
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Dusimy warzywa
Cebule, papryki i pomidory kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na połowie oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy paprykę i pomidory i dusimy przez 3 minuty. Igły rozmarynu obrywamy i siekamy. Dodajemy wraz z tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zalewamy bulionem. Dusimy przez 10–12 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
Krok 2: Podsmażamy kurczaka
Kurczaka myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i połową słodkiej papryki. Mocno podsmażamy na pozostałej gorącej oliwie przez ok. 3 minuty z każdej strony.
Krok 3: Miksujemy warzywa
Warzywa miksujemy ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i pozostałą papryką. Podajemy z polędwiczkami kurczaka. Do dania pasuje duszona cukinia i bagietka.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Klasyczna sałatka grecka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik pistacjowy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Boczek pieczony
- Łazanki
- Sałatka gyros
- Mini burgery
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Spaghetti carbonara
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makowiec japoński
- Krokiety z mięsem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
672 dni temu
Na rany chrystusa zmieńcie ten przepis w lidlomixie. Autor w kilku etapach rozpisuje się jak ciąć paprykę w kostkę. Masakra.
Odpowiedz
3203 dni temu
ile w porcji jest kcal ?
Odpowiedz
3201 dni temu
Dziękujemy za sugestię, być może w przyszłości wzbogacimy przepisy o taką informację.