Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
- ręcznik papierowy
- folię spożywczą
- blachę
- papier do pieczenia
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg)
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Boczek kroimy w poprzek w cienkie paseczki i przesmażamy, a następnie dodajemy dwie pokrojone w drobną kosteczkę cebule. Smażymy maksymalnie 2 minuty. Zawartość patelni przekładamy do miseczki i odstawiamy w celu ostudzenia.
Po wystudzeniu dodajemy cebulę i boczek do mięsa mielonego. Mieszamy. Dodajemy roztartyw moździerzu kminek i 3 posiekane ząbki czosnku. Jedną papryczkę chili pozbawiamy nasion, kroimy ją w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem i wyrabiamy, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek.
Dłonie natłuszczamy olejem słonecznikowym i formujemy kulki z mięsa. Następnie z kulek formujemy krążki o grubości około 1-1,5 cm i delikatnie nożem z każdej strony wyrównujemy krawędzie. Przekładamy na talerz i zakrywamy folią spożywczą. Odstawiamy.
Cebulę i pomidora kroimy w plastry. Następnie polewamy je oliwą z oliwek, doprawiamy solą, białym pieprzem i pokrojonym drobno ząbkiem czosnku.
Patelnię grillową natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego zamoczonego w oleju słonecznikowym. Grillujemy plastry pomidora i cebuli z obu stron, następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przekrojone bułki wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Polewamy je oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 2 minuty.
Mięso smażymy na natłuszczonej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Bułki wyciągamy z piekarnika. Na spody bułek nakładamy sos, na sos nakładamy mięso, na mięso ponownie nakładamy sos, grillowanego pomidora i kilka krążków grillowanej cebuli i przykrywamy wierzchem bułki. Talerz dekorujemy sosem.
Sos
Liście selera naciowego siekamy, przekładamy do moździerza, dodajemy niewielką ilość soli, niewielką ilość oliwy z oliwek i jeden rozgnieciony ząbek czosnku. Ucieramy, następnie przekładamy do miseczki, dodajemy 2 żółtka, sok z 1/2 cytryny i płaską łyżeczkę musztardy dijon, całość mieszamy. Podczas mieszania dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek i znów intensywnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę korniszony, mieszamy. Połowę papryczki chili pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kosteczkę i dodajemy do sosu. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy. Odstawiamy.
Zobacz podobne przepisy
Hamburger z przepisu Okrasy to prawdziwa uczta dla zmysłów! Kiedy myślimy o idealnym burgerze, często przychodzi nam do głowy obraz soczystego mięsa, chrupiącej bułki i świeżych dodatków. Karol Okrasa, miłośnik dobrej kuchni, stworzył przepis, który łączy amerykańską klasykę z europejską finezją. To nie jest zwykły fast food - to kulinarne dzieło sztuki, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przekonasz się - ten przepis zaskoczy Cię co najmniej w kilku miejscach!
Jak smażyć burgery wołowe?
Podstawą każdego dobrego hamburgera jest odpowiednio przygotowane mięso. Jak smażyć burgery wołowe, żeby były soczyste i pełne smaku? Przede wszystkim ważne jest użycie dobrej jakości mięsa mielonego wołowego. Karol Okrasa w swoim przepisie proponuje dodanie do niego przesmażonego boczku i cebuli, co nadaje burgerom wyjątkowy aromat.
Formowanie kotletów to kolejny kluczowy element. Ile smażyć burgery na patelni? Optymalny czas to około 2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni grillowej. Dzięki temu mięso zachowa soczystość wewnątrz, a na zewnątrz utworzy się apetyczna, przysmażona skórka. Pamiętajcie też o tym, żeby nie dociskać kotletów podczas smażenia - to częsty błąd, który prowadzi do utraty soków.
Przepis na hamburgera z grillowanymi warzywami
Co wyróżnia ten przepis na hamburgera spośród tysięcy innych? Przede wszystkim grillowane warzywa! Pomidory i cebula, które trafiają na rozgrzaną patelnię grillową, nabierają zupełnie nowego charakteru. Lekkie podsmażenie sprawia, że cebula staje się słodkawa, a pomidor intensyfikuje swój smak.
Jakie warzywa do burgera sprawdzą się najlepiej? Oprócz klasycznych pomidorów i cebuli, warto dodać ogórki konserwowe, które wnoszą orzeźwiającą kwaskowość. Karol Okrasa sugeruje również użycie świeżych ziół - natka pietruszki i liście selera naciowego dodają burgerom świeżości i aromatu. Tak, to nie pomyłka - z liści selera naciowego przygotowujemy sos do burgera!
Burgery wołowe z piekarnika vs. smażenie na patelni
Czy można przygotować burgery wołowe z piekarnika? Oczywiście! Choć Okrasa w swoim przepisie stawia na tradycyjne smażenie, pieczenie w piekarniku to świetna alternatywa. Ile piec burgery w piekarniku? Przy temperaturze 200°C wystarczy około 10-12 minut, w zależności od grubości kotletów.
Burger wołowy z piekarnika ma swoje zalety - mięso piecze się równomiernie, a my mamy pewność, że będzie dokładnie przypieczone. Z drugiej strony, smażenie na patelni daje te charakterystyczne paski po grillu i intensywniejszy smak. Wybór zależy od naszych preferencji i dostępnego czasu oraz od tego… jak bardzo bliskie są nam klasyczne zasady smażenia burgerów. Puryści powiedzą, że burger nie może być well-done, a co najwyżej medium. Oznacza to, że mięso powinno pozostać różowe w środku i soczyste, inaczej burger stanie się suchy i straci swój smak. Nie wszyscy jednak preferują mięso w takiej postaci, dlatego takim osobom wcale nie boimy się polecać mocniejszego wysmażenia. Najważniejsze to gotować tak, by czerpać satysfakcję z jedzenia!
Jak smażyć hamburgery - praktyczne wskazówki
Jak smażyć hamburgery, żeby wyszły perfekcyjnie? Oto kilka sprawdzonych trików. Po pierwsze, kotlety powinny mieć temperaturę pokojową przed smażeniem - zimne mięso z lodówki nie będzie się równomiernie przyrumieniać. Jak długo smażyć burgery wołowe? Dla kotletów o grubości 1-1,5 cm wystarczą 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
Ile smażyć burger wołowy, żeby był soczysty ale bezpieczny? Wewnętrzna temperatura powinna osiągnąć około 70°C. Jeśli nie mamy termometru kuchennego, można delikatnie nacisnąć kotlet - jeśli jest sprężysty, ale nie twardy, to znaczy że jest gotowy. Smażenie burgerów to sztuka, która wymaga praktyki, ale rezultat na pewno będzie tego wart!
Domowy sos - kwintesencja smaku
Nie sposób mówić o hamburgerze Karola Okrasy bez wspomnienia o jego autorskim sosie. Ta kremowa mikstura z żółtek, selera naciowego, musztardy dijon i korniszonów to prawdziwa bomba smakowa. To właśnie sos łączy wszystkie składniki w harmonijną całość i jest zdecydowanie ciekawą odmianą w stosunku do klasycznego sosu burgerowego na bazie majonezu.
Przygotowanie sosu wymaga cierpliwości - składniki trzeba łączyć stopniowo, intensywnie ucierając oraz mieszając. Dodanie papryczki chili wprowadza delikatną nutkę pikanterii, która pięknie kontrastuje ze słodyczą i dymnym posmakiem grillowanych warzyw. Ten sos to dowód na to, że diabeł tkwi w szczegółach!
Jeśli pokochasz tego hamburgera wołowego Karola Okrasy, koniecznie sprawdźcie inne jego propozycje dostępne na kuchnialidla.pl. Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem autorstwa Karola Okrasy to niezwykłe połączenie tradycyjnych racuchów z mięsnym sosem - idealne na sycący obiad dla całej rodziny.
