zobacz film Chrusty

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

450 g mąki przesiewamy na blat lub stolnicę. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, 1,5 szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). Wszystkie składniki razem łączymy, dodajemy rozpuszczone masło i 1 łyżkę cukru pudru. Ciasto siekamy, następnie zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji (jeżeli składniki ciasta nie będą chciały się ze sobą łączyć, możemy dodać jeszcze niewielką ilość wody). Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, za pomocą wałka dobrze ubijamy ciasto w celu napowietrzenia. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 45 minut.

Olej rzepakowy rozgrzewamy w garnku. Schłodzone ciasto odwijamy z folii spożywczej i bardzo cienko rozwałkowujemy (ciasto powinno być niemal przezroczyste) na blacie podsypanym mąką (starajmy się użyć jak najmniej mąki, aby podczas smażenia nie zaczęła się palić). Możemy do tej czynności użyć również maszynki do makaronu.

Cienko rozwałkowane ciasto kroimy na większe prostokąty, następnie za pomocą nożyka lub radełka ciasto kroimy w mniejsze romby. Romby nacinamy w środku, zawijamy i przekładamy jeden bok.

Chrusty smażymy na rozgrzanym oleju, uważając, aby się nie przypaliły. Usmażone chrusty przekładamy na papierowy ręcznik. Gotowe chrusty posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Gość Gość
    309 dni temu
    Ile łyżek octu dodać zamiast wódki ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    308 dni temu
    3-4 łyżki
  • Gość Gość
    306 dni temu
    tyle samo
  • Gość Gość
    312 dni temu
    Witam!Przymierzam się do zrobienia chrustu z Pana przepisu.Mam pytanie co do alkoholu:czy jak będę miała spirytus to dać 1 czy 2 łyżki??? Pozdrawiam Dominika

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    311 dni temu
    2 łyżki wystarczą :)
  • Gość Gość
    660 dni temu
    Witam, czy ciasto można włożyć do lodówki na dłużej, żeby zrobić faworki w następnym dniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    660 dni temu
    Możesz tak zrobić, najlepiej jednak przed wałkowaniem pozostawić je na kilka minut w temperaturze pokojowej :)
  • Makowiec Makowiec
    696 dni temu
    Czy można smażyć na bezwonnym, nierafinowanym oleju kokosowym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    696 dni temu
    Tak, faworki możesz usmażyć również na oleju kokosowym.

  • 774 dni temu
    Ile mniej więcej wychodzi chrustów z tego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    772 dni temu
    Trudno oszacować ilość, ponieważ to wszystko zależy, jakiej wielkości chrusty będziesz robić :)
  • Mik Mik
    1400 dni temu
    Po prostu przepyszne chrusty.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1493 dni temu
    beatko, cieszymy się, że udoskonaliłaś swoją recepturę!

    odpowiedz

  • beatka beatka
    1495 dni temu
    Zawsze robiłam pyszne faworki. Ten przepis mnie zaintrygował. Teraz już wiem, że dopiero teraz smażę pyszne chrusty. Dziękuję za ten przepis. jest fantastyczny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1747 dni temu
    Agnieszko 10 minut ubijania wałkiem to całkiem sporo. Następnym razem możesz ubijać je krócej :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1748 dni temu
    zrobiłam i wyszły GENIALNE!!! Przyznaję się, że było to moje pierwsze starcie z chrustem, ale mimo tego 4 czybate talerze poszły w jeden wieczór!!! Dziękuję za ten wyśmienity przepis

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    1748 dni temu
    a jak długo powinno trwać to ubijanie wałkiem? Wytrzymałam 10 minut i wydaje mi się, że to za mało

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1751 dni temu
    Prosimy o cierpliwość, triki kucharskie są w drodze :)

    odpowiedz

  • Lulululululililililil ;) Lulululululililililil ;)
    1751 dni temu
    Czy Lidl zapomniał o trikach kucharskich ? Od świąt nie ma niczego nowego !

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1751 dni temu
    Zrobiłam chrust wczoraj z tego przepisu i wyszły rewelacyjnie. Wiele przepisów przerobiłam ale zawsze było jakieś "ale". Wreszcie trafiłam na przepis który jest niemal idealny :). Wyszły kruche, delikatne, smaczne po prostu rewelacja :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1752 dni temu
    ja zawsze robię na smalcu i nie wkładam ciasta do lodówki. A juto będę robić już w lidlu zakupiłam produkty :))))

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1752 dni temu
    Ciasto smaczne,kruche ,dzieci pochłonęły chrusty pana Pawła :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1752 dni temu
    Moja mama zawze dodoaje ocet do chrustów i nie siąkną tłuszczu a w smaku są takie same.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1753 dni temu
    podobno dolanie łyżki octu też nie powoduje wchłaniania tłuszczu tylko nie wiem czy to prawda i czy wpływa na smak chrustu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1753 dni temu
    Drogi gościu, dodatek wódki chroni ciasto przed wchłanianiem zbyt dużej ilości tłuszczu. Możesz zastąpić ją np. spirytusem (w nieco mniejszej ilości) lub pominąć - pamiętaj jednak, że wtedy twoje chruściki będą nieco bardziej tłuste.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1753 dni temu
    czy można zastąpić czymś wódkę?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1753 dni temu
    Zrobiłam,są pyszne i chrupiące takie jak lubię :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram