Paupiette z indyka nadziewane ricottą i pieczarkami z pieczoną papryką, winogronem i oliwkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg).
  • Przygotuj 2 naczynia żaroodporne, folię spożywczą, tłuczek do mięsa, sznurek do zawijania zrazów.

Pieczone papryki

Pozbawione gniazd nasiennych papryki (czerwone, zielone i żółte) kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy winogrona, pokrojone w talarki zielone i czarne oliwki oraz pokrojoną półtalarki cytrynę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą oraz polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez mniej więcej 35-40 minut (sprawdzamy co jakiś czas, czy papryki są upieczone, mieszamy, danie może być do godziny w piekarniku). Po wyjęciu z piekarnika doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy.

Paupiette z indyka

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (2-3 łyżki). Na mocno rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy niewielką ilością soli, mieszamy, podsmażamy. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty (aż cebula będzie szklista), następnie przekładamy do czystej miseczki. Wystudzamy. Do wystudzonych pieczarek dodajemy odsączony serek ricotta, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, 2 żółtka, całość doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu oraz 1,5 szczypty gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy.

Umyty i osuszony filet z indyka kroimy wzdłuż włókien, następnie na ukos na kawałki. Kawałki indyka układamy między dwoma płatami folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka z obu stron (nie rozbijamy zbyt mocno, by nie zniszczyć struktury mięsa).

Mięso z indyka odwijamy z folii, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym rozbitym kawałku mięsa układamy 1 plaster szynki serrano, farsz z pieczarek (farsz rozprowadzamy za pomocą łyżki) oraz kilka listków szałwii (2-3 listki). Za pomocą folii spożywczej zwijamy zrazy, następnie zdejmujemy je z folii spożywczej. By zrazy się nie rozwijały, obwiązujemy je sznurkiem. Zrazy obtaczamy w niewielkiej ilości mąki (mąki nie może być zbyt dużo na zrazach). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie rozpuszczamy 10 g masła, podsmażamy wszystkie zrazy na złoty kolor z obu stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut.

Sos

Z patelni, na której smażyliśmy zrazy, usuwamy nadmiar tłuszczu, na patelnię przekładamy pokrojone pieczarki, doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż wyparuje woda, mieszając. Następnie dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, całość podsmażamy ok. 2 minut. Następnie na patelnię dolewamy ½ kieliszka białego wina i 150 ml śmietany. Sos redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (mniej więcej 3-4 minuty). Zredukowany sos doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Dodajemy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Pieczone papryki przekładamy do miseczek, dekorujemy natką pietruszki. Zrazy wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy z nich sznurek i kroimy je na ukos. Sos wykładamy na talerz, na sosie układamy pokrojone zrazy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3572 dni temu
    Olu, dziękujemy za zgłoszenie! Już pracujemy nad tym błędem :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3572 dni temu
    Witam! Niestety zamiast filmiku do tego przepisu wyświetla się film na inne danie. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3663 dni temu
    Mieso super, zwlaszcza ricotta i serrano super sie komponowaly z caloscia, az trudno bylo sie powtstrzymac od podjadani przy przyrzadzaniu. Jednak warzyw bylo troche za duzo i chyba nie byly az tak bardzo potrzebne. Ale calosc jako danie bardzo fajne i ciekawy pomysl.

    odpowiedz

  • Konrad Konrad
    3924 dni temu
    Papryka z oliwkami i winogronami była ciekawa ale nie na tyle, żebym chciał to doświadczenie powtarzać. Sos dobry i pewnie będzie się też dobrze komponował z pieczonymi ziemniakami. Indyk zawijany z farszem smaczny ale mam wrażenie, że ma tendencję do przesuszania się. Niestety - SZAŁWIA ZABIŁA CAŁĄ POTRAWĘ. Jeden jedyny zraz, który zrobiłem bez szałwii dało się jeść czując smak mięsa i farszu, reszta smakowała szałwią.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3929 dni temu
    http://www.polonistyka.fil.ug.edu.pl/?id_cat=292&id_art=1095&lang=pl Przeczytajcie sobie, proponuję zmianę nazwy na poprawną...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3930 dni temu
    fenomenalne- mi największą trudność sprawiło wiązanie. Kluczem jest pokrojenie odpowiednio dużych kawałków piersi aby było co związać :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3931 dni temu
    Zrobione z mężem na 4 ręce w ok. 1,5 h. Wyszło przepyszne, szczególnie roladki, w których koniec końców zapomnieliśmy o szałwii. No i ten sos śmietanowy na winie rewelka. Do warzyw trzeba się przekonać, ale też dobre wyszły. Nie spodziewałam się, że cytryna nada taki dobry smak. Polecam gorąco!!!

    odpowiedz

  • Ana Ana
    3934 dni temu
    A pieczonej papryki (też w liczbie pojedynczej) się Gość nie czepia? :> W przepisie jest ich cała masa.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3935 dni temu
    nazwa chyba nie całkiem poprawna.. z jednym tym winogronem? [bo ja widzę w składzie cały pęczek]

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!