zobacz film Tosty żytnie z indykiem i dipem z awokado

Jacek Bilczyński

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • patelnię grillową
  • długie wykałaczki

KROK 1: marynujemy mięso

Polędwicę przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę kroimy wszerz na dwie połowy (otrzymujemy 4 równe kawałki). Mięso przyprawiamy białym pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Marynujemy 30 minut w temperaturze pokojowej.

KROK 2: przygotowujemy dip z awokado

Wydrążamy miąższ z awokado, przekładamy do naczynia i dokładnie rozgniatamy go widelcem. Do awokado dodajemy sok z ćwiartki cytryny (lub połowy limonki), drobno posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili (bez pestek), oliwę oraz szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.

 

KROK 3: grillujemy indyka

Kawałki polędwicy smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu) przez około 2-3 minuty z każdej strony.

KROK 4: opiekamy pieczywo

Opiekamy pieczywo z dwóch stron na rozgrzanej patelni grillowej lub w tosterze.

 

 

KROK 5: składamy kanapkę

Na podgrzanej kromce pieczywa układamy warstwowo: liść sałaty, plaster cebuli, dwa kawałki indyka, plaster pomidora, połowę dipu z awokado i przykrywamy drugą kromką chleba. Czynność powtarzamy przy drugim toście.

 

KROK 6: dekorujemy

Na wykałaczkę nabijamy pomidor koktajlowy, kilka listków bazylii i spinamy nią cały tost.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Ewe Ewe
    963 dni temu
    Zrobiłam na kolację. Proste, lekkie i przede wszystkim smaczne kanapki. :)

    odpowiedz

  • GG GG
    964 dni temu
    I jak zwykle! Zamiast o fajny i łatwym przepisie, reszta sobie znajduje wielkie problemy. Ważne, że Wy gotujecie w swoich domach czyściutko i pedantycznie... ;) Fajny film!

    odpowiedz

  • MK MK
    965 dni temu
    Na desce krojone surowe mięso, a później położone na tym awokado i rolowana cytryna, i jeszcze siekany czosnek. Nie widać na filmie, żeby deska była wymieniona po tym mięsie. Niestety, chociaż reszta ładna i estetyczna, to już to mnie odrzuciło.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    965 dni temu
    MK, film pokazuje naszą kulinarną przygodę w skrócie. Omijamy sceny sprzątania :)
  • AgnGad AgnGad
    964 dni temu
    Widać deskę i nóż brudne od mięsa. Smacznego awokado, mam nadzieję, że goście tego nie jedli.
  • MK MK
    963 dni temu
    Niestety, tutaj ciągle widać tę samą deskę. Przy awokado i rolowaniu cytryny, widać, że nie jest ona całkiem czysta. A nic innego na niej nie było krojone, tylko ten indyk. Tak samo nóż, którym jest krojone awokado. Nie jest czysty. A tylko raz był wcześniej użyty i to do indyka. Komentarz do "GG" powyżej: fajny przepis, owszem. Ale higiena w kuchni to podstawa. Nie, nie musi być w kuchni sterylnie, tego samego noża i deski można użyć do różnych produktów, ale gdy jednym z nich, na samym początku jest surowe mięso - to jest brak higieny. Nie należy tego lekceważyć. Ani tym bardziej promować.
  • słabizna słabizna
    966 dni temu
    Się chłopie wysiliłeś.... nie tytułując się dietetykiem i nie biorąc za to kasy takie "tosty a'la hamburger" na co dzień robię. Ok no może bez tego awokado, niech będzie ten "Twój wkład i odmiana"

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram