Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- głęboką patelnię lub garnek
KROK 1
Gotujemy jajka na twardo, obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z chrzanem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Sos przekładamy do małej miseczki.
KROK 2
Pozbawione skóry płaty karpia namaczamy przez całą noc w mleku z dodatkiem plasterków czosnku. Osączone z zalewy filety dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na szerokie paski. Na środku każdego kawałka robimy niewielkie rozcięcie, przez które przekładamy filet, tworząc kształt faworka.
KROK 3
Faworki z karpia panierujemy w niewielkiej ilości mąki i smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe faworki osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Faworki układamy na talerzu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z sosem chrzanowym i cząstkami cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!
Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
Tradycyjny karp w nowoczesnej odsłonie! Niezwykła kompozycja ryby i aromatycznego sosu z suszonych owoców.
Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.
Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Soczysty łosoś z sosem z rukoli
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
- Tatar ze śledzia z musztardą francuską
- Spaghetti z mulami
- Żurek babci
- Minipizza z kabanosami
- Karp w galarecie
- Granola
- Owsiany placek z rabarbarem
- Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
- Faworki drożdżowe
- Zupa z brukselki i jabłka z orzechową kruszonką
- Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
- Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
- Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
- Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
- Karp pieczony w cebuli
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Faszerowana indyczka
- Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
- Banoffee w słoiku
- Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Jagnięcina w marynacie musztardowej
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Śląskie pieczonki z kociołka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
700 dni temu
Czy można go przyrządzić wcześniej a później odgrzac w piekarniku czy najlepszy będzie prosto z patelni?
odpowiedz
700 dni temu
Faworki zdecydowanie najlepsze będą prosto z patelni. Jeśli jednak nie dasz rady przygotować ich zaraz przed podaniem, możesz je odgrzać w piekarniku.
2600 dni temu
Jak to: pozbawione skóry??? Na zdjęciu są ze skórą.
odpowiedz
3255 dni temu
Zrobię na pewno,wspaniale będzie wyglądał na wigilijnym stole. Pani Doroto ja robię panierkę z jednej łyżki mąki pszennej i połowę łyżki mąki ziemniaczanej jest wtedy chrupiąca i wyjątkowo smaczna. Pozdrawiam, życząc szczęśliwych Świąt
odpowiedz
3257 dni temu
W przepisie jest napisane, że karp jest smażony bez skóry. Na zdjeciu jest ze skórą. Zresztą wydaje mi się że bez skóry faworki by się rozpadły. Może miało być napisane że bez ości?
odpowiedz
3257 dni temu
Dorota w swoim przepisie (na filmie) robi faworki z filetów bez skórki :) I jak widać, ładnie trzymają formę.
3256 dni temu
albo raczej bez łusek
3258 dni temu
Pięknie dziękuję Pani Doroto za przepis, którego już jakiś czas szukałem! Dodatkowo podaję sugestię Pani Magdy Gessler zawartą na innej stronie: "Gdy karp zacznie się rumienić i wypływać na wierzch, zmniejsza się ogień do minimum, dzięki czemu ryba zacznie się powoli konfitować, żeby dojść do właściwego smaku. Przy tak wysokiej temperaturze resztki ości się rozpuszczają, więc podczas jedzenia nie trzeba się nimi przejmować. Dzięki temu wszyscy ci, którzy boją się karpia ze względu na ości, mogą się nim rozkoszować do woli, nie martwiąc się o ewentualne udławienie. Karpiowe faworki podaję z koglem-moglem wzmocnionym świeżo utartym chrzanem i wszyscy są zachwyceni!" Wesołych Świąt Pani Doroto!
odpowiedz