Warto też sięgnąć po potrawkę z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami. To wyrafinowane danie, które łatwo przygotować, a efekt zachwyci gości. Z kolei polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi to propozycja dla miłośników kuchni wschodniej - kresowe specjały w nowoczesnym wydaniu.
Na koniec polecamy pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim. To egzotyczne danie z mleczkiem kokosowym i imbirem przeniesie Cię w kulinarne podróże na Daleki Wschód.
Burger na patelni czy w piekarniku - niezależnie od wybranej metody przygotowania, hamburger Karola Okrasy to gwarancja kulinarnego sukcesu. To danie, które łączy prostotę przygotowania z wyszukanym smakiem, pokazując że fast food może być sztuką!
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik świąteczny
- Pierniki
- Makówki śląskie
- Spaghetti carbonara
- Guacamole
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Mini burgery
- Łazanki
- Boczek pieczony
- Makowiec japoński
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sernik pistacjowy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (34)
302 dni temu
OLIWA JEST TYLKO Z OLIWEK - RESZTA TO OLEJ !!!
Odpowiedz
302 dni temu
aa
Odpowiedz
715 dni temu
Jajko jest w składnikach, ale nie ma go w przepisie.
Odpowiedz
715 dni temu
A, jajka potrzebujemy do przygotowania sosu - używamy żółtek.
1782 dni temu
OLIWA JEST TYLKO Z OLIWEK - RESZTA TO OLEJ !!!
Odpowiedz
2003 dni temu
Mięso wyszło pyszne. Pomysł na grillowane warzywa również ok. Ale sos, pomimo tego, że był zrobiony wg. przepisu, jednak szału nie zrobił 🙂
Odpowiedz
2994 dni temu
Hambuksy wyszly bardzo dobre, polecam zrobic wiecej sosu niz w przepisie i wybrac pomidory odpowiednio zwarte by nie rozpadly sie na patelni. Dobrze bedzie zarezerwowac sobie wiecej czasu niz podane 35min. Godzine conajmniej.
Odpowiedz
3015 dni temu
ooo czyli gotowe lidlowskie wołowe kotlety hamburgerowe są be?
Odpowiedz
3161 dni temu
CHCE TO ZROBIĆ!!!!!
Odpowiedz
3162 dni temu
Robimy przeróżne hamburgery i te są naprawdę smaczne. Wiem że ortodoksi uważają że tylko sama wołowina bez niczego i na koniec przyprawy ale ten hamburger jest bardzo smaczny.
Odpowiedz
3973 dni temu
zrobiłem i mi wyszły polecam . wyśmienite
Odpowiedz
4220 dni temu
Dzisiaj zdecydowałam się na wypróbowanie tego przepisu. Hamburgery wyszły przepyszne! Tak się objadłam, że ledwie się ruszam. :) Musiałam wprowadzić drobną modyfikację sosu ponieważ nie mogę jeść surowych jajek i użyłam gotowego majonezu, który zmieszałam z musztardą, łodygami selera naciowego, korniszonami i pozostałymi przyprawami. Być może to profanacja, ale wyszło super! No i oszczędza się trochę czasu. :) POLECAM :D
Odpowiedz
4391 dni temu
Ago, świetnie, że znalazłaś swój ulubiony przepis! Jednak zachęcamy, by spróbować innych, równie smacznych dań :)
Odpowiedz
4391 dni temu
Trzeci raz robię hamburgery według tego przepisu i są rewelacyjne :)
Odpowiedz
4530 dni temu
Przepis Okrasy (bez sosu) jest pyszny!!! Polecam
Odpowiedz
4580 dni temu
Ten przepis uwielbiam . Mam jeszcze wiele przepisów na hamburgera ale ten to obłęd. Polecam :)
Odpowiedz
4635 dni temu
Pomysł na podsmażone warzywa jest bardzo fajny. Mięso było takie sobie, bez rewelacji. Niestety sos był po prostu obrzydliwy, nikt z domowników nie chciał go zjeść i skończyło się na wylaniu sosu i użyciu ketchupu oraz musztardy.
Odpowiedz
4639 dni temu
Dzisiaj podałem te hamburgery na późny obiad a to ze względu, że niestety nie da się ich zrobić w przewidzianym czasie, czyli 35 min. Wracając do mojej opinii na temat samego dania to było przeciętnie nie porwało mnie tak jak inne przepisy, które chciałem powtórzyć od razu po zjedzeniu. Moja 5 letnia córka stwierdziła, że hamburgery były by fajne gdyby nie ten kotlet :)
Odpowiedz
4641 dni temu
Hamburgery wyszły fajne. Sos z selera naciowego wyszedł smaczny. Uwielbiam takie sosy.
Odpowiedz
4642 dni temu
Niebo w gębie. Trochę mało chrupkie wyszły mi warzywa, ale to dlatego zapewne, że używałem grilla elektrycznego zamiast patelni grillowej. Tak soczystych i mega aromatycznych hamburgerów w życiu nie jadłem. Dzięki Karol! ;)
Odpowiedz
4642 dni temu
I ta reklama pod filmikiem. Mięso wołowe GARMAŻERYJNE, jedyne 11 zł za kilo!!! Jezu kładę 100 zł że Okrasa nie robił burgerów z tej wołowiny...
Odpowiedz
2567 dni temu
Nie używaj imienia Pana Boga nadaremno!
4642 dni temu
Jakaś jasna ta wołowina Pana Okrasy. Wygląda jak wieprzowina. Jeżeli mamy kawałek świeżego dobrego mięsa wołowego to aby zrobić pysznego hamburgera nie potrzebne są żadne przyprawy oprócz soli i pieprzu dodawane na wierzch krążka tuż przed smażeniem (na maśle - fuj oliwa nie do wołowiny). A zaciąga to się tynki a nie hamburgery. Jak mamy mięso zmielone nie wiadomo z czego i skąd to bezpiecznie będzie je dobrze przyprawić (tak na wszelki wypadek).
Odpowiedz
4644 dni temu
Najlepszy domowy hamburger jakiego jadłem Panie Karolu podziw i brawa. Nawet przy tak prostym daniu idze okazać pełen profesionalizm. No i super smak :)
Odpowiedz
4645 dni temu
Hamburgery wcale nie były rewelacyjne, Pascal miał o wiele lepsze.
Odpowiedz
4645 dni temu
Jestem w trakcie robienia, podczas przygotowywania sosu użyłem łodygi selera zamiast liści (zgodnie z tym co K.O. wspomniał), ale sos, z uwagi na dużą ilość wody w łodydze w stosunku do liści, wyszedł bardzo płynny, dlatego tutaj uważajcie, albo liście albo ... nie wiem, odlać wodę po zgnieceniu, ale pytanie czy aromat nie ucieknie.
Odpowiedz
4648 dni temu
super hamburger, tylko trzeba ostrożnie z solą, bo ja trochę przesoliłam
Odpowiedz
4649 dni temu
hamburger pyszny bardzo bardzo rodiłem dziś a sos wyszedł mi żółty nieh waz bendzie zielony
Odpowiedz
4649 dni temu
hamburger pyszne pyszny bardzo dziś robiłem a mi sos wyszedł żułty ha ha nieh wam zielony pa
Odpowiedz
4649 dni temu
Co to jest konkurs na przepis z jak największą ilością składników do prostego dania ? Dobrze że całego sklepu nie trzeba kupić ...
Odpowiedz
4649 dni temu
Żal mi się zrobił jak jechał widelcem po patelni.... Szkoda ze noże nie z lidla, komplet by się przdał ;)
Odpowiedz
4650 dni temu
rewelacja przepis Pana Okrasy dziś zrobiłem wyszły idealne
Odpowiedz
4651 dni temu
Widziałem dwa filmiki i myślę, że przepis na hamburgera Okrasy byłby smaczniejszy ;)
Odpowiedz
4651 dni temu
Pysznie wygląda ,z pewnością wypróbuje przepis na domowego hamburgera:)
Odpowiedz
zobacz wszystkie