Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg).
- Przygotuj 2 naczynia żaroodporne, folię spożywczą, tłuczek do mięsa, sznurek do zawijania zrazów.
Pieczone papryki
Pozbawione gniazd nasiennych papryki (czerwone, zielone i żółte) kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy winogrona, pokrojone w talarki zielone i czarne oliwki oraz pokrojoną półtalarki cytrynę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą oraz polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez mniej więcej 35-40 minut (sprawdzamy co jakiś czas, czy papryki są upieczone, mieszamy, danie może być do godziny w piekarniku). Po wyjęciu z piekarnika doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy.
Paupiette z indyka
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (2-3 łyżki). Na mocno rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy niewielką ilością soli, mieszamy, podsmażamy. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty (aż cebula będzie szklista), następnie przekładamy do czystej miseczki. Wystudzamy. Do wystudzonych pieczarek dodajemy odsączony serek ricotta, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, 2 żółtka, całość doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu oraz 1,5 szczypty gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy.
Umyty i osuszony filet z indyka kroimy wzdłuż włókien, następnie na ukos na kawałki. Kawałki indyka układamy między dwoma płatami folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka z obu stron (nie rozbijamy zbyt mocno, by nie zniszczyć struktury mięsa).
Mięso z indyka odwijamy z folii, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym rozbitym kawałku mięsa układamy 1 plaster szynki serrano, farsz z pieczarek (farsz rozprowadzamy za pomocą łyżki) oraz kilka listków szałwii (2-3 listki). Za pomocą folii spożywczej zwijamy zrazy, następnie zdejmujemy je z folii spożywczej. By zrazy się nie rozwijały, obwiązujemy je sznurkiem. Zrazy obtaczamy w niewielkiej ilości mąki (mąki nie może być zbyt dużo na zrazach). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie rozpuszczamy 10 g masła, podsmażamy wszystkie zrazy na złoty kolor z obu stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut.
Sos
Z patelni, na której smażyliśmy zrazy, usuwamy nadmiar tłuszczu, na patelnię przekładamy pokrojone pieczarki, doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż wyparuje woda, mieszając. Następnie dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, całość podsmażamy ok. 2 minut. Następnie na patelnię dolewamy ½ kieliszka białego wina i 150 ml śmietany. Sos redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (mniej więcej 3-4 minuty). Zredukowany sos doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Dodajemy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Pieczone papryki przekładamy do miseczek, dekorujemy natką pietruszki. Zrazy wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy z nich sznurek i kroimy je na ukos. Sos wykładamy na talerz, na sosie układamy pokrojone zrazy.
Zobacz podobne
przepisy
Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
Delikatny indyk i słodko-ostry chutney z mango to danie, w którym można się zakochać! Lekkie, sycące, wyraziste, pyszne!
Piersi z indyka w sosie paprykowym
Delikatny drób w warzywnym sosie to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia.
Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
Ugotowane na słono płatki i ryba w chrupiącej panierce to dowód na to, że owsianka jest doskonała nie tylko na śniadanie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
- Knedle ze śliwkami
- Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
- Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
- Czekoladowe ciasteczka
- Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
- Śliwkowe piersi gęsi
- Wegańskie gofry
- Zwijane zrazy wołowe
- Marynata grillowa do wieprzowiny
- Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
- Orzechowe babeczki z kubka
- Scaccia z serami i salami
- Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami
- Wegańska sałatka z białej fasoli
- Tosty dyniowe
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Wege placki z tartych warzyw
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Kutia
- Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
- Kawowy dacquoise z kremem
- Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami
- 4 sposoby na warzywne przetwory
- Kremówki
- Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie
- Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
- Krupnik na wołowinie
- Szybkie tosty z grzybami
- 2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
3572 dni temu
Olu, dziękujemy za zgłoszenie! Już pracujemy nad tym błędem :)
odpowiedz
3572 dni temu
Witam! Niestety zamiast filmiku do tego przepisu wyświetla się film na inne danie. Pozdrawiam.
odpowiedz
3663 dni temu
Mieso super, zwlaszcza ricotta i serrano super sie komponowaly z caloscia, az trudno bylo sie powtstrzymac od podjadani przy przyrzadzaniu. Jednak warzyw bylo troche za duzo i chyba nie byly az tak bardzo potrzebne. Ale calosc jako danie bardzo fajne i ciekawy pomysl.
odpowiedz
3924 dni temu
Papryka z oliwkami i winogronami była ciekawa ale nie na tyle, żebym chciał to doświadczenie powtarzać. Sos dobry i pewnie będzie się też dobrze komponował z pieczonymi ziemniakami. Indyk zawijany z farszem smaczny ale mam wrażenie, że ma tendencję do przesuszania się. Niestety - SZAŁWIA ZABIŁA CAŁĄ POTRAWĘ. Jeden jedyny zraz, który zrobiłem bez szałwii dało się jeść czując smak mięsa i farszu, reszta smakowała szałwią.
odpowiedz
3929 dni temu
http://www.polonistyka.fil.ug.edu.pl/?id_cat=292&id_art=1095&lang=pl Przeczytajcie sobie, proponuję zmianę nazwy na poprawną...
odpowiedz
3930 dni temu
fenomenalne- mi największą trudność sprawiło wiązanie. Kluczem jest pokrojenie odpowiednio dużych kawałków piersi aby było co związać :)
odpowiedz
3931 dni temu
Zrobione z mężem na 4 ręce w ok. 1,5 h. Wyszło przepyszne, szczególnie roladki, w których koniec końców zapomnieliśmy o szałwii. No i ten sos śmietanowy na winie rewelka. Do warzyw trzeba się przekonać, ale też dobre wyszły. Nie spodziewałam się, że cytryna nada taki dobry smak. Polecam gorąco!!!
odpowiedz
3934 dni temu
A pieczonej papryki (też w liczbie pojedynczej) się Gość nie czepia? :> W przepisie jest ich cała masa.
odpowiedz
3935 dni temu
nazwa chyba nie całkiem poprawna.. z jednym tym winogronem? [bo ja widzę w składzie cały pęczek]
odpowiedz