Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- papier pergaminowy
- folię spożywczą
- nitkę
- ręcznik papierowy
- tłuczek do mięsa
- rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)
Marchewka
Wyszorowane, ale nieobrane marchewki gotujemy. Następnie układamy je na pergaminie i dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku (w łupinie), sól, pieprz i kilka kropel oleju rzepakowego. Zakręcamy szczelnie papier i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Zrazy
Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy tak, by oddzielić jeden mięsień od drugiego. Podzieloną na dwie części szynkę kroimy w plastry, o grubości ok. 1,5 cm, na skos. Kawałki szynki przykrywamy folią spożywczą i za pomocą tłuczka rozbijamy na cienkie plastry.
Kawałki mięsa odwijamy z folii, doprawiamy mielonym białym pieprzem i nadziewamy farszem z kapusty i suszonych pomidorów. Każdy kawałek dokładnie zwijamy, delikatnie okręcamy nitką i związujemy na końcach.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i podsmażamy obtoczone wcześniej w mące zrazy. Smażymy je partiami aż do uzyskania złotego koloru.
Do żaroodpornego naczynia nalewamy 5 łyżek sosu sojowego, niewielką ilość wody i ok. 4 łyżek octu winnego oraz niewielką ilość soku z kiszonej kapusty. Do garnka przekładamy przesmażone zrazy, układamy je ściśle w naczyniu. Do tego dokładamy 3 rozgniecione ząbki czosnku z łupiną, goździki i 4 liście laurowe. Naczynie podgrzewamy przez kilkanaście minut na małym ogniu do zagotowania, po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na mniej więcej 40-60 minut.
Farsz
Kiszoną kapustę odciskamy, drobno siekamy i wrzucamy do naczynia, do tego dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone suszone pomidory oraz część posiekanej natki pietruszki, świeżo mielony biały pieprz, odrobinę soli oraz 1-2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Całość mieszamy.
Sos
W garnku podgrzewamy 3-4 łyżki miodu, dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 liść laurowy, dodajemy niewielką ilość skórki z cytryny, 2-3 łyżki octu winnego, 1 łyżkę sosu sojowego, pomidory pelati pokrojone w drobną kostkę. Całość mieszamy i gotujemy ok. 25 minut, dolewając niewielką ilość wody. Sos pozostały z duszenia zrazów przelewamy do zagotowanego sosu z pomidorów, zagotowujemy. Na końcu dodajemy łyżeczke musztardy Dijon do smaku oraz kilka kropel octu, mieszamy.
Kapusta
2 posiekane drobno cebule szklimy na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów, dodajemy odrobinę białego pieprzu i soli. Następnie na patelni umieszczamy surową, kiszoną kapustę (pozostałą część) z niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów i pieprzu. Chwile podduszamy, po czym dodajemy startą skórkę z cytryny, do tego miód (ok. 2 łyżek) i sok z 1/2 cytryny oraz szczyptę pieprzu. Na samym końcu dodajemy pozostałą natkę pietruszki, mieszamy.
Gdy wyjmiemy zrazy z piekarnika, wykładamy je na talerz i usuwamy z nich nitki. Zrazy umieszczamy na kapuście, ozdabiamy liśćmi laurowymi i pokrojoną, upieczoną marchewką. Na koniec delikatnie polewamy sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem
Pieczone mięsa to polska specjalność. Szynka w aromatycznej marynacie to jej kolejna, wyśmienita odsłona.
Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
Upieczona pod musztardowym przykryciem szynka będzie różowa i niewiarygodnie soczysta. Spróbuj jej w wersji z soczewicą.
Glazurowana szynka z ziemniakami
Przygotowanie szynki jest prostsze niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepis na glazurowaną, podawaną z pieczonymi ziemniakami.
Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wegańska ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
3815 dni temu
Super sos:-) Pan Karol Okrasa znów dał rade! Brawo!:-)
odpowiedz
3946 dni temu
wiśnie123, miód powinien być w formie płynnej.
odpowiedz
3948 dni temu
Miód gęsty czy rzadki?
odpowiedz
3956 dni temu
Dziękujemy! Mamy nadzieję, że skusisz się na inne przepisy z Kuchni Lidla!
odpowiedz
3956 dni temu
Pyszne danie. Sos to majstersztyk, kapusta świetna, marchewka w tej postaci zaskakuje wszystkich. Smak wieprzowiny to kwestia gustu. Połączenie kuchni polskiej z włoskimi dodatkami - polecam dla wszystkich fanów kapusty kiszonej i słodko-kwaśno-słonych smaków.
odpowiedz
3967 dni temu
Drogi gościu, soli oczywiście należy używać do smaku, lecz według przepisu mięso należy przyprawić tylko pieprzem.
odpowiedz
3969 dni temu
Zrobiłam zrazy bez proponowanych dodatków i zupełnie nie zachwyciły. Uważajcie na słoność dania!!! Kiszona kapusta, sok z niej, suszone pomidory, sos sojowy, wszystkie te składniki same w sobie są słone, do tego dodatkowe solenie mięsa sprawia, że zrazy są po prostu przesolone
odpowiedz
4011 dni temu
No i sie przeliczylam myslalam ze bedzie dobre. Sos jest mdly to chyba przez miod, kapuste i zrazy jeszcze da sie zjesc. Danie nadaje sie dla osob ktore lubia slodycz w daniu mi juz odpada. Nic sprobujemy innego dania moze bedzie lepsze.
odpowiedz
4032 dni temu
Właśnie zjedliśmy. Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne!!! Dzięki za wszystkie przepisy dużo już wypróbowałam i Paskala i Okrasy i wszystkie smakowały . Oby tak dalej :)
odpowiedz
4032 dni temu
Witam!!! Zrobiłem wczoraj ,i zaprosiliśmy znajomych, rewelacja ,bardzo smaczne i nieprawda ze jest mdłe , podoba mi sie ze odrazu mówisz ile czego trzeba dać ,szkoda ze mieszkam za granica bo chciałbym dostać taka książkę kucharska! P.s A ta marchewka... Mmmmmmmmm
odpowiedz
4035 dni temu
Właśnie się zajadamy!!! sos w połączeniu ze zrazami smakuje wszystkim! dodaliśmy do tego jeszcze zapiekankę ziemniaczaną. Pycha!
odpowiedz
4035 dni temu
Dla mnie przepisy P.Okrasy są jednak cudne :)))
odpowiedz
4035 dni temu
Adamie, dziękujemy za Twoją opinię. Mamy nadzieję, że wypróbujesz inne przepisy. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4035 dni temu
ja tymi zarazami z szynki sie nie najem... kurde ja to musze miec świniaka i to czasami mało ! Okrasa wysil się bierz przykład z Pascala...On to potrafi zadowolić
odpowiedz
4035 dni temu
Danie nie powaliło mnie, a miałem wielkie nadzieje co do niego, no cóż wpadki się zdarzają. Potrawa była mdła i bez wyrazu z wyglądu sprawiała dobre wrażenie, lecz smakowo już nie. Chyba zacznę robić przepisy pana Pascala, bo już któryś raz zawiodłem się na panu Okrasie, ale to wyłącznie moje zdanie. Pozdrawiam.
odpowiedz
4035 dni temu
I bez ziemniaków danie jest niezwykle sycące, ale oczywiście ich dodatek na pewno nie zaszkodzi :)
odpowiedz
4036 dni temu
a co do tego żeby dać jako sycące danie, gotowane ziemniaki?
odpowiedz
4037 dni temu
Kruszyno, nie musi być bezbarwna, byle tylko nie farbowała :)
odpowiedz
4037 dni temu
A nić nie powinna być bezbarwna ???
odpowiedz
zobacz wszystkie