Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Gruszki
Gruszki myjemy, kroimy na pół i wrzucamy do miski, doprawiamy je pieprzem i solą, niewielką ilością oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami, 1/2 ostrej papryczki (pokrojonej wraz z ziarenkami), kilkoma posiekanymi gałązkami świeżego tymianku i mniej więcej 35-45 ml sosu sojowego. Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
Gruszki układamy na rozgrzanym grillu, tuż nad żarem, chwilę przypiekamy pod przykryciem. Następnie gruszki przewracamy na drugą stronę i kładziemy w tej strefie grilla, w której nie ma żaru.
Marynata do filetów
Do naczynia wsypujemy 1 ostrą papryczkę, drobno pokrojoną (razem z ziarenkami). 3 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy do niego niewielką ilość soli i razem rozcieramy, a następnie dodajemy do posiekanej papryczki. Limonkę dokładnie myjemy i parzymy.
Garść świeżego tymianku drobno siekamy, dodajemy do pozostałych składników. Do całości dodajemy skórkę z limonki.
Wszystkie składniki polewamy niewielką ilością oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami oraz mniej więcej 30 ml oliwy z oliwek. Mieszamy.
Filety z piersi indyka
Filety z piersi indyka myjemy, osuszamy, kroimy na grube plastry i delikatnie rozbijamy je ręką na desce do krojenia.
Obtaczamy we wcześniej przygotowanej marynacie. Całość skrapiamy mniej więcej 35-45 ml sosu sojowego.
Mięso indyka marynujemy nie dłużej niż 20 minut. Filety kładziemy na grillu tuż nad żarem i grillujemy z obu stron (przez około 2-3 minuty z każdej strony). Następnie filety kładziemy w strefie bez żaru i posypujemy je połamanymi kawałkami sera (pozostałą, większą część sera będziemy dodawać do sałaty), zakrywamy grill i chwilę grillujemy.
Dressing do sałaty
Do pojemnika blendera przelewamy sok wyciśnięty z 1 1/2 limonki oraz resztę sosu sojowego (mniej więcej 10-15 ml), dodajemy kilka suszonych pomidorów wraz z pozostałą w słoiczku oliwą, 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz mniej więcej 30-40 ml oliwy z oliwek. Całość miksujemy za pomocą blendera.
2 opakowania miksu sałat przekładamy do miski i polewamy przygotowanym dressingiem. Mieszamy. Pozostałą część sera kruszymy i dodajemy do sałaty.
Jak podawać
Kawałki indyka wykładamy na talerz lub deskę do krojenia, kroimy na mniejsze części. Obok układamy gruszki. Całość dekorujemy świeżym tymiankiem i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Danie podajemy z wcześniej przygotowaną sałatą.
Zobacz podobne
przepisy
Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
Potrawy z grilla także mogą być bardzo wyrafinowane. Dowód? Roladki z faszerowanego indyka.
Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
Delikatne mięso w oryginalnej słodko-ostrej marynacie z dżemu brzoskwiniowego i papryczki chili. Doskonałe do sałatki!
Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!
Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
Grillowany łosoś, podawany z dodatkiem delikatnego jabłkowego purée i kopru włoskiego jako aromatycznego kontrastu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Kurczak po baskijsku z ryżem
- Słoneczny łosoś
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Tarta ze szpinakiem i serem kozim
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
- Francuskie ptysie serowe
- Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami
- Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
- Croissant z pesto i francuskim serem
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Zupa z awokado z migdałami
- Ciastka pisanki
- Hummus grzybowy
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Wieniec wielkanocny
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Tort malinowy
- Spaghetti z wołowym ragu
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
2004 dni temu
Czy można zrobić więcej marynaty i zachować na póżniej w lodówce? pozdrawiam
odpowiedz
2004 dni temu
Tak, taką marynatę możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniczku przez kilka dni :)
3599 dni temu
Zróbcie coś z transferem, ponieważ nie idzie tego oglądać.
odpowiedz
4087 dni temu
Indyk świetny. Ja robiłam w piekarniku, w naczyniu bez przykrycia. Jak ktoś nie lubi zbyt ostro, to można mniej papryczki. Ser cudowanie się rozpływa i idealnie komponuje z suszonymi pomidorami, mięsem i gruszkami.
odpowiedz
4142 dni temu
como, oczywiście możesz także przygotować gruszki na patelni grillowej. Po odpowiednim przypieczeniu po prostu zdejmij je z ognia.
odpowiedz
4144 dni temu
jak zrobić gruszki na patelni grillowej? może dociągnąć je w piekarniku?
odpowiedz
4144 dni temu
Indyk wychodzi bardzo soczysty i pyszny. Jest dość pikantny zatem dla dzieci polecam mniej chilli.
odpowiedz
4146 dni temu
Indyk w tej marynacie wychodzi przepyszny,idealny również z patelni :)
odpowiedz
4146 dni temu
Danie wygląda pysznie i tak właśnie smakuje!!! Gorąco polecam :)
odpowiedz