Eskalopki z indyka w papilotce
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 4 małe naczynia żaroodporne, blachę do pieczenia, obieraczkę do warzyw, papier do pieczenia i zszywacz (lub spinacz).
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).

Zapiekanka ziemniaczana

Obrane i umyte ziemniaki kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie płatki.

Do czystej miski przekładamy 200 g gęstej śmietany, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy 4 łyżki białego wina i całość mieszamy.

Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą. Mieszamy.

Na dno małych naczyń żaroodpornych wykładamy niewielką ilość śmietany wymieszanej z   winem  .

Płatki ziemniaków dokładnie mieszamy razem ze śmietaną, następnie układamy je w małych naczyniach żaroodpornych, doprawiamy niewielką ilością ziół prowansalskich i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 25-30 minut (do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie).

Eskalopki z indyka w papilotce

Do czystej miski przelewamy 200 g gęstej śmietany, dodajemy 4 łyżeczki musztardy Dijon, 3 szczypty łagodnej papryki w proszku, posiekane liście z 3 gałązek bazylii. Doprawiamy świeżo mieloną solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość mieszamy.

600 g fileta z piersi indyka myjemy i osuszamy, a następnie ukośnie kroimy na średniej wielkości kawałki i obtaczamy je w marynacie.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w małe trójkąty paprykę czerwoną i pokrojone w ćwiartki pieczarki, doprawiamy solą, całość mieszamy i smażymy (aż pieczarki usmażą się na złoty kolor).

Przygotowujemy 4 równej wielkości płaty papieru do pieczenia. Każdy płat papieru składamy na pół (wzdłuż dłuższych boków), ponownie rozkładamy.

Na jednej połowie kładziemy 1 i 1/2 łyżki przecieru pomidorowego (rozprowadzamy go za pomocą łyżki), doprawiamy solą i pieprzem. Na przecierze pomidorowym układamy kilka paseczków suszonych pomidorów i kawałki indyka w marynacie. Na wierzch kładziemy czarne oliwki pokrojone w talarki, kilka podsmażonych kawałków pieczarek i czerwonej papryki.

Papilotkę składamy na pół. Rogi papieru zaginamy (tak jakbyśmy składali papierowy samolot), następnie zaginamy je tak, by utworzyć kształt pierożka. Papilotkę zszywamy za pomocą zszywacza. W taki sam sposób przygotowujemy pozostałe 3 papilotki.

Papilotki układamy na blaszce do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na 15-20 minut.

Jak podawać

Na talerz wykładamy papilotkę (UWAGA!: przed jedzeniem usuwamy zszywkę z papilotki), z boku ustawiamy zapiekankę ziemniaczaną. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • ~~Gosia~~ ~~Gosia~~
    3198 dni temu
    Czy ktoś mógłby ogarnąć ten przepis i zrobić kilka zdjęć jak składa się ten nieszczęsny papier?! Bo zaraz mnie coś trafi :/ już zmarnowane pół opakowania papieru do pieczenia poszło do śmietnika:( Za chwilę dostanę białej gorączki i obiadu dziś nie będzie ...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3221 dni temu
    Nigdy nie składałam samolotu z papieru, nie wiem jak to się robi ... nawet nie podaliście wymiarów tych kawałków papieru:( Ja nie mam takiej wyobraźni przestrzennej, żeby sobie to zwizualizować:( Szkoda, że nawet jednego zdjęcia nie wrzuciliście jak to wykonać ... dla mnie przepis nie do wykorzystania :/

    odpowiedz

  • Hans Hans
    3255 dni temu
    hans, super przepis, tak już ktoś wcześniej zauważył trochę kwaskowy indyk, na następny raz posmaruję keczupem, dzięki

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3406 dni temu
    Super przepis, ciekawe połączenie smaków, przecier pomidorowy super łączy się z warzywami i indykiem, a ziemniaki? Mmmm pyszne! Pieklam ok 30min, u mnie były mieciutkie, myślę, że to kwestia gatunku ziemniaka. Polecam to danie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3517 dni temu
    Zdecydowanie trzeba więcej czasu albo lepszego piekarnika (wyższa temperatura) do ziemniaków. Pomoże jeżeli sosu będzie sporo a ziemniaki bardzo drobno pokrojone. Wcześniejsze ich podgotowanie może pomóc, ale będą kruche i nie ułożą się w takie ładne warstwy i smak będzie inny. Indyk dobry, ale lekko kwaskowaty. Wyjątkowo dobrze smakuje na zimno - na drugi dzień dodałam go do sałatki na zimno i był bardzo dobry.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3875 dni temu
    Zapiekanka fajna,robię ją już kolejny raz ale na górze jest piure z ziemniaków,mniam..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3968 dni temu
    Jak wspomniała przedmówczyni - nie ma szans, by ziemniaczki upiekły się w 25 minut. Robię zapiekankę z 0,5 kg ziemniaków, właśnie mija godzina a ziemniaczki są nadal surowe. Zmodyfikujcie ten przepis, by nie wprowadzał w błąd. A indyk - pyszny :),tu faktycznie wszystko zgodnie z przepisem :).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3970 dni temu
    Zrobiłam ten przepis, ale jest jedno małe A'le, mianowicie te ziemniaczki, które są tak cienko pokrojone nie upiekły się w piekarniku nawet po 1,5 h, on zrobił w małych salaterkach, wièc taka mikro ilość musi się upiec a niestety 1 kg ziemniaków w tak małej ilości sosu to poprostu šciema, za drugim razem jak już zrobiłam to ziemniaki w całoßci i mundurkach ugotowałam w parowarze, potem pokroiłqm i rzeczywiście się upiekły ale sos musiałam takźe po swojemu zmodyfikwać. Nie poecam tego przepisu iź jest o końca niedopracowany.

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    4164 dni temu
    Właśnie zaserwowała narzeczonemu i jest baaardzo zachwycony! ;) Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Pascal! Gość Pascal!
    4168 dni temu
    Właśnie go zrobiłam jeszcze jest w piekarniku <3 za 10 minut Spodziewam się gości mam nadzieję że będzie im smakowało Dziękuję Pascal dzięki Wam zawsze wiem co będę gotować każdego dnia Pozdrawiam serdecznie Obu !Renata

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4169 dni temu
    Prawdopodobnie super przepis... Nie dane mi się dowiedzieć - poniedzialek, pierwsze podejście: Lidl Łódź Retknia: indyk - brak, papryka - brak, pieczarki brak..., drugie podejście Lidl Drewnowska; indyk - brak, papryka - brak, pieczarki o dziwo są... trzeciego podejścia nie będzie. Czy ktoś w ogóle nad tym panuje?!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4170 dni temu
    zrobione dzisiaj na obiad...pychotka. ;) nie dodałam tylko oliwek, bo ich nie miałam. :) zamiast małych foremek użyłam dużej formy do tarty, a indyka nie pakowałam w papilotki tylko włożyłam do naczynia żaroodpornego. ;)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4170 dni temu
    Jutro na pewno wypróbuje przepis i na pewno się nie zawiodę znając Pascala :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4170 dni temu
    To bedzie pyszne. Na pewno wypróbuje !!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!