
Przygotowanie
450 g mąki przesiewamy na blat lub stolnicę. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, 1,5 szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). Wszystkie składniki razem łączymy, dodajemy rozpuszczone masło i 1 łyżkę cukru pudru. Ciasto siekamy, następnie zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji (jeżeli składniki ciasta nie będą chciały się ze sobą łączyć, możemy dodać jeszcze niewielką ilość wody). Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, za pomocą wałka dobrze ubijamy ciasto w celu napowietrzenia. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 45 minut.
Olej rzepakowy rozgrzewamy w garnku. Schłodzone ciasto odwijamy z folii spożywczej i bardzo cienko rozwałkowujemy (ciasto powinno być niemal przezroczyste) na blacie podsypanym mąką (starajmy się użyć jak najmniej mąki, aby podczas smażenia nie zaczęła się palić). Możemy do tej czynności użyć również maszynki do makaronu.
Cienko rozwałkowane ciasto kroimy na większe prostokąty, następnie za pomocą nożyka lub radełka ciasto kroimy w mniejsze romby. Romby nacinamy w środku, zawijamy i przekładamy jeden bok.
Chrusty smażymy na rozgrzanym oleju, uważając, aby się nie przypaliły. Usmażone chrusty przekładamy na papierowy ręcznik. Gotowe chrusty posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Smażone jabłuszka
Szybki pomysł na deser. Pokrój jabłka w plastry, zanurz w cieście, usmaż i udekoruj cukrem pudrem i konfiturą. Gotowe!

Gofry na dwa sposoby
Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Wybierz się w kulinarną podróż po Hiszpanii i przygotuj z nami pyszne hiszpańskie pączki z pomarańczowym lukrem.

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

Komentarze (28)
679 dni temu
Chrusty sa genialne!!!!!!!!!!!! Smaczne, chrupiace :) Mieszkam w Niemczech i teraz wszyscy moi znajomi Niemcy, zajadaja sie chrustami :) Panie Pawle dziekujemy za przepis!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
1072 dni temu
Ile łyżek octu dodać zamiast wódki ??
odpowiedz
1072 dni temu
3-4 łyżki
1070 dni temu
tyle samo
1075 dni temu
Witam!Przymierzam się do zrobienia chrustu z Pana przepisu.Mam pytanie co do alkoholu:czy jak będę miała spirytus to dać 1 czy 2 łyżki??? Pozdrawiam Dominika
odpowiedz
1074 dni temu
2 łyżki wystarczą :)
1424 dni temu
Witam, czy ciasto można włożyć do lodówki na dłużej, żeby zrobić faworki w następnym dniu?
odpowiedz
1423 dni temu
Możesz tak zrobić, najlepiej jednak przed wałkowaniem pozostawić je na kilka minut w temperaturze pokojowej :)
1460 dni temu
Czy można smażyć na bezwonnym, nierafinowanym oleju kokosowym?
odpowiedz
1460 dni temu
Tak, faworki możesz usmażyć również na oleju kokosowym.
1537 dni temu
Ile mniej więcej wychodzi chrustów z tego przepisu?
odpowiedz
1535 dni temu
Trudno oszacować ilość, ponieważ to wszystko zależy, jakiej wielkości chrusty będziesz robić :)
2164 dni temu
Po prostu przepyszne chrusty.
odpowiedz
2256 dni temu
beatko, cieszymy się, że udoskonaliłaś swoją recepturę!
odpowiedz
2259 dni temu
Zawsze robiłam pyszne faworki. Ten przepis mnie zaintrygował. Teraz już wiem, że dopiero teraz smażę pyszne chrusty. Dziękuję za ten przepis. jest fantastyczny.
odpowiedz
2510 dni temu
Agnieszko 10 minut ubijania wałkiem to całkiem sporo. Następnym razem możesz ubijać je krócej :)
odpowiedz
2511 dni temu
zrobiłam i wyszły GENIALNE!!! Przyznaję się, że było to moje pierwsze starcie z chrustem, ale mimo tego 4 czybate talerze poszły w jeden wieczór!!! Dziękuję za ten wyśmienity przepis
odpowiedz
2512 dni temu
a jak długo powinno trwać to ubijanie wałkiem? Wytrzymałam 10 minut i wydaje mi się, że to za mało
odpowiedz
2514 dni temu
Prosimy o cierpliwość, triki kucharskie są w drodze :)
odpowiedz
2515 dni temu
Czy Lidl zapomniał o trikach kucharskich ? Od świąt nie ma niczego nowego !
odpowiedz
2515 dni temu
Zrobiłam chrust wczoraj z tego przepisu i wyszły rewelacyjnie. Wiele przepisów przerobiłam ale zawsze było jakieś "ale". Wreszcie trafiłam na przepis który jest niemal idealny :). Wyszły kruche, delikatne, smaczne po prostu rewelacja :)
odpowiedz
2516 dni temu
ja zawsze robię na smalcu i nie wkładam ciasta do lodówki. A juto będę robić już w lidlu zakupiłam produkty :))))
odpowiedz
2516 dni temu
Ciasto smaczne,kruche ,dzieci pochłonęły chrusty pana Pawła :)
odpowiedz
2516 dni temu
Moja mama zawze dodoaje ocet do chrustów i nie siąkną tłuszczu a w smaku są takie same.
odpowiedz
2516 dni temu
podobno dolanie łyżki octu też nie powoduje wchłaniania tłuszczu tylko nie wiem czy to prawda i czy wpływa na smak chrustu
odpowiedz
2516 dni temu
Drogi gościu, dodatek wódki chroni ciasto przed wchłanianiem zbyt dużej ilości tłuszczu. Możesz zastąpić ją np. spirytusem (w nieco mniejszej ilości) lub pominąć - pamiętaj jednak, że wtedy twoje chruściki będą nieco bardziej tłuste.
odpowiedz
2516 dni temu
czy można zastąpić czymś wódkę?
odpowiedz
2517 dni temu
Zrobiłam,są pyszne i chrupiące takie jak lubię :)
odpowiedz
zobacz wszystkie