Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
- ręcznik papierowy
- folię spożywczą
- blachę
- papier do pieczenia
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg)
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Boczek kroimy w poprzek w cienkie paseczki i przesmażamy, a następnie dodajemy dwie pokrojone w drobną kosteczkę cebule. Smażymy maksymalnie 2 minuty. Zawartość patelni przekładamy do miseczki i odstawiamy w celu ostudzenia.
Po wystudzeniu dodajemy cebulę i boczek do mięsa mielonego. Mieszamy. Dodajemy roztartyw moździerzu kminek i 3 posiekane ząbki czosnku. Jedną papryczkę chili pozbawiamy nasion, kroimy ją w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem i wyrabiamy, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek.
Dłonie natłuszczamy olejem słonecznikowym i formujemy kulki z mięsa. Następnie z kulek formujemy krążki o grubości około 1-1,5 cm i delikatnie nożem z każdej strony wyrównujemy krawędzie. Przekładamy na talerz i zakrywamy folią spożywczą. Odstawiamy.
Cebulę i pomidora kroimy w plastry. Następnie polewamy je oliwą z oliwek, doprawiamy solą, białym pieprzem i pokrojonym drobno ząbkiem czosnku.
Patelnię grillową natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego zamoczonego w oleju słonecznikowym. Grillujemy plastry pomidora i cebuli z obu stron, następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przekrojone bułki wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Polewamy je oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 2 minuty.
Mięso smażymy na natłuszczonej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Bułki wyciągamy z piekarnika. Na spody bułek nakładamy sos, na sos nakładamy mięso, na mięso ponownie nakładamy sos, grillowanego pomidora i kilka krążków grillowanej cebuli i przykrywamy wierzchem bułki. Talerz dekorujemy sosem.
Sos
Liście selera naciowego siekamy, przekładamy do moździerza, dodajemy niewielką ilość soli, niewielką ilość oliwy z oliwek i jeden rozgnieciony ząbek czosnku. Ucieramy, następnie przekładamy do miseczki, dodajemy 2 żółtka, sok z 1/2 cytryny i płaską łyżeczkę musztardy dijon, całość mieszamy. Podczas mieszania dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek i znów intensywnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę korniszony, mieszamy. Połowę papryczki chili pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kosteczkę i dodajemy do sosu. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy. Odstawiamy.
Zobacz podobne
przepisy
Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
Łatwe do przygotowania, ale wyrafinowane w smaku danie. Wypróbuj przepis na potrawkę z wieprzowiny w aromatycznym sosie.
Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!
Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
- Przepis na brownie z orzechami
- Chrupiący owsiany kurczak
- Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
- Deser cassata alla siciliana
- Pieczone burgery z indyka
- Hot dog
- Kokosowa panna cotta
- Ciasto bostońskie
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Holenderskie frikandele
- Białe bolognese
- Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
- Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
- Zielony falafel burger
- Zupa porowo-ziemniaczana
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Dip z ciecierzycy
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Kapuśniak z kimchi
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Wytrawny pudding chlebowy
- Banica z serem feta
- Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Pulpeciki na parze – obiad dla malucha
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Lody waniliowo-malinowo-kokosowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (32)
302 dni temu
Jajko jest w składnikach, ale nie ma go w przepisie.
odpowiedz
302 dni temu
A, jajka potrzebujemy do przygotowania sosu - używamy żółtek.
1369 dni temu
OLIWA JEST TYLKO Z OLIWEK - RESZTA TO OLEJ !!!
odpowiedz
1590 dni temu
Mięso wyszło pyszne. Pomysł na grillowane warzywa również ok. Ale sos, pomimo tego, że był zrobiony wg. przepisu, jednak szału nie zrobił 🙂
odpowiedz
2581 dni temu
Hambuksy wyszly bardzo dobre, polecam zrobic wiecej sosu niz w przepisie i wybrac pomidory odpowiednio zwarte by nie rozpadly sie na patelni. Dobrze bedzie zarezerwowac sobie wiecej czasu niz podane 35min. Godzine conajmniej.
odpowiedz
2602 dni temu
ooo czyli gotowe lidlowskie wołowe kotlety hamburgerowe są be?
odpowiedz
2748 dni temu
CHCE TO ZROBIĆ!!!!!
odpowiedz
2749 dni temu
Robimy przeróżne hamburgery i te są naprawdę smaczne. Wiem że ortodoksi uważają że tylko sama wołowina bez niczego i na koniec przyprawy ale ten hamburger jest bardzo smaczny.
odpowiedz
3560 dni temu
zrobiłem i mi wyszły polecam . wyśmienite
odpowiedz
3807 dni temu
Dzisiaj zdecydowałam się na wypróbowanie tego przepisu. Hamburgery wyszły przepyszne! Tak się objadłam, że ledwie się ruszam. :) Musiałam wprowadzić drobną modyfikację sosu ponieważ nie mogę jeść surowych jajek i użyłam gotowego majonezu, który zmieszałam z musztardą, łodygami selera naciowego, korniszonami i pozostałymi przyprawami. Być może to profanacja, ale wyszło super! No i oszczędza się trochę czasu. :) POLECAM :D
odpowiedz
3978 dni temu
Ago, świetnie, że znalazłaś swój ulubiony przepis! Jednak zachęcamy, by spróbować innych, równie smacznych dań :)
odpowiedz
3978 dni temu
Trzeci raz robię hamburgery według tego przepisu i są rewelacyjne :)
odpowiedz
4117 dni temu
Przepis Okrasy (bez sosu) jest pyszny!!! Polecam
odpowiedz
4167 dni temu
Ten przepis uwielbiam . Mam jeszcze wiele przepisów na hamburgera ale ten to obłęd. Polecam :)
odpowiedz
4222 dni temu
Pomysł na podsmażone warzywa jest bardzo fajny. Mięso było takie sobie, bez rewelacji. Niestety sos był po prostu obrzydliwy, nikt z domowników nie chciał go zjeść i skończyło się na wylaniu sosu i użyciu ketchupu oraz musztardy.
odpowiedz
4226 dni temu
Dzisiaj podałem te hamburgery na późny obiad a to ze względu, że niestety nie da się ich zrobić w przewidzianym czasie, czyli 35 min. Wracając do mojej opinii na temat samego dania to było przeciętnie nie porwało mnie tak jak inne przepisy, które chciałem powtórzyć od razu po zjedzeniu. Moja 5 letnia córka stwierdziła, że hamburgery były by fajne gdyby nie ten kotlet :)
odpowiedz
4228 dni temu
Hamburgery wyszły fajne. Sos z selera naciowego wyszedł smaczny. Uwielbiam takie sosy.
odpowiedz
4229 dni temu
Niebo w gębie. Trochę mało chrupkie wyszły mi warzywa, ale to dlatego zapewne, że używałem grilla elektrycznego zamiast patelni grillowej. Tak soczystych i mega aromatycznych hamburgerów w życiu nie jadłem. Dzięki Karol! ;)
odpowiedz
4229 dni temu
I ta reklama pod filmikiem. Mięso wołowe GARMAŻERYJNE, jedyne 11 zł za kilo!!! Jezu kładę 100 zł że Okrasa nie robił burgerów z tej wołowiny...
odpowiedz
2154 dni temu
Nie używaj imienia Pana Boga nadaremno!
4229 dni temu
Jakaś jasna ta wołowina Pana Okrasy. Wygląda jak wieprzowina. Jeżeli mamy kawałek świeżego dobrego mięsa wołowego to aby zrobić pysznego hamburgera nie potrzebne są żadne przyprawy oprócz soli i pieprzu dodawane na wierzch krążka tuż przed smażeniem (na maśle - fuj oliwa nie do wołowiny). A zaciąga to się tynki a nie hamburgery. Jak mamy mięso zmielone nie wiadomo z czego i skąd to bezpiecznie będzie je dobrze przyprawić (tak na wszelki wypadek).
odpowiedz
4231 dni temu
Najlepszy domowy hamburger jakiego jadłem Panie Karolu podziw i brawa. Nawet przy tak prostym daniu idze okazać pełen profesionalizm. No i super smak :)
odpowiedz
4232 dni temu
Hamburgery wcale nie były rewelacyjne, Pascal miał o wiele lepsze.
odpowiedz
4232 dni temu
Jestem w trakcie robienia, podczas przygotowywania sosu użyłem łodygi selera zamiast liści (zgodnie z tym co K.O. wspomniał), ale sos, z uwagi na dużą ilość wody w łodydze w stosunku do liści, wyszedł bardzo płynny, dlatego tutaj uważajcie, albo liście albo ... nie wiem, odlać wodę po zgnieceniu, ale pytanie czy aromat nie ucieknie.
odpowiedz
4235 dni temu
super hamburger, tylko trzeba ostrożnie z solą, bo ja trochę przesoliłam
odpowiedz
4236 dni temu
hamburger pyszny bardzo bardzo rodiłem dziś a sos wyszedł mi żółty nieh waz bendzie zielony
odpowiedz
4236 dni temu
hamburger pyszne pyszny bardzo dziś robiłem a mi sos wyszedł żułty ha ha nieh wam zielony pa
odpowiedz
4236 dni temu
Co to jest konkurs na przepis z jak największą ilością składników do prostego dania ? Dobrze że całego sklepu nie trzeba kupić ...
odpowiedz
4237 dni temu
Żal mi się zrobił jak jechał widelcem po patelni.... Szkoda ze noże nie z lidla, komplet by się przdał ;)
odpowiedz
4237 dni temu
rewelacja przepis Pana Okrasy dziś zrobiłem wyszły idealne
odpowiedz
4238 dni temu
Widziałem dwa filmiki i myślę, że przepis na hamburgera Okrasy byłby smaczniejszy ;)
odpowiedz
4238 dni temu
Pysznie wygląda ,z pewnością wypróbuje przepis na domowego hamburgera:)
odpowiedz
zobacz wszystkie