Brokuł - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Makaron chow mein z kurczakiem
Makaron chow mein z kurczakiem to szybkie i smaczne danie, które przenosi nas w klimat azjatyckiej kuchni. Ten kolorowy i aromatyczny posiłek jest idealny na obiad lub kolację, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Przygotujmy razem to pyszne danie!

Udka z warzywami z airfryera
Obiad dla dwóch osób w 30 minut? Przygotuj chrupiące udka kurczaka z bukietem aromatycznych warzyw.

Makaron konjac z kurczakiem z airfryera
Przygotowane w airfryerze danie w azjatyckim stylu z soczystym kurczakiem, chrupiącymi warzywami i makaronem konjac to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Kurczak z warzywami z airfryera
Pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako szybki obiad. Dzięki wykorzystaniu airfryera warzywa będą chrupiące, kurczak soczysty, a samo przygotowanie błyskawiczne.

Polędwiczki z piersi indyka z warzywami
Gotowane na parze polędwiczki z piersi indyka podane z soczystymi warzywami i kuskusem perłowym. Proste w przygotowaniu i lekkie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad w tygodniu i nie tylko.


Kulki serowo-brokułowe
Poznaj łatwy przepis na kuleczki serowo-brokułowe. Wyjątkowa kompilacja serów – carskiego z goudą i tartego długo dojrzewającego – połączonych z brokułem to świetny pomysł na pożywną przekąskę, którą możesz zaserwować rodzinie lub swoim gościom.

Sałatka z brokułem i fetą
Sałatka z brokułem i fetą to pyszna, lekka propozycja pełna świeżych smaków. Kremowa feta doskonale komponuje się z chrupiącymi kawałkami brokuła, tworząc idealne połączenie. Jak zrobić taką sałatkę z brokułem i fetą? Poznaj nasz przepis!

Zupa brokułowo-szpinakowa z gomasio
Pyszna zupa brokułowo-szpinakowa z przyprawami i dodatkami inspirowanymi kuchnią azjatycką. To pyszne połączenie smaków, które dzięki dodatkowi gomasio, czyli soli sezamowej, zaskoczy i zachwyci.


Zupa jarzynowa z lanymi kluskami
Pełna warzyw i rozgrzewająca zupa jarzynowa z brokułem, fasolką i dodatkiem aromatycznej kurkumy. Wypróbuj ten przepis z klasycznymi lanymi kluskami i w pełni wykorzystaj możliwości termorobota MC Smart.


Brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym
Świetny pomysł na smaczny dodatek do obiadu lub na lekką kolację, czyli brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym. Przygotuj ten przepis i sprawdź, jak dobrze pasuje do większości dań!

Zupa brokułowa
Zupa brokułowa to smaczna propozycja na obiad, która zadowoli zarówno miłośników warzyw, jak i osoby poszukujące lekkiego, ale pożywnego posiłku. Zupa przygotowana na bazie brokułów to także doskonały sposób na przemycenie większej ilości warzyw do codziennej diety. Poznajcie nasz przepis!

Grillowane piersi kurczaka z zielonym kuskusem
Szukasz pomysłu na prosty obiad dla całej rodziny? Spróbuj przygotować soczyste grillowane piersi kurczaka z dodatkiem perłowej kaszy kuskus wymieszanej ze szpinakiem i brokułami.

