zobacz film Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • folię spożywczą
  • sito do gotowania na parze

KROK 1: Przygotowujemy mięso i marynatę

Pierś indyka myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy na trzy części.

Bazylię drobno siekamy, posypujemy odrobiną soli i płaską stroną noża rozcieramy zioła, wyciskając z nich soki. Dodajemy oliwę i całość mieszamy.

Kawałki indyka w temperaturze pokojowej obtaczamy dokładnie w marynacie, zawijamy pojedynczo w folię spożywczą, tworząc roladki, i skręcamy szczelnie na obu końcach. Mięso zawijamy w kolejną warstwę folii.

KROK 2: gotujemy pierś indyka na parze w folii

Mięsne roladki gotujemy na parze około 15-20 minut (czas gotowania zależy od rozmiaru kawałków mięsa). Po około 5-10 minutach wyłączamy gaz. Ugotowane roladki rozwijamy z folii i przed podaniem kroimy w plastry.

 

KROK 3: Przygotowujemy sos curry

Dymki kroimy w grube plastry, szczypior drobno siekamy. Część papryczek chili i czosnek siekamy w drobne plasterki. Dymkę i czosnek blanszujemy na rozgrzanym oleju. Dodajemy chili, startą skórkę z limonki i miód.

Podsmażamy. Dodajemy przyprawę curry, garam masalę, chwilę smażymy i zalewamy mleczkiem kokosowym z odrobiną wody. Gotujemy do zgęstnienia sosu. Zredukowany sos solimy, doprawiamy sokiem z limonki i dodajemy posiekaną kolendrę.

KROK 4: Przygotowujemy kaszę jęczmienną

Pistacje miażdżymy płaską stroną noża. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Kaszę jęczmienną gotujemy lub parujemy (przesmażamy kaszę na oleju, zalewamy wodą na wysokość 1,5 cm ponad poziom kaszy, zagotowujemy, przykrywamy i zdejmujemy z ognia; parujemy kaszę do miękkości).

Kaszę łączymy z orzechami, pomidorami i niewielką ilość oleju z suszonych pomidorów. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy szczypiorek.

KROK 5: Serwujemy

Na talerz wykładamy sos curry, układamy na nim plastry indyka. Dekorujemy kolendrą i plastrami chili. Do osobnej miseczki nakładamy kaszę. Skrapiamy sokiem z limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    71 dni temu
    Przepisy Karola Okrasy jak zwykle wspaniałe:) a to danie zaskakująco pyszne:) niestety sitka nie mam ale ściereczka zawiązana na garnek też zdała egzamin jako narzędzie do gotowania na parze:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    423 dni temu
    Trochę pozmieniałam...po swojemu...ale super...indyk lekki pyszny:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    765 dni temu
    niestety mnie sos nie zachwycil.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    765 dni temu
    Tak, zdecydowanie zgadzam się z przedmówcami! Danie smakuje obłędnie, choć przypuszczałam, że nie przekona moich kubków smakowych. Takie "rozczarowania" mogłabym miewać codziennie ;) Wszystko w tym przepisie idealnie ze sobą współgra. Dziękuję za możliwość odkrycia nowych, wyśmienitych smaków.

    odpowiedz

  • annie annie
    765 dni temu
    Dodam jeszcze, że nie udało mi się nigdzie znaleźć świeżej kolendry, dlatego też byłam skazana na nasiona, ale mimo to wyszło super :)
  • Ewe Ewe
    779 dni temu
    Właśnie zjadłam. Mega turbo pyszne! Mięso kruche, kasza pyszna, sos jeszcze pyszniejszy! Polecam i z całą pewnością przygotuję to jeszcze nie raz.

    odpowiedz

  • Diablo Diablo
    780 dni temu
    czy gotowanie w folii jest zdrowe dla naszego organizmu? temperatura i folia plastikowa, która służy raczej do przechowywania żywności w lodówce? Czy może ktoś potwierdzić czy można bezpiecznie tak gotować na parze?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    780 dni temu
    A co jesli sie nie ma takiego garnka ? Czym mozna zastopic?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    780 dni temu
    Możesz użyć sitka do gotowania na parze.
  • Gość Gość
    781 dni temu
    Proszę jeszcze o podawanie kaloryczność na porcje wtedy też osoby dbajacego o linię będą mogły bez obaw gotować takie pyszności :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    781 dni temu
    A ja zrobiłam dzisiaj pierś (chociaż w moim Lidlu bez promocji ???) z sosem. Pycha. Sos fantastyczny a mięsko ugotowane w ten sposób - rewelacja, kruche i soczyste. Myślę, że w ten sposób można tez przyrządzić, pierś z kurczaka, a może nawet polędwiczkę wieprzową. Zapamiętam ten przepis, bo nieskomplikowany, szybki i wszystkim smakował.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    782 dni temu
    Robiłam dzisiaj kasze, jest rewelacyjna. Prosta i szybka w przygotowaniu, bardzo smakowała wszystkim.

    odpowiedz

  • anik anik
    782 dni temu
    Bardzo lubię p. Karola, a jego przepisy są wyśmienite. Szkoda, że tej strony nie mogę traktować jak kulinarne archiwum, bo wcześniejsze przepisy były też wyśmienite, pana Pascala również.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    782 dni temu
    Anik, przepisy Pascala nie zniknęły - są nadal w zakładce przepisów Lidla. Jeśli posiadasz konto na naszym portalu, swoje ulubione przepisy możesz gromadzić w swojej osobistej książce kulinarnej :)
  • Gość Gość
    783 dni temu
    Karol Okrasa zawsze super! Tak jak Paweł Małecki. Mam pytanie do LIDLA: Dlaczego usunęliście niedawno filmiki z Pascalem? Lubiłem je oglądać a nie widziałem wszystkich. Szkoda.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    782 dni temu
    Współpraca Kuchni Lidla z Pascalem Brodnickim dobiegła końca. Po tym owocnym okresie pozostało mnóstwo smacznych i wartych przygotowania przepisów w formie pisemnej. Filmy nie są już dostępne. W razie pytań, dotyczących przygotowania dania – służymy pomocą i radą :)
  • Gość Gość
    782 dni temu
    Rozumiem :) tylko nie usuwajcie starych filmików Karola Okrasy i Pawła Małeckiego bo byłoby mi szkoda

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram