Polędwiczki - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
.

Polędwiczki wieprzowe – jaka to część?

Polędwiczki wieprzowe to mięso szlachetne i niezwykle delikatne. Są najlepszą częścią tuszy wieprzowej, a dokładniej obszaru znajdującego się w dolnej części lędźwi. Polędwica wieprzowa zajmuje cały obszar mięśnia biegnącego wzdłuż grzbietu zwierzęcia. Kupując polędwiczki wieprzowe, należy zwracać uwagę na kolor mięsa.

Świeża polędwiczka wieprzowa będzie miała ciemnoróżową barwę, a mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste. Gdy przekroimy kawałek świeżej polędwiczki, włókna powinny się rozchodzić. Zepsuta polędwiczka zaczyna sinieć, a mięso staje się sztywne i śliskie. Świeża polędwiczka nadaje się do przyrządzenia od razu po kupieniu, ale mięso można także zamrozić bez obawy o utratę jego jakości.

Polędwiczki wieprzowe są cenione ze względu na swoją jakość oraz smak, a także stosunkowo małą ilość tłuszczu. Delikatne i miękkie mięso ma szerokie zastosowanie w kuchni — zarówno w eleganckich daniach takich jak steki, jak i mięsnych roladkach czy gulaszach.

Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe?

Jak zrobić polędwiczkę wieprzową, żeby zachować jej smak oraz delikatną strukturę? Sposobów na przyrządzenie polędwiczek wieprzowych jest wiele, a każdy z nich ma swoje wady i zalety.  Jak można przyrządzić polędwiczkę? Można ją dusić, smażyć lub grillować. Podawać z ziemniakami, sosami, grzybami, surówkami, warzywami duszonymi czy nawet owocami – jabłkami, pomarańczami albo śliwkami.  Można dodawać je do świeżych sałatek, upiec w cieście francuskim, faszerować czy zrobić z nich

Przepisy, w których pojawia się polędwica, nie są trudne w przygotowaniu, a ich przyrządzenie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.roladki. Delikatne mięso nie wymaga specjalnego przygotowania przed przyrządzeniem. Nie trzeba go też ubijać.

Jeśli chce się zachować wszystkie właściwości mięsa z polędwiczki, należy zadbać o ich odpowiednią obróbkę cieplną — zbyt wysoka temperatura może doprowadzić do ich wysuszenia. Najprościej usmażyć polędwiczki na niewielkiej ilości tłuszczu, ale istnieje wiele równie prostych i pysznych sposobów na przyrządzenie tego delikatnego mięsa.

Sprawdź nasze oryginalne przepisy na:

Jak smażyć polędwiczki wieprzowe?

Jak smażyć polędwiczki, żeby wydobyć ich smak? To, jak smażyć polędwiczkę wieprzową nie jest żadną filozofią. Przed smażeniem należy oczyścić mięso z błon, a w przypadku grubego mięsa, można podzielić je na mniejsze porcje. Jeśli chcesz zachować elastyczność mięsa, postaraj się ciąć wzdłuż włókien.

Polędwiczki wieprzowe przed smażeniem solimy i pieprzymy. Można także użyć do nich innych przypraw oraz ziół wedle gustu, dzięki czemu już na samym początku mięso nabierze konkretnego smaku. Tak przygotowane mięso jest gotowe do smażenia. Na patelni należy rozgrzać olej na średnim ogniu, a w przypadku masła poczekać aż się całkiem rozpuści i zacznie pienić. Polędwiczkę kładzie się na gorący tłuszcz i smaży.

Jak długo należy smażyć polędwiczki wieprzowe? Optymalny czas smażenia wynosi po 3-4 minuty na każdą ze stron, aż mięso lekko się zarumieni. Czas smażenia powinien być zależny od grubości mięsa — im grubsza jest polędwiczka, tym dłużej powinna się smażyć.

Niezwykle ważnym krokiem w przypadku smażenia czerwonych mięs jest odpoczynek — polędwiczka po usmażeniu powinna odpocząć przez kilka minut, dzięki czemu soki ułożą się równomiernie wewnątrz mięsa. Wypoczętą polędwiczkę można pokroić na plastry, porcje lub kawałki i zaserwować.

Jak piec polędwiczki wieprzowe?

Soczysta polędwica z piekarnika — jak ją przygotować? Jeśli chcesz przyrządzić pyszną, soczystą polędwicę wieprzową z piekarnika powinieneś ją wcześniej zamarynować. Marynatę do polędwiczek możesz przygotować z oliwy z dodatkiem ziół i przypraw oraz odrobiny soku z cytryny, która lekko przymknie pory w mięsie i nie pozwoli mu wyschnąć podczas pieczenia. Tak przygotowaną wkładamy na jakiś czas do lodówki. Nie masz czasu na kilkugodzinne marynowanie? Możesz po prostu nasmarować polędwiczkę tłuszczem i obsypać ją solą oraz pieprzem. Tłuszcz pomoże zachować wilgoć w mięsie.

Po nasmarowaniu polędwiczkę smażymy 1-2 minuty z każdej strony, a potem pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 30-40 minut. Jeśli zdecydowałeś się na marynowanie polędwiczek i przechowywanie ich w lodówce, mięso należy rozgrzać do temperatury otoczenia. Smażenie zimnego mięsa może wpłynąć na jego soczystość i nierównomierne pieczenie. Możesz także delikatnie opłukać je z nadmiaru przypraw, żeby nie przypaliły się podczas smażenia.

Zastanawiasz się, po co najpierw podsmaża się mięso, zanim wsadzi się je do piekarnika? Wcześniejsze podsmażenie polędwiczek pozwala zamknąć pory w mięsie, dzięki czemu woda w nim zawarta odparowuje o wiele wolniej, a jak wiadomo, wilgoć w mięsie daje soczystość oraz kruchość.

Jak długo piec polędwiczkę wieprzową?

Jak długo piec polędwiczkę wieprzową? Długość wypiekania powinna być dostosowana do wielkości i grubości mięsa. Gdy zależy Ci na tym, by mięso było delikatne i mocno soczyste także po wypieczeniu, ustaw czas pieczenia na 15-25 minut (w zależności od grubości mięsa). Jeśli chcesz osiągnąć mięso bardzo soczyste, możesz posiłkować się termometrem kuchennym. Temperatura mięsa, które będzie wypieczone, ale soczyste powinna wynosić około 65-68 stopni C.

Jak długo piec polędwicę wieprzową, która będzie całkiem mocno wypieczona? Przyjmuje się, że mocno wypieczone mięso z polędwicy wieprzowej powinno spędzić w piecu do 40 minut. Co jeszcze możesz zrobić, by poprawić jakość mięsa po wypieczeniu? Postaraj się piec polędwiczki bezpośrednio na ruszcie. Ciepło krążące wokół mięsa pomoże w równomiernym jego upieczeniu. Po wyciągnięciu polędwicy z piekarnika daj jej odpocząć pod przykryciem (np. z folii aluminiowej) przez 5 do 10 minut.

Jak długo dusić polędwiczki wieprzowe?

Nie wiesz, jak przyrządzić polędwiczkę wieprzową? Spróbuj udusić ją w sosie! Duszone mięso wieprzowe będzie bardziej miękkie i soczyste, a do jego jedzenia niepotrzebny będzie nóż — samo będzie się rozpadać. Jak długo powinno się dusić polędwiczki wieprzowe? Duszenie polędwiczki wieprzowej jest dość czasochłonne. Należy ją dusić tak długo na małym ogniu, aż mięso będzie całkowicie miękkie.

Czy da się orientacyjnie określić, ile należy dusić polędwiczki wieprzowe? Ależ oczywiście. Duszone polędwiczki w sosie lub w wodzie absorbują płyn bardzo powoli, dlatego czas ich duszenia nie powinien być krótszy niż 1,5 godziny. Jeśli chcesz, aby mięso miało w sobie dużo smaku, postaraj się dusić je na małym ogniu jak najdłużej z dodatkiem przypraw i ziół.

Czy polędwiczki wieprzowe soli się przed smażeniem?

Tak, mięso wieprzowe (także polędwiczki) soli się przed smażeniem. Solenie mięsa pozwala nie tylko podkreślić jego smak, ale również zachować wilgoć w mięsie, dzięki czemu po usmażeniu lub upieczeniu jest ono soczyste.

Soląc mięso przed obróbką cieplną, staraj się zachować umiar, w szczególności wtedy, kiedy mięso trafia później do sosu. Odpowiednio oprawione mięso należy oprószyć solą morską na kilkanaście minut przed obróbką cieplną, aby sól lepiej wniknęła w mięso. Możesz także pokusić się o zasolankowanie mięsa, by wydobyć z niego maksimum smaku i aromatu. Sposób ten polega na posypywaniu mięsa solą i odstawieniu go na kilka godzin. Niektórzy tworzą w tym celu roztwór wodno-solny o sporym zasoleniu i wkładając do niego mięso. Zamoczone w słonej wodzie mięso szybciej wchłania sól, która zwiększa jego wilgotność.

Polędwiczki z kurczaka – jaka to część?

Polędwiczka z kurczaka to część znajdująca się pod piersią. Jest znacznie mniejsza od piersi, a jej mięso delikatniejsze. Wartości odżywcze ma jednak takie same co pierś.

Jak przyrządzić polędwiczkę z kurczaka?

Polędwiczkę odkrawamy od piersi kurczaka. W Lidlu możesz je kupić osobno. Polędwiczki z kurczaka wystarczy usmażyć w panierce lub z samymi przyprawami. Pokrojone można dodać do dań z ryżem lub wszelkiego rodzaju makaronów czy tart lub upiec w cieście francuskim.

Wypróbuj przepis na polędwiczki kurczaka w sosie paprykowym!

Jak przyrządzić polędwiczki z indyka?

Polędwiczki z indyka można usmażyć, upiec lub zgrillować. Są świetnym daniem głównym, ale i doskonałym dodatkiem do sałatek czy kanapek. Można je przyrządzić z makaronem lub ryżem.

Wypróbuj przepis na tosty żytnie z indykiem i dipem z awokado!

Jak długo piec polędwiczki z indyka?

Zamarynowaną polędwiczkę z indyka pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Jak długo smażyć polędwiczki z indyka?

Jak długo smażyć polędwiczki z indyka? Indycza polędwiczka to niezwykle delikatne mięso, dlatego powinna być smażona znacznie krócej od polędwiczek z czerwonego mięsa np. wieprzowiny. Czas smażenia jest zależny od grubości mięsa oraz metody jego smażenia.

Jeśli zdecydujesz się na smażenie na patelni, wybierz tą o nieprzywierającym dnie. Polędwiczki powinny zostać wcześniej przyprawione lub zamarynowane, a następnie usmażone na rozgrzanym tłuszczu (oliwie, maśle lub oleju) przez 3 minuty na jednej i drugiej stronie. Upewnij się, że patelnia i tłuszcz są mocno rozgrzane, by nadać mięso pięknym złocisty kolor.

Wolisz podsmażyć polędwiczkę na grillu? Tutaj czas smażenia powinien wynosić do 10 minut. W trakcie smażenia mięso należy kilkakrotnie odwrócić, aby ciepło rozeszło się równomiernie po całej jego powierzchni. Jeśli wolisz podsmażyć polędwiczki na ruszcie w domowym piekarniku, ustaw temperaturę piec na 180 stopni C i smaż je przez 20 minut. Nie zapomnij o tym, aby wcześniej je nieco przyprawić i posmarować tłuszczem. Inaczej mięso może wyschnąć.

Pamiętaj, że dokładny czas smażenia może różnić się nawet w przypadku jednej tuszki. Wielkość mięsa ma tu olbrzymie znaczenie. Jeśli chcesz precyzyjnie usmażyć każdy kawałek, skorzystaj z termometru do mięsa — temperatura polędwiczek z indyka powinna wynosić od 75 do 85 stopni C.

Jak zrobić polędwiczki, żeby były miękkie?

Przygotowujesz polędwiczki dla dzieci i zależy Ci na tym, aby były miękkie i soczyste? Zmiękczanie mięsa takiego jak polędwiczki można osiągnąć na wiele sposobów — solankując je, marynując, dusząc, gotując z użyciem pary, a także rozbijając. Przepisy na polędwiczki zazwyczaj zawierają jeden ze sposobów na zmiękczanie mięsa, a my przedstawimy Ci kilka z nich!

Najprostszym sposobem na zmiękczenie mięsa jest jego rozbicie. Delikatnie rozbijanie mięsa pomaga złamać włókna, dzięki czemu staje się ono bardziej miękkie i podatne na formowanie. Drugim niezwykle skutecznym sposobem jest moczenie mięsa w marynacie składającej się z tłuszczu, octu, przypraw oraz ziół. Jeśli zależy Ci na szybkim zmiękczeniu mięsa, możesz dodać do marynaty odrobinę soku z ananasa albo pokrojone kiwi.

Mięso można zmiękczyć także w trakcie obróbki cieplnej, używając do tego pary wodnej. Jeśli chcesz, aby mięso było miękkie, soczyste i nadawało się do zjedzenia dla tych najmłodszych domowników, przygotuj je w garnku na parze albo upiecz w piekarniku z funkcją parową.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!