidla, są pyszne :)
odpowiedz
3797 dni temu
Najpyszniejszy omlet, jakiego w życiu jadłam! :)
odpowiedz
3797 dni temu
Omlet przepyszny lekki, puszysty i delikatny :) Gorąco polecam przygotowanie go samodzielnie w domu :) :)
odpowiedz
3798 dni temu
Gosiu, masz rację - na śniadanie smakuje wyśmienicie!
odpowiedz
3798 dni temu
Pyszny omlet na śniadanie, oczywiście z jogurtem naturalnym bio z lidla, jest bardzo dobry :)
odpowiedz
zobacz wszystkie