Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię spożywczą
- sito do gotowania na parze
KROK 1: Przygotowujemy mięso i marynatę
Pierś indyka myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy na trzy części.
Bazylię drobno siekamy, posypujemy odrobiną soli i płaską stroną noża rozcieramy zioła, wyciskając z nich soki. Dodajemy oliwę i całość mieszamy.
Kawałki indyka w temperaturze pokojowej obtaczamy dokładnie w marynacie, zawijamy pojedynczo w folię spożywczą, tworząc roladki, i skręcamy szczelnie na obu końcach. Mięso zawijamy w kolejną warstwę folii.
KROK 2: gotujemy pierś indyka na parze w folii
Mięsne roladki gotujemy na parze około 15-20 minut (czas gotowania zależy od rozmiaru kawałków mięsa). Po około 5-10 minutach wyłączamy gaz. Ugotowane roladki rozwijamy z folii i przed podaniem kroimy w plastry.
KROK 3: Przygotowujemy sos curry
Dymki kroimy w grube plastry, szczypior drobno siekamy. Część papryczek chili i czosnek siekamy w drobne plasterki. Dymkę i czosnek blanszujemy na rozgrzanym oleju. Dodajemy chili, startą skórkę z limonki i miód.
Podsmażamy. Dodajemy przyprawę curry, garam masalę, chwilę smażymy i zalewamy mleczkiem kokosowym z odrobiną wody. Gotujemy do zgęstnienia sosu. Zredukowany sos solimy, doprawiamy sokiem z limonki i dodajemy posiekaną kolendrę.
KROK 4: Przygotowujemy kaszę jęczmienną
Pistacje miażdżymy płaską stroną noża. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Kaszę jęczmienną gotujemy lub parujemy (przesmażamy kaszę na oleju, zalewamy wodą na wysokość 1,5 cm ponad poziom kaszy, zagotowujemy, przykrywamy i zdejmujemy z ognia; parujemy kaszę do miękkości).
Kaszę łączymy z orzechami, pomidorami i niewielką ilość oleju z suszonych pomidorów. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy szczypiorek.
KROK 5: Serwujemy
Na talerz wykładamy sos curry, układamy na nim plastry indyka. Dekorujemy kolendrą i plastrami chili. Do osobnej miseczki nakładamy kaszę. Skrapiamy sokiem z limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
Pyszny pomysł na grillowane sznycle z indyka, wypełnione masą serową, sezamem oraz bazylią. Grill, że palce lizać!
Indyk w pesto
Oryginalny sposób na pyszne mięsne danie z grilla: kruche kawałki indyka marynowane w pesto i podane ze świeżą bazylią.
Paupiette z indyka nadziewane ricottą i pieczarkami z pieczoną papryką, winogronem i oliwkami
Czy wiesz, jak Francuzi przygotowują zrazy? Zaraz wszystko będzie jasne. Szykuj się na smakowitą niespodziankę.
Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
Delikatny indyk i słodko-ostry chutney z mango to danie, w którym można się zakochać! Lekkie, sycące, wyraziste, pyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
- Kotleciki z łososia
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Krewetki w cieście
- Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
- Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
- Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
- Kurczak pieczony z kminkiem
- Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
- Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków
- Cassolette z łososiem i ziemniakami
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Ciabatta z indykiem
- 3 sposoby na ciasto francuskie
- Jednogarnkowy makaron z indykiem
- Wegański falafel burger z portobello
- Domowe lody szparagowe
- Grillowany łosoś z masłem ziołowym
- Grillowana karkówka w piwie
- Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
- Ciasto z profiterolkami
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Wegański tatar
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Kabanosy w cieście francuskim
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
1385 dni temu
Szkoda ze nie są podane makro i kcal dla porcji. Danie jest pyyyyyszne
odpowiedz
2141 dni temu
Jaką kaszą zastąpić jęczmienną? Jestem na diecie bezglutenowej, więc ta nie wchodzi w grę. Z góry dziękuję.
odpowiedz
2141 dni temu
Komosa ryżowa i kasza jaglana pasują do tego dania i będą bardzo smacznym zastępstwem. Wybierz tę, która bardziej ci smakuje :)
1936 dni temu
perłową
2476 dni temu
Przepisy Karola Okrasy jak zwykle wspaniałe:) a to danie zaskakująco pyszne:) niestety sitka nie mam ale ściereczka zawiązana na garnek też zdała egzamin jako narzędzie do gotowania na parze:)
odpowiedz
2829 dni temu
Trochę pozmieniałam...po swojemu...ale super...indyk lekki pyszny:)
odpowiedz
3170 dni temu
niestety mnie sos nie zachwycil.
odpowiedz
3171 dni temu
Tak, zdecydowanie zgadzam się z przedmówcami! Danie smakuje obłędnie, choć przypuszczałam, że nie przekona moich kubków smakowych. Takie "rozczarowania" mogłabym miewać codziennie ;) Wszystko w tym przepisie idealnie ze sobą współgra. Dziękuję za możliwość odkrycia nowych, wyśmienitych smaków.
odpowiedz
3171 dni temu
Dodam jeszcze, że nie udało mi się nigdzie znaleźć świeżej kolendry, dlatego też byłam skazana na nasiona, ale mimo to wyszło super :)
3185 dni temu
Właśnie zjadłam. Mega turbo pyszne! Mięso kruche, kasza pyszna, sos jeszcze pyszniejszy! Polecam i z całą pewnością przygotuję to jeszcze nie raz.
odpowiedz
3185 dni temu
czy gotowanie w folii jest zdrowe dla naszego organizmu? temperatura i folia plastikowa, która służy raczej do przechowywania żywności w lodówce? Czy może ktoś potwierdzić czy można bezpiecznie tak gotować na parze?
odpowiedz
3185 dni temu
A co jesli sie nie ma takiego garnka ? Czym mozna zastopic?
odpowiedz
3185 dni temu
Możesz użyć sitka do gotowania na parze.
3187 dni temu
Proszę jeszcze o podawanie kaloryczność na porcje wtedy też osoby dbajacego o linię będą mogły bez obaw gotować takie pyszności :)
odpowiedz
3187 dni temu
A ja zrobiłam dzisiaj pierś (chociaż w moim Lidlu bez promocji ???) z sosem. Pycha. Sos fantastyczny a mięsko ugotowane w ten sposób - rewelacja, kruche i soczyste. Myślę, że w ten sposób można tez przyrządzić, pierś z kurczaka, a może nawet polędwiczkę wieprzową. Zapamiętam ten przepis, bo nieskomplikowany, szybki i wszystkim smakował.
odpowiedz
3187 dni temu
Robiłam dzisiaj kasze, jest rewelacyjna. Prosta i szybka w przygotowaniu, bardzo smakowała wszystkim.
odpowiedz
3188 dni temu
Bardzo lubię p. Karola, a jego przepisy są wyśmienite. Szkoda, że tej strony nie mogę traktować jak kulinarne archiwum, bo wcześniejsze przepisy były też wyśmienite, pana Pascala również.
odpowiedz
3188 dni temu
Anik, przepisy Pascala nie zniknęły - są nadal w zakładce przepisów Lidla. Jeśli posiadasz konto na naszym portalu, swoje ulubione przepisy możesz gromadzić w swojej osobistej książce kulinarnej :)
3189 dni temu
Karol Okrasa zawsze super! Tak jak Paweł Małecki. Mam pytanie do LIDLA: Dlaczego usunęliście niedawno filmiki z Pascalem? Lubiłem je oglądać a nie widziałem wszystkich. Szkoda.
odpowiedz
3188 dni temu
Współpraca Kuchni Lidla z Pascalem Brodnickim dobiegła końca. Po tym owocnym okresie pozostało mnóstwo smacznych i wartych przygotowania przepisów w formie pisemnej. Filmy nie są już dostępne. W razie pytań, dotyczących przygotowania dania – służymy pomocą i radą :)
3188 dni temu
Rozumiem :) tylko nie usuwajcie starych filmików Karola Okrasy i Pawła Małeckiego bo byłoby mi szkoda
zobacz wszystkie