Co zawiera brokuł?
Brokuł zawiera wiele witamin, głównie witaminę C, której dawka w tych warzywach jest nawet większa niż w cytrusach. Nie brakuje mu także kwasu foliowego. Niedobory tego składnika mogą skutkować pojawieniem się nowotworu płuc, szyjki macicy, jajników, jelita grubego. Kwas foliowy odgrywa też ważną rolę w trakcie pierwszych miesięcy ciąży. Ze składników mineralnych warto wymienić potas, którego brokuł zawiera więcej niż inne warzywa. Pierwiastek ten uczestniczy w przemianach tłuszczów i węglowodanów, przyczynia się do tworzenia tkanki łącznej i kostnej. Ze względu na niski indeks glikemiczny brokuł polecany jest cukrzykom.
Jak ugotować brokuł?
Brokuły można ugotować w bardzo prosty i szybki sposób. Wystarczy do wrzącej i osolonej wody, doprawionej odrobiną cukru dla zachowania koloru warzywa, wrzucić wcześniej umyte i podzielone różyczki brokułu. Najlepiej gotować je pod przykryciem, jedynie po zagotowaniu wody na chwilę odsłonić garnek, aby pozbyć się dość specyficznego zapachu, który jest wydzielany podczas tego procesu. Ugotowany brokuł nie może być zupełnie miękki, powinien pozostać lekko chrupiący. Tak przyrządzone różyczki odcedzamy i gotowe!
Ile gotować brokuł?
Aby zachować wszystkie cenne witaminy i minerały, brokuł gotujemy nie dłużej niż 5-7 minut. Co ważne, czas liczymy dopiero od momentu zagotowania wody. Wtedy też, nie wcześniej, wkładamy warzywo do garnka. Brokuł powinien zachować swój intensywny zielony kolor. Jeśli staje się żółtawy, to oznacza, że przesadziliśmy z czasem gotowania.
Ile czasu gotować brokuł na parze?
O wiele zdrowszym, choć dla wielu osób mniej wygodnym, sposobem niż gotowanie brokułu w wodzie jest jego przyrządzenie na parze. Dzięki temu zatrzymamy jeszcze więcej witamin i składników mineralnych. W tym przypadku czas gotowania nieco się wydłuża. Potrzebujemy bowiem ok. 10 minut, aby brokuł był gotowy do spożycia.
Jak blanszować brokuł?
Zdecydowanie najlepszą metodą przyrządzenia brokułu jest jego blanszowanie. Polega ono na zanurzeniu warzywa w osolonym wrzątku, a następnie polaniu go zimną wodą. Ważną rolę w procesie obróbki termicznej odgrywa czas. W przypadku brokułu przetrzymujemy go we wrzątku ok. 4 minut, czyli krócej aniżeli podczas gotowania w wodzie czy na parze. Istotne jest też, aby hartowanie warzywa w zimnej wodzie trwało dokładnie tyle samo czasu, ile trwa zanurzenie go we wrzątku, a więc również 4 minuty.
Ile kalorii ma brokuł?
W 100 g porcji świeżego brokułu znajduje się ok. 30 kcal. Oczywiście, rzadko spożywa się go w tej postaci, dlatego jest to jedynie orientacyjna wartość energetyczna, którą możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Należy raczej kierować się kalorycznością gotowanego brokułu.
Ile kalorii ma brokuł gotowany?
Po ugotowaniu i zjedzeniu 100 g brokułu zyskujemy ok. 35 kcal. To nadal niewiele, więc nie musimy się obawiać o swoją sylwetkę, która z pewnością nie ucierpi, gdy zjemy tak smaczną, a przede wszystkim zdrową przekąskę, jaką jest brokuł. Przy okazji uzupełnimy też braki błonnika, którego w brokule jest pod dostatkiem i tym samym zapewnimy sobie uczucie sytości na dłużej.
Jaki sos jest najlepszy do brokułów?
Niskokaloryczność brokułów zachęca do spożywania ich w większej ilości, najlepiej w towarzystwie aromatycznych sosów, np. beszamelowego. Idealnie komponują się również z czosnkowymi czy serowymi dipami, które możemy łatwo i szybko przygotować w zaciszu domowej kuchni. Wystarczy baza, tj. jogurt naturalny lub śmietana oraz odpowiednie dodatki nadające smak, czyli czosnek, ser itp. Dla przełamania tradycyjnej nuty smakowej można wypróbować musztardę, która w połączeniu z jogurtem naturalnym stanowić będzie nietypowe, choć bardzo ciekawe zestawienie.
Jak podać brokuły?
Brokuły można podać pod różnymi postaciami. Najczęściej jada się je ugotowane jako dodatek do obiadu lub przekąskę z odrobiną sosu. Do popularnych sposobów przyrządzania brokułów należy również zapiekanie ich z makaronem lub mięsem w piekarniku. Rzadziej jada się brokuły surowe. Jeśli jednak ktoś chciałby spróbować ich w takiej formie, to najlepiej rozdrobnić je, zblendować i dodawać do sałatek.
Co można zrobić z brokułu?
Brokuł wykorzystasz na wiele sposobów. Sprawdzi się w daniach z makaronem, np. w wersji pikantnej z serem feta lub jako element zapiekanki warzywnej. Równie dobrze możesz go przyrządzić z mięsem – kurczakiem czy schabem. Wybornie smakuje także z rybą, np. w zupie krem z łososiem. Coraz częściej bywa składnikiem różnego rodzaju placków, gdzie wyśmienicie komponuje się z innymi warzywami, m.in. cukinią i marchewką. A co najciekawsze, zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia smakoszy pizzy jako jeden ze składników przepisu. Zawsze zdrowo i smacznie. Czego chcieć więcej?
Brokuł, mile widziany w kuchni, wyróżnia się nie tylko zaletami smakowymi, ale także walorami leczniczymi. Zawdzięcza to głównie sulforafanowi. Związek ten produkowany jest przez brokuły tylko pod warunkiem ich odpowiedniego przygotowania. To między innymi ze względu na sulforafan powinno unikać się zbyt długiego gotowania brokułów, które pozbawia je cennych składników.