Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wczesniej
Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odcedź i wystudź.
Łosoś
Kawałki łososia myjemy pod delikatnym strumieniem zimnej wody i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Odcinamy kawałeczki łososia z jednej i z drugiej strony, wyrównując filet. Każdy kawałek przekrawamy na pół, dochodząc do skóry, następnie odcinamy skórę.
Posypujemy łososia białym pieprzem i solą (zarówno z jednej jak i z drugiej strony), następnie skrapiamy oliwą z oliwek z obu stron (oliwę rozsmarowujemy na łososiu). Następnie kawałki łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdego łososia ścieramy niewielką ilość skórki z limonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 55 stopni C na mniej więcej 30 - 35 minut.
Uwaga! Jeżeli wolisz łososia dobrze wypieczonego to należy wydłużyć czas pieczenia.
Rozgrzewamy patelnię, na którą następnie wlewamy miód (ok. 2 łyżeczki). Na rozgrzany miód wrzucamy gruszki pokrojone w kostkę 1 x 1 cm, mieszamy, dodajemy sok z 1 limonki, ponownie mieszamy. Gotujemy aż sos się zredukuje.
Sos
65 g rukoli, 30 g miodu, 30 g musztardy i sok z 1 limonki miksujemy. Dodajemy niewielką ilość wody. Następnie lejemy oliwę z oliwek (ok. 100 ml) małym strumieniem, cały czas miksując (powinniśmy uzyskać zawiesistą i idealnie kremową konsystencję). Sos wstawiamy do lodówki.
W międzyczasie zdejmujemy gruszki z patelni i przekładamy je do miseczki.
Sałatka z kaszy gryczanej
Gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie obieramy zielony ogórek, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę. Siekamy czosnek i kruszymy twaróg. Do miski z ugotowaną kaszą gryczaną dodajemy pokrojony ogórek, posiekany czosnek, pokruszony twaróg i sok z 1/2 limonki. Całość doprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy. Dodajemy około 30 ml oliwy z oliwek. Delikatnie mieszamy dodając 1 łyżeczkę miodu. Po 35 minutach wyjmujemy łososia z piekarnika.
Jak podawać
Na środku talerza układamy sałatkę z kaszy i ogórka. Sos z rukoli przelewamy na talerz obok sałatki z kaszy. Łososia wykładamy na sałatkę, na łososia kładziemy gruszki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.
Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.
Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Łosoś w sosie curry
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
- Pstrąg paprykowo-serowy z grilla
- Pikantny kebab z sosem jogurtowym
- Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos)
- Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
- Ryba z salsą brzoskwiniową
- Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
- Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
- Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
- Faworki z karpia
- Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
- Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
- Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
- Minitorciki z krewetkami
- Kanapki z pulled porkiem
- Sałatka z białą fasolą
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
- Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
- Sok i sałatka owocowa
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Świąteczny makowiec z jabłkami
- Pstrąg grillowany w papilotach
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Makaron chow mein z woka
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (48)
210 dni temu
Tego dania nie powstydziłaby się ekskluzywna restauracja❤ Łosoś rozpływa się w ustach, a wraz z tą sałatką i gruszką - normalnie szaleństwo zmysłów. Pomimo tego, że jeszcze nigdy nie dodaliśmy sosu z rukoli i tak jest to jedno z najlepszych dań, które powtarzamy wielokrotnie.
odpowiedz
1319 dni temu
Znakomity przepis - naprawdę robi wrażenie, a połączenie smaków niesamowite. Osobiście nie znoszę kaszy ale tu... No szok. Polecam
odpowiedz
2175 dni temu
Potrawa REWELACYJNA !! Polecam bardzo !! ;-)
odpowiedz
2440 dni temu
czy jeśli użyję pstrąga łososiowego, to obróbka termiczna w jego przypadku może być taka sama? Czy mogę go użyć zamiennie do tego łososia, czy nie bardzo pasuje? Dzięki za pomoc i pozdrawiam ! :)
odpowiedz
2440 dni temu
Pstrąg również się tu sprawdzi. Czas pieczenia pozostaje taki sam :)
2512 dni temu
Od czasu gdy zrobiłem łososia wg tego przepisu nikt w mojej rodzinie, łącznie ze mną, nie wyraża zgody na pieczonego łososia w innej formie:) Delikates jakich mało! Tak delikatnie pieczony łosoś z ekskluzywnymi :) dodatkami to niebo w gębie.
odpowiedz
3199 dni temu
Wyśmienite danie!!
odpowiedz
3400 dni temu
Wyszło idealne! Bardzo polecam :)
odpowiedz
3519 dni temu
Drogi Gościu, sprawdź proszę, czy masz zaktualizowane wszystkie wtyczki. Bez tego, player może działać niepoprawnie. Niektóre z przepisów Kuchni Lidla znajdziesz również na naszym kanale na YouTube - https://www.youtube.com/user/LidlPolskaPL Zapraszamy!
odpowiedz
3520 dni temu
Wasz odwarzacz wideo jest po prostu żałosny. Na innych stronach mój internet bez problemu radzi sobie z filmami w rozdzielczości HD, a u was nawet poniżej tej się "tnie". I rodzi się jedno pytanie czy aż tak trudno było wrzucić ten film na serwis YouTube ?
odpowiedz
3540 dni temu
Ciekawe połączenie smaków i aromatów. Kasza, sos i gruszki - pyszne, na pewno do kolejnego powtórzenia, natomiast sam łosoś już nie, ale to pewnie dlatego, że nie lubię tej ryby. Następnym razem zamienię rybę na drób ;)
odpowiedz
3557 dni temu
Nie jadam zbytnio kasz. A już na pewno nie gryczaną (poza kaszankami). Ale to połączenie sprawiło, że robiłem już kilka razy taką "sałatkę". Smakuje ze wszystkim, najbardziej z daniami z sosami. Łosoś po takim upieczeniu jest jak wędzony. Mi nie przypadł do gustu. Dopiekłem go jak niektórzy poniżej :). Ale gruszki są mega. Sos też przepyszny w połączeniu z łososiem. Powtórzę nie raz.
odpowiedz
3641 dni temu
Danie bardzo smaczne i dosyc łatwo się je robi.Polecam.
odpowiedz
3731 dni temu
rewelacja-polecam wszystkim
odpowiedz
3755 dni temu
Danie bardzo dobre, ale zbyt szybko staje się zimne. Czy polędwica z tuńczyka w 55oC też będzie tak dobra?
odpowiedz
3809 dni temu
Pyszne danie, łosoś delikatny, sałatka z kaszy syta i zdrowa a słodycz gruszki? Same plusy:)
odpowiedz
3876 dni temu
Danie pierwsza klasa, szczegolnie losos-prawdziwe arcydzielo. Gratuluje pomyslu. Danie na pewno na stale zagosci na liscie dan obiadowych.
odpowiedz
3894 dni temu
Dziękuje :)
odpowiedz
3895 dni temu
Paulina, lepszy od mozzarelli będzie ser sałatkowy typu feta.
odpowiedz
3895 dni temu
Witam. Wygląda pysznie... planuję zrobić, ale... jakby tak zamiast twarogu dodać kulkę mozzarelli? Nie lubię twarogu... Czy to się będzie ze sobą jakoś komponować? Będę wdzięczna za radę :)
odpowiedz
3916 dni temu
Mistrzostwo! Och Karol, przez żełądek trafiłeś do mojego serca :*
odpowiedz
3930 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa! :)
odpowiedz
3932 dni temu
Danie jest wybitne! Sos z rukoli ma niesamowity smak, goście nie mogli odgadnąć składników, bo połączenie smaków jest nietypowe. Łosoś pieczony w niskiej temperaturze rozpływa się w ustach. Do sałatki z kaszy dodałam świeże liście rukoli - danie na talerzu wyglądało przepięknie. Poważnie, danie zasługuje na gwiazdki Michellina. Brawo Karol!
odpowiedz
4018 dni temu
najlepsza potrawa Okrasy, łosoś rozpływa się w ustach , mniam!
odpowiedz
4103 dni temu
Robiłam to danie i zdecydowanie polecam! Pyszności
odpowiedz
4263 dni temu
Potrawa jest niesamowita. Łosoś delikatny, cała rodzina oszalała.
odpowiedz
4266 dni temu
Wyśmienite danie, łososia nie jadłam lepszego choć taka kasza prażona nie w moim guście ale i tak cudowne danie.
odpowiedz
4268 dni temu
łosoś rewelacja, jak wędzimy tę rybę to ma podobną konsystencję, delikatny soczysty po prostu pycha. Gruszka ze względu na kwaskowatość idealnie się komponowała z łososiem. Nie miałam kaszy gryczanej więc robiłam z jęczmienną - pyszna sałatka, nawet lepsza niż przy powtórce z gryczaną. Sos bardzo dobry, ale służy w tym daniu raczej do ozdoby bo z nim ginął mi smak łososia. Tak więc gruszka+łosoś i sałatka na 5+
odpowiedz
4323 dni temu
Wspaniałe połączenie łososia, kaszy gryczanej oraz sosu z rukoli. Razem wszytskie skałdniki idealnie się komponują. Jestem fanka kuchni Pana Karola :)
odpowiedz
4338 dni temu
Niesamowite...goscie nie wiedzieli co sie dzieje podczas jedzenia
odpowiedz
4339 dni temu
To jest wspaniały przepis, zrobiłam i jestem zaskoczona delikatnościa łososia piczone w tej temperaturze. Gruszki nie były słodkie bo kwasnia limonka wyostrzyła smak. Kasza i sos z rukoli super.Powtórzę to nie raz. Pozdrawiam Mistrza.
