Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Przygotuj naczynie żaroodporne i pędzelek.

Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Czas pieczenia szynki

1 godzina, 30 minut (po 1 godzinie wyciągamy szynkę z piekarnika i podlewamy wodą i wkładamy ponownie do pieca, po kolejnych 15 minutach wyciągamy szynkę z piekarnika, podlewamy winem, dodajemy pokrojone szalotki i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut).

Szynka

Umytą i osuszoną szynkę nakłuwamy w kilku miejscach, połówki czosnku wkładamy w otwory. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy ją pieprzem i solą.

Marynata

3 łyżki musztardy, 1 łyżkę majeranku i 1 łyżkę oregano wrzucamy do miseczki. Mieszamy. ½ pęczka natki pietruszki siekamy (zostawiamy kilka listków do dekoracji) i dodajemy do miski z musztardą i ziołami. Mieszamy. Za pomocą pędzelka smarujemy całą szynkę marynatą. Szynkę wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 180°C (termoobieg) na 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy szynkę z pieca, podlewamy niewielką ilością wody, ponownie wkładamy do piekarnika. Po upływie kolejnych 15 minut szynkę podlewamy winem a dookoła szynki układamy pokrojone szalotki. Wkładamy znów do piekarnika na mniej więcej 15 minut.

Soczewica z warzywami i boczkiem

200 g soczewicy wrzucamy do garnka, wlewamy 300 ml zimnej wody, gotujemy. Gdy soczewica zacznie się gotować, czekamy 1 minutę i przecedzamy, następnie hartujemy zimną wodą (soczewica powinna być jeszcze twarda). Do tego samego garnka wlewamy ponownie 300 ml zimnej wody i ją gotujemy. Na patelnię dodajemy 15 g masła. Na rozpuszczone masło dodajemy boczek pokrojony w kostkę. Mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy pokrojoną marchewkę, smażymy ok. 1,5 minuty. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną cebulę, pokrojony por i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy na patelnię zahartowaną soczewicę. Mieszamy. Chwilę smażymy. Całość zalewamy 300 ml gorącej wody (jeśli zobaczymy, że podczas gotowania cała woda wyparowała, dodajemy jeszcze 150 ml) i podgotowujemy (nie przykrywamy) ok. 10 minut.

Jak podawać

Na talerz wykładamy soczewicę, szynkę wyjmujemy z piekarnika i kładziemy ją na soczewicy. Dekorujemy pietruszką. Sos z szalotką z naczynia przelewamy do małej miseczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gość Gość
    1489 dni temu
    Świetne danie. Moja pierwsza przygoda z soczewicą i jakże przepyszna. Od tej pory mam zawsze soczewicę w kuchni i robiłam ją już na różne sposoby i zawsze mi tak samo smakuje. Dzięki Pascal. Na razie wygrywasz z Okrasą jeśli chodzi o ilość przepisów na które zdecydowałam się wypróbować .

    odpowiedz

  • erre erre
    1632 dni temu
    Danie obłędne! :) Zdecydowanie zależy od szynki. Próbowałam na szynkach z różnych sklepów i raz wychodziła szczurzyna (szynki z marketów, np. Carrefour), a raz przepyszna mięciusieńka (szynka z Lidla i od rzeźnika).

    odpowiedz

  • Monika Zajma Monika Zajma
    1756 dni temu
    pyszne! rzeczywiście warto przez noc przetrzymać szynkę w musztardzie.

    odpowiedz

  • Obiednie Obiednie
    1782 dni temu
    Jedno z ulubionych! http://obiednie.blogspot.com/2013/04/z-soczewica-z-soczewica.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1841 dni temu
    Mi wyszła idealna ale trzymałam w piekarniku godzinę dłużej pod przykryciem więc nic mi się nie przypaliło. I trzymałam całą noc w lodówce taką wysmarowaną musztardą. Super szyneczka

    odpowiedz

  • leeloo182 leeloo182
    1850 dni temu
    Nie wiem co zrobiłam źle ale szynka kompletnie nie przeszła smakiem, była po prostu niedobra. Za to wyszła mięciutka:P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1856 dni temu
    Rzeczywiście ta szynka wyszła strasznie twarda - może to od szynki zależy.

    odpowiedz

  • Bożka Bożka
    1858 dni temu
    Ile soli i pieprzu do soczewicy?

    odpowiedz

  • jasiu jasiu
    1858 dni temu
    Przepis bardzo fajny ale pani Agata jeszcze fajniejsza . Sama słodycz ....:)

    odpowiedz

  • lola lola
    1858 dni temu
    Pyszny smak ale mimo, że robiłam wszystko jak w przepisie jes strasznie twarda ;(

    odpowiedz

  • Bubamarka Bubamarka
    1858 dni temu
    A mi sie po niespełna godzinie przypala musztarda od góry :(

    odpowiedz

  • Missgradenko Missgradenko
    1860 dni temu
    Pyszne to jest, szkoda, że obejrzałam film po zrobieniu dania, bo popełniłam parę błędów... mimo to wyszło doskonałe. Uważam też, że połowa boczku zupełnie wystarczy do tego dania.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1860 dni temu
    Jest soczewica w Lidlu, wczoraj byłam i widziałam. I w jakiejś promocji jest w dodatku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1861 dni temu
    Czy w Lidlu jest soczewica?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1861 dni temu
    What about salt and pepper for soczewica?

    odpowiedz

  • esiu esiu
    1861 dni temu
    Czy komus też filmiki przycinaja ?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram