Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- blender
- dużą oraz małą patelnię
Sos paprykowy
Jedną cebulę (w Składnikach jest ½ cebuli), połowę świeżej papryki oraz dwie pieczarki drobno kroimy. Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju roślinnym. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, dodajemy mieloną paprykę. Krótko smażymy i podlewamy brandy (możemy nawet flambirować). Gotujemy tak długo, aż zredukujemy alkohol, a następnie całość podlewamy rosołem. Solimy, pieprzymy i gotujemy 15-20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec wszystko miksujemy, tak aby powstał sos o delikatnej konsystencji.
Piersi z indyka
Piersi z indyka kroimy w paseczki. Solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanym oleju na większej patelni. Podlewamy przygotowanym sosem tak, aby mięso się połączyło. Krótko gotujemy. Pod koniec dodajemy kremówkę i doprawiamy posiekaną natką pietruszki.
Szynka ze smażonymi warzywami
Resztę świeżej papryki i pieczarek kroimy na duże kawałki. Ogórki przekrawamy wzdłuż na połowę. Wszystko smażymy na mniejszej patelni na rozgrzanym oleju, delikatnie solimy i pieprzymy. Dodajemy pokrojoną w plasterki szynkę oraz trochę posiekanego szczypiorku. Krótko podgrzewamy.
Jak podawać
Na głęboki talerz wykładamy piersi z indyka z sosem paprykowym, ozdabiamy smażonymi pieczarkami z szynką, ogórkiem i czerwoną papryką. Jako dodatek możemy podać ryż. Danie można serwować w małych miseczkach jako przekąskę na przyjęciu.
Zobacz podobne
przepisy
Eskalopki z indyka w papilotce
Jeden z pyszniejszych przepisów na pysznego indyka - pieczonego w formie eskalopek i serwowanego z ziemniaczaną zapiekanką.
Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
Delikatny indyk i słodko-ostry chutney z mango to danie, w którym można się zakochać! Lekkie, sycące, wyraziste, pyszne!
Indyk w pesto
Oryginalny sposób na pyszne mięsne danie z grilla: kruche kawałki indyka marynowane w pesto i podane ze świeżą bazylią.
Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
Pyszny pomysł na grillowane sznycle z indyka, wypełnione masą serową, sezamem oraz bazylią. Grill, że palce lizać!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierniki
- Sernik krakowski
- Uszka z grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
340 dni temu
Dla mnie mocno średnie, typowa polska kuchnia.
odpowiedz
2534 dni temu
Pyszne, polecam
odpowiedz
3325 dni temu
Przepis godny polecenia,smazone warzywa zrobilam z ogorkiem kiszonym i bardzo dobre wyszlo:)
odpowiedz
3923 dni temu
Patrycjo, dziękujemy! I liczymy, że inne przepisy też znajdą Twoje uznanie.
odpowiedz
3923 dni temu
To jest pyszne , dawno nie jadłam czegoś tak dobrego. Zachowałam proporcję składników taką jak w przepisie, miałam tylko trochę mniej mięsa ok ( 400g) Wyszło genialne !
odpowiedz
3975 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy wpis na liście składników. Oczywiście chodziło o ogórki konserwowe.
odpowiedz
3976 dni temu
Te ogórki na pewno są kiszone?? Na filmie ( i na zdrowy rozum) to raczej korniszony.
odpowiedz