Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wok

Krok 1: Marynujemy mięso

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy w wąskie paski. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. Miksujemy z dwoma rodzajami oleju i sosem sojowym, marynatę mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki.

Krok 2: Podgotowujemy brokuły

Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki i podgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Cebule dymki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Boczniaki oczyszczamy, kroimy w paski.

Krok 3: Mięso smażymy z warzywami

Zamarynowane mięso smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony w woku na rozgrzanym oleju. Od czasu do czasu obracamy. Do woka dodajemy warzywa i grzyby z olejem. Smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty, obracając. Dolewamy bulion, sos sojowy i sok z cytryny, ponownie dodajemy mięso i dusimy przez kolejne ok. 3 minuty, doprawiamy do smaku. Posypujemy grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • PP PP
    933 dni temu
    kolejność działań kiepska, polecam przeczytać i samemu poukładać to logiczniej. Polecam 3 dodatkowe rzeczy - można dodać trochę makaronu, ze 100g, góra 200 (u mnie rurki razowe), może być ugotowany razem z kostkami rosołowymi (sam dałem 1,5 warzywnej i 1 kurczak - makaron przejdzie nieco smakiem, choć za jakiś czas zrobię test, czy warto, bo bez tego może lepiej by kontrastował). Makaron gdy się ugotuje wyjąć ( żeby nie rozmiękł). Bulionu wyjdzie trochę więcej, więc poszukać w internecie i zrobić osobno trochę sosu śmietanowo-serowego (więc jakieś 100-200ml bulionu - trudno powiedzieć - się przyda, warto odżałować nieco i wybrać jakiś bardziej aromatyczny ser, np. parmezan, bo i tak pewnie ze 100g wystarczy). Na koniec, gdy wszystko gotowe oprócz orzeszków dodać też posiekaną pietruszkę - dodaje fajnej świeżości (orzechów sam dałem więcej, a pietruszki ma być już góra połowa tego, co orzeszków) Dodam jeszcze - nie używałem woka, a patelni, więc może to ma związek - ale kurczaka smażyłem trochę dłużej niż w przepisie (z 15 min łącznie?), dymkę (główki) dorzuciłem do niego po jakichś 3-5 minutach, po usmażeniu zdjąłem wszystko z patelni. Boczniaki z brokułami (oraz posiekanym szczypiorem z dymki) wrzuciłem prawie razem (boczniaki leżały z 2-3 min dłużej), a kurczaka z dymką dorzuciłem z powrotem jak już część bulionu odparowała. Całość wyszła RE-WE-LA-CYJNIE, kontrasty i przełamania smaków robią niesamowitą robotę, jedna z najsmaczniejszych rzeczy jakie kiedykolwiek ugotowałem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1695 dni temu
    Kiepski przepis. Może z założenia dobry ale kolejności działań pomieszane.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!