Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- patelnię grillową
- długie wykałaczki
KROK 1: marynujemy mięso
Polędwicę przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę kroimy wszerz na dwie połowy (otrzymujemy 4 równe kawałki). Mięso przyprawiamy białym pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Marynujemy 30 minut w temperaturze pokojowej.
KROK 2: przygotowujemy dip z awokado
Wydrążamy miąższ z awokado, przekładamy do naczynia i dokładnie rozgniatamy go widelcem. Do awokado dodajemy sok z ćwiartki cytryny (lub połowy limonki), drobno posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili (bez pestek), oliwę oraz szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
KROK 3: grillujemy indyka
Kawałki polędwicy smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu) przez około 2-3 minuty z każdej strony.
KROK 4: opiekamy pieczywo
Opiekamy pieczywo z dwóch stron na rozgrzanej patelni grillowej lub w tosterze.
KROK 5: składamy kanapkę
Na podgrzanej kromce pieczywa układamy warstwowo: liść sałaty, plaster cebuli, dwa kawałki indyka, plaster pomidora, połowę dipu z awokado i przykrywamy drugą kromką chleba. Czynność powtarzamy przy drugim toście.
KROK 6: dekorujemy
Na wykałaczkę nabijamy pomidor koktajlowy, kilka listków bazylii i spinamy nią cały tost.
Zobacz podobne
przepisy
Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
Sprawdź oryginalny sposób na pyszny obiad z indykiem w roli głównej!
Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.
Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
Potrawy z grilla także mogą być bardzo wyrafinowane. Dowód? Roladki z faszerowanego indyka.
Kanapka na bogato
Chrupiąca bagietka wypełniona po brzegi smakowitością: delikatnym filetem z piersi indyka, warzywami oraz sosem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Błyskawiczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Wegańska ryba po grecku
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
3209 dni temu
Zrobiłam na kolację. Proste, lekkie i przede wszystkim smaczne kanapki. :)
odpowiedz
3211 dni temu
I jak zwykle! Zamiast o fajny i łatwym przepisie, reszta sobie znajduje wielkie problemy. Ważne, że Wy gotujecie w swoich domach czyściutko i pedantycznie... ;) Fajny film!
odpowiedz
3212 dni temu
Na desce krojone surowe mięso, a później położone na tym awokado i rolowana cytryna, i jeszcze siekany czosnek. Nie widać na filmie, żeby deska była wymieniona po tym mięsie. Niestety, chociaż reszta ładna i estetyczna, to już to mnie odrzuciło.
odpowiedz
3212 dni temu
MK, film pokazuje naszą kulinarną przygodę w skrócie. Omijamy sceny sprzątania :)
3211 dni temu
Widać deskę i nóż brudne od mięsa. Smacznego awokado, mam nadzieję, że goście tego nie jedli.
3210 dni temu
Niestety, tutaj ciągle widać tę samą deskę. Przy awokado i rolowaniu cytryny, widać, że nie jest ona całkiem czysta. A nic innego na niej nie było krojone, tylko ten indyk. Tak samo nóż, którym jest krojone awokado. Nie jest czysty. A tylko raz był wcześniej użyty i to do indyka. Komentarz do "GG" powyżej: fajny przepis, owszem. Ale higiena w kuchni to podstawa. Nie, nie musi być w kuchni sterylnie, tego samego noża i deski można użyć do różnych produktów, ale gdy jednym z nich, na samym początku jest surowe mięso - to jest brak higieny. Nie należy tego lekceważyć. Ani tym bardziej promować.
3212 dni temu
Się chłopie wysiliłeś.... nie tytułując się dietetykiem i nie biorąc za to kasy takie "tosty a'la hamburger" na co dzień robię. Ok no może bez tego awokado, niech będzie ten "Twój wkład i odmiana"
odpowiedz