Sylwestrowe „lane” chrusty
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

W garnku o średnicy 18 cm rozgrzewamy olej.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Podczas ucierania dodajemy mąkę, mleko oraz whisky. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do utartych żółtek.

Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i małym strumieniem wyciskamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor. Chrusty wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    217 dni temu
    mniam, mniaammm!!.... "spraw Panie Boże, żeby te kalorie weszły w cycki a nie w brzuszek"...he, heee

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    592 dni temu
    Przepyszne! Dzisiaj je robilam. Dziekuje za przepis.

    odpowiedz

  • Eva Stopczyk-Tucker Eva Stopczyk-Tucker
    924 dni temu
    Lubię z Wami gotować i piec! Podobają mi się kulinarne innowacje zarówno p.Karola Okrasy,jak i Pana Pascala. Jednakże, bedąc dobrą gospodynią,która uwielbia tzw.pichcenie, zawsze staram się urozmaicić Wasze przepsisy według włąsnego gustu.Przważnie mi się udaje, tym bardziej,że do gotowania zachęca mnie moja nowa kuchnia Gorenje - prezent od Ukochanego.Wiadomo przeciez,że do serca facetów trafia sie przez żołądek. EVA - HADA P.S. Wesołych Świąt!

    odpowiedz

  • mua mua
    929 dni temu
    Fajny przepis. Jeśli chodzi o kształt przypomina trochę indyjskie jalebi, ale mam wątpliwości co do smażenia na oleju roślinnym. Jeśli już, to tylko na kokosowym. Rafinowany nie jest drogi, może kiedyś doczekam się tego produktu w ofercie Lidla.

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    934 dni temu
    Pyszne ,robiłam jak dzieci były małe a to już sporo lat minęło:) U mnie to nazywalismy -pajączki. :)

    odpowiedz

  • Magda - Gość Magda - Gość
    940 dni temu
    Naprawdę świetny pomysł i przepis :) łatwe wykonanie smakowity efekt

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    951 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli chrusty paliły się, oznacza to, że temperatura oleju była zbyt wysoka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    951 dni temu
    Zrobilam w tłusty czwartek lane chrusty i nie jestem zadowolona, ponieważ takie cieńkie chrusty szybko paliły sie w oleju, w związku z tym zrobilam po swojemu, mianowicie lałam prosto z pojemnika i wychodzily precelki, które byly grubsze i nie byly spalone. Pycha ciasto!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    965 dni temu
    Zrobiłam właśnie jako deser w karnawale i bardzo smakowało wszystkim. Przeciskałem przez torebkę, w której zrobiłam maleńka dziurkę i dzięki temu wychodziły chrupiące cieniutkie makaroniki. Super, będę wracać do tego przepisu :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    966 dni temu
    Bożko, whisky możesz zastąpić dowolnym innym mocnym alkoholem np. wódką lub rumem.

    odpowiedz

  • Bożka Bożka
    966 dni temu
    Czy można czymś zastąpić whisky ?

    odpowiedz

  • Alusia Alusia
    968 dni temu
    Smaczne racuszki, można nakładać cienką strużką na tłuszcz łyżką, są smaczne, ale tylko zjedzone od razu, na drugi dzień już nadają się jedynie do wyrzucena. Z tej porcji wychodzą 2 talerze...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    989 dni temu
    Super, przede wszystkim robi się je szybciej niż faworki. Bez walkowania , zawijania itd. Świetnie wyglądają i są pyszne. Rewelacja ! !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    989 dni temu
    Właśnie zrobiłam. Wyszły smaczne, choć nie powinny nazywać się chrustem, bo sugeruje to podobieństwo do faworków. Tymczasem w smaku przypominają raczej racuszki babci, nakładane łyżką (chyba każdy je pamięta z dzieciństwa). Moja rada: im cieńsze glutki, tym bardziej chrupiące. Zaleta jest taka, że fajnie się prezentują na stole, i że z podanej proporcji wchodzi ich dużo.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram