zobacz film Piersi z indyka w sosie paprykowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Potrzebujemy

  • blender
  • dużą oraz małą patelnię

Sos paprykowy

Jedną cebulę (w Składnikach jest ½ cebuli), połowę świeżej papryki oraz dwie pieczarki drobno kroimy. Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju roślinnym. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, dodajemy mieloną paprykę. Krótko smażymy i podlewamy brandy (możemy nawet flambirować). Gotujemy tak długo, aż zredukujemy alkohol, a następnie całość podlewamy rosołem. Solimy, pieprzymy i gotujemy 15-20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec wszystko miksujemy, tak aby powstał sos o delikatnej konsystencji.

Piersi z indyka

Piersi z indyka kroimy w paseczki. Solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanym oleju na większej patelni. Podlewamy przygotowanym sosem tak, aby mięso się połączyło. Krótko gotujemy. Pod koniec dodajemy kremówkę i doprawiamy posiekaną natką pietruszki.

Szynka ze smażonymi warzywami

Resztę świeżej papryki i pieczarek kroimy na duże kawałki. Ogórki przekrawamy wzdłuż na połowę. Wszystko smażymy na mniejszej patelni na rozgrzanym oleju, delikatnie solimy i pieprzymy. Dodajemy pokrojoną w plasterki szynkę oraz trochę posiekanego szczypiorku. Krótko podgrzewamy.

Jak podawać

Na głęboki talerz wykładamy piersi z indyka z sosem paprykowym, ozdabiamy smażonymi pieczarkami z szynką, ogórkiem i czerwoną papryką. Jako dodatek możemy podać ryż. Danie można serwować w małych miseczkach jako przekąskę na przyjęciu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • jane jane
    298 dni temu
    Dla mnie mocno średnie, typowa polska kuchnia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2491 dni temu
    Pyszne, polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3282 dni temu
    Przepis godny polecenia,smazone warzywa zrobilam z ogorkiem kiszonym i bardzo dobre wyszlo:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3880 dni temu
    Patrycjo, dziękujemy! I liczymy, że inne przepisy też znajdą Twoje uznanie.

    odpowiedz

  • Patrycja Szymonik Patrycja Szymonik
    3880 dni temu
    To jest pyszne , dawno nie jadłam czegoś tak dobrego. Zachowałam proporcję składników taką jak w przepisie, miałam tylko trochę mniej mięsa ok ( 400g) Wyszło genialne !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3932 dni temu
    Drogi Gościu, dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy wpis na liście składników. Oczywiście chodziło o ogórki konserwowe.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3934 dni temu
    Te ogórki na pewno są kiszone?? Na filmie ( i na zdrowy rozum) to raczej korniszony.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!