odpowiedz
4339 dni temu
Łosoś mi bardzo smakował, jednak za dużo gruszkowo-miodowej słodkości, kasza tak sobie natomiast nie smakował mi kompletnie sos z rukoli
odpowiedz
4341 dni temu
To mój pierwszy przepis z tej serii. Pysznie wyglądało i było pyszne!
odpowiedz
4341 dni temu
rewelacyjne danie; na pewno wróci na nasz stół
odpowiedz
4341 dni temu
Zrobiłam :) jesteśmy pod wrażeniem, niesamowite! Pyszne! Z pewnością to powtórzę!
odpowiedz
4342 dni temu
Danie wyśmienite, popieściło nasze podniebienia. W przygotowaniu pomagał 9-letni syn, który jedząc stwierdził, że nigdy w życiu nie jadł tak pysznego łososia. I to jest najważniejszy komentarz :)
odpowiedz
4342 dni temu
niestety w Piasecznie po łososiu nie było śladu, Pani z obsługi powiedziała, ze był tylko w poniedziałek przez chwilę, ja byłam w środę o 13, więc z tymi codziennymi dostawami chyba nie we wszystkich punktach tak jest...trochę słabo bo to podstawowy składnik dań w tym tygodniu ;(
odpowiedz
4342 dni temu
Magdo, jak najbardziej możesz przygotować łososia na parze. Pozdrawiamy.
odpowiedz
4343 dni temu
Kupiłam skladniki do tego przepisu,ale mam 1 pytanie.Czy łosoś musi być koniecznie pieczony w piekarniku czy moze byc przygotowany na parze?
odpowiedz
4343 dni temu
Sałatka pyszna ! Odkryłem na nowo kaszę gryczaną :) a łosoś też dobry, ale jednak dałem 70 stopni i 40 minut. Smacznego :)
odpowiedz
4343 dni temu
Kochani Użytkownicy, dostawy łososia następują codziennie rano. Z tego, co się dowiedzieliśmy – zostały teraz znacznie zwiększone, tak więc bez problemu powinniście móc kupić jutro łososia w swoim sklepie. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4344 dni temu
w gdańskich lidlach popołudniu po łososiu nie było nawet śladu, więc kupiłam w innym sklepie. Danie smaczne, ale raczej na środek lata a nie późny listopad - wszystko jest zimne, a sama ryba ledwo ciepła, a wszystko to zgodnie z przepisem!
odpowiedz
4344 dni temu
We Wrocławiu na Długosza mieli dziś rano pełne lodówki. Pewnie trzeba właśnie rano się wybrać, bo popołudniem może być ciężko dostać.
odpowiedz
4344 dni temu
we Wrocławiu tez nie ma lososia...
odpowiedz
4345 dni temu
to danie jest wyśmienite!:)
odpowiedz
4345 dni temu
he he - w Zielonej Górze tez nie zostala ani metka po Wososiu - TEZ EMWRYCI W ZWARTYM SZYKU WYKUPILI ? Celem spekulacji ?
odpowiedz
4345 dni temu
Danie wyśmienite z tym, że tym razem Lidl słabo się przygotował. Zjeździłem wszystkie lidly w Bydgoszczy i niestety po łososiu nie została nawet metka z ceną !! Czyżby sprawił to poranny szturm emerytów a może brak autostrady z Gdańska i cały łosoś pojechał do Torunia. Pozdrawiam i czekam na jakieś przepisy na zupki.
odpowiedz
4345 dni temu
WYBORNE DANIE:) Trochę się bałem tego połączenia twarogu z kaszą, jednak bezpodstawnie;) Moim zdaniem takiego dania nie powstydziłyby się drogie restauracje:) Po prostu pychota;) Jedyne ale to brak filetów z łososia w lidlach w Bydgoszczy (byłem z żoną w dwóch:P). Cóż filet musieliśmy kupić u konkurencji. Ale danie jak najbardziej zasługuje na 6.
odpowiedz
zobacz wszystkie