Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Purée

Odcinamy różyczki z brokułu i myjemy je pod bieżącą wodą ( różyczki możemy pokroić na mniejsze kawałki). Wrzucamy je do gorącej osolonej wody i gotujemy około 6 minut, bez przykrycia, od momentu aż woda zacznie wrzeć.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone ziemniaki przekładamy do garnka i zalewamy 1/2 litra mleka i 100 ml wody. Gotujemy ziemniaki pod przykryciem do miękkości. Ugotowane brokuły wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i hartujemy w zimnej wodzie. Odcedzamy ugotowane ziemniaki z mleka. Dodajemy je do zahartowanych wcześniej brokułów. Całość miksujemy za pomocą miksera na gładką masę.
Zmiksowane purée przelewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając. Do purée dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Mieszamy.

Sos szmaragdowy

Do miski blendera wrzucamy 1/2 opakowania rukoli, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki wody. Całość miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie miksujemy.

Łosoś

Mak przesypujemy do płaskiego naczynia. Płaty łososia myjemy i osuszamy, następnie odcinamy skórę. Każdy kawałek łososia kroimy na pół, następnie z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki łososia obtaczamy w maku, a następnie smażymy z obu stron na patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy 1 łyżkę oliwy z oliwek (około 30-40 sekund z każdej strony).

Jeżeli wolisz łososia dobrze wysmażonego, należy każdy kawałek smażyć około 1 minuty z każdej strony.

Jak podawać

Sos szmaragdowy wykładamy do małej białej miseczki, puree wykładamy na talerz, łososia kroimy i wykładamy na puree. Dekorujemy listkami pietruszki.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    2495 dni temu
    Jaką rybą można zastąpić łososia, żeby pasował do całości kompozycji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2495 dni temu
    Możesz sięgnąć po pstrąga łososiowego, ewentualnie dorsza :)
  • mał mał
    4032 dni temu
    Sam łosoś panierowany w maku przepyszny, ale sos z rukoli zdominował smak dania.

    odpowiedz

  • Aleksandra Aleksandra
    4333 dni temu
    Bardzo smaczne :):) Bałam się, że mak pod wpływem smażenia zrobi się gorzki czy coś w tym stylu, ale na szczęście był smaczny. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • AdriaN AdriaN
    4334 dni temu
    Swietny przepis na smaczne danie, polecam! PS: zamiast maku obtorzyłem rybkę w sezamie i migdałach - rewelka :)

    odpowiedz

  • Maria Julia Maria Julia
    4335 dni temu
    no moment, ale przepis jest spaprany... zaczyna się od tego, że bierzemy brokuły i nagle wrzucamy do wody umyte ziemniaki... jakim cudem z brokułów zrobiły się ziemniaki?

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    4336 dni temu
    Zamiast maku do łososia mogę polecić sezam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4339 dni temu
    MierzB, możesz zamiast maku obtoczyć łososia w posiekanych drobno włoskich orzechach lub migdałach. Taka panierka nie będzie oczywiście przypominać makowej, ale też sprawi, że danie będzie pyszne i wykwintne. pozdrawiamy.

    odpowiedz

  • MierzB MierzB
    4339 dni temu
    A czy mogę zamiast maku użyć coś innego? Mam alergię na mak :( A uwielbiam łososia.

    odpowiedz

  • asia asia
    4339 dni temu
    Normalnie te danie zasługuje na złoty medal ! przepyszne!

    odpowiedz

  • Miki Miki
    4339 dni temu
    Fenomenalne danie polecam ! Ale kiedy przygotujesz fenomenalną zupę ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4340 dni temu
    Drogi Kaczor! Żeby uzyskać gęstszą konsystencję pure trzeba je dłużej odparowywać. Na filmie Pascal przełożył zmiksowane pure do garnka, gotował je mieszając. Jeśli chcesz, żeby Twoje pure był mniej płynne po prostu gotuj i mieszaj dłużej, aż odparuje wystarczająco duża ilość płynu. Pozdrawiamy.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    4340 dni temu
    Pascalowi po prostu nie wyszło zbytnio to puree. Zdarza się najlepszym, ale czy nie można było zrobić powtórki i wrzucić film z porządnie przygotowanym puree? Takie przypomina raczej sos... Wydaje mi się, że jeśli ugotujesz ziemniaki normalnie w wodzie (bez tricku z mlekiem odbierającym skrobię) to powinno wyjść bardziej gęste, jak na zdjęciu.

    odpowiedz

  • Kaczor Kaczor
    4340 dni temu
    Witajcie . Mam pytanie . Tutaj Pascal ma ten sos taki rzadki,płynny . A na zdjęciu widać go w innej postaci . W związku z tym jak przyrządzić ten sos tak samo wyglądający na zdjęciu ? Proszę o pomoc . Dziękuje .

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!