zobacz film Soczysty łosoś z sosem z rukoli

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wczesniej

Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odcedź i wystudź.

Łosoś

Kawałki łososia myjemy pod delikatnym strumieniem zimnej wody i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Odcinamy kawałeczki łososia z jednej i z drugiej strony, wyrównując filet. Każdy kawałek przekrawamy na pół, dochodząc do skóry, następnie odcinamy skórę.

Posypujemy łososia białym pieprzem i solą (zarówno z jednej jak i z drugiej strony), następnie skrapiamy oliwą z oliwek z obu stron (oliwę rozsmarowujemy na łososiu). Następnie kawałki łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdego łososia ścieramy niewielką ilość skórki z limonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 55 stopni C na mniej więcej 30 - 35 minut.
Uwaga! Jeżeli wolisz łososia dobrze wypieczonego to należy wydłużyć czas pieczenia.

Rozgrzewamy patelnię, na którą następnie wlewamy miód (ok. 2 łyżeczki). Na rozgrzany miód wrzucamy gruszki pokrojone w kostkę 1 x 1 cm, mieszamy, dodajemy sok z 1 limonki, ponownie mieszamy. Gotujemy aż sos się zredukuje.

Sos

65 g rukoli, 30 g miodu, 30 g musztardy i sok z 1 limonki miksujemy. Dodajemy niewielką ilość wody. Następnie lejemy oliwę z oliwek (ok. 100 ml) małym strumieniem, cały czas miksując (powinniśmy uzyskać zawiesistą i idealnie kremową konsystencję). Sos wstawiamy do lodówki.

W międzyczasie zdejmujemy gruszki z patelni i przekładamy je do miseczki.

Sałatka z kaszy gryczanej

Gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie obieramy zielony ogórek, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę. Siekamy czosnek i kruszymy twaróg. Do miski z ugotowaną kaszą gryczaną dodajemy pokrojony ogórek, posiekany czosnek, pokruszony twaróg i sok z 1/2 limonki. Całość doprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy. Dodajemy około 30 ml oliwy z oliwek. Delikatnie mieszamy dodając 1 łyżeczkę miodu. Po 35 minutach wyjmujemy łososia z piekarnika.

Jak podawać

Na środku talerza układamy sałatkę z kaszy i ogórka. Sos z rukoli przelewamy na talerz obok sałatki z kaszy. Łososia wykładamy na sałatkę, na łososia kładziemy gruszki.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (48)

Avatar
  • Mila Mila
    249 dni temu
    Tego dania nie powstydziłaby się ekskluzywna restauracja❤ Łosoś rozpływa się w ustach, a wraz z tą sałatką i gruszką - normalnie szaleństwo zmysłów. Pomimo tego, że jeszcze nigdy nie dodaliśmy sosu z rukoli i tak jest to jedno z najlepszych dań, które powtarzamy wielokrotnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1359 dni temu
    Znakomity przepis - naprawdę robi wrażenie, a połączenie smaków niesamowite. Osobiście nie znoszę kaszy ale tu... No szok. Polecam

    odpowiedz

  • Gośćanna Gośćanna
    2214 dni temu
    Potrawa REWELACYJNA !! Polecam bardzo !! ;-)

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    2479 dni temu
    czy jeśli użyję pstrąga łososiowego, to obróbka termiczna w jego przypadku może być taka sama? Czy mogę go użyć zamiennie do tego łososia, czy nie bardzo pasuje? Dzięki za pomoc i pozdrawiam ! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2479 dni temu
    Pstrąg również się tu sprawdzi. Czas pieczenia pozostaje taki sam :)
  • Marko45 Marko45
    2551 dni temu
    Od czasu gdy zrobiłem łososia wg tego przepisu nikt w mojej rodzinie, łącznie ze mną, nie wyraża zgody na pieczonego łososia w innej formie:) Delikates jakich mało! Tak delikatnie pieczony łosoś z ekskluzywnymi :) dodatkami to niebo w gębie.

    odpowiedz

  • Iwona Muskalska Iwona Muskalska
    3238 dni temu
    Wyśmienite danie!!

    odpowiedz


  • 3439 dni temu
    Wyszło idealne! Bardzo polecam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3559 dni temu
    Drogi Gościu, sprawdź proszę, czy masz zaktualizowane wszystkie wtyczki. Bez tego, player może działać niepoprawnie. Niektóre z przepisów Kuchni Lidla znajdziesz również na naszym kanale na YouTube - https://www.youtube.com/user/LidlPolskaPL Zapraszamy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3559 dni temu
    Wasz odwarzacz wideo jest po prostu żałosny. Na innych stronach mój internet bez problemu radzi sobie z filmami w rozdzielczości HD, a u was nawet poniżej tej się "tnie". I rodzi się jedno pytanie czy aż tak trudno było wrzucić ten film na serwis YouTube ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3579 dni temu
    Ciekawe połączenie smaków i aromatów. Kasza, sos i gruszki - pyszne, na pewno do kolejnego powtórzenia, natomiast sam łosoś już nie, ale to pewnie dlatego, że nie lubię tej ryby. Następnym razem zamienię rybę na drób ;)

    odpowiedz

  • Świstak Świstak
    3597 dni temu
    Nie jadam zbytnio kasz. A już na pewno nie gryczaną (poza kaszankami). Ale to połączenie sprawiło, że robiłem już kilka razy taką "sałatkę". Smakuje ze wszystkim, najbardziej z daniami z sosami. Łosoś po takim upieczeniu jest jak wędzony. Mi nie przypadł do gustu. Dopiekłem go jak niektórzy poniżej :). Ale gruszki są mega. Sos też przepyszny w połączeniu z łososiem. Powtórzę nie raz.

    odpowiedz

  • ajka ajka
    3680 dni temu
    Danie bardzo smaczne i dosyc łatwo się je robi.Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3771 dni temu
    rewelacja-polecam wszystkim

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3794 dni temu
    Danie bardzo dobre, ale zbyt szybko staje się zimne. Czy polędwica z tuńczyka w 55oC też będzie tak dobra?

    odpowiedz

  • rybka rybka
    3848 dni temu
    Pyszne danie, łosoś delikatny, sałatka z kaszy syta i zdrowa a słodycz gruszki? Same plusy:)

    odpowiedz

  • Anias Anias
    3916 dni temu
    Danie pierwsza klasa, szczegolnie losos-prawdziwe arcydzielo. Gratuluje pomyslu. Danie na pewno na stale zagosci na liscie dan obiadowych.

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    3933 dni temu
    Dziękuje :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3934 dni temu
    Paulina, lepszy od mozzarelli będzie ser sałatkowy typu feta.

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    3934 dni temu
    Witam. Wygląda pysznie... planuję zrobić, ale... jakby tak zamiast twarogu dodać kulkę mozzarelli? Nie lubię twarogu... Czy to się będzie ze sobą jakoś komponować? Będę wdzięczna za radę :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3956 dni temu
    Mistrzostwo! Och Karol, przez żełądek trafiłeś do mojego serca :*

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3970 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa! :)

    odpowiedz

  • Ojos Ojos
    3971 dni temu
    Danie jest wybitne! Sos z rukoli ma niesamowity smak, goście nie mogli odgadnąć składników, bo połączenie smaków jest nietypowe. Łosoś pieczony w niskiej temperaturze rozpływa się w ustach. Do sałatki z kaszy dodałam świeże liście rukoli - danie na talerzu wyglądało przepięknie. Poważnie, danie zasługuje na gwiazdki Michellina. Brawo Karol!

    odpowiedz

  • lenaszynia lenaszynia
    4057 dni temu
    najlepsza potrawa Okrasy, łosoś rozpływa się w ustach , mniam!

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    4143 dni temu
    Robiłam to danie i zdecydowanie polecam! Pyszności

    odpowiedz

  • Zanka Zanka
    4302 dni temu
    Potrawa jest niesamowita. Łosoś delikatny, cała rodzina oszalała.

    odpowiedz

  • annna25 annna25
    4305 dni temu
    Wyśmienite danie, łososia nie jadłam lepszego choć taka kasza prażona nie w moim guście ale i tak cudowne danie.

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    4307 dni temu
    łosoś rewelacja, jak wędzimy tę rybę to ma podobną konsystencję, delikatny soczysty po prostu pycha. Gruszka ze względu na kwaskowatość idealnie się komponowała z łososiem. Nie miałam kaszy gryczanej więc robiłam z jęczmienną - pyszna sałatka, nawet lepsza niż przy powtórce z gryczaną. Sos bardzo dobry, ale służy w tym daniu raczej do ozdoby bo z nim ginął mi smak łososia. Tak więc gruszka+łosoś i sałatka na 5+

    odpowiedz

  • miak miak
    4362 dni temu
    Wspaniałe połączenie łososia, kaszy gryczanej oraz sosu z rukoli. Razem wszytskie skałdniki idealnie się komponują. Jestem fanka kuchni Pana Karola :)

    odpowiedz

  • luki lu luki lu
    4377 dni temu
    Niesamowite...goscie nie wiedzieli co sie dzieje podczas jedzenia

    odpowiedz

  • Kobieta Kobieta
    4378 dni temu
    To jest wspaniały przepis, zrobiłam i jestem zaskoczona delikatnościa łososia piczone w tej temperaturze. Gruszki nie były słodkie bo kwasnia limonka wyostrzyła smak. Kasza i sos z rukoli super.Powtórzę to nie raz. Pozdrawiam Mistrza.

    odpowiedz

  • alinka alinka
    4378 dni temu
    Łosoś mi bardzo smakował, jednak za dużo gruszkowo-miodowej słodkości, kasza tak sobie natomiast nie smakował mi kompletnie sos z rukoli

    odpowiedz

  • playwithfashion playwithfashion
    4380 dni temu
    To mój pierwszy przepis z tej serii. Pysznie wyglądało i było pyszne!

    odpowiedz

  • aeschna aeschna
    4380 dni temu
    rewelacyjne danie; na pewno wróci na nasz stół

    odpowiedz

  • Iv-v Iv-v
    4380 dni temu
    Zrobiłam :) jesteśmy pod wrażeniem, niesamowite! Pyszne! Z pewnością to powtórzę!

    odpowiedz

  • Ulala Ulala
    4381 dni temu
    Danie wyśmienite, popieściło nasze podniebienia. W przygotowaniu pomagał 9-letni syn, który jedząc stwierdził, że nigdy w życiu nie jadł tak pysznego łososia. I to jest najważniejszy komentarz :)

    odpowiedz

  • nat nat
    4381 dni temu
    niestety w Piasecznie po łososiu nie było śladu, Pani z obsługi powiedziała, ze był tylko w poniedziałek przez chwilę, ja byłam w środę o 13, więc z tymi codziennymi dostawami chyba nie we wszystkich punktach tak jest...trochę słabo bo to podstawowy składnik dań w tym tygodniu ;(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4381 dni temu
    Magdo, jak najbardziej możesz przygotować łososia na parze. Pozdrawiamy.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    4382 dni temu
    Kupiłam skladniki do tego przepisu,ale mam 1 pytanie.Czy łosoś musi być koniecznie pieczony w piekarniku czy moze byc przygotowany na parze?

    odpowiedz

  • Jacek Jacek
    4382 dni temu
    Sałatka pyszna ! Odkryłem na nowo kaszę gryczaną :) a łosoś też dobry, ale jednak dałem 70 stopni i 40 minut. Smacznego :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4382 dni temu
    Kochani Użytkownicy, dostawy łososia następują codziennie rano. Z tego, co się dowiedzieliśmy – zostały teraz znacznie zwiększone, tak więc bez problemu powinniście móc kupić jutro łososia w swoim sklepie. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Iga Iga
    4383 dni temu
    w gdańskich lidlach popołudniu po łososiu nie było nawet śladu, więc kupiłam w innym sklepie. Danie smaczne, ale raczej na środek lata a nie późny listopad - wszystko jest zimne, a sama ryba ledwo ciepła, a wszystko to zgodnie z przepisem!

    odpowiedz

  • az az
    4383 dni temu
    We Wrocławiu na Długosza mieli dziś rano pełne lodówki. Pewnie trzeba właśnie rano się wybrać, bo popołudniem może być ciężko dostać.

    odpowiedz

  • uz uz
    4383 dni temu
    we Wrocławiu tez nie ma lososia...

    odpowiedz

  • asia asia
    4384 dni temu
    to danie jest wyśmienite!:)

    odpowiedz

  • Doc Doc
    4384 dni temu
    he he - w Zielonej Górze tez nie zostala ani metka po Wososiu - TEZ EMWRYCI W ZWARTYM SZYKU WYKUPILI ? Celem spekulacji ?

    odpowiedz

  • pisar pisar
    4384 dni temu
    Danie wyśmienite z tym, że tym razem Lidl słabo się przygotował. Zjeździłem wszystkie lidly w Bydgoszczy i niestety po łososiu nie została nawet metka z ceną !! Czyżby sprawił to poranny szturm emerytów a może brak autostrady z Gdańska i cały łosoś pojechał do Torunia. Pozdrawiam i czekam na jakieś przepisy na zupki.

    odpowiedz

  • krystianos krystianos
    4384 dni temu
    WYBORNE DANIE:) Trochę się bałem tego połączenia twarogu z kaszą, jednak bezpodstawnie;) Moim zdaniem takiego dania nie powstydziłyby się drogie restauracje:) Po prostu pychota;) Jedyne ale to brak filetów z łososia w lidlach w Bydgoszczy (byłem z żoną w dwóch:P). Cóż filet musieliśmy kupić u konkurencji. Ale danie jak najbardziej zasługuje na 6.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!