Glazurowana szynka z ziemniakami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Blachę do pieczenia i pędzelek
  • Rozgrzej piekarnik do 160°C (z termoobiegiem)

Przygotowanie szynki

Szynkę myjemy, osuszamy i wkładamy do garnka. Dodajemy 1 łyżeczkę ziarenek czarnego pieprzu, goździki rozkruszone w moździerzu, szczyptę pieprzu cayenne, 3 liście laurowe, pokrojony seler naciowy, cebulę pokrojoną na ćwiartki, 1 marchew pokrojoną w słupki oraz kilka gałązek tymianku. Zalewamy zimną wodą (szynka musi być całkowicie zanurzona w wodzie).

Od momentu zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy całość 20-30 minut. Następnie szynkę wyciągamy z wywaru i delikatnie ją nacinamy, odstawiamy.

Ziemniaki

Umyte i nieobrane ziemniaki pokrojone na ćwiartki wrzucamy na blachę do pieczenia, dodajemy 1/2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki imbiru w proszku, 3 łyżeczki soku z cytryny, 2 posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz. Na końcu dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i energicznie mieszamy, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (z termoobiegiem) na 40 minut.

Glazura

Skórkę z cytryny i z pomarańczy siekamy, przekładamy do miski, dodajemy miód, sok z 2 pomarańczy i 3 czubate łyżki musztardy Dijon, mieszamy.

Szynkę nadziewamy goździkami i za pomocą pędzla smarujemy przygotowaną glazurą.

Szynkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (z termoobiegiem) i pieczemy przez 25-30 minut (podczas pieczenia możemy jeszcze smarować szynkę glazurą).

Jak podawać

Szynkę wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz, obok wykładamy ziemniaki. Miętę siekamy i rozsypujemy dookoła ziemniaków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • Łukasz Wydmuch Łukasz Wydmuch
    3564 dni temu
    i co jest jakis pomysl na soczystosc szynki? chce robic ale nie chce suchego obiadu :( pomoze ktos?

    odpowiedz

  • Lin Lin
    3609 dni temu
    Ziemniaczki pycha, szynka rzeczywiście sucha, pomimo ciągłego podlewania

    odpowiedz

  • Kamil Kamil
    3894 dni temu
    proponuje użyć soli do smaku przy gotowaniu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3965 dni temu
    Moja szynka była ledwo zjadliwa, taka twarda. Ziemniaki bardzo smaczne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3973 dni temu
    erre, wywar można wykorzystać np. do przygotowania sosów.

    odpowiedz

  • erre erre
    3975 dni temu
    Co można zrobić z wywarem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4009 dni temu
    Drodzy użytkownicy, tej szynce smaku nadaje wywar, w którym jest gotowana oraz słodka glazura. Dlatego też nie polecamy jej solić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4010 dni temu
    Co z tą solą o którą pyta mój poprzednik ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4050 dni temu
    Wygląda smakowicie, właśnie bedę robił,ale dlaczego nie dodano soli? I komentarze mi się nie wyświetlają, pomimo naciskania przycisku ''zobacz wszystkie".

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4057 dni temu
    Magdo by zobaczyć wszystkie komentarze, należy kliknąć w przycisk "zobacz wszystkie" znajdujący się obok "+dodaj komentarz". Jak widać w komentarzach, różne są gusta - cieszymy się, że wielu osobom smakuje! :)

    odpowiedz

  • Luka Luka
    4057 dni temu
    Szynka niestety twarda mimo iż nauczony doświadczeniem dłużej ją gotowalem i piekłem niż sugeruje Pascal. Ale trzeba przyznać że smak ciekawy, niestety nie przypadł do gustu mojej żonie.

    odpowiedz

  • Maja Maja
    4058 dni temu
    Faktycznei przepis nie jest ciekawy- szynka nie smaczna jedynie ziemniaczki pyszne.

    odpowiedz

  • magda_gessler magda_gessler
    4058 dni temu
    dlaczego komentarzy nie widać wcześniej!? dopiero jak się doda swój komentarz! gdybym wiedziała, to bym w ogóle nie poszła do lidla i nie kupiłabym tej szynki! fuuuuj

    odpowiedz

  • magda_gessler magda_gessler
    4058 dni temu
    a co z solą? szynka jest niesłona! nie polecam tego przepisu! i w filmie pascal nie dodał MIęTY!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość az Gość az
    4059 dni temu
    skorzystałam z przepisu zrobiłam wszystko jak książka pisze , ziemniaki super ale szynka zbyt twarda i sucha.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4059 dni temu
    Niestety zdecydowanie mnie nie powaliła na kolana. Wyszła przytwarda, a sam smak uzyskany dzięki glazurze jest...hmmmm...dość dyskusyjny. A zrobiłam wszystko według przepisu. Zamiast gotować obsmażyłabym szynkę i piekła w glazurze z mniejszą ilością smaków cytrusowych, a większą miodowych. Wtedy mięso wyszłoby słodsze i zdecydowanie bardziej miękkie i soczyste. Zatem przepis może być podstawą do czegoś pysznego :) Pozdrawiam smakoszy :)

    odpowiedz

  • Busia Busia
    4059 dni temu
    Dziś zrobiona i faktycznie bardzo ciekawy smak - nie wiem czemu ale miałam wrażenie jakbym jadła bożonarodzeniowy obiad - a to przez to połączenie goździków i miodu. Ziemniaczki pycha! -świetny mix składników z którymi należy je wymieszać. Niestety szynka faktycznie wyszła twardawa choć zrobiona tak jak w przepisie, może jednak faktycznie ciut dłużej powinna siedzieć w piekarniku - ewentualnie może należy wykonać głębsze nacięcia?

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4060 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam tą szynkę i niestety muszę powiedzieć że czegoś w niej brakuje. Robiłam identycznie jak w przepisie i filmiku. Mój piekarnik nie ma termoobiegu więc ustawiłam na większą temperaturę. Mięso nie miało jakiegoś głębokiego smaku, coś tam było czuć ale dużo ładnie wygląda na obrazku i w przepisie. Niestety, ale co tam, zawsze warto spróbować;)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4061 dni temu
    Bardzo interesuje mnie smak takie pieczonej szynki w pyszne glazurze ,piękny kawałek mięsa już kupiony w Lidlu więc jutro piekę.

    odpowiedz

  •  Dr Atewka Szewczyk Dr Atewka Szewczyk
    4061 dni temu
    To może zrobić zelówki do butów?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4061 dni temu
    Niestety szynka wyszła mi przytwardawa. Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4062 dni temu
    Krystyno w przypadku tej szynki smak nadaje jej wywar w jakim jest gotowana oraz lekko słodka glazura, dlatego szynki nie solimy. Solimy natomiast ziemniaczki.

    odpowiedz

  • Krystyna Waszak Krystyna Waszak
    4063 dni temu
    ile trzeba dodać soli do tej szynki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4063 dni temu
    Nie, więcej soli nie jest potrzebne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4063 dni temu
    Zastanawia mnie brak soli w przepisie. Jest jeżeli chodzi o ziemniaki, ale nie ma jej w przyprawach do mięsa, ani do glazury.Takiej szynki glazurowanej nie trzeba solić ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4063 dni temu
    Gosiu, może zainteresuje Cię też przepis na szynkę w musztardowej skorupce? :) https://kuchnialidla.pl/Szynka-pieczona-w-skorupce-z-musztardy-z-zielona-soczewica Kamilu, wiele zależy od wielkości szynki, czasami faktycznie warto podgotować szynkę nieco dłużej.

    odpowiedz

  • QUTAZ QUTAZ
    4064 dni temu
    okeej panie!

    odpowiedz

  • Kamil Kamil
    4064 dni temu
    Zrobilem tę szyneczkę, faktycznie jest pyszna. Ale po wyjęciu z piekarnika była jeszcze w środku czerwona a mięso twarde. Na mój gust wymaga dłuższego gotowania około 1 godziny a, a nie zaledwie 30 minut.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4064 dni temu
    Robiłam już pieczoną szynkę z pęczakiem wg,kuchni lidla, taką w glazurze zapowiada się równie pysznie, fajnie że szynka w promocji :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4065 dni temu
    zjadlabym omomom

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4065 dni temu
    POZDRO ZIOOM !!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!