
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- blender
- dużą oraz małą patelnię
Sos paprykowy
Jedną cebulę (w Składnikach jest ½ cebuli), połowę świeżej papryki oraz dwie pieczarki drobno kroimy. Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju roślinnym. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, dodajemy mieloną paprykę. Krótko smażymy i podlewamy brandy (możemy nawet flambirować). Gotujemy tak długo, aż zredukujemy alkohol, a następnie całość podlewamy rosołem. Solimy, pieprzymy i gotujemy 15-20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec wszystko miksujemy, tak aby powstał sos o delikatnej konsystencji.
Piersi z indyka
Piersi z indyka kroimy w paseczki. Solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanym oleju na większej patelni. Podlewamy przygotowanym sosem tak, aby mięso się połączyło. Krótko gotujemy. Pod koniec dodajemy kremówkę i doprawiamy posiekaną natką pietruszki.
Szynka ze smażonymi warzywami
Resztę świeżej papryki i pieczarek kroimy na duże kawałki. Ogórki przekrawamy wzdłuż na połowę. Wszystko smażymy na mniejszej patelni na rozgrzanym oleju, delikatnie solimy i pieprzymy. Dodajemy pokrojoną w plasterki szynkę oraz trochę posiekanego szczypiorku. Krótko podgrzewamy.
Jak podawać
Na głęboki talerz wykładamy piersi z indyka z sosem paprykowym, ozdabiamy smażonymi pieczarkami z szynką, ogórkiem i czerwoną papryką. Jako dodatek możemy podać ryż. Danie można serwować w małych miseczkach jako przekąskę na przyjęciu.
Zobacz podobne
przepisy
Eskalopki z indyka w papilotce
Jeden z pyszniejszych przepisów na pysznego indyka - pieczonego w formie eskalopek i serwowanego z ziemniaczaną zapiekanką.

Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
Delikatny indyk i słodko-ostry chutney z mango to danie, w którym można się zakochać! Lekkie, sycące, wyraziste, pyszne!

Indyk w pesto
Oryginalny sposób na pyszne mięsne danie z grilla: kruche kawałki indyka marynowane w pesto i podane ze świeżą bazylią.

Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
Pyszny pomysł na grillowane sznycle z indyka, wypełnione masą serową, sezamem oraz bazylią. Grill, że palce lizać!

Komentarze (6)
2085 dni temu
Pyszne, polecam
odpowiedz
2877 dni temu
Przepis godny polecenia,smazone warzywa zrobilam z ogorkiem kiszonym i bardzo dobre wyszlo:)
odpowiedz
3475 dni temu
Patrycjo, dziękujemy! I liczymy, że inne przepisy też znajdą Twoje uznanie.
odpowiedz
3475 dni temu
To jest pyszne , dawno nie jadłam czegoś tak dobrego. Zachowałam proporcję składników taką jak w przepisie, miałam tylko trochę mniej mięsa ok ( 400g) Wyszło genialne !
odpowiedz
3527 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy wpis na liście składników. Oczywiście chodziło o ogórki konserwowe.
odpowiedz
3528 dni temu
Te ogórki na pewno są kiszone?? Na filmie ( i na zdrowy rozum) to raczej korniszony.
odpowiedz
zobacz wszystkie