
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wok
Krok 1: Marynujemy mięso
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy w wąskie paski. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. Miksujemy z dwoma rodzajami oleju i sosem sojowym, marynatę mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki.
Krok 2: Podgotowujemy brokuły
Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki i podgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Cebule dymki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Boczniaki oczyszczamy, kroimy w paski.
Krok 3: Mięso smażymy z warzywami
Zamarynowane mięso smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony w woku na rozgrzanym oleju. Od czasu do czasu obracamy. Do woka dodajemy warzywa i grzyby z olejem. Smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty, obracając. Dolewamy bulion, sos sojowy i sok z cytryny, ponownie dodajemy mięso i dusimy przez kolejne ok. 3 minuty, doprawiamy do smaku. Posypujemy grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Zobacz podobne
przepisy
Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym
Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie – ryż basmati w towarzystwie kurczaka i sosu pomarańczowego. Pyszne!

Kurczak z sosem paprykowym
Kurczak w aksamitnym sosie paprykowym z ziołami. Smakuje doskonale sam lub z dodatkami.

Pierś kurczaka z bakłażanem
Ta potrawa to dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować doskonałe danie w stylu włoskim!

Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!

Komentarze (2)
933 dni temu
kolejność działań kiepska, polecam przeczytać i samemu poukładać to logiczniej. Polecam 3 dodatkowe rzeczy - można dodać trochę makaronu, ze 100g, góra 200 (u mnie rurki razowe), może być ugotowany razem z kostkami rosołowymi (sam dałem 1,5 warzywnej i 1 kurczak - makaron przejdzie nieco smakiem, choć za jakiś czas zrobię test, czy warto, bo bez tego może lepiej by kontrastował). Makaron gdy się ugotuje wyjąć ( żeby nie rozmiękł). Bulionu wyjdzie trochę więcej, więc poszukać w internecie i zrobić osobno trochę sosu śmietanowo-serowego (więc jakieś 100-200ml bulionu - trudno powiedzieć - się przyda, warto odżałować nieco i wybrać jakiś bardziej aromatyczny ser, np. parmezan, bo i tak pewnie ze 100g wystarczy). Na koniec, gdy wszystko gotowe oprócz orzeszków dodać też posiekaną pietruszkę - dodaje fajnej świeżości (orzechów sam dałem więcej, a pietruszki ma być już góra połowa tego, co orzeszków) Dodam jeszcze - nie używałem woka, a patelni, więc może to ma związek - ale kurczaka smażyłem trochę dłużej niż w przepisie (z 15 min łącznie?), dymkę (główki) dorzuciłem do niego po jakichś 3-5 minutach, po usmażeniu zdjąłem wszystko z patelni. Boczniaki z brokułami (oraz posiekanym szczypiorem z dymki) wrzuciłem prawie razem (boczniaki leżały z 2-3 min dłużej), a kurczaka z dymką dorzuciłem z powrotem jak już część bulionu odparowała. Całość wyszła RE-WE-LA-CYJNIE, kontrasty i przełamania smaków robią niesamowitą robotę, jedna z najsmaczniejszych rzeczy jakie kiedykolwiek ugotowałem.
odpowiedz
1695 dni temu
Kiepski przepis. Może z założenia dobry ale kolejności działań pomieszane.
odpowiedz
zobacz wszystkie