Faworki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe to przepyszna propozycja, która doskonale nadaje się nie tylko na karnawał! Polej je wyjątkowym lukrem pomarańczowym i sprawdź, jak idealnie smakują!

Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!

Wegańskie faworki
Szukasz przepisu na najlepsze wegańskie faworki? Kinga przygotowała recepturę bez jajek, dzięki której każdy przygotuje przepyszne, słodkie i chrupiące chruściki na tłusty czwartek!

Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
Poznaj przekąskę w stylu amerykańskim podawaną na festiwalach i jarmarkach – funnel cakes! To świetny sposób, by urozmaicić słodkie menu na tłusty czwartek!

Sylwestrowe „lane” chrusty
Tradycyjny polski przysmak w ciekawym wydaniu. Złociste chrusty o fantazyjnych kształtach to świetny pomysł na przyjęcie!

Nasz sprawdzony przepis na faworki
Faworki, czy też inaczej mówiąc chrust, a zdrobniale chruściki, to przysmak, po który sięga się zazwyczaj na początku roku. Przepis na faworki, podobnie jak i na pączki, jest zazwyczaj przekazywany z pokolenia na pokolenie w formie praktycznych umiejętności, dlatego trudno o jego wersję pisaną. Na szczęście w Kuchni Lidla faworki to jedne z bohaterek przepisu, więc nawet jeśli Wasze rodzinne receptury w międzyczasie gdzieś zaginęły, to zawsze znajdziecie u nas wskazówki, jak upiec faworki trydenckie albo chrusty. Porady Kuchni Lidla bazują na tradycyjnych przepisach na faworki, więc są idealne dla osób, które nie do końca wiedzą, jak je zrobić. Na standardowej liście składników znajduje się zawsze kwaśna śmietana oraz odrobina alkoholu lub octu, które zapobiegają nadmiernemu chłonięciu tłuszczu podczas smażenia. Oczywiście, jak zwykle, wiele przepisów nie opiera się na tych zasad. W przypadku faworków z piwem nie używa się już śmietany, z kolei faworki pieczone robi się bez jakiegokolwiek alkoholu. Jak widać, faworki można również podawać wprost z piekarnika, co niektórych tradycjonalistów może bardzo zdziwić. Wśród nietypowych przepisów, takich jak faworki na piwie, znajdują się również faworki na drożdżach. I choć na faworki drożdżowe powstał już niejeden przepis, to jednak wciąż nie przekonali się do nich miłośnicy podstawowej wersji chrustów. W smaku mogą być nawet bardziej podobne do racuchów przygotowywanych na drożdżach. Zupełnie inaczej smakują natomiast faworki z ciasta francuskiego, które już tylko wyglądem przypominają tradycyjne chruściki.
Bez względu jednak, który przepis wybierzecie, pamiętajcie, że faworki powinny być kruche. Co więc zrobić, żeby faworki były miękkie? Używajcie tylko schłodzonych składników i porządnie wyrabiajcie ciasto, wtedy Wasze faworki będą naprawdę puszyste.
Pyszne faworki – sprawdzone przepisy
Warto wiedzieć, że nieco trudniej uzyskać puszyste faworki w wersji fit. Mowa tu głównie o faworkach bezglutenowych, które są z reguły nieco grubsze od tradycyjnych i pozbawione charakterystycznych pęcherzyków, nadających im lekkość. Co oczywiście nie oznacza, że nie są smaczne – wręcz przeciwnie! Wszystkie rodzaje faworków są kruche, nawet faworki wegańskie, czyli takie bez jajek.
Wszystkim zabieganym, którzy marzą o faworkach zrobionych wg szybkiego przepisu, trzeba polecić faworki trydenckie, które, nie licząc tego, że ciasto na nie musi przez godzinę odpoczywać, przygotujecie w 30 minut! Sprawnie i bez większego wysiłku uda Wam się również zrobić wg prostego przepisu faworki bez spirytusu. Możliwości jest naprawdę sporo, wystarczy tylko dobrze poszukać!