Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wok
Krok 1: Marynujemy mięso
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy w wąskie paski. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. Miksujemy z dwoma rodzajami oleju i sosem sojowym, marynatę mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki.
Krok 2: Podgotowujemy brokuły
Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki i podgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Cebule dymki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Boczniaki oczyszczamy, kroimy w paski.
Krok 3: Mięso smażymy z warzywami
Zamarynowane mięso smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony w woku na rozgrzanym oleju. Od czasu do czasu obracamy. Do woka dodajemy warzywa i grzyby z olejem. Smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty, obracając. Dolewamy bulion, sos sojowy i sok z cytryny, ponownie dodajemy mięso i dusimy przez kolejne ok. 3 minuty, doprawiamy do smaku. Posypujemy grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!
Pierś kurczaka z bakłażanem
Ta potrawa to dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować doskonałe danie w stylu włoskim!
Kurczak z sosem paprykowym
Kurczak w aksamitnym sosie paprykowym z ziołami. Smakuje doskonale sam lub z dodatkami.
Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym
Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie – ryż basmati w towarzystwie kurczaka i sosu pomarańczowego. Pyszne!
Kurczak z brokułami w wersji azjatyckiej — sposób na pyszny posiłek
Szukasz nietypowego pomysłu na pyszny obiad? Kurczak z brokułami po azjatycku sprawdzi się idealnie w tej roli. W naszym przepis na kurczaka z brokułami po chińsku znajdziesz nie tylko kurczaka i brokuł, ale także aromatyczne boczniaki, które nadają całej kompozycji wyjątkowego, lekkiego charakteru.
W jaki sposób przyrządzić idealnego kurczaka z brokułami? Kluczem do uzyskania doskonałego smaku i aromatu są świeże składniki wysokiej jakości. Do gotowania użyj dobrego mięsa klasy A lub z ekologicznej hodowli. Wybierz małe, nieprzerośnięte filety lub polędwiczki i zamarynuj je przed usmażeniem, aby uzyskać idealnie doprawionego, soczystego kurczaka.
Również brokuły, boczniaki, sos sojowy i inne składniki powinny odznaczać się wysoką jakością i świeżością. Dania smażone w woku (a więc w niezwykle wysokiej temperaturze) przyrządza się tylko przez kilka minut, dzięki czemu warzywa i inne składniki zachowują swoją naturalne właściwości, chrupkość oraz soczystość. Jeśli użyjesz do swojego kurczaka z brokułem warzyw, które zalegają w lodówce od dawna, efekt będzie odwrotny — warzywa będą wiotkie i szybko nasiąkną tłuszczem.
Jeśli chcesz, żeby brokuły były bardziej miękkie, sparz je we wrzątku przed dodaniem na woka. Przepadasz za warzywami w wersji al dente? Możesz śmiało pominąć ten krok na rzecz nieco dłuższego smażenia brokułów.
Oryginalny pomysł na obiad z brokułami i kurczakiem
Zamieszczony wyżej przepis na kurczaka z brokułami i boczniakami to tylko jedna z wielu pysznych propozycji, którą można przyrządzić z tych składników. Żeby przygotować pyszną pierś z kurczaka z brokułami na patelni, w woku lub w piekarniku należy zadbać o dobór odpowiednich przypraw.
To właśnie dzięki nim jesteś w stanie przeistoczyć tak proste składniki, jak kurczak czy brokuły w zdumiewające dania, które zachwycają swoją głębią smaku i aromatu. Nie bój się przypraw i ziół, zadbaj także o użycie takich dodatków jak cebula, czosnek lub papryczka chili. Gwarantujemy Ci, że połączenie kurczaka z brokułami i czosnkiem to prawdziwa poezja smaku!
Do przygotowania smakowitego obiadu z brokułami i kurczakiem możesz użyć także innych ulubionych warzyw np. cukinii, bakłażana, pomidorów, marchewki, groszku cukrowego czy pora, a całość dosłodzić odrobiną mleczka kokosowego i miodu. Nie chcesz zbytnio kombinować ze składnikami? Poeksperymentuj z dodatkami!
Brokuły z kurczakiem i boczniakami doskonale łączą się z ryżem jaśminowym lub basmati, ale równie pysznie smakują w połączeniu z pieczonymi ziemniakami lub jako farsz do naleśników czy tortilli. Wykorzystaj nasz przepis, zainspiruj się i przygotuj pyszny makaron z boczniakami i kurczakiem oraz chrupiącymi brokułami. Życzymy smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik staropolski
- Kutia
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
272 dni temu
Przepis kiepsko napisany nie po kolei, może zamysł dobry ale napisane bezsensu
odpowiedz
1490 dni temu
kolejność działań kiepska, polecam przeczytać i samemu poukładać to logiczniej. Polecam 3 dodatkowe rzeczy - można dodać trochę makaronu, ze 100g, góra 200 (u mnie rurki razowe), może być ugotowany razem z kostkami rosołowymi (sam dałem 1,5 warzywnej i 1 kurczak - makaron przejdzie nieco smakiem, choć za jakiś czas zrobię test, czy warto, bo bez tego może lepiej by kontrastował). Makaron gdy się ugotuje wyjąć ( żeby nie rozmiękł). Bulionu wyjdzie trochę więcej, więc poszukać w internecie i zrobić osobno trochę sosu śmietanowo-serowego (więc jakieś 100-200ml bulionu - trudno powiedzieć - się przyda, warto odżałować nieco i wybrać jakiś bardziej aromatyczny ser, np. parmezan, bo i tak pewnie ze 100g wystarczy). Na koniec, gdy wszystko gotowe oprócz orzeszków dodać też posiekaną pietruszkę - dodaje fajnej świeżości (orzechów sam dałem więcej, a pietruszki ma być już góra połowa tego, co orzeszków) Dodam jeszcze - nie używałem woka, a patelni, więc może to ma związek - ale kurczaka smażyłem trochę dłużej niż w przepisie (z 15 min łącznie?), dymkę (główki) dorzuciłem do niego po jakichś 3-5 minutach, po usmażeniu zdjąłem wszystko z patelni. Boczniaki z brokułami (oraz posiekanym szczypiorem z dymki) wrzuciłem prawie razem (boczniaki leżały z 2-3 min dłużej), a kurczaka z dymką dorzuciłem z powrotem jak już część bulionu odparowała. Całość wyszła RE-WE-LA-CYJNIE, kontrasty i przełamania smaków robią niesamowitą robotę, jedna z najsmaczniejszych rzeczy jakie kiedykolwiek ugotowałem.
odpowiedz
2252 dni temu
Kiepski przepis. Może z założenia dobry ale kolejności działań pomieszane.
odpowiedz