Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 małe naczynia żaroodporne, blachę do pieczenia, obieraczkę do warzyw, papier do pieczenia i zszywacz (lub spinacz).
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
Zapiekanka ziemniaczana
Obrane i umyte ziemniaki kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie płatki.
Do czystej miski przekładamy 200 g gęstej śmietany, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy 4 łyżki białego wina i całość mieszamy.
Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą. Mieszamy.
Na dno małych naczyń żaroodpornych wykładamy niewielką ilość śmietany wymieszanej z winem .
Płatki ziemniaków dokładnie mieszamy razem ze śmietaną, następnie układamy je w małych naczyniach żaroodpornych, doprawiamy niewielką ilością ziół prowansalskich i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 25-30 minut (do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie).
Eskalopki z indyka w papilotce
Do czystej miski przelewamy 200 g gęstej śmietany, dodajemy 4 łyżeczki musztardy Dijon, 3 szczypty łagodnej papryki w proszku, posiekane liście z 3 gałązek bazylii. Doprawiamy świeżo mieloną solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość mieszamy.
600 g fileta z piersi indyka myjemy i osuszamy, a następnie ukośnie kroimy na średniej wielkości kawałki i obtaczamy je w marynacie.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w małe trójkąty paprykę czerwoną i pokrojone w ćwiartki pieczarki, doprawiamy solą, całość mieszamy i smażymy (aż pieczarki usmażą się na złoty kolor).
Przygotowujemy 4 równej wielkości płaty papieru do pieczenia. Każdy płat papieru składamy na pół (wzdłuż dłuższych boków), ponownie rozkładamy.
Na jednej połowie kładziemy 1 i 1/2 łyżki przecieru pomidorowego (rozprowadzamy go za pomocą łyżki), doprawiamy solą i pieprzem. Na przecierze pomidorowym układamy kilka paseczków suszonych pomidorów i kawałki indyka w marynacie. Na wierzch kładziemy czarne oliwki pokrojone w talarki, kilka podsmażonych kawałków pieczarek i czerwonej papryki.
Papilotkę składamy na pół. Rogi papieru zaginamy (tak jakbyśmy składali papierowy samolot), następnie zaginamy je tak, by utworzyć kształt pierożka. Papilotkę zszywamy za pomocą zszywacza. W taki sam sposób przygotowujemy pozostałe 3 papilotki.
Papilotki układamy na blaszce do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na 15-20 minut.
Jak podawać
Na talerz wykładamy papilotkę (UWAGA!: przed jedzeniem usuwamy zszywkę z papilotki), z boku ustawiamy zapiekankę ziemniaczaną.
Zobacz podobne
przepisy
Eskalopki w cieście ze śliwkami
Dla tych, którzy lubią "chrupiące" dania - eskalopki w delikatnym francuskim cieście posypane suszonymi śliwkami.
Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
Łosoś czy pstrąg? Najlepiej… pstrąg łososiowy! Świetnie smakuje z selerowym purée i sosem bazyliowym. Spróbuj!
Pstrąg grillowany w papilotach
Delikatne mięso pstrąga doskonale nadaje się do grillowania go w papilotkach i w towarzystwie soczystych pomarańczy.
Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
Potrawy z grilla także mogą być bardzo wyrafinowane. Dowód? Roladki z faszerowanego indyka.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto szparagowe z kurczakiem
- Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
- Karp winiarza i francuska zapiekanka
- Kurczak pieczony w całości
- Indyk w sosie czekoladowym
- Śródziemnomorska babka ziemniaczana
- Zapiekanka z makaronem i kabanosami
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Sorbet arbuzowy
- Wegańska carbonara z boczkiem z tofu
- Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami
- 2 sposoby na krewetki z ananasem
- Płatki śniadaniowe z minipankejków (pancakes cereal)
- 4-warstwowa zapiekanka à la quesadilla
- Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
- Greckie kotleciki nadziewane fetą
- Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
- Tarta ze szpinakiem i serem kozim
- Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
- Shake sojowy z jagodami i gruszką
- Wrapy z sałaty z tofu
- Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
- Kaczka w sosie śliwkowym
- Makaron chow mein z woka
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Grillowana karkówka po myśliwsku
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
3153 dni temu
Czy ktoś mógłby ogarnąć ten przepis i zrobić kilka zdjęć jak składa się ten nieszczęsny papier?! Bo zaraz mnie coś trafi :/ już zmarnowane pół opakowania papieru do pieczenia poszło do śmietnika:( Za chwilę dostanę białej gorączki i obiadu dziś nie będzie ...
odpowiedz
3176 dni temu
Nigdy nie składałam samolotu z papieru, nie wiem jak to się robi ... nawet nie podaliście wymiarów tych kawałków papieru:( Ja nie mam takiej wyobraźni przestrzennej, żeby sobie to zwizualizować:( Szkoda, że nawet jednego zdjęcia nie wrzuciliście jak to wykonać ... dla mnie przepis nie do wykorzystania :/
odpowiedz
3210 dni temu
hans, super przepis, tak już ktoś wcześniej zauważył trochę kwaskowy indyk, na następny raz posmaruję keczupem, dzięki
odpowiedz
3361 dni temu
Super przepis, ciekawe połączenie smaków, przecier pomidorowy super łączy się z warzywami i indykiem, a ziemniaki? Mmmm pyszne! Pieklam ok 30min, u mnie były mieciutkie, myślę, że to kwestia gatunku ziemniaka. Polecam to danie :)
odpowiedz
3472 dni temu
Zdecydowanie trzeba więcej czasu albo lepszego piekarnika (wyższa temperatura) do ziemniaków. Pomoże jeżeli sosu będzie sporo a ziemniaki bardzo drobno pokrojone. Wcześniejsze ich podgotowanie może pomóc, ale będą kruche i nie ułożą się w takie ładne warstwy i smak będzie inny. Indyk dobry, ale lekko kwaskowaty. Wyjątkowo dobrze smakuje na zimno - na drugi dzień dodałam go do sałatki na zimno i był bardzo dobry.
odpowiedz
3829 dni temu
Zapiekanka fajna,robię ją już kolejny raz ale na górze jest piure z ziemniaków,mniam..
odpowiedz
3922 dni temu
Jak wspomniała przedmówczyni - nie ma szans, by ziemniaczki upiekły się w 25 minut. Robię zapiekankę z 0,5 kg ziemniaków, właśnie mija godzina a ziemniaczki są nadal surowe. Zmodyfikujcie ten przepis, by nie wprowadzał w błąd. A indyk - pyszny :),tu faktycznie wszystko zgodnie z przepisem :).
odpowiedz
3924 dni temu
Zrobiłam ten przepis, ale jest jedno małe A'le, mianowicie te ziemniaczki, które są tak cienko pokrojone nie upiekły się w piekarniku nawet po 1,5 h, on zrobił w małych salaterkach, wièc taka mikro ilość musi się upiec a niestety 1 kg ziemniaków w tak małej ilości sosu to poprostu šciema, za drugim razem jak już zrobiłam to ziemniaki w całoßci i mundurkach ugotowałam w parowarze, potem pokroiłqm i rzeczywiście się upiekły ale sos musiałam takźe po swojemu zmodyfikwać. Nie poecam tego przepisu iź jest o końca niedopracowany.
odpowiedz
4119 dni temu
Właśnie zaserwowała narzeczonemu i jest baaardzo zachwycony! ;) Polecam!
odpowiedz
4122 dni temu
Właśnie go zrobiłam jeszcze jest w piekarniku <3 za 10 minut Spodziewam się gości mam nadzieję że będzie im smakowało Dziękuję Pascal dzięki Wam zawsze wiem co będę gotować każdego dnia Pozdrawiam serdecznie Obu !Renata
odpowiedz
4124 dni temu
Prawdopodobnie super przepis... Nie dane mi się dowiedzieć - poniedzialek, pierwsze podejście: Lidl Łódź Retknia: indyk - brak, papryka - brak, pieczarki brak..., drugie podejście Lidl Drewnowska; indyk - brak, papryka - brak, pieczarki o dziwo są... trzeciego podejścia nie będzie. Czy ktoś w ogóle nad tym panuje?!
odpowiedz
4125 dni temu
zrobione dzisiaj na obiad...pychotka. ;) nie dodałam tylko oliwek, bo ich nie miałam. :) zamiast małych foremek użyłam dużej formy do tarty, a indyka nie pakowałam w papilotki tylko włożyłam do naczynia żaroodpornego. ;)
odpowiedz
4125 dni temu
Jutro na pewno wypróbuje przepis i na pewno się nie zawiodę znając Pascala :)
odpowiedz
4125 dni temu
To bedzie pyszne. Na pewno wypróbuje !!
odpowiedz
zobacz wszystkie