Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Folię aluminiową.
Marynata
40 g cukru trzcinowego wrzucamy do moździerza wraz ze startym na drobnych oczkach tarki imbirem i skórką z cytryny, ucieramy, dodajemy soli i mielonego białego pieprzu, trochę soku z cytryny, całość ucieramy. Przekładamy marynatę do salaterki. Pomarańcze filetujemy (wycinamy z nich segmenty, bez błonek). Do marynaty dodajemy segmenty pomarańczy. Pęczek posiekanej kolendry wrzucamy do miski z marynatą i pomarańczami, dodajemy ponownie soli i białego pieprzu, całość delikatnie mieszamy.
Pstrągi patroszymy, filetujemy, pozbawiamy głów, ogonów oraz łusek i dzielimy na mniejsze części tak, aby w sumie mieć 16 kawałków ryby. Z folii aluminiowej urywamy płaty, smarujemy oliwą z oliwek, na płat folii kładziemy po 4 kawałki pstrąga (skórą do folii), rybę doprawiamy białym pieprzem i solą.
Segmenty pomarańczy wyjmujemy z marynaty i razem z niewielką ilością soku układamy na kawałkach ryby. Zamykamy papilotkę z folii aluminiowej (zawijamy boki i spód, tak by była szczelna). Do papilotki wlewamy sok z pomarańczy i cytryny. Bardzo delikatnie zwijajmy (sok w kieszonce musi zacząć się gotować). Tak przygotowane papilotki układamy na grillu.
Winegret
Sól, pieprz, musztardę dijon, 2 łyżki octu, 6 łyżek oliwy z oliwek mieszamy. Tak przygotowanym winegretem polewamy miks sałat.
Jak podawać
Papilotki ściągamy z grilla i układamy na talerzach.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.
Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
Łosoś czy pstrąg? Najlepiej… pstrąg łososiowy! Świetnie smakuje z selerowym purée i sosem bazyliowym. Spróbuj!
Pstrąg paprykowo-serowy z grilla
Pieczona ryba z aromatycznym, warzywnym farszem. Doskonale komponuje się z ziemniaczkami w mundurkach lub świeżą bagietką.
Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
Smakowity pstrąg przesiąknięty nutą cytrynową oraz aromatem świeżej szałwii, owinięty w delikatne plastry szynki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Kompot z suszu z cytryną
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik piernikowy
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
4252 dni temu
Będę miała gazetki w czwartek. 25.4.2013r.
odpowiedz
4252 dni temu
Będę miała gazetki w czwartek. 25,4,2013r.
odpowiedz