Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
W garnku o średnicy 18 cm rozgrzewamy olej.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Podczas ucierania dodajemy mąkę, mleko oraz whisky. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do utartych żółtek.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i małym strumieniem wyciskamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor. Chrusty wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.
Faworki z karpia
Ryba nie jest nudna! Wystarczy sięgnąć po ciekawy i sprawdzony przepis Doroty Wellman na intrygujące faworki rybne.
Wegańskie faworki
Szukasz przepisu na najlepsze wegańskie faworki? Kinga przygotowała recepturę bez jajek, dzięki której każdy przygotuje przepyszne, słodkie i chrupiące chruściki na tłusty czwartek!
Faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe to przepyszna propozycja, która doskonale nadaje się nie tylko na karnawał! Polej je wyjątkowym lukrem pomarańczowym i sprawdź, jak idealnie smakują!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pieczona ryba po grecku
- Wegańska ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Sernik piernikowy
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
2856 dni temu
mniam, mniaammm!!.... "spraw Panie Boże, żeby te kalorie weszły w cycki a nie w brzuszek"...he, heee
odpowiedz
3232 dni temu
Przepyszne! Dzisiaj je robilam. Dziekuje za przepis.
odpowiedz
3564 dni temu
Lubię z Wami gotować i piec! Podobają mi się kulinarne innowacje zarówno p.Karola Okrasy,jak i Pana Pascala. Jednakże, bedąc dobrą gospodynią,która uwielbia tzw.pichcenie, zawsze staram się urozmaicić Wasze przepsisy według włąsnego gustu.Przważnie mi się udaje, tym bardziej,że do gotowania zachęca mnie moja nowa kuchnia Gorenje - prezent od Ukochanego.Wiadomo przeciez,że do serca facetów trafia sie przez żołądek. EVA - HADA P.S. Wesołych Świąt!
odpowiedz
3568 dni temu
Fajny przepis. Jeśli chodzi o kształt przypomina trochę indyjskie jalebi, ale mam wątpliwości co do smażenia na oleju roślinnym. Jeśli już, to tylko na kokosowym. Rafinowany nie jest drogi, może kiedyś doczekam się tego produktu w ofercie Lidla.
odpowiedz
3574 dni temu
Pyszne ,robiłam jak dzieci były małe a to już sporo lat minęło:) U mnie to nazywalismy -pajączki. :)
odpowiedz
3580 dni temu
Naprawdę świetny pomysł i przepis :) łatwe wykonanie smakowity efekt
odpowiedz
3590 dni temu
Drogi Gościu, jeśli chrusty paliły się, oznacza to, że temperatura oleju była zbyt wysoka.
odpowiedz
3590 dni temu
Zrobilam w tłusty czwartek lane chrusty i nie jestem zadowolona, ponieważ takie cieńkie chrusty szybko paliły sie w oleju, w związku z tym zrobilam po swojemu, mianowicie lałam prosto z pojemnika i wychodzily precelki, które byly grubsze i nie byly spalone. Pycha ciasto!
odpowiedz
3605 dni temu
Zrobiłam właśnie jako deser w karnawale i bardzo smakowało wszystkim. Przeciskałem przez torebkę, w której zrobiłam maleńka dziurkę i dzięki temu wychodziły chrupiące cieniutkie makaroniki. Super, będę wracać do tego przepisu :-)
odpowiedz
3605 dni temu
Bożko, whisky możesz zastąpić dowolnym innym mocnym alkoholem np. wódką lub rumem.
odpowiedz
3606 dni temu
Czy można czymś zastąpić whisky ?
odpowiedz
3608 dni temu
Smaczne racuszki, można nakładać cienką strużką na tłuszcz łyżką, są smaczne, ale tylko zjedzone od razu, na drugi dzień już nadają się jedynie do wyrzucena. Z tej porcji wychodzą 2 talerze...
odpowiedz
3628 dni temu
Super, przede wszystkim robi się je szybciej niż faworki. Bez walkowania , zawijania itd. Świetnie wyglądają i są pyszne. Rewelacja ! !
odpowiedz
3629 dni temu
Właśnie zrobiłam. Wyszły smaczne, choć nie powinny nazywać się chrustem, bo sugeruje to podobieństwo do faworków. Tymczasem w smaku przypominają raczej racuszki babci, nakładane łyżką (chyba każdy je pamięta z dzieciństwa). Moja rada: im cieńsze glutki, tym bardziej chrupiące. Zaleta jest taka, że fajnie się prezentują na stole, i że z podanej proporcji wchodzi ich dużo.
odpowiedz
zobacz wszystkie