
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- głęboką patelnię lub garnek
KROK 1
Gotujemy jajka na twardo, obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z chrzanem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Sos przekładamy do małej miseczki.
KROK 2
Pozbawione skóry płaty karpia namaczamy przez całą noc w mleku z dodatkiem plasterków czosnku. Osączone z zalewy filety dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na szerokie paski. Na środku każdego kawałka robimy niewielkie rozcięcie, przez które przekładamy filet, tworząc kształt faworka.
KROK 3
Faworki z karpia panierujemy w niewielkiej ilości mąki i smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe faworki osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Faworki układamy na talerzu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z sosem chrzanowym i cząstkami cytryny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
- Burek ze szpinakiem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sernik pistacjowy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Jajka na miękko
- Mini burgery
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Przekąski sylwestrowe
- Guacamole
- Ryba z piekarnika
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
1032 dni temu
Czy można go przyrządzić wcześniej a później odgrzac w piekarniku czy najlepszy będzie prosto z patelni?
Odpowiedz
1032 dni temu
Faworki zdecydowanie najlepsze będą prosto z patelni. Jeśli jednak nie dasz rady przygotować ich zaraz przed podaniem, możesz je odgrzać w piekarniku.
2932 dni temu
Jak to: pozbawione skóry??? Na zdjęciu są ze skórą.
Odpowiedz
3587 dni temu
Zrobię na pewno,wspaniale będzie wyglądał na wigilijnym stole. Pani Doroto ja robię panierkę z jednej łyżki mąki pszennej i połowę łyżki mąki ziemniaczanej jest wtedy chrupiąca i wyjątkowo smaczna. Pozdrawiam, życząc szczęśliwych Świąt
Odpowiedz
3589 dni temu
W przepisie jest napisane, że karp jest smażony bez skóry. Na zdjeciu jest ze skórą. Zresztą wydaje mi się że bez skóry faworki by się rozpadły. Może miało być napisane że bez ości?
Odpowiedz
3588 dni temu
Dorota w swoim przepisie (na filmie) robi faworki z filetów bez skórki :) I jak widać, ładnie trzymają formę.
3587 dni temu
albo raczej bez łusek
3589 dni temu
Pięknie dziękuję Pani Doroto za przepis, którego już jakiś czas szukałem! Dodatkowo podaję sugestię Pani Magdy Gessler zawartą na innej stronie: "Gdy karp zacznie się rumienić i wypływać na wierzch, zmniejsza się ogień do minimum, dzięki czemu ryba zacznie się powoli konfitować, żeby dojść do właściwego smaku. Przy tak wysokiej temperaturze resztki ości się rozpuszczają, więc podczas jedzenia nie trzeba się nimi przejmować. Dzięki temu wszyscy ci, którzy boją się karpia ze względu na ości, mogą się nim rozkoszować do woli, nie martwiąc się o ewentualne udławienie. Karpiowe faworki podaję z koglem-moglem wzmocnionym świeżo utartym chrzanem i wszyscy są zachwyceni!" Wesołych Świąt Pani Doroto!
Odpowiedz