Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • patelnię grillową
  • ręcznik papierowy
  • folię spożywczą
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg)

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Boczek kroimy w poprzek w cienkie paseczki i przesmażamy, a następnie dodajemy dwie pokrojone w drobną kosteczkę cebule. Smażymy maksymalnie 2 minuty. Zawartość patelni przekładamy do miseczki i odstawiamy w celu ostudzenia.

Po wystudzeniu dodajemy cebulę i boczek do mięsa mielonego. Mieszamy. Dodajemy roztartyw moździerzu kminek i 3 posiekane ząbki czosnku. Jedną papryczkę chili pozbawiamy nasion, kroimy ją w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem i wyrabiamy, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek.

Dłonie natłuszczamy olejem słonecznikowym i formujemy kulki z mięsa. Następnie z kulek formujemy krążki o grubości około 1-1,5 cm i delikatnie nożem z każdej strony wyrównujemy krawędzie. Przekładamy na talerz i zakrywamy folią spożywczą. Odstawiamy.

Cebulę i pomidora kroimy w plastry. Następnie polewamy je oliwą z oliwek, doprawiamy solą, białym pieprzem i pokrojonym drobno ząbkiem czosnku.
Patelnię grillową natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego zamoczonego w oleju słonecznikowym. Grillujemy plastry pomidora i cebuli z obu stron, następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przekrojone bułki wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Polewamy je oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 2 minuty.

Mięso smażymy na natłuszczonej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Bułki wyciągamy z piekarnika. Na spody bułek nakładamy sos, na sos nakładamy mięso, na mięso ponownie nakładamy sos, grillowanego pomidora i kilka krążków grillowanej cebuli i przykrywamy wierzchem bułki. Talerz dekorujemy sosem.

Sos

Liście selera naciowego siekamy, przekładamy do moździerza, dodajemy niewielką ilość soli, niewielką ilość oliwy z oliwek i jeden rozgnieciony ząbek czosnku. Ucieramy, następnie przekładamy do miseczki, dodajemy 2 żółtka, sok z 1/2 cytryny i płaską łyżeczkę musztardy dijon, całość mieszamy. Podczas mieszania dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek i znów intensywnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę korniszony, mieszamy. Połowę papryczki chili pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kosteczkę i dodajemy do sosu. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy. Odstawiamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (34)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • test@test.com [email protected]
    302 dni temu
    OLIWA JEST TYLKO Z OLIWEK - RESZTA TO OLEJ !!!

    Odpowiedz

  • a@a.com [email protected]
    302 dni temu
    aa

    Odpowiedz

  • A A
    715 dni temu
    Jajko jest w składnikach, ale nie ma go w przepisie.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    715 dni temu
    A, jajka potrzebujemy do przygotowania sosu - używamy żółtek.
  • janek janek
    1782 dni temu
    OLIWA JEST TYLKO Z OLIWEK - RESZTA TO OLEJ !!!

    Odpowiedz

  • Bartek Bartek
    2003 dni temu
    Mięso wyszło pyszne. Pomysł na grillowane warzywa również ok. Ale sos, pomimo tego, że był zrobiony wg. przepisu, jednak szału nie zrobił 🙂

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    2994 dni temu
    Hambuksy wyszly bardzo dobre, polecam zrobic wiecej sosu niz w przepisie i wybrac pomidory odpowiednio zwarte by nie rozpadly sie na patelni. Dobrze bedzie zarezerwowac sobie wiecej czasu niz podane 35min. Godzine conajmniej.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3015 dni temu
    ooo czyli gotowe lidlowskie wołowe kotlety hamburgerowe są be?

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3161 dni temu
    CHCE TO ZROBIĆ!!!!!

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3162 dni temu
    Robimy przeróżne hamburgery i te są naprawdę smaczne. Wiem że ortodoksi uważają że tylko sama wołowina bez niczego i na koniec przyprawy ale ten hamburger jest bardzo smaczny.

    Odpowiedz

  • gość gość
    3973 dni temu
    zrobiłem i mi wyszły polecam . wyśmienite

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4220 dni temu
    Dzisiaj zdecydowałam się na wypróbowanie tego przepisu. Hamburgery wyszły przepyszne! Tak się objadłam, że ledwie się ruszam. :) Musiałam wprowadzić drobną modyfikację sosu ponieważ nie mogę jeść surowych jajek i użyłam gotowego majonezu, który zmieszałam z musztardą, łodygami selera naciowego, korniszonami i pozostałymi przyprawami. Być może to profanacja, ale wyszło super! No i oszczędza się trochę czasu. :) POLECAM :D

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4391 dni temu
    Ago, świetnie, że znalazłaś swój ulubiony przepis! Jednak zachęcamy, by spróbować innych, równie smacznych dań :)

    Odpowiedz

  • Aga Aga
    4391 dni temu
    Trzeci raz robię hamburgery według tego przepisu i są rewelacyjne :)

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4530 dni temu
    Przepis Okrasy (bez sosu) jest pyszny!!! Polecam

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4580 dni temu
    Ten przepis uwielbiam . Mam jeszcze wiele przepisów na hamburgera ale ten to obłęd. Polecam :)

    Odpowiedz

  • Bartek Bartek
    4635 dni temu
    Pomysł na podsmażone warzywa jest bardzo fajny. Mięso było takie sobie, bez rewelacji. Niestety sos był po prostu obrzydliwy, nikt z domowników nie chciał go zjeść i skończyło się na wylaniu sosu i użyciu ketchupu oraz musztardy.

    Odpowiedz

  • Tomasz P. Tomasz P.
    4639 dni temu
    Dzisiaj podałem te hamburgery na późny obiad a to ze względu, że niestety nie da się ich zrobić w przewidzianym czasie, czyli 35 min. Wracając do mojej opinii na temat samego dania to było przeciętnie nie porwało mnie tak jak inne przepisy, które chciałem powtórzyć od razu po zjedzeniu. Moja 5 letnia córka stwierdziła, że hamburgery były by fajne gdyby nie ten kotlet :)

    Odpowiedz

  • Paula Paula
    4641 dni temu
    Hamburgery wyszły fajne. Sos z selera naciowego wyszedł smaczny. Uwielbiam takie sosy.

    Odpowiedz

  • Gość Adam Gość Adam
    4642 dni temu
    Niebo w gębie. Trochę mało chrupkie wyszły mi warzywa, ale to dlatego zapewne, że używałem grilla elektrycznego zamiast patelni grillowej. Tak soczystych i mega aromatycznych hamburgerów w życiu nie jadłem. Dzięki Karol! ;)

    Odpowiedz

  • Jasiek Jasiek
    4642 dni temu
    I ta reklama pod filmikiem. Mięso wołowe GARMAŻERYJNE, jedyne 11 zł za kilo!!! Jezu kładę 100 zł że Okrasa nie robił burgerów z tej wołowiny...

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    2567 dni temu
    Nie używaj imienia Pana Boga nadaremno!
  • Jasiek Jasiek
    4642 dni temu
    Jakaś jasna ta wołowina Pana Okrasy. Wygląda jak wieprzowina. Jeżeli mamy kawałek świeżego dobrego mięsa wołowego to aby zrobić pysznego hamburgera nie potrzebne są żadne przyprawy oprócz soli i pieprzu dodawane na wierzch krążka tuż przed smażeniem (na maśle - fuj oliwa nie do wołowiny). A zaciąga to się tynki a nie hamburgery. Jak mamy mięso zmielone nie wiadomo z czego i skąd to bezpiecznie będzie je dobrze przyprawić (tak na wszelki wypadek).

    Odpowiedz

  • Mati Mati
    4644 dni temu
    Najlepszy domowy hamburger jakiego jadłem Panie Karolu podziw i brawa. Nawet przy tak prostym daniu idze okazać pełen profesionalizm. No i super smak :)

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4645 dni temu
    Hamburgery wcale nie były rewelacyjne, Pascal miał o wiele lepsze.

    Odpowiedz

  • Gościu Gościu
    4645 dni temu
    Jestem w trakcie robienia, podczas przygotowywania sosu użyłem łodygi selera zamiast liści (zgodnie z tym co K.O. wspomniał), ale sos, z uwagi na dużą ilość wody w łodydze w stosunku do liści, wyszedł bardzo płynny, dlatego tutaj uważajcie, albo liście albo ... nie wiem, odlać wodę po zgnieceniu, ale pytanie czy aromat nie ucieknie.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4648 dni temu
    super hamburger, tylko trzeba ostrożnie z solą, bo ja trochę przesoliłam

    Odpowiedz

  • Igor Igor
    4649 dni temu
    hamburger pyszny bardzo bardzo rodiłem dziś a sos wyszedł mi żółty nieh waz bendzie zielony

    Odpowiedz

  • Igor Igor
    4649 dni temu
    hamburger pyszne pyszny bardzo dziś robiłem a mi sos wyszedł żułty ha ha nieh wam zielony pa

    Odpowiedz

  • olobolo olobolo
    4649 dni temu
    Co to jest konkurs na przepis z jak największą ilością składników do prostego dania ? Dobrze że całego sklepu nie trzeba kupić ...

    Odpowiedz

  • 4706950 4706950
    4649 dni temu
    Żal mi się zrobił jak jechał widelcem po patelni.... Szkoda ze noże nie z lidla, komplet by się przdał ;)

    Odpowiedz

  • Rysiek Rysiek
    4650 dni temu
    rewelacja przepis Pana Okrasy dziś zrobiłem wyszły idealne

    Odpowiedz

  • Łukasz Łukasz
    4651 dni temu
    Widziałem dwa filmiki i myślę, że przepis na hamburgera Okrasy byłby smaczniejszy ;)

    Odpowiedz

  • ola ola
    4651 dni temu
    Pysznie wygląda ,z pewnością wypróbuje przepis na domowego hamburgera:)

    Odpowiedz

zobacz wszystkie


Hamburger z przepisu Okrasy to prawdziwa uczta dla zmysłów! Kiedy myślimy o idealnym burgerze, często przychodzi nam do głowy obraz soczystego mięsa, chrupiącej bułki i świeżych dodatków. Karol Okrasa, miłośnik dobrej kuchni, stworzył przepis, który łączy amerykańską klasykę z europejską finezją. To nie jest zwykły fast food - to kulinarne dzieło sztuki, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przekonasz się - ten przepis zaskoczy Cię co najmniej w kilku miejscach!

Jak smażyć burgery wołowe?

Podstawą każdego dobrego hamburgera jest odpowiednio przygotowane mięso. Jak smażyć burgery wołowe, żeby były soczyste i pełne smaku? Przede wszystkim ważne jest użycie dobrej jakości mięsa mielonego wołowego. Karol Okrasa w swoim przepisie proponuje dodanie do niego przesmażonego boczku i cebuli, co nadaje burgerom wyjątkowy aromat.

Formowanie kotletów to kolejny kluczowy element. Ile smażyć burgery na patelni? Optymalny czas to około 2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni grillowej. Dzięki temu mięso zachowa soczystość wewnątrz, a na zewnątrz utworzy się apetyczna, przysmażona skórka. Pamiętajcie też o tym, żeby nie dociskać kotletów podczas smażenia - to częsty błąd, który prowadzi do utraty soków.

Przepis na hamburgera z grillowanymi warzywami

Co wyróżnia ten przepis na hamburgera spośród tysięcy innych? Przede wszystkim grillowane warzywa! Pomidory i cebula, które trafiają na rozgrzaną patelnię grillową, nabierają zupełnie nowego charakteru. Lekkie podsmażenie sprawia, że cebula staje się słodkawa, a pomidor intensyfikuje swój smak.

Jakie warzywa do burgera sprawdzą się najlepiej? Oprócz klasycznych pomidorów i cebuli, warto dodać ogórki konserwowe, które wnoszą orzeźwiającą kwaskowość. Karol Okrasa sugeruje również użycie świeżych ziół - natka pietruszki i liście selera naciowego dodają burgerom świeżości i aromatu. Tak, to nie pomyłka - z liści selera naciowego przygotowujemy sos do burgera!

Burgery wołowe z piekarnika vs. smażenie na patelni

Czy można przygotować burgery wołowe z piekarnika? Oczywiście! Choć Okrasa w swoim przepisie stawia na tradycyjne smażenie, pieczenie w piekarniku to świetna alternatywa. Ile piec burgery w piekarniku? Przy temperaturze 200°C wystarczy około 10-12 minut, w zależności od grubości kotletów.

Burger wołowy z piekarnika ma swoje zalety - mięso piecze się równomiernie, a my mamy pewność, że będzie dokładnie przypieczone. Z drugiej strony, smażenie na patelni daje te charakterystyczne paski po grillu i intensywniejszy smak. Wybór zależy od naszych preferencji i dostępnego czasu oraz od tego… jak bardzo bliskie są nam klasyczne zasady smażenia burgerów. Puryści powiedzą, że burger nie może być well-done, a co najwyżej medium. Oznacza to, że mięso powinno pozostać różowe w środku i soczyste, inaczej burger stanie się suchy i straci swój smak. Nie wszyscy jednak preferują mięso w takiej postaci, dlatego takim osobom wcale nie boimy się polecać mocniejszego wysmażenia. Najważniejsze to gotować tak, by czerpać satysfakcję z jedzenia!

Jak smażyć hamburgery - praktyczne wskazówki

Jak smażyć hamburgery, żeby wyszły perfekcyjnie? Oto kilka sprawdzonych trików. Po pierwsze, kotlety powinny mieć temperaturę pokojową przed smażeniem - zimne mięso z lodówki nie będzie się równomiernie przyrumieniać. Jak długo smażyć burgery wołowe? Dla kotletów o grubości 1-1,5 cm wystarczą 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Ile smażyć burger wołowy, żeby był soczysty ale bezpieczny? Wewnętrzna temperatura powinna osiągnąć około 70°C. Jeśli nie mamy termometru kuchennego, można delikatnie nacisnąć kotlet - jeśli jest sprężysty, ale nie twardy, to znaczy że jest gotowy. Smażenie burgerów to sztuka, która wymaga praktyki, ale rezultat na pewno będzie tego wart!

Domowy sos - kwintesencja smaku

Nie sposób mówić o hamburgerze Karola Okrasy bez wspomnienia o jego autorskim sosie. Ta kremowa mikstura z żółtek, selera naciowego, musztardy dijon i korniszonów to prawdziwa bomba smakowa. To właśnie sos łączy wszystkie składniki w harmonijną całość i jest zdecydowanie ciekawą odmianą w stosunku do klasycznego sosu burgerowego na bazie majonezu.

Przygotowanie sosu wymaga cierpliwości - składniki trzeba łączyć stopniowo, intensywnie ucierając oraz mieszając. Dodanie papryczki chili wprowadza delikatną nutkę pikanterii, która pięknie kontrastuje ze słodyczą i dymnym posmakiem grillowanych warzyw. Ten sos to dowód na to, że diabeł tkwi w szczegółach!

Jeśli pokochasz tego hamburgera wołowego Karola Okrasy, koniecznie sprawdźcie inne jego propozycje dostępne na kuchnialidla.pl. Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem autorstwa Karola Okrasy to niezwykłe połączenie tradycyjnych racuchów z mięsnym sosem - idealne na sycący obiad dla całej rodziny.

Warto też sięgnąć po potrawkę z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami. To wyrafinowane danie, które łatwo przygotować, a efekt zachwyci gości. Z kolei polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi to propozycja dla miłośników kuchni wschodniej - kresowe specjały w nowoczesnym wydaniu.

Na koniec polecamy pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim. To egzotyczne danie z mleczkiem kokosowym i imbirem przeniesie Cię w kulinarne podróże na Daleki Wschód.

Burger na patelni czy w piekarniku - niezależnie od wybranej metody przygotowania, hamburger Karola Okrasy to gwarancja kulinarnego sukcesu. To danie, które łączy prostotę przygotowania z wyszukanym smakiem, pokazując że fast food może być sztuką!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl