Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Przygotuj naczynie żaroodporne i pędzelek.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
Czas pieczenia szynki
1 godzina, 30 minut (po 1 godzinie wyciągamy szynkę z piekarnika i podlewamy wodą i wkładamy ponownie do pieca, po kolejnych 15 minutach wyciągamy szynkę z piekarnika, podlewamy winem, dodajemy pokrojone szalotki i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut).
Szynka
Szynkę myjemy, osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach. Ząbki czosnku obieramy, przekrawamy na pół i wkładamy w otwory. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy ją pieprzem i solą.
Marynata
3 łyżki musztardy, 1 łyżkę majeranku i 1 łyżkę oregano wrzucamy do miseczki. Mieszamy. ½ pęczka natki pietruszki siekamy (zostawiamy kilka listków do dekoracji) i dodajemy do miski z musztardą i ziołami. Mieszamy. Za pomocą pędzelka smarujemy całą szynkę marynatą. Szynkę wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 180°C (termoobieg) na 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy szynkę z pieca, podlewamy niewielką ilością wody, ponownie wkładamy do piekarnika. Szalotki obieramy i kroimy w półtalarki. Po upływie kolejnych 15 minut szynkę podlewamy winem a dookoła szynki układamy pokrojone szalotki. Wkładamy znów do piekarnika na ok. 15 minut.
Soczewica z warzywami i boczkiem
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Marchewki kroimy w cienkie talarki. Por rozcinamy i kroimy w półtalarki.
200 g soczewicy wrzucamy do garnka, wlewamy 300 ml zimnej wody, gotujemy. Gdy soczewica zacznie się gotować, czekamy 1 minutę i przecedzamy, następnie hartujemy zimną wodą (soczewica powinna być jeszcze twarda). Do tego samego garnka wlewamy ponownie 300 ml zimnej wody i ją gotujemy. Na patelnię dodajemy 15 g masła. Na rozpuszczone masło dodajemy boczek. Mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy marchewkę, smażymy ok. 1,5 minuty. Mieszamy. Dodajemy cebulę, por i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy na patelnię zahartowaną soczewicę. Mieszamy. Chwilę smażymy. Całość zalewamy 300 ml gorącej wody (jeśli zobaczymy, że podczas gotowania cała woda wyparowała, dodajemy jeszcze 150 ml) i podgotowujemy (nie przykrywamy) ok. 10 minut.
Jak podawać
Na talerz wykładamy soczewicę, szynkę wyjmujemy z piekarnika i kładziemy ją na soczewicy. Dekorujemy pietruszką. Sos z szalotką z naczynia przelewamy do małej miseczki.
Zobacz podobne
przepisy
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Soczyste wieprzowe roladki z aromatycznym pomidorowo-ziołowym farszem to przepis na pyszne mięso we włoskim wydaniu.
Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.
Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem
Pieczone mięsa to polska specjalność. Szynka w aromatycznej marynacie to jej kolejna, wyśmienita odsłona.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Piernik staropolski
- Sałatka gyros
- Domek z piernika
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Pistacjowy sernik baskijski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
3918 dni temu
Świetne danie. Moja pierwsza przygoda z soczewicą i jakże przepyszna. Od tej pory mam zawsze soczewicę w kuchni i robiłam ją już na różne sposoby i zawsze mi tak samo smakuje. Dzięki Pascal. Na razie wygrywasz z Okrasą jeśli chodzi o ilość przepisów na które zdecydowałam się wypróbować .
odpowiedz
4061 dni temu
Danie obłędne! :) Zdecydowanie zależy od szynki. Próbowałam na szynkach z różnych sklepów i raz wychodziła szczurzyna (szynki z marketów, np. Carrefour), a raz przepyszna mięciusieńka (szynka z Lidla i od rzeźnika).
odpowiedz
4185 dni temu
pyszne! rzeczywiście warto przez noc przetrzymać szynkę w musztardzie.
odpowiedz
4210 dni temu
Jedno z ulubionych! http://obiednie.blogspot.com/2013/04/z-soczewica-z-soczewica.html
odpowiedz
4269 dni temu
Mi wyszła idealna ale trzymałam w piekarniku godzinę dłużej pod przykryciem więc nic mi się nie przypaliło. I trzymałam całą noc w lodówce taką wysmarowaną musztardą. Super szyneczka
odpowiedz
4279 dni temu
Nie wiem co zrobiłam źle ale szynka kompletnie nie przeszła smakiem, była po prostu niedobra. Za to wyszła mięciutka:P
odpowiedz
4284 dni temu
Rzeczywiście ta szynka wyszła strasznie twarda - może to od szynki zależy.
odpowiedz
4286 dni temu
Ile soli i pieprzu do soczewicy?
odpowiedz
4287 dni temu
Przepis bardzo fajny ale pani Agata jeszcze fajniejsza . Sama słodycz ....:)
odpowiedz
4287 dni temu
Pyszny smak ale mimo, że robiłam wszystko jak w przepisie jes strasznie twarda ;(
odpowiedz
4287 dni temu
A mi sie po niespełna godzinie przypala musztarda od góry :(
odpowiedz
4289 dni temu
Pyszne to jest, szkoda, że obejrzałam film po zrobieniu dania, bo popełniłam parę błędów... mimo to wyszło doskonałe. Uważam też, że połowa boczku zupełnie wystarczy do tego dania.
odpowiedz
4289 dni temu
Jest soczewica w Lidlu, wczoraj byłam i widziałam. I w jakiejś promocji jest w dodatku.
odpowiedz
4289 dni temu
Czy w Lidlu jest soczewica?
odpowiedz
4290 dni temu
What about salt and pepper for soczewica?
odpowiedz
4290 dni temu
Czy komus też filmiki przycinaja ?
odpowiedz
zobacz wszystkie