Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

Przygotuj naczynie żaroodporne i pędzelek.

Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Czas pieczenia szynki

1 godzina, 30 minut (po 1 godzinie wyciągamy szynkę z piekarnika i podlewamy wodą i wkładamy ponownie do pieca, po kolejnych 15 minutach wyciągamy szynkę z piekarnika, podlewamy winem, dodajemy pokrojone szalotki i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut).

Szynka

Szynkę myjemy, osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach. Ząbki czosnku obieramy, przekrawamy na pół i wkładamy w otwory. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy ją pieprzem i solą.

Marynata

3 łyżki musztardy, 1 łyżkę majeranku i 1 łyżkę oregano wrzucamy do miseczki. Mieszamy. ½ pęczka natki pietruszki siekamy (zostawiamy kilka listków do dekoracji) i dodajemy do miski z musztardą i ziołami. Mieszamy. Za pomocą pędzelka smarujemy całą szynkę marynatą. Szynkę wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 180°C (termoobieg) na 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy szynkę z pieca, podlewamy niewielką ilością wody, ponownie wkładamy do piekarnika. Szalotki obieramy i kroimy w półtalarki. Po upływie kolejnych 15 minut szynkę podlewamy winem a dookoła szynki układamy pokrojone szalotki. Wkładamy znów do piekarnika na ok. 15 minut.

Soczewica z warzywami i boczkiem

Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Marchewki kroimy w cienkie talarki. Por rozcinamy i kroimy w półtalarki.

200 g soczewicy wrzucamy do garnka, wlewamy 300 ml zimnej wody, gotujemy. Gdy soczewica zacznie się gotować, czekamy 1 minutę i przecedzamy, następnie hartujemy zimną wodą (soczewica powinna być jeszcze twarda). Do tego samego garnka wlewamy ponownie 300 ml zimnej wody i ją gotujemy. Na patelnię dodajemy 15 g masła. Na rozpuszczone masło dodajemy boczek. Mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy marchewkę, smażymy ok. 1,5 minuty. Mieszamy. Dodajemy cebulę, por i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy na patelnię zahartowaną soczewicę. Mieszamy. Chwilę smażymy. Całość zalewamy 300 ml gorącej wody (jeśli zobaczymy, że podczas gotowania cała woda wyparowała, dodajemy jeszcze 150 ml) i podgotowujemy (nie przykrywamy) ok. 10 minut.

Jak podawać

Na talerz wykładamy soczewicę, szynkę wyjmujemy z piekarnika i kładziemy ją na soczewicy. Dekorujemy pietruszką. Sos z szalotką z naczynia przelewamy do małej miseczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gość Gość
    3893 dni temu
    Świetne danie. Moja pierwsza przygoda z soczewicą i jakże przepyszna. Od tej pory mam zawsze soczewicę w kuchni i robiłam ją już na różne sposoby i zawsze mi tak samo smakuje. Dzięki Pascal. Na razie wygrywasz z Okrasą jeśli chodzi o ilość przepisów na które zdecydowałam się wypróbować .

    odpowiedz

  • erre erre
    4036 dni temu
    Danie obłędne! :) Zdecydowanie zależy od szynki. Próbowałam na szynkach z różnych sklepów i raz wychodziła szczurzyna (szynki z marketów, np. Carrefour), a raz przepyszna mięciusieńka (szynka z Lidla i od rzeźnika).

    odpowiedz

  • Monika Zajma Monika Zajma
    4160 dni temu
    pyszne! rzeczywiście warto przez noc przetrzymać szynkę w musztardzie.

    odpowiedz

  • Obiednie Obiednie
    4186 dni temu
    Jedno z ulubionych! http://obiednie.blogspot.com/2013/04/z-soczewica-z-soczewica.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4245 dni temu
    Mi wyszła idealna ale trzymałam w piekarniku godzinę dłużej pod przykryciem więc nic mi się nie przypaliło. I trzymałam całą noc w lodówce taką wysmarowaną musztardą. Super szyneczka

    odpowiedz

  • leeloo182 leeloo182
    4254 dni temu
    Nie wiem co zrobiłam źle ale szynka kompletnie nie przeszła smakiem, była po prostu niedobra. Za to wyszła mięciutka:P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4260 dni temu
    Rzeczywiście ta szynka wyszła strasznie twarda - może to od szynki zależy.

    odpowiedz

  • Bożka Bożka
    4262 dni temu
    Ile soli i pieprzu do soczewicy?

    odpowiedz

  • jasiu jasiu
    4262 dni temu
    Przepis bardzo fajny ale pani Agata jeszcze fajniejsza . Sama słodycz ....:)

    odpowiedz

  • lola lola
    4262 dni temu
    Pyszny smak ale mimo, że robiłam wszystko jak w przepisie jes strasznie twarda ;(

    odpowiedz

  • Bubamarka Bubamarka
    4262 dni temu
    A mi sie po niespełna godzinie przypala musztarda od góry :(

    odpowiedz

  • Missgradenko Missgradenko
    4264 dni temu
    Pyszne to jest, szkoda, że obejrzałam film po zrobieniu dania, bo popełniłam parę błędów... mimo to wyszło doskonałe. Uważam też, że połowa boczku zupełnie wystarczy do tego dania.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4265 dni temu
    Jest soczewica w Lidlu, wczoraj byłam i widziałam. I w jakiejś promocji jest w dodatku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4265 dni temu
    Czy w Lidlu jest soczewica?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4265 dni temu
    What about salt and pepper for soczewica?

    odpowiedz

  • esiu esiu
    4266 dni temu
    Czy komus też filmiki przycinaja ?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!