zobacz film Chrust

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

450 g mąki przesiewamy na blat lub stolnicę. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, 1,5 szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). Wszystkie składniki razem łączymy, dodajemy rozpuszczone masło i 1 łyżkę cukru pudru. Ciasto siekamy, następnie zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji (jeżeli składniki ciasta nie będą chciały się ze sobą łączyć, możemy dodać jeszcze niewielką ilość wody). Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, za pomocą wałka dobrze ubijamy ciasto w celu napowietrzenia. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 45 minut.

Olej rzepakowy rozgrzewamy w garnku. Schłodzone ciasto odwijamy z folii spożywczej i bardzo cienko rozwałkowujemy (ciasto powinno być niemal przezroczyste) na blacie podsypanym mąką (starajmy się użyć jak najmniej mąki, aby podczas smażenia nie zaczęła się palić). Możemy do tej czynności użyć również maszynki do makaronu.

Cienko rozwałkowane ciasto kroimy na większe prostokąty, następnie za pomocą nożyka lub radełka ciasto kroimy w mniejsze romby. Romby nacinamy w środku, zawijamy i przekładamy jeden bok.

Chrusty smażymy na rozgrzanym oleju, uważając, aby się nie przypaliły. Usmażone chrusty przekładamy na papierowy ręcznik. Gotowe chrusty posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (32)

Avatar
  • Gość Gość
    1400 dni temu
    Czy można użyć miksera planetarnego do połączenia składników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1400 dni temu
    Na etapie, w którym łączymy ze sobą wszystkie składniki w celu uzyskania jednolitego ciasta można posłużyć się robotem z hakiem do wyrabiania, ale gotowe, wyrobione ciasto warto jednak odpowiednio obtłuc wałkiem. Dzięki temu odpowiednio się ono napowietrza, a chrusty wychodzą delikatne i kruche. W materiale wideo do tego przepisu Kingi możesz podejrzeć, jak wygląda etap napowietrzania ciasta wałkiem: https://kuchnialidla.pl/weganskie-faworki Powodzenia! :)
  • Ewa Ewa
    1400 dni temu
    Super faktura, łatwe i smaczne, choć zapewne na smalcu wyszłyby jeszcze smaczniejsze. Jedyne co bym zmieniła, to łączenie składników w misce zamiast na stolnicy/blacie, w celu uniknięcia rozlewania się płynów. Dziękuję :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1400 dni temu
    Ewo, to wszystko brzmi jak udany i smaczny tłusty czwartek ;) Bardzo się cieszymy, że przepis się sprawdza!
  • Gość Gość
    2107 dni temu
    Chrusty sa genialne!!!!!!!!!!!! Smaczne, chrupiace :) Mieszkam w Niemczech i teraz wszyscy moi znajomi Niemcy, zajadaja sie chrustami :) Panie Pawle dziekujemy za przepis!!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2500 dni temu
    Ile łyżek octu dodać zamiast wódki ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2500 dni temu
    3-4 łyżki
  • Gość Gość
    2498 dni temu
    tyle samo
  • Gość Gość
    2503 dni temu
    Witam!Przymierzam się do zrobienia chrustu z Pana przepisu.Mam pytanie co do alkoholu:czy jak będę miała spirytus to dać 1 czy 2 łyżki??? Pozdrawiam Dominika

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2502 dni temu
    2 łyżki wystarczą :)
  • Gość Gość
    2852 dni temu
    Witam, czy ciasto można włożyć do lodówki na dłużej, żeby zrobić faworki w następnym dniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2851 dni temu
    Możesz tak zrobić, najlepiej jednak przed wałkowaniem pozostawić je na kilka minut w temperaturze pokojowej :)
  • Makowiec Makowiec
    2888 dni temu
    Czy można smażyć na bezwonnym, nierafinowanym oleju kokosowym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2888 dni temu
    Tak, faworki możesz usmażyć również na oleju kokosowym.

  • 2965 dni temu
    Ile mniej więcej wychodzi chrustów z tego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2963 dni temu
    Trudno oszacować ilość, ponieważ to wszystko zależy, jakiej wielkości chrusty będziesz robić :)
  • Mik Mik
    3592 dni temu
    Po prostu przepyszne chrusty.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3684 dni temu
    beatko, cieszymy się, że udoskonaliłaś swoją recepturę!

    odpowiedz

  • beatka beatka
    3687 dni temu
    Zawsze robiłam pyszne faworki. Ten przepis mnie zaintrygował. Teraz już wiem, że dopiero teraz smażę pyszne chrusty. Dziękuję za ten przepis. jest fantastyczny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3938 dni temu
    Agnieszko 10 minut ubijania wałkiem to całkiem sporo. Następnym razem możesz ubijać je krócej :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3939 dni temu
    zrobiłam i wyszły GENIALNE!!! Przyznaję się, że było to moje pierwsze starcie z chrustem, ale mimo tego 4 czybate talerze poszły w jeden wieczór!!! Dziękuję za ten wyśmienity przepis

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3940 dni temu
    a jak długo powinno trwać to ubijanie wałkiem? Wytrzymałam 10 minut i wydaje mi się, że to za mało

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3942 dni temu
    Prosimy o cierpliwość, triki kucharskie są w drodze :)

    odpowiedz

  • Lulululululililililil ;) Lulululululililililil ;)
    3943 dni temu
    Czy Lidl zapomniał o trikach kucharskich ? Od świąt nie ma niczego nowego !

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3943 dni temu
    Zrobiłam chrust wczoraj z tego przepisu i wyszły rewelacyjnie. Wiele przepisów przerobiłam ale zawsze było jakieś "ale". Wreszcie trafiłam na przepis który jest niemal idealny :). Wyszły kruche, delikatne, smaczne po prostu rewelacja :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3944 dni temu
    ja zawsze robię na smalcu i nie wkładam ciasta do lodówki. A juto będę robić już w lidlu zakupiłam produkty :))))

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3944 dni temu
    Ciasto smaczne,kruche ,dzieci pochłonęły chrusty pana Pawła :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3944 dni temu
    Moja mama zawze dodoaje ocet do chrustów i nie siąkną tłuszczu a w smaku są takie same.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3944 dni temu
    podobno dolanie łyżki octu też nie powoduje wchłaniania tłuszczu tylko nie wiem czy to prawda i czy wpływa na smak chrustu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3944 dni temu
    Drogi gościu, dodatek wódki chroni ciasto przed wchłanianiem zbyt dużej ilości tłuszczu. Możesz zastąpić ją np. spirytusem (w nieco mniejszej ilości) lub pominąć - pamiętaj jednak, że wtedy twoje chruściki będą nieco bardziej tłuste.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3944 dni temu
    czy można zastąpić czymś wódkę?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3945 dni temu
    Zrobiłam,są pyszne i chrupiące takie jak lubię :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Chrust – staropolskie ciasteczka o wdzięcznej nazwie

Czy chrust, albo chruściki, kojarzą Ci się przede wszystkim z tłustym czwartkiem? Nic dziwnego – to przecież jeden z tych smakołyków, którymi objadamy się bez wyrzutów sumienia wtedy, gdy karnawał tradycyjnie ustępuje Wielkiemu Postowi. A gdybyśmy powiedzieli Ci, że z przygotowaniem pysznego staropolskiego chrustu nie musisz czekać aż tak długo? Wystarczy, że zapoznasz się z przepisem Pawła Małeckiego na staropolskie ciasteczka-chrusty, zgromadzisz wszystkie niezbędne składniki i będziesz przestrzegać wskazówek naszego mistrza kuchni. Pyszne chrupiące chruściki przygotujesz już w dwie godziny! Kolejna dobra wiadomość jest taka, że przepis zaliczamy do tych o umiarkowanym stopniu złożoności, a więc przeznaczonych nie tylko dla największych asów sztuki kulinarnej. Zapewniamy, że jeśli podążasz śladami Pawła Małeckiego, również w Twojej kuchni powstaną chruściki godne podniebienia największego łasucha!

Zanim omówimy każdy etap przygotowania chruścików, przyjrzyjmy się ich znaczeniu dla kuchni polskiej. Na samym początku chcemy zaznaczyć, że chruściki występują pod wieloma różnymi nazwami. Określane bywają mianem chrustu, chruścików, faworków… a nawet krepli. Chruściki występują nie tylko w kuchni polskiej, ale też w kuchniach naszych sąsiadów – niemieckiej i litewskiej. Należy przy tym dodać, że nazwa faworki (faveur, czyli wstążeczki) ma pochodzenie francuskie. Ciekawy jest też fakt, że dawno temu chruścikami określano różnego rodzaju kawałeczki smażonego ciasta. Mogły zatem znacząco różnić się od znanych dzisiaj chrustów! Być może zainteresuje Cię fakt, że chruściki posiadają swoją własną legendę. Otóż zgodnie z ludowym przekazem pewien roztargniony cukiernik pragnący przygotować pączki, przez przypadek wrzucił na patelnię kawałeczek ciasta przeznaczonego na swoje ulubione łakocie. Cienki pasek ciasta na oleju zaczął przybierać niezwykle apetyczne kształty… a po zdjęciu z patelni i posypaniu cukrem pudrem smakował wprost doskonale! Co zresztą wie każdy, kto choć raz skosztował tego przysmaku.

Wiesz już o chrustach wszystko, co trzeba wiedzieć, zanim spróbujesz je przygotować. Pora od teorii przejść do praktyki! Jak przygotować chruściki według przepisu Pawła Małeckiego? Przyjrzyjmy się poszczególnym punktom przepisu!

Tradycyjny przepis na chrust od Kuchni Lidla

Od czego warto rozpocząć realizację przepisu na chruściki? Oczywiście od mąki. Zgodnie z naszymi sugestiami powinna być to mąka pszenna. Która jednak okaże się najlepsza? Na przykład mąka tortowa 450. Wybraną mąkę zgodnie z przepisem na chrust musisz przesiać na stolnicę. Dlaczego przesianie (przez sitko) jest w tym przypadku tak istotne? Otóż za sprawą tej procedury ciasto stanie się puszyste, dzięki napowietrzaniu eliminujesz też ryzyko powstawania grudek z mąki. Po rozsypaniu mąki na blacie lub stolnicy musisz zrobić w niej zagłębienie, w którym umieścisz żółtko, sól, wodę i śmietanę oraz wódkę. Ze względu na obecność tego mocnego trunku – mimo że zalecamy wykorzystanie tylko trzech łyżeczek specjału – nasz przepis kierujemy do osób dorosłych. Alternatywnie możesz pozwolić sobie na niewielkie odstępstwo od przepisu na chruściki i zrezygnować z obecności alkoholu. Czym jednak go zastąpić? Polecamy odrobinę soku z cytryny! Po co właściwie są nam te dodatki? Mają one za zadanie zmniejszyć wchłanialność tłuszczu smażących się chruścików.

Wszystkie wymienione składniki musisz starannie połączyć, a ponadto dodać do nich masło i cukier puder. Następny etap przepisu na chruściki to siekanie. Do tej czynności możesz wykorzystać specjalne mieszadło do ciasta. Co dalej? W naszym przepisie na chrusty znajdziesz zalecenie, aby zacząć zagniatać ciasto do uzyskania satysfakcjonującej Cię konsystencji, czyli jednolitej. Po zagnieceniu nadchodzi pora na wałkowanie. W tym przypadku nieoceniony okaże się tradycyjny drewniany wałek. Ciasto dokładnie wałkuj, a nawet uderzaj je wałkiem. Od Twojej staranności zależy przecież jakość faworków! Ciasto wałkuj bardzo cienko, dbając równocześnie o właściwe jego napowietrzenie. Nasz przepis na chrust zakłada zawinięcie tak oto przygotowanego ciasta w folię spożywczą i umieszczenie go na 45 min w lodówce.

Realizując kolejne etapy naszego przepisu na chruściki, sięgnij po garnek. Rozgrzej w nim olej – zgodnie z naszym przepisem na chrusty powinien być to olej rzepakowy. Wybieramy go zarówno ze względu na łatwość obróbki termicznej. Może jednak dojść do sytuacji, że Ci go zabraknie. Po jaki zamiennik sięgnąć w takim przypadku? Nasze propozycje to oliwa z oliwek, masło kokosowe, masło klarowane lub olej sojowy. Co dalej?

Jak zrobić chrust? O czym pamiętać?    

Czas omówić pozostałe z zagadnień związane z tym, jak się robi chrust. Pamiętasz o cieście w lodówce? Wyciągnij je po rozgrzaniu oleju, rozpakuj i… zacznij ponownie rozwałkowywać na blacie, nieznacznie oprósz je też mąką. Jak przypomina Paweł Małecki – ciasto na chrusty powinno być tak cienkie, że niemal przezroczyste. Nasz mistrz radzi ponadto, że do rozwałkowania tego ciasta możesz wykorzystać również maszynkę do makaronu.

Czy ciasto na chrusty jest już rozwałkowane i naprawdę cienkie? W takim razie nadeszła pora na pocięcie go na małe cząstki. Najwygodniej będzie Ci podzielić tę czynność na dwa etapy. Na początku wydziel prostokąty, a każdy z nich podziel na niewielkie romby. Teraz uwaga – każdy romb natnij w środku, zawiń i przełóż przez środek jeden bok. To jednak niejedyna odpowiedź na pytanie, jak zrobić chrust. Możesz też rozwałkowane ciasto pociąć na równej szerokości paski. Jeśli w ten sposób postąpisz z ciastem na chrusty, również musisz wyciąć w środku otwór, a następnie przełożyć przez niego jeden koniec ciasta.

Niezależnie od tego, na którą opcję się decydujesz, jeśli zachodzisz w głowę, jak się robi chrusty, musisz wiedzieć, że nadeszła pora na ich smażenie na rozgrzanym wcześniej oleju. Gdy nabiorą apetycznych kolorów, możesz zdjąć je z patelni i położyć na papierowym ręczniku, żeby odsączyć je z tłuszczu. Teraz tylko posyp pyszności cukrem pudrem i… smacznego!

Omówiliśmy dokładnie, jak się robi chrusty. Może jednak chcesz poznać kilka innych pysznych inspiracji Kuchni Lidla? W takim razie polecamy Ci wegańskie pączki z kremem czekoladowym według przepisu Kingi Paruzel. To świetny pomysł na tłusty czwartek (i nie tylko!) dla każdego, kto wyklucza ze swojej diety składniki odzwierzęce, a mimo to chce cieszyć się delikatnymi i puszystymi pączkami. Jeśli wiesz już, jak zrobić chrust i szukasz czegoś nowego, możesz też postawić na pomarańczowe wianuszki, a więc przysmak z Sargossy. Jeśli kochasz tradycyjne pączki, pewnością pokochasz również te w stylu hiszpańskim! Zwłaszcza, że zdobi je wyjątkowy lukier pomarańczowy. Jeszcze inny pomysł to pączki z jabłkami i żurawiną – to kolejna wariacja na temat tradycyjnego przepisu, którą musisz poznać!

Przekonaj się, jak się robi chrusty według przepisu Pawła Małeckiego, a następnie wypróbuj inne pomysły na przebojowe pyszności z Kuchni Lidla. Gwarantujemy, że znajdziesz coś idealnego dla siebie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!