zobacz film Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • papier pergaminowy
  • folię spożywczą
  • nitkę
  • ręcznik papierowy
  • tłuczek do mięsa
  • rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)

Marchewka

Wyszorowane, ale nieobrane marchewki gotujemy. Następnie układamy je na pergaminie i dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku (w łupinie), sól, pieprz i kilka kropel oleju rzepakowego. Zakręcamy szczelnie papier i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Zrazy

Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy tak, by oddzielić jeden mięsień od drugiego. Podzieloną na dwie części szynkę kroimy w plastry, o grubości ok. 1,5 cm, na skos. Kawałki szynki przykrywamy folią spożywczą i za pomocą tłuczka rozbijamy na cienkie plastry.

Kawałki mięsa odwijamy z folii, doprawiamy mielonym białym pieprzem i nadziewamy farszem z kapusty i suszonych pomidorów. Każdy kawałek dokładnie zwijamy, delikatnie okręcamy nitką i związujemy na końcach.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i podsmażamy obtoczone wcześniej w mące zrazy. Smażymy je partiami aż do uzyskania złotego koloru.

Do żaroodpornego naczynia nalewamy 5 łyżek sosu sojowego, niewielką ilość wody i ok. 4 łyżek octu winnego oraz niewielką ilość soku z kiszonej kapusty. Do garnka przekładamy przesmażone zrazy, układamy je ściśle w naczyniu. Do tego dokładamy 3 rozgniecione ząbki czosnku z łupiną, goździki i 4 liście laurowe. Naczynie podgrzewamy przez kilkanaście minut na małym ogniu do zagotowania, po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na mniej więcej 40-60 minut.

Farsz

Kiszoną kapustę odciskamy, drobno siekamy i wrzucamy do naczynia, do tego dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone suszone pomidory oraz część posiekanej natki pietruszki, świeżo mielony biały pieprz, odrobinę soli oraz 1-2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Całość mieszamy.

Sos

W garnku podgrzewamy 3-4 łyżki miodu, dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 liść laurowy, dodajemy niewielką ilość skórki z cytryny, 2-3 łyżki octu winnego, 1 łyżkę sosu sojowego, pomidory pelati pokrojone w drobną kostkę. Całość mieszamy i gotujemy ok. 25 minut, dolewając niewielką ilość wody. Sos pozostały z duszenia zrazów przelewamy do zagotowanego sosu z pomidorów, zagotowujemy. Na końcu dodajemy łyżeczke musztardy Dijon do smaku oraz kilka kropel octu, mieszamy.

Kapusta

2 posiekane drobno cebule szklimy na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów, dodajemy odrobinę białego pieprzu i soli. Następnie na patelni umieszczamy surową, kiszoną kapustę (pozostałą część) z niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów i pieprzu. Chwile podduszamy, po czym dodajemy startą skórkę z cytryny, do tego miód (ok. 2 łyżek) i sok z 1/2 cytryny oraz szczyptę pieprzu. Na samym końcu dodajemy pozostałą natkę pietruszki, mieszamy.

Gdy wyjmiemy zrazy z piekarnika, wykładamy je na talerz i usuwamy z nich nitki. Zrazy umieszczamy na kapuście, ozdabiamy liśćmi laurowymi i pokrojoną, upieczoną marchewką. Na koniec delikatnie polewamy sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Michal25 Michal25
    3791 dni temu
    Super sos:-) Pan Karol Okrasa znów dał rade! Brawo!:-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3923 dni temu
    wiśnie123, miód powinien być w formie płynnej.

    odpowiedz

  • Helena Helena
    3924 dni temu
    Miód gęsty czy rzadki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3932 dni temu
    Dziękujemy! Mamy nadzieję, że skusisz się na inne przepisy z Kuchni Lidla!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3932 dni temu
    Pyszne danie. Sos to majstersztyk, kapusta świetna, marchewka w tej postaci zaskakuje wszystkich. Smak wieprzowiny to kwestia gustu. Połączenie kuchni polskiej z włoskimi dodatkami - polecam dla wszystkich fanów kapusty kiszonej i słodko-kwaśno-słonych smaków.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3944 dni temu
    Drogi gościu, soli oczywiście należy używać do smaku, lecz według przepisu mięso należy przyprawić tylko pieprzem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3945 dni temu
    Zrobiłam zrazy bez proponowanych dodatków i zupełnie nie zachwyciły. Uważajcie na słoność dania!!! Kiszona kapusta, sok z niej, suszone pomidory, sos sojowy, wszystkie te składniki same w sobie są słone, do tego dodatkowe solenie mięsa sprawia, że zrazy są po prostu przesolone

    odpowiedz

  • Madzia Madzia
    3988 dni temu
    No i sie przeliczylam myslalam ze bedzie dobre. Sos jest mdly to chyba przez miod, kapuste i zrazy jeszcze da sie zjesc. Danie nadaje sie dla osob ktore lubia slodycz w daniu mi juz odpada. Nic sprobujemy innego dania moze bedzie lepsze.

    odpowiedz

  • Bettysto Bettysto
    4008 dni temu
    Właśnie zjedliśmy. Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne!!! Dzięki za wszystkie przepisy dużo już wypróbowałam i Paskala i Okrasy i wszystkie smakowały . Oby tak dalej :)

    odpowiedz

  • Martin Martin
    4009 dni temu
    Witam!!! Zrobiłem wczoraj ,i zaprosiliśmy znajomych, rewelacja ,bardzo smaczne i nieprawda ze jest mdłe , podoba mi sie ze odrazu mówisz ile czego trzeba dać ,szkoda ze mieszkam za granica bo chciałbym dostać taka książkę kucharska! P.s A ta marchewka... Mmmmmmmmm

    odpowiedz

  • Monika Monika
    4011 dni temu
    Właśnie się zajadamy!!! sos w połączeniu ze zrazami smakuje wszystkim! dodaliśmy do tego jeszcze zapiekankę ziemniaczaną. Pycha!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4011 dni temu
    Dla mnie przepisy P.Okrasy są jednak cudne :)))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4012 dni temu
    Adamie, dziękujemy za Twoją opinię. Mamy nadzieję, że wypróbujesz inne przepisy. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gąsior Gąsior
    4012 dni temu
    ja tymi zarazami z szynki sie nie najem... kurde ja to musze miec świniaka i to czasami mało ! Okrasa wysil się bierz przykład z Pascala...On to potrafi zadowolić

    odpowiedz

  • Adam Ritz Adam Ritz
    4012 dni temu
    Danie nie powaliło mnie, a miałem wielkie nadzieje co do niego, no cóż wpadki się zdarzają. Potrawa była mdła i bez wyrazu z wyglądu sprawiała dobre wrażenie, lecz smakowo już nie. Chyba zacznę robić przepisy pana Pascala, bo już któryś raz zawiodłem się na panu Okrasie, ale to wyłącznie moje zdanie. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4012 dni temu
    I bez ziemniaków danie jest niezwykle sycące, ale oczywiście ich dodatek na pewno nie zaszkodzi :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4012 dni temu
    a co do tego żeby dać jako sycące danie, gotowane ziemniaki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4014 dni temu
    Kruszyno, nie musi być bezbarwna, byle tylko nie farbowała :)

    odpowiedz

  • KRUSZYNA KRUSZYNA
    4014 dni temu
    A nić nie powinna być bezbarwna ???

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!