zobacz film Karp w migdałach

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Blachę i papier do pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 160-170°C (termoobieg).

Karp

Bierzemy 2 płaty karpia, wycinamy ości z części brzusznej, odcinamy płetwy i część ogonową. Filet kroimy na mniejsze kawałki – każdy na 4. Resztki ryby (skrawki i ości) tniemy na mniejsze kawałki. Do garnka nalewamy zimną wodę w takiej ilości, żeby przykryły kawałki ryb. Wrzucamy resztki ryb. Zagotowujemy i gotujemy bulion.

Płaty karpia doprawiamy białym pieprzem i solą (tylko od strony mięsa). Na talerz wbijamy 1 jajo, roztrzepujemy je.
Na kolejny talerzyk wysypujemy niewielką ilość mąki, na następny wysypujemy płatki migdałów. Odrobinę skórki z cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej) ścieramy na karpia (tylko od strony mięsa), następnie płaty karpia obtaczamy w mące, w jaju i w płatkach migdałów (tylko od strony mięsa, nie od strony skóry).

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (tłuszcz nie może być zbyt mocno nagrzany). Płaty karpia kładziemy na patelnię płatkami migdałowymi do dołu. Smażymy z jednej i z drugiej strony na złoty kolor. Obsmażone płaty karpia wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia.

Sos

Wywar rybny odcedzamy i ponownie przelewamy do garnka, gotujemy w celu zredukowania bulionu do 1/2 objętości.

Na patelnię, na której smażyliśmy karpia, wsypujemy cukier i rodzynki. Czekamy, aż cukier zamieni się w złoty karmel. Następnie całość zalewamy winem. Mieszamy.
Czekamy kilka minut, aż rodzynki zrobią się miękkie. Na patelnię ścieramy jeszcze odrobinę skórki z cytryny. Dolewamy wywar rybny.
Na wolnym ogniu redukujemy zawartość patelni (mniej więcej o 1/3). Gdy sos już odparuje, dodajemy śmietanę 30%. Dodajemy zmrożone masło w kawałkach (niewielką ilość masła zostawiamy, będziemy dodawać później do sosu). Doprawiamy skórką z cytryny i ponownie odparowujemy.

Jak podawać

Karpia wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty, tylko w celu podgrzania. Do sosu na patelni dodajemy kolejne kawałki masła. Doprawiamy sokiem z cytryny (do smaku). Sos powinien być zawiesisty, ale lekki.

Karpia wyciągamy z piekarnika. Na talerz wykładamy sos razem z rodzynkami. Wykładamy po 2 kawałki karpia na talerz. Przystrajamy rodzynkami z sosu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (40)

Avatar
  • Gość Gość
    486 dni temu
    Czy potrawę można podawać na zimno czy lepiej na bieżąco?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    486 dni temu
    Danie najlepiej smakuje na ciepło :)
  • Gość Gość
    487 dni temu
    Czy zamiast wina można użyc coś innego lub zrezygnować z niego w ogóle? Jestem w ciąży i niestety muszę jakoś zmodyfikować przepis!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    487 dni temu
    Wino możesz zastąpić sokiem winogronowym lub jabłkowym.

  • 836 dni temu
    Rewelacja - polecam!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    859 dni temu
    Niebo w gębie - polecam!

    odpowiedz

  • gederyn gederyn
    1532 dni temu
    ostatnio zamiast karpia użyłem dorsza mmmm polecam

    odpowiedz

  • Sceptyk Sceptyk
    1581 dni temu
    Ploecam wszykim .Wyborny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1581 dni temu
    Robiliśmy w domu podobny, teraz ten i jest wspaniały - będzie stałym punktem ... nie tylko czasu świątecznego.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1588 dni temu
    Robiłam już karpia w migdałach,wszedł pyszny .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1810 dni temu
    Wyśmienity. Nie jestem fanką karpia, ale ten był naprawdę fantastyczny. Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1857 dni temu
    REWELACJA!!!!!!! Lubię karpia ale tego uwielbiam!

    odpowiedz

  • Izabela Izabela
    1874 dni temu
    Karpika przygotowała moja teściowa - wyśmienity! Z ciekawości zjadłam - bo nie lubię karpia ale teraz będzie gościł na naszym stole w każde święta....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1878 dni temu
    Najlepszy jakiego jadłam. I nawet mi wyszedł!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1883 dni temu
    coś pysznego , rewelacja

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1943 dni temu
    glick, jeszcze na pewno bardzooo dużo! :-) Zapraszamy do nas jak najczęściej. Pozdrawiamy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1943 dni temu
    Ann, dziękujemy za opinię, Karol na pewno się ucieszy, że jego przepis okazał się sukcesem. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1943 dni temu
    ApoC, fajna podmiana karpia na tilapię! I cieszymy się. że danie smakowało gościom - nie ma to jak zadowoleni biesiadnicy :-) Życzymy kolejnych powtórek równie udanych!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1943 dni temu
    Januszu kus, pięknie dziękujemy za opinię :-) My też jesteśmy dokładnie tego samego zdania - ten karp jest pyszny. Warto go powtórzyć nie tylko w Wigilię :-) Pozdrawiamy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1943 dni temu
    Doroto, bardzo się cieszymy, że wypróbowałaś przepisy z płyty! Na pewno przekażemy Karolowi Okrasie Twoją opinię :-) I masz całkowitą rację - w życiu piękne jest to, że przed nami wciąż jeszcze tyle nowego do spróbowania :-) Koniecznie daj znać, jak smakowała Ci kaczka! Pozdrawiamy.

    odpowiedz

  • Dorota Feliksik Dorota Feliksik
    1944 dni temu
    Wypróbowałam również dania wigilijne z płyty z Lidla . Panie Karolu dzięki Pana przepisom moja wigilia była inna od wszystkich wcześniejszych. Naprawdę warto próbować całkiem nowych przepisów, bo dzięki nim odkrywany nieznane smaki. W końcu życie tak szybko upływa , dlatego też warto aby upływało smacznie :) Jutro będę przygotowywać kaczkę wg. Pana Pascala . Napiszę jak smakowała .

    odpowiedz

  • Dorota Feliksik Dorota Feliksik
    1944 dni temu
    Bardzo smaczne danie wigilijne . Będę je podawała co roku bo tak smakowało domownikom i gościom .

    odpowiedz

  • Janusz  kus Janusz kus
    1945 dni temu
    naprawde rewelacja bardzo polecam

    odpowiedz

  • ApoC ApoC
    1945 dni temu
    nie wiem jak z karpiem bo średnio du lubię ja wg przepisu zrobiłem Tilapię i jestem ugotowany na kilka następnych świąt wszystkim smakowało Pozdrawiam i Wesołych

    odpowiedz

  • Ann Ann
    1946 dni temu
    Dzisiaj na moim wigilijnym stole zagościł karp przepisu Okrasy. Coś pysznego,wszyscy sie zachwycali smakiem i wyglądem!! POLECAM! i zyczę wszystkim Wesołych Świąt :)

    odpowiedz

  • Qwerty Qwerty
    1947 dni temu
    Ej jest przepis na kurczaka ze śliwkami ? Proszę o szybką odp z góry dzieki :)

    odpowiedz

  • glick glick
    1947 dni temu
    Ile będzie tych "par przepisów" Pascala i Okrasy???

    odpowiedz

  • Zosik07 Zosik07
    1948 dni temu
    Ja również , życzę Wszystkiego naj moim Kulinarnym Guru :))) Chciałam dodać , że nie lubiłam nigdy kompotu z suszu....ale Karol wszystko zmienił. Wczoraj była próba jest extra, może dlatego że nie ma nie wiadomo czego tylko kilka owoców i to naszych rodzimych. Musze go zrobić znowu bo wczorajszego już nie ma !!!! Wracając do płyty świątecznej jest świetna i uwielbiam sposób w jaki Karol opowiada o jedzeniu i na płycie i na wszystkich filmikach z przepisami :))))Pozdrawiam portal , Życzę wszystkiego najlepszego i mam nadzieję że będziecie tu zawsze:))

    odpowiedz

  • lilypotter12 lilypotter12
    1949 dni temu
    Uwielbiam te przepisy ! Robiłam prawie wszystkie i wszystkie są genialne ! Mam wszystkie ulotki i trzymam w segregatorze. I Okrasa i Pascal jest super. Jedno pytanko: Ile będzie w sumie tych przepisów (tygodni)? Proszę o szybką odp.:) Dziękuję, wesołych świąt.

    odpowiedz

  • lilypotter12 lilypotter12
    1949 dni temu
    Mam pytanie: czy zamiast migdałów można dodać coś innego? Moja rodzina za nimi nie przepada:(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1949 dni temu
    Alic3, prosimy o zgłoszenie się w tej sprawie na naszą bezpłatną infolinię dla klientów, pod numer 800 - 507 777 lub poprzez nasz formularz kontaktowy: http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/24410.htm. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1949 dni temu
    Miroslawie, bo to przepis z gatunku tych, co z pokolenia na pokolenie... W Wigilię, tę najważniejszą kolację w roku, właśnie to jest piękne, że pojawiające się na stole dania pielęgnują rodzinne, polskie tradycje. Życzymy Ci wspaniałych, smakowitych i bardzo rodzinnych Świąt!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1949 dni temu
    jaromlody, karpia na pewno da się zastąpić, ale chyba lepsza będzie jakaś ryba o białym mięsie, np. pstrąg. Ale jeśli wolisz łososia to na pewno warto spróbować! Napisz nam potem koniecznie, jak wyszedł. Pozdrawiamy świątecznie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1949 dni temu
    Zosiku, lejesz miód na nasze i Karola serce :-) Wspaniale czytać, że przepisy naszego mistrza żyją w Twojej kuchni. I że inspiracje z płyty Okrasy przydają się w szykowaniu najważniejszej kolacji w roku. Przekażemy Karolowi Twoje miłe słowa, pozdrowimy świątecznie Pascala, a Tobie od obu mistrzów Kuchni Lidla i naszym redakcji portalu, życzymy pysznych, rodzinnych, wesołych Świąt!

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    1949 dni temu
    Byłam dziś świadkiem ciekawej rozmowy - pan w sklepie spytał obsługę gdzie może znaleźć karpia bo on od 3 dni przychodzi i nie ma na co otrzymał odpowiedź (godz.8,30) że nie ma i opryskliwym tonem pan z obsługi dodał - trzeba się co dzień interesować rano bo co dzień jest dostawa i dociera tylko parę paczek i coś w stylu że klient sam jest sobie winien - gratulacje Lidlu

    odpowiedz

  • Zosik07 Zosik07
    1949 dni temu
    Okrasa jest fantastyczny.....wypróbowałam już wiele przepisów I Pascala też są fantastyczne. Płyta z przepisami na wigilię bomba!!!! Świetny barszcz i pomysł na wycinanie uszek :))) Życzę Wesolych Świąt i jeszcze więcej wspaniałych kulinarnych pomysłów z kolegą Pascalem:)))

    odpowiedz

  • Miroslawa Sajna Miroslawa Sajna
    1952 dni temu
    PRZEPIS CIEKAWY DAWNO TEMU ROBIONY PRZEZ MOJA BABCIE

    odpowiedz

  • jaromlody jaromlody
    1953 dni temu
    świetny przepis.tylko zastanawia mnie czy zamiast karpia może być łosoś norweski???

    odpowiedz

  • jacenty jacenty
    1953 dni temu
    Na rano przez Lidlem w Bydgoszczy niezła kolejka się ustawiła - wszyscy po karpia. Na szczęście karpik już się chłodzi w lodówce, na wigilię będzie próba. Przepis wygląda znakomicie

    odpowiedz

  • mika mika
    1953 dni temu
    Świetny przepis , napewno zagości taki karpik u mnie na stole wigilijnym